logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: LAMPART-SZCZAPA ELEONORA
Liczba odnalezionych rekordów: 91



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/91
Rok: 2019
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Cross-reactions between proteins isolated from new narrow-leafed lupine breeding lines and antibodies present in the sera of patients sensitized to soybeans and peanuts
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 2, s. 433-441, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: cross-reactivity ; lupine ; pea nuts ; soybean ; western blot analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/91
Rok: 2019
Autorzy: J. E. Czubinski, K. Dwiecki, A. Siger, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: Interactions between lupin seed proteins and native flavonoid
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 55, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: lupin seed ; proteins-phenolic compounds interactions ; flavonoids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/91
Rok: 2019
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, K. Dwiecki, J. Czubiński, A. Tomczak, M. Burzyńska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: New varieties of Lupinus angustifolius as a source of interesting nutrients for human
W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
Szczegóły: s. 47
ISBN: 978-83-950380-1-3
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus angustifolius ; nutritional value ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/91
Rok: 2018
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Blue lupine seeds protein content and amino acids composition
Źródło: Plant Soil Environ. - 2018, vol. 64, no. 4, s. 147-155, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1214-1178 e-ISSN: 1805-9368
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: legume seeds ; protein nutritional value ; chemical score ; protein composition ; weather conditions
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/91
Rok: 2017
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Magdalena Montowska, Ewa Springer, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Immunoreactivity changes during lupin seed storage proteins digestion
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2017, vol. 243, iss. 12, s. 2095-2103, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; storage proteins ; allergenicity ; food allergy ; in vitro digestion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.919
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/91
Rok: 2017
Autorzy: A. Tomczak, M. Burzyńska, M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: Antigenic properties of selected varieties of narrowleaf lupine(Lupinus angustifolius)
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 156-157
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
7/91
Rok: 2017
Autorzy: A. Tomczak, M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa
Tytuł: Wartość biologiczna białka łubinowego odmian łubinu askolistnego (Lupinus angustifolius)
Tytuł równoległy: The sulfur amino acids content in protein of narrow-leaved lupine (Lupinus angustifolius) varieties
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 99-102
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
8/91
Rok: 2017
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Proteomic analysis of Lupinus angustifolius (var. Zeus and Bojar) and Lupinus luteus (var. Lord and Parys) seed proteins and their hydrolysates
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 15, s. 5423-5430, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; storage proteins ; two-dimensional electrophoresis ; in vitro digestion ; proteins hydrolysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/91
Rok: 2017
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Marta Burzyńska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Inhibitory enzymów trawiennych w nasionach wybranych odmian łubinu wąskolistnego
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 63-64
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/91
Rok: 2017
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Reaktywność krzyżowa pomiędzy białkami nasion łubinu wąskolistnego, orzeszków ziemnych i soi
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 105-106
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/91
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Strawność białek łubinu wąskolistnego
W: Konferencja "Znaczenie łubinu dla bioróżnorodności" : 24-25 kwietnia 2017, Wrocław-Pawłowice, Abstrakty.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 36-37
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/91
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Czy łubin może stać się polska soją?
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 39-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; żywność prozdrowotna ; artykuły spożywcze
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; soybean ; pro-healthy food ; groceries
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
13/91
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marcin Łukaszewski, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Badania nad zmiennością zawartości karotenoidów w nowych liniach hodowlanych łubinu wąskolistnego
Tytuł równoległy: Study of variation of carotenoids content in the new breeding lines of narrow-leaved lupin
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; łubin wąskolistny
Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; narrow-leaved lupin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
14/91
Rok: 2017
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Karolina Łuczak, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Zawartość tokochromanoli w nowych liniach hodowlanych łubinu wąskolistnego
Tytuł równoległy: Tocochromanol content in the new breeding lines of narrow-leaved lupin
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 75-76
Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; łubin wąskolistny
Angielskie słowa kluczowe: tocochromanols ; narrow-leaved lupin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/91
Rok: 2017
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w wybranych liniach hodowlanych i odmianach uprawowych łubinu wąskolistnego
Tytuł równoległy: Phenolic compounds content in the selected breeding lines and cultivars of blue lupin
W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 79-80
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; łubin wąskolistny
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; narrow-leaved lupin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
16/91
Rok: 2017
Autorzy: Aneta Tomczak, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Wartość biologiczna białka nowych linii hodowlanych łubinu wąskolistnego (Lupinus augustifolius)
W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 119
ISBN: 978-83-7717-265-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/91
Rok: 2016
Autorzy: Jarosław Czubiński, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Digestion susceptibility of seed globulins isolated from different lupin species
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 3, s. 391-403, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; digestion susceptibility ; γ-conglutin ; flavonoids-protein complexes ; apigenin C-glycosides
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/91
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Łubin - polska soja - szansa rozwojowa dla rolnictwa i przemysłu spożywczego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 16
Polskie słowa kluczowe: łubin ; soja ; pasze ; żywność organiczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/91
Rok: 2016
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Jarosław Czubiński
Tytuł: Łubin - składnik europejskiej żywności tradycyjnej, wegetariańskiej i specjalnego przeznaczenia
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 76
Polskie słowa kluczowe: łubin ; surowce niekonwencjonalne ; żywność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/91
Rok: 2016
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Variation of tocochromanols and carotenoids content in the seeds of cultivars and new collection breeding lines of Lupinus angustifolius
W: Plants in pharmacy and nutrition : 2nd International Young Scientists Symposium, 15-17 September 2016, Wroclaw, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wroclaw Medical University, 2016
Szczegóły: s. 128
ISBN: 978-83-7055-591-7
Polskie słowa kluczowe: łubin ; tokochromanole ; karotenoidy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocochromanols ; carotenoids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
21/91
Rok: 2016
Autorzy: Aneta Graczyk, Paulina Zielińska, Marta Burzyńska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Cross-reactivity of soy or peanuts allergens and proteins from seeds of Lupinus angustifolius L. new cultivars
W: Żywność od A do Z = Food from A to Z : XXI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej, V International Session of Young Scientific Staff, 12-13 maja 2016 Łódź, Polska / Red. i proj. okł. Lidia Mielcarz, Alicja Malik, Michał Kurczewski.
Adres wydawniczy: Łódź : [Politechnika Łódzka], 2016
Szczegóły: s. 73-74, bibliogr.
ISBN: 978-83-912026-8-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/91
Rok: 2015
Autorzy: Jarosław Czubiński, Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Diversity of narrow-leafed and yellow lupine seed storage proteins
W: 9th Central and Eastern European Proteomic Conference (CEEPC) : 15-18 June 2015, Poznań, Poland, book of abstracts / [ed. by Magdalena Łuczak, Łukasz Marczak].
Adres wydawniczy: Poznań : Scientific Publishers OWN. Institute of Bioorganic Chemistry Polish Academy of Sciences, 2015
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-7712-128-3
Polskie słowa kluczowe: łubin ; gatunki roślin ; białka zapasowe ; proteomika
Angielskie słowa kluczowe: lupin species ; storage proteins ; proteomics
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/91
Rok: 2015
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Jakub Barciszewski, Miroslaw Gilski, Kamil Szpotkowski, Janusz Debski, Eleonora Lampart-Szczapa, Mariusz Jaskolski
Tytuł: Structure of γ-conglutin: insight into the quaternary structure of 7S basic globulins from legumes
Źródło: Acta Crystallogr. Sect. D-Biol. Crystallogr. - 2015, vol. 71, part 2, s. 224-238, il., bibliogr.
p-ISSN: 1399-0047
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 czerwca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: γ-conglutin ; 7S basic globulin
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.512
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/91
Rok: 2015
Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, E. Lampart-Szczapa, A. Barańska, E. Springer
Tytuł: Antigenic properties of technologically processed lupin seeds after in vitro digestion
W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 107, bibliogr.
ISBN: 9788890598944
Angielskie słowa kluczowe: antigenicity ; food processing ; in vitro digestion
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
25/91
Rok: 2014
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Grazyna Neunert, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Characterisation of different digestion susceptibility of lupin seed globulins
Źródło: Food Chem. - 2014, vol. 143, 15 January, s. 418-426, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; flavonoids ; digestion susceptibility ; gamma-conglutin ; flavonoid-protein complexes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.391
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/91
Rok: 2012
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Interactions between Lupinus angustifolius seeds lipoxygenase and native phenolic compounds in the model system
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 235, iss. 1, s. 67-73, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; flawonoidy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; lipoxygenase ; flavonoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/91
Rok: 2012
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Grazyna Neunert, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Release of flavonoids from lupin globulin proteins during digestion in a model system
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2012, 60 (7), s. 1830-1836, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; flavonoids ; apigenin C-glycosides ; γ-conglutin ; flavonoid-protein complexes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.906
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/91
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2012, vol. 89, iss. 3, s. 379-387, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenases ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.592
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/91
Rok: 2012
Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/91
Rok: 2012
Autorzy: Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Oddziaływania pomiędzy lipoksygenazą a związkami fenolowymi nasion łubinu wąskolistnego (L. angustifolius)
W: Strategie wykorzystania roślin strączkowych : X Ogólnopolska Konferencja Polskiego Towarzystwa Łubinowego, II Ogólnopolska Konferencja Roślin Strączkowych : 29 maja - 1 czerwca 2012, Zakopane, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
Szczegóły: s. P46
Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/91
Rok: 2011
Autorzy: Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: The content of phytochemicals and thier antioxidant activity in seeds of three lupin species (L. albus, L. luteus, L. angustifolius)
W: Lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future : 13th International Lupin Conference, 6-10 June 2011, Poznań, Poland, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. P49
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
32/91
Rok: 2010
Autorzy: Anna Barańska, Agata Kurzawska, Eleonora Lampart-Szczapa, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Ekstrudowane preparaty łubinowe - wsteona charakterystyka immunochemiczna
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 551, s. 33-41, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin źródłem białka dla Europy. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: alergia na łubin ; immunoblotting ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupine allergy ; immunoblotting ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/91
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Effect of fermentation and extrusion on the release of selected minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ fermentacji i ekstruzji na stopień uwolnienia wybranych składników mineralnych z preparatów nasion łubinu
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 87-96, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: łubin ; fermentacja ; ekstruzja ; żelazo ; miedź ; cynk
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/91
Rok: 2009
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wojciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Effect of technological processes on the release of copper, iron and zinc from lupine grain preparations (Lupinus albus Butan var.) in in vitro enzymatic digestion [*]
Źródło: Fresenius Environ. Bull. - 2009, 18, 10a, s. 1923-1926
p-ISSN: 1018-4619
Polskie słowa kluczowe: uwalnianie ; składniki mineralne ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper ; zinc
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.531
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
35/91
Rok: 2009
Autorzy: Grazyna Duda, Malgorzata Nogala-Kalucka, Wanda Karwowska, Bogumila Kupczyk, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Influence of the lactating women diet on the concentration of the lipophilic vitamins in human milk
Źródło: Pak. J. Nutr. - 2009, vol. 8, no. 5, s. 629-634, bibliogr.
p-ISSN: 1680-5194 e-ISSN: 1994-7984
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; kobieta ; laktacja ; witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Angielskie słowa kluczowe: women ; lactation ; nutrition ; lipophilic vitamins ; breast milk
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/91
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia wapnia i magnezu z nasion trzech gatunków łubinu (Lupinus albus, Lupinus luteus, Lupinus angustifolius)
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2009, 2 (19), s. 73-81, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; magnez ; wapń
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; magnesium ; calcium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
37/91
Rok: 2009
Autorzy: Anna Barańska, Agata Kurzawska, Eleonora Lampart-Szczapa, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Fermentowane preparaty łubinowe - wstępna charakterystyka immunochemiczna
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 454-460, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: alergia na łubin ; immunoblotting ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: lupine allergy ; immunoblotting ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
38/91
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Inga Krzyżostaniak, Aleksander Siger
Tytuł: Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 70-78, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparation ; lactic fermentation ; extrusion ; tocopherols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/91
Rok: 2009
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Hoffmann
Tytuł: Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona łubinu ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; lactic acid fermentation, ; extrusion, ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/91
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: The content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold-pressed plant oils
Źródło: J. Food Lipids. - 2008, vol. 15, iss. 2, s. 137-149, bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; oleje tłoczone na zimno
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; cold pressed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.662
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/91
Rok: 2008
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Badania nad wpływem etapów wegetacji rzepaku na zawartość związków fenolowych w anatomicznych częściach rośliny
Tytuł równoległy: Studies on the influence of rapeseed's vegetation stages on polyphenolic compounds content in anatomical plant parts
W: Rośliny oleiste : XXIX Konferencja Naukowa, Poznań, 11-12.03.2008, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2008
Szczegóły: s. 170-172
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; anatomiczne części roślin
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; anatomical plant parts
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
42/91
Rok: 2008
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: The effect of technological process on in vitro availability of minerals from lupine grain preparations
Tytuł równoległy: Wpływ procesów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu w warunkach in vitro
Źródło: Towarozn. Probl. Jakości. - 2008, 4 (17), s. 42-47, bibliogr.
p-ISSN: 1733-747X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
43/91
Rok: 2007
Autorzy: Bogdan Pachołek, Maria Małecka, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Antibacterial properties of extracts of black currant and raspberry seeds
W: Current trends in commodity science. vol. 2 / Ed. Ryszard Zieliński, co-ed. Daria Wieczorek.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Ekonomiczna, 2007
Szczegóły: s. 936-939, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7417-270-7
Uwagi: Proceedings of the 9th International Commodity Science Conference (IGWT) Poznań, Poland, August 27-29, 2007.
Angielskie słowa kluczowe: raspberry seeds ; black currant seeds
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
44/91
Rok: 2007
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Wykorzystanie techniki SPE-HPLC do oznaczania zawartości związków fenolowych w wybranych olejach roślinnych tłoczonych na zimno
W: Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności : VI Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, Warszawa, 6-7 grudnia 2007.
Adres wydawniczy: Warszawa : [b.w.], 2007
Szczegóły: s. 121-122
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; związki fenolowe ; SPE
Angielskie słowa kluczowe: cold pressed oil ; phenolic compounds ; SPE
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/91
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Maria Malinowska, Anna Gramza, Izabela Kossowska
Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych w układzie modelowym z kwasem linolowym
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 405-412, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; kwas linolowy ; efektywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lupin preparations ; lactic acid fermentation ; extrusion ; linoleic acid ; antioxidative effectiveness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/91
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu białego odmiany Boros
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 379-386, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; trawienie enzymatyczne in vitro ; śruta łubinowa ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; enzymatic digestion in vitro ground ; lupin grain ; extrusion ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/91
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marlena Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 393-397, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; ekstruzja ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; extrusion ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/91
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
49/91
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał W. Wójciak
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia żelaza, miedzi i cynku z nasion łubinu odmiany Juno
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1269-1273, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; trawienie enzymatyczne ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; enzymatic digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
50/91
Rok: 2006
Autorzy: Justyna Gralik, Patrycja Kłos, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: The isolation and purification of narrow-leaf lupine (Lupinus augustifolius, var. Baron) seed globulins
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2006, vol. 53, Suppl. 1, s. 43-44
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Tytuł zeszytu: 41st Meeting of the Polish Biochemical Society, Białystok, 12-15 September 2006. Abstracts. - Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Biochimica Polonica" [dostęp: 31 lipca 2009]
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; nasiona ; globuliny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/91
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/91
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Walczak, Izabela Kossowska, Marlena Malinowska
Tytuł: Some functional properties of lupin proteins modified by lactic fermentation and extrusion
Źródło: Food Chem. - 2006, vol. 96, iss. 2, s. 290-296, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; białka ; właściwości funkcjonalne ; modyfikacja ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; functional properties ; surface hydrophobicity ; lactic acid fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.433
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/91
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/91
Rok: 2006
Autorzy: Z. Krejpcio, E. Lampart-Szczapa, J. Suliburska, R. W. Wójciak, A. Hoffmann
Tytuł: A study on release of selected minerals from lupine seeds in in vitro enzymatic digestion
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, part 1, s. 121-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Baron ; łubin Boros ; nasiona ; składniki mineralne ; trawienie ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; in vitro digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
55/91
Rok: 2006
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, E. Lampart-Szczapa, M. Malinowska, A. Gramza, I. Kossowska
Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych u układzie modelowym z kwasem linolowym
W: Strategie wykorzystania roślin strączkowych : Warsztaty naukowe, Zakopane, 25-27 wrzesnia 2006, Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2006
Szczegóły: s. 84
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/91
Rok: 2006
Autorzy: Patrycja Kłos, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Analiza potencjału alergennego białek łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius, odmiana Baron). Otymalizacja warunków metody immunoblotingu
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; łubin Baron ; białka ; właściwości alergenne ; immunobloting
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/91
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Łoza
Tytuł: Funkcjonalne składniki nasion łubinu - korzyści i potencjalne zagrożenia
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 15
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; składniki funkcjonalne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/91
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Maria Malinowska, Anna Gramza, Izabela Kossowska
Tytuł: Ocena efektywności przeciwutleniającej preparatów łubinowych w układzie modelowym z kwasem linolowym
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 84
Polskie słowa kluczowe: preparaty łubinowe ; modyfikacja ; właściwości przeciwutleniające ; badania modelowe ; kwas linolowy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/91
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Joanna Suliburska, Rafał Wójciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu odmiany Boros
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 40
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Boros ; śruta łubinowa ; zabiegi technologiczne ; składniki mineralne ; wapń ; magnez ; miedź ; cynk
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/91
Rok: 2006
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Malinowska, Aleksander Siger
Tytuł: Związki polifenolowe ekstrudowanych preparatów łubinowych
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 83
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; ekstruzja ; polifenole ; preparaty łubinowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/91
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Maciej Buchowski
Tytuł: Changes in antioxidant activity and free radical scavenging potential of rosemary extract and tocopherols in isolated rapeseed oil triacylglycerols during accelerated tests
Źródło: Food Chem. - 2005, vol. 93, iss. 2, s. 227-235, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu ; aktywność przeciwutleniająca ; triacyloglicerole ; wolne rodniki ; stabilność oksydacyjna ; olej rzepakowy
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.811
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/91
Rok: 2005
Autorzy: Aleksandra Szulczewska-Remi, Małgorzata Nogala-Kałucka, J. Kwiatkowski, Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Preparation of tocochromanol concentrate from red palm oil
Źródło: J. Food Lipids. - 2005, vol. 12, iss. 2, s. 112-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
Polskie słowa kluczowe: olejowiec gwinejski ; Elaesis guineensis ; oleje roślinne ; olej palmowy ; skład chemiczny ; kwasy tłuszczowe ; beta-karoten ; tokochromanole
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.490
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
63/91
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils
Tytuł równoległy: Aktywność antyoksydacyjna związków fenolowych wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno i rafinowanych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 549-559, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne kwasy fenolowe ; rodniki DPPH ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; oleje rafinowane ; oleje tłoczone na zimno
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; plant oils ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
64/91
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Porównanie zawartości związków fenolowych oraz ich aktywności antyoksydacyjnej w wybranych olejach tłoczonych na zimno i rafinowanych
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 160-161
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; oleje rafinowane ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
65/91
Rok: 2005
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, A. Grzegorczyk, K. Białous, Rafał Wójciak
Tytuł: Wpływ procesów fermentacyjnych i hydrotermicznych na zawartość składników mineralnych w preparatach uzyskanych z nasion łubinu [*]
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 847-852, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/91
Rok: 2005
Autorzy: Patrycja Kłos, Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Cytometryczna ocena apoptozy na podstawie pomiaru aktywności kaspaz jako metoda analizy oddziaływań białek łubinu wąskolistnego (Lupinus angustifolius, odmiana Baron) na układ immunologiczny człowieka
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 72-79, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: łubin wąskolistny ; Lupinus angustifolius ; białka ; apoptoza ; limfocyty ; kaspazy ; aktywność enzymatyczna ; metody badań ; cytometria przepływowa
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; protein ; apoptosis ; caspase ; lymphocytes ; flow cytometry
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
67/91
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Dratwia, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej w układach modelowych triacylogliceroli oleju rzepakowego z podwójną kompozycja przeciwutleniaczy w warunkach testów przyspieszonych
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : XII międzynarodowa konferencja naukowa, Piešt'any, Słowacja, 31 maja - 02 czerwca 2004.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2004
Szczegóły: s. 184-193, bibliogr.
ISBN: 83-909061-7-1
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; test Rancimat ; test Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; antioxidants ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/91
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 251-262, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; triacyloglicerole ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; ekstrakt z liści rozmarynu
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; triacylglicerols ; tocopherols ; rosemary leaf extract ; DPPH+
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
69/91
Rok: 2004
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w nowych odmianach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 263-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nowe odmiany ; związki fenolowe ; wolne kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; derivative sinapic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
70/91
Rok: 2004
Autorzy: Aleksandra Szulczewska-Remi, Małgorzata Nogala-Kałucka, Jacek Kwiatkowski, Eleonora Lampart-Szczapa, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Otrzymywanie koncentratu tokochromanoli z czerwonego oleju palmowego
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 147-148
Polskie słowa kluczowe: olej palmowy ; tokochromanole ; koncentraty tokochromanoli ; otrzymywanie ; krystalizacja trójstopniowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
71/91
Rok: 2004
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Zmiany w zawartości związków fenolowych w nasionach odmian rzepaku uprawianego na terenie Wielkopolski
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 126-127
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nasiona ; związki fenolowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
72/91
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jozef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Antioxidant properties of lupin seed products
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 2, s. 279-285, bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; tokoferole ; taniny ; właściwości przeciwutleniające ; napromieniowanie
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; tannins ; antioxidant activity ; irradiation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
73/91
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Maria Małecka, Bogdan Pachołek
Tytuł: Chemical composition and antibacterial activities of lupin seeds extracts
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 5, s. 286-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; nasiona ; skład chemiczny ; fenole ; taniny ; wolne kwasy fenolowe ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; free phenolic acids ; lupin ; phenols ; tannins
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
74/91
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Eleonora Lampart-Szczapa, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Determination of vitamin E active compounds as biological antioxidants occuring in rapeseeds of the selected varieties
Tytuł równoległy: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów w nasionach wybranych odmian rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 2, s. 577-586, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nasiona ; tokoferole ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; ekwiwalent alfa-T
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; HPLC ; alpha-T equivalent
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
75/91
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Katarzyna Pacyńska, Aleksander Siger
Tytuł: Badania nad efektywnością przeciwutleniającą i rozkładem tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 80
Polskie słowa kluczowe: triacyloglicerole ; olej rzepakowy ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: triacylglicerols ; rapeseed oil ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/91
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów antyoksydantów nasionach różnych odmian rzepaku
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokoferole ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/91
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
78/91
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Rafał Janczak, Maria Malinowska, Izabela Kossowska
Tytuł: Zmiany jakościowe i ilościowe tokochromanoli w preparatach łubinowych uzyskiwanych na drodze modyfikacji technologicznych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 375-382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin wąskolistny ; łubin żółty ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; tokochromanole ; tokoferole ; zmiany ilościowe ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocopherols ; fermentation ; extrusion
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
79/91
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Małgorzata Dratwia, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
Tytuł: Ocena aktywności, potencjału przeciwutleniającego i redukującego wybranych przeciwutleniaczy oraz ich synergizmu w triacyloglicerolach oleju rzepakowego w warunkach testów przyspieszonych
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 73-74
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przeciwutleniacze ; triacyloglicerole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/91
Rok: 2001
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Krystyna Trojanowska, Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogdan Pacholek, Maria Malecka
Tytuł: Antibacterial properties of lupin seeds components
W: 4th European Conference on Grain Legumes: Towards the sustainable production of healthy food, feed and novel products : 8-12 July, Cracow - Poland, Proceedings.
Adres wydawniczy: Cracow : [b.w.], 2001
Szczegóły: s. 400-401, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; właściwości antybakteryjne
Angielskie słowa kluczowe: Lupinus ; phenolic compounds ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
81/91
Rok: 2001
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Legume and oilseed proteins [*]
W: Chemical and functional properties of food proteins / ed. by Zdzisław E. Sikorski.
Adres wydawniczy: Lancaster : Technomic, 2001
Seria: Chemical and Functional Properties of Food Components Series
Szczegóły: s. 407-436
ISBN: 1-56676-960-4
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
82/91
Rok: 2001
Autorzy: Bożena Stasińska, Eleonora Lampart-Szczapa, Grażyna Mossor
Tytuł: Biochemia : Przewodnik do ćwiczeń
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001. - 88 s. : il. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-245-6
Polskie słowa kluczowe: biochemia ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/91
Rok: 2001
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, A. Nowak, K. Trojanowska, M. Nogala-Kałucka, K. Czaczyk, W. Obuchowski, R. Dolińska
Tytuł: Utilization of lactic fermentation and extrusion in imoroving the quality of lupin seeds for alimentary applications
W: Rola łubinu w rolnictwie ekologicznym : Międzynarodowa Konferencja, Lądek-Zdrój, 4-5 września 2001 roku, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2001
Szczegóły: s. 35-36
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
84/91
Rok: 2000
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Bogdan Wolko, Jan Kiryluk
Tytuł: Antioxidant properties of lupin hulls
W: Lupin, an Ancient Crop for the New Millennium : Proceedings of the 9th International Lupin Conference, Klink/Müritz, Germany, 20-24 June, 1999 / E. van Santeno M. Wink, S. Weissmann, and P. Römer (Eds.).
Adres wydawniczy: Canterbury : International Lupin Association, 2000
Szczegóły: s. 464-466, bibliogr., abstr.
ISBN: 0-86476-123-6
Angielskie słowa kluczowe: lupin hull ; antioxidant properties ; protection factor
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
85/91
Rok: 2000
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, M. Małecka, B. Pachołek
Tytuł: Charakterystyka związków fenolowych mąki i łuski uzyskanych z nasion łubinu L. albus, L. luteus, L. angustifolius
W: Żywność w dobie ekspansji naukowej : potencjał, oczekiwania, perspektywy : XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 września 2000, Streszczenia komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo - Drukarnia PRODRUK, 2000
Szczegóły: s. 21
ISBN: 83-86707-96-8
Polskie słowa kluczowe: łubin ; kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic acids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/91
Rok: 1999
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Nasiona łubinu źródłem składników o potencjale przeciwutleniającym
Tytuł równoległy: Lupin seeds as a source of components with antioxidative potential
W: Lupin in Polish and European Agriculture : International Conference, Przysiek, September 2-3, 1999, Poland, Abstracts / Ed. and transl. by Janusz Prusiński and Bemadeta Gierszewska.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [Polish Lupin Association], [1999]
Szczegóły: s. 58-59
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
87/91
Rok: 1999
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka, Jozef Korczak, Bogdan Wolko, Katarzyna Czaczyk, Jan Kiryluk
Tytuł: A study on the antioxidant properties of lupin hull
Tytuł równoległy: Untersuchung der antioxidieren Eigenschaften von Lupinensamenschalen
W: Lupin, an Ancient Crop for the New Millennium : 9th International Lupin Conference, 20 to 24 June 1999, Klink/Müritz, Abstracts.
Adres wydawniczy: [Dossenheim] : Romneya-Verlag, 1999
Szczegóły: s. 171-172
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG, GER
Praca afiliowana przez UP
88/91
Rok: 1998
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Józef Korczak, Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogumila Kupczyk, Tarek A. El-Adawy, Jerzy R. Warchalewski
Tytuł: Influence of irradiation of the lupin flour on its antioxidant activity
W: 3rd European Conference on Grain Legumes : Opportunities for High Quality, Healthy and Added-value Crops to Meet European Demands, November 14-19, 1998, Valladolid, Spain, Proceedings.
Adres wydawniczy: Paris : AEP, 1998
Szczegóły: s. 330-331, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 2-9509491-2-6
Angielskie słowa kluczowe: irradiation ; lupin ; antioxidant activity ; tocopherols
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
89/91
Rok: 1995
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka, Marek Gogolewski, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Charakterystyka frakcji lipidowej wybranych odmian łubinu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1995, 19, cz. 1 (270), s. 9-15, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; L.luteus ; L.albus ; lipid ; nutrional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/91
Rok: 1994
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski, R. Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Wartość odżywcza olejów niektórych polskich odmian łubinu słodkiego
W: Łubin - Białko - Ekologia : I Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 29 listopada 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Łubinowe, 1994
Szczegóły: s. 156-160
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/91
Rok: 1993
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa
Tytuł: Białko łubinu. Problemy technologiczne i żywieniowe : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 2.12.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 29 s. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 11
Polskie słowa kluczowe: łubin ; białka roślinne ; preparaty białkowe ; wartość odżywcza ; wykorzystanie
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP