logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LEŚNIEROWSKI GRZEGORZ
Liczba odnalezionych rekordów: 51



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/51
Rok: 2019
Autorzy: Tianyu Yang, Grzegorz Lesnierowski
Tytuł: Changes in selected physicochemical properties of lysozyme modified with a new method using microwave field and oxidation
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 14, iss. 2, e0213021, il., bibliogr., abstr.
https://journals.plos.org/plosone/article/comments?id=10.1371/journal.pone.0213021
p-ISSN: 1932-6203
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.776
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/51
Rok: 2018
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: What's new in chicken egg research and technology for human health promotion? - A review
Źródło: Trends Food Sci. Technol. - 2018, vol. 71, January 2018, s. 46-51, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0924-2244
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; zdrowie człowieka ; żywność funkcjonalna ; żywność prozdrowotna ; substancje bioaktywne ; promowanie zdrowej żywności
Angielskie słowa kluczowe: chicken egg ; human health ; nutritious food ; bioactive ingredient ; health promoting function
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 8.519
Punktacja MNiSW: 50.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/51
Rok: 2016
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Nowe formy lizozymu - potencjalne możliwości produkcji i wykorzystania
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 27-29, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacje lizozymu ; aktywność antybakteryjna ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modifiction of lysozyme ; antibacterial activity ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/51
Rok: 2015
Autorzy: G. Leśnierowski
Tytuł: Lysozyme and its modified forms: properties, potential for its production and application
W: Handbook of eggs in human function / Ed. by Ronald Ross Watson, Fabien de Meester.
Adres wydawniczy: Wageningen : Wageningen Academic Publisher, 2015
Seria: Human Health Handbooks, ISNN 2212-375X ; no. 9
Szczegóły: s. 483-495, bibliogr.
ISBN: 978-90-8686-254-2
Liczba arkuszy: 1,02
Polskie słowa kluczowe: modyfikacje lizozymu ; aktywność bakteriobójcza
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/51
Rok: 2015
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jerzy Stangierski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: New properties of the modified lysozyme and the possibility of its practical use
W: International Conference on Protein Engineering [Dokument elektroniczny] : October 26-28, 2015 Chicago, USA.
Adres wydawniczy: Chicago : OMICS International, 2015.
Lokalizacja: ePoster PDF ; https://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter-presentation.php%20http://protein-engineering.conferenceseries.com/2015/eposter/new-properties-of-the-modified-lysozyme-and-the-possibility-of-its-practical-use-protein-engineering-2015 [Dostęp: 23 listopada 2017].
conferenceseries.com
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; lizozym modyfikowany ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modification ; practical application
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/51
Rok: 2015
Autorzy: J. Stangierski, G. Lesnierowski
Tytuł: Nutritional and health-promoting aspects of poultry meat and its processed products
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2015, vol. 71, iss. 1, s. 71-82, il., bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; drób ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; poultry ; modifiction
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.974
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
7/51
Rok: 2014
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Physicochemical properties of lysozyme modified thermally with dextran
W: Food Science Horizon 2014 : 19th Conference of Young Researchers Sections of Polish Society of Food Technologists, 3rd International Conference, 7-9 May 2014, Warsaw, Poland, Book of abstracts / Ed. by Bartosz Kruszewski.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.m.], [2014]
Szczegóły: s. 131
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dextran ; modification ; oligomers ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/51
Rok: 2014
Autorzy: Jerzy Stangierski, Ryszard Rezler, Grzegorz Lesnierowski
Tytuł: Analysis of the effect of heating on rheological attributes of washed mechanically recovered chicken meat modified with transglutaminase
Źródło: J. Food Eng. - 2014, vol. 141, s. 13-19, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 czerwca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; mechanically recovered poultry meat ; myofibril preparation ; transglutaminase ; rheology ; dynamic mechanical analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.771
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/51
Rok: 2014
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, M. Rudzińska, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Effect of Japanese quails age on cholesterol and lysozyme content in egg
W: Wrocław Banff Egg Forum : Egg: Bioactive Treausure, Wrocław, 25-27 June 2014 / Ed. by Małgorzata Korzeniowska i Tadeusz Trziszka.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-7714-185-1
Polskie słowa kluczowe: przepiórka japońska ; cholesterol ; lizozym ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: japanese quails ; cholesterol ; lysozyme ; eggs
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/51
Rok: 2014
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: Jaja
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 359-368, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
11/51
Rok: 2014
Autorzy: Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Mięso drobiowe i jego przetwory
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 350-359, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,67
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna pochodzenia zwierzęcego ; mięso drobiowe ; przetwory z mięsa drobiowego
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/51
Rok: 2013
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Application of calcium ions in thermo-chemical modification of lysozyme
W: 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session : Quo vadis alimentum?, Poznań, 14th-16th May 2013.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 74
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme modification ; oligomers ; antibacterial activity ; calcium ions
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/51
Rok: 2013
Autorzy: S. Nowaczewski, T. Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Kinga Stuper-Szablewska, Magdalena Rudzińska, G. Leśnierowski, H. Kontecka, Karolina Szulc
Tytuł: Effect of housing system and eggshell colour on biochemical and microbiological characteristics of pheasant eggs
Źródło: Arch. Geflugelkd. - 2013, t. 77, z. 4, s. 226-233
p-ISSN: 0003-9098
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.333
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
14/51
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak, Renata Cegielska-Radziejewska, Jerzy Stangierski
Tytuł: Resorcinol as protective agent in thermochemical modification of lysozyme
Źródło: Food Technol. Biotechnol. - 2013, vol. 51, no. 3, s. 410-413, il., bibliogr.
p-ISSN: 1330-9862
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; resorcinol ; modification ; oligomers ; hydrolytic activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.977
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/51
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak, Renata Cegielska-Radziejewska, Jerzy Stangierski
Tytuł: Zastosowanie jonów wapnia w termiczno-chemicznej modyfikacji lizozymu
Tytuł równoległy: Use of calcium ions in the thermal-chemical modification of lysozyme
Źródło: Przem. Chem. - 2013, t. 92, nr 8, s. 1431-1440, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-2496
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.367
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
16/51
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Robert Borowiak
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 1, Otrzymywanie i modyfikacje lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 48-50
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; metody otrzymywania ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/51
Rok: 2013
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 2, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 51-53
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność hydrolityczna ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/51
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 29-41, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; składniki bioaktywne ; jaja wzbogacone
Angielskie słowa kluczowe: chicken eggs ; bioactive components ; enriched eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/51
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Próba zwiększenia funkcjonalności preparatów otrzymanych metodą wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu
W: 17th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologists - 1st International Conference : Food Diversity, Krakow, 10-11 May 2012.
Adres wydawniczy: [Kraków] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Polskie słowa kluczowe: modyfikacje lizozymu ; funkcjonalność prepratów ; rozpuszczalność
Angielskie słowa kluczowe: lyzozyme modification ; functionality ; solubility
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/51
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Potential possibilities of production, modification and practical application of lysozyme
Tytuł równoległy: Możliwości produkcji, modyfikacji i praktycznego wykorzystania lizozymu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (3), s. 223-230, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; monomer ; dimer
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antybacterial activity ; modification ; monomer ; dimer
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/51
Rok: 2012
Autorzy: Jacek Kijowski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Nowości o wartości konsumpcyjnej i użytkowej kurzych jaj
Źródło: Pol. Drobiar. - 2012, R. 20, nr 7, s. 8-12
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: białka jaja ; immunoglobuliny ; jaja projektowane ; jaja kurze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/51
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Bioaktywne składniki białka jaja kurzego
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 73
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; białko jaja kurzego ; lizozym
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/51
Rok: 2012
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Bioaktywne składniki żółtka jaja kurzego
W: Współczesne trendy w technologii żywności.Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 74
Polskie słowa kluczowe: żółtko jaja ; substancje bioaktywne ; lecytyna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/51
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Próba zwiększenia funkcjonalności preparatów otrzymanych metodą wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 5 (84), s. 124-134, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja wysokotemperaturowa ; funkcjonalność
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; high-temperature modification ; functionality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/51
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Wpływ warunków środowiskowych na zmianę właściwości lizozymu w białku jaj kurzych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 3 (83), s. 77-87, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; dimer ; aktywość hdrolityczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; dimer ; hydrolitic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/51
Rok: 2012
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Robert Borowiak
Tytuł: Zastosowanie rezorcyny jako środka ochronnego lizozymu podczas jego wysokotemperaturowej modyfikacji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 131-142, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; rezorcyna ; modyfikacja termiczna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; resorcin ; modficaction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/51
Rok: 2011
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Niskotemperaturowa modyfikacja lizozymu z zastosowaniem modyfikatora utleniającego
W: ewolucj@ żywności : XVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Olsztyn, 12-13 maja 2011.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [Uniwersytet Warmińsko-Mazurski], [2011]
Szczegóły: s. 83
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/51
Rok: 2011
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Zastosowanie rezorcyny jako środka ochronnego lizozymu podczas jego wysokotemperaturowej modyfikacji
W: ewolucj@ żywności : XVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Olsztyn, 12-13 maja 2011.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [Uniwersytet Warmińsko-Mazurski], [2011]
Szczegóły: s. 29
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/51
Rok: 2011
Autorzy: G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski
Tytuł: Potencjalne możliwości produkcji i praktycznego wykorzystania zmodyfikowanego lizozymu
W: Nauka gospodarce żywnościowej i biotechnologii : I Wielkopolska Konferencja, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 16-17 czerwca 2011 / Ed. Piotr Kubiak.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2011
Szczegóły: s. 90
Polskie słowa kluczowe: lizozym zmodyfikowany ; sposoby modyfikacji ; praktyczne wykorzystanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/51
Rok: 2011
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski
Tytuł: The effect of modified lysozyme on microflora of cold-stored comminuted fresh and heat pork meat
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modificates ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/51
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Wpływ modyfikowanego lizozymu na mikroflorę rozdrobnionego mięsa wieprzowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 28
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikoway ; mięso wieprzowe ; Enterobacteriaceae ; Pseudomonas
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/51
Rok: 2011
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: Jaja spożywcze i przetwory jajowe
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 311-324, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-643-4
Liczba arkuszy: 0,88
Polskie słowa kluczowe: jaja spożywcze ; przetwory jajowe ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/51
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Mięso drobiowe i jego przetwory
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 291-309, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-643-4
Liczba arkuszy: 1,18
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwory z mięsa drobiowego ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/51
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjne działanie modyfikowanego lizozymu wobec mikroflory rozdrobnionego mięsa wieprzowego
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 184-192, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
35/51
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu wobec bakterii Proteus mirabilis i Pseudomonas fluorescens
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 79-84, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: aktwność przeciwbakteryjna ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: modified lysozyme ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
36/51
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Lesnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Physico-chemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2010, vol. 231, iss. 6, s. 959-964, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.585
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/51
Rok: 2010
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Ocena wpływu warunków środowiskowych na zmianę właściwości lizozymu w jajach kurzych
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 54
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/51
Rok: 2010
Autorzy: Robert Borowiak, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Próba wysokotemperaturowej modyfikacji lizozymu metodą pogłębionego utleniania
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 36
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/51
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/51
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial acitvity of lysozyme depending on dimer content
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/51
Rok: 2009
Autorzy: R. Kożuszek, Helena Kontecka, S. Nowaczewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski, A. Rosiński
Tytuł: Quality of pheasant (Phasianus colchicus L.) eggs with different shell colour
Źródło: Arch. Geflugelkd. - 2009, t. 73, z. 3, s. 201-207, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9098
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 czerwca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: pheasant ; eggshell quality ; interior egg quality ; lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.448
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
42/51
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2009, vol. 53, no. 3, s. 455-461, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; lizozym ; aktywność bakteriostatyczna
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; lysozyme ; bacteriostatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/51
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial activity of lisozyme depending on dimer content
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 120-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność antybakteryjna ; lizozym ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; lysozyme ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
44/51
Rok: 2009
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, G. Leśnierowski, T. Szablewski, J. Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 23
ISBN: 798-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikowany ; aktywność antybakteryjna ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/51
Rok: 2007
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Fizykochemiczne metody modyfikacji i pomiaru aktywności lizozymu
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 103 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 387
Polskie słowa kluczowe: enzymy ; lizozym ; modyfikacja ; metody fizykochemiczne ; aktywność antybakteryjna ; aktywność enzymatyczna ; aktywność hydrolityczna ; pomiary ; dimery
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/51
Rok: 2006
Autorzy: Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Drób i przetwory drobiowe
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 315-331, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/51
Rok: 2006
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: Jaja i przetwory jajczarskie
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 332-343, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/51
Rok: 2003
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jacek Kijowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: DSC, SDS-PAGE and spectrophotometry for characterization of modified lysozyme
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2003, vol. 6, iss. 1, art. 11, il., bibliogr., abstr.
http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue1/food/art-11.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: differential scanning calorimetry (DSC) ; spectrophotometry ; electrophoresis ; lysozyme modification ; lysozyme dimer ; hydrolytic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/51
Rok: 2001
Autorzy: Hanna Frankowska, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Dorota Lisiak
Tytuł: Lizozym białka jaja kurzego o zwiększonym zakresie antybakteryjnego działania
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 395-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja ; białko jaja ; lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja chemiczna ; modyfikacja termiczna ; lizozym o zwiększonej aktywności antybakteryjnej
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
50/51
Rok: 1997
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Karol Socha
Tytuł: Wpływ parametrów procesu sorpcji lizozymu z białka jaja kurzego techniką jonowymienną na wielkość odzyskanej aktywności
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 259-264, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; białka jaja ; lizozym ; sorpcja wymienna ; czas trwania ; aktywność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
51/51
Rok: 1992
Autorzy: Jacek Kijowski, Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Enzymatyczny hydrolizat białkowy z frakcji kostnej po mechanicznym odkostnieniu kurczat
Źródło: Przem. Spoż. - 1992, t. 46, 5/6 s. 149-152, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: frakcja kostne ; hydroliza enzymatyczna ; hydrolizat białkowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP