logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KULCZYŃSKI BARTOSZ
Liczba odnalezionych rekordów: 51



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/51
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Oskar Marek Szczepaniak, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Bartosz Kulczyński, Piotr Szulc, Paweł Górnaś
Tytuł: Composition of polyphenols of asparagus spears (Asparagus officinalis) and their antioxidant potential
Źródło: Cienc. Rural. - 2019, vol. 49, iss. 4, art. no. e20180863, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0103-8478 e-ISSN: 1678-4596
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: asparagus cultivars ; antioxidative activity ; flavonols ; phenolic acids ; polyphenols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.553
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/51
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Paulina Maciejewska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Judyta Cielecka-Piontek
Tytuł: In vitro screening for acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibition and antimicrobial activity of chia seeds (Salvia hispanica)
Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 37, s. 1-10, il., bibliogr., abstr.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345818300411?via%3Dihub
p-ISSN: 0717-3458
Angielskie słowa kluczowe: acetylcholinesterase inhibition ; antimicrobial potential ; antioxidative properties ; butyrylcholinesterase inhibition ; chia seeds ; food additives ; phenolic acids and flavonols ; polyphenols ; prohealth ; Salvia hispanica
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.040
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/51
Rok: 2019
Autorzy: Bartosz Kulczyński
Tytuł: Składniki odżywcze o działaniu przeciwzapalnym
Źródło: Food Forum. - 2019, nr 1 (29), s. 64, 66-70, il., bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/51
Rok: 2019
Autorzy: Bartosz Kulczyński
Tytuł: Znaczenie kwasu alfa-liponowego w procesach neurodegeneracyjnych i chorobach metabolicznych
Źródło: Food Forum. - 2019, nr 2 (30), s. 34-36, bibliogr.
p-ISSN: 2299-6346
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/51
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Paulina Maciejewska, Oskar Szczepaniak, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michalowska, Bartosz Kulczyński, Judyta Cielecka-Piontek
Tytuł: Enriching novel dark chocolate with Bacillus coagulans as a way to provide beneficial nutrients
Źródło: Food Funct. - 2019, vol. 10, no. 2, s. 997-1006, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2042-6496
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.241
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/51
Rok: 2019
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Maciej Taczanowski, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: The chemical composition and nutritional value of Chia seeds - current state of knowledge
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 6, art. no. 1242, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 17 września 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Salvia hispanica ; chia seeds ; fatty acids ; omega-3 ; antioxidant activity ; health-promoting properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/51
Rok: 2018
Autorzy: Monika Przeor, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Marzena Bueschke, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Polish consumers' awareness and knowledge about functional food
Tytuł równoległy: Polski konsument na rynku żywności funkcjonalnej - jego wiedza i oczekiwania
Źródło: Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. - 2018, 341 (46) 2, s. 59-68, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-1284 e-ISSN: 2300-5378
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2019].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/51
Rok: 2018
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Thermal decomposition of partially hydrogenated rapeseed oil during repeated frying traditional and fast french fries
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2018, vol. 95, iss. 4, s. 473-483, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Polskie słowa kluczowe: termiczna degradacja oleju ; polimeryzacja olejów ; polimery triacylogliceroli ; smażenie zanurzeniowe ; chrmatogrfia wyluczania
Angielskie słowa kluczowe: thermal decomposition of oil ; polymerization of frying oil ; triglyceride polymers ; repeated frying ; size-exclusion chromatography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.720
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/51
Rok: 2018
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Marzena Bueschke, Anna Gramza-Michałowska, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Kształtowanie nowych cech produktów w wyniku odwadniania osmotycznego
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 8, s. 50, 52-53, bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: odwadnianie osmotyczne ; związki bioaktywne ; wzbogacanie żywności
Angielskie słowa kluczowe: osmotic dehydration ; bioactive compounds ; food fortification
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
10/51
Rok: 2017
Autorzy: Angelo C. Salvador, Ewelina Król, Virginia C. Lemos, Sonia A. Santos, Fernanda P. M. S. Bento, Carina P. Costa, Adelaide Almeida, Dawid Szczepankiewicz, Bartosz Kulczyński, Zbigniew Krejpcio, Armando J. D. Silvestre, Silvia M. Rocha
Tytuł: Effect of elderberry (Sambucus nigra L.) extract supplementation in STZ-induced diabetic rats fed with a high-fat diet
Źródło: Int. J. Mol. Sci. - 2017, vol. 18, iss. 1, art. no. 13, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-6596 e-ISSN: 1422-0067
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: diabetic rats ; elderberry extracts supplementation ; high-fat diet ; lipophilic extract ; polar extract ; Sambucus nigra
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.687
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/51
Rok: 2017
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Berries as a potential anti-influenza factor - A review
Źródło: J. Funct. Foods. - 2017, vol. 37, s. 116-137, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: berry fruits ; polyphenols ; polysaccharides ; antioxidants ; influenza ; immunity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.470
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/51
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: The role of carotenoids in the prevention and treatment of cardiovascular disease - Current state of knowledge
Źródło: J. Funct. Foods. - 2017, vol. 38, pt. A, s. 45-65, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1756-4646
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 marca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cardioprotective properties ; hypolipic effect ; hypotensive properties ; lycopene ; carotenoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.470
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/51
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Marzena Grdeń
Tytuł: Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera
Źródło: Med. Rodz. - 2017, 20 (2), s. 111-117, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1505-3768 e-ISSN: 1731-2523
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: Moringa oleifera ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: Moringa oleifera ; antihyperglycemic effect ; cardioprotective properties ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/51
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Paweł Juszczak
Tytuł: Applicability of asparagus (Asparagus officinalis L.) as a component of meatloaf
Tytuł równoległy: Możliwość zastosowania szparagów (Asparagus officinalis L.) jako składnika pieczeni rzymskiej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 87-96, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_8.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; szparagi ; polifenole ; mięso ; pieczeń rzymska ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; asparagus ; polyphenols ; meat ; meatloaf ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/51
Rok: 2017
Autorzy: Paulina Bierzuńska, Łukasz K. Kaczyński, Dorota Cais-Sokolińska, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Texture profile of kefir and yogurt with modified config uration of proteins
Tytuł równoległy: Profil tekstury kefiru i jogurtu o zmienionym układzie białek
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 107-114, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_10.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kefir ; jogurt ; mleko fermentowane ; koncentraty białek serwatkowych ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: kefir ; yogurt ; fermented milk ; whey protein concentrates ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/51
Rok: 2017
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Paweł Juszczak, Dominik Kmiecik, Bartosz Kulczyński, Marzena Grdeń, Justyna Piechocka
Tytuł: Wpływ okresu wegetacji na zawartość bilobalidu i ginkgolidów w ekstraktach z liści miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba L.)
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 2, s. 115-122, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_11.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: miłorząb dwuklapowy ; bilobalid ; terpenoidy ; ginkgolidy
Angielskie słowa kluczowe: ginkgo biloba ; bilobalide ; terpenoids ; ginkgolides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/51
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Właściwości prozdrowotne gorzkiego melona
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 233-239, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: melon gorzki ; związki bioaktywne ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: bitter melon ; bioactive compounds ; hypoglycemic effect ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/51
Rok: 2017
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Marzena Grdeń, Joanna Kobus-Cisowska, Maciej Taczanowski, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michalowska
Tytuł: Nasiona chia
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 4, s. 42-45, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; Salvia hispanica ; wlaściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; Salvia hispanica ; health-promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
19/51
Rok: 2017
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Marzena Grdeń
Tytuł: Superfood aspekty prawne i żywieniowe
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 6, s. 14-17, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: superfood ; super żywność ; związki bioaktywne ; działanie prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: superfood ; bioactive compounds ; health promoting effect
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
20/51
Rok: 2017
Autorzy: Marzena Bueschke, Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Tomasz Kubiak
Tytuł: Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka
Źródło: Zesz. Nauk. SGGW Wars., Probl. Rol. Świat. - 2017, t. 17 (32), z. 3, s. 49-59, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 2081-6960 e-ISSN: 2544-0659
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: białko ; żywienie człowieka ; alternatywne źródła białka ; owady jadalne
Angielskie słowa kluczowe: protein ; human nutrition ; alternative protein sources ; edible insects
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Anna Gramza-Michałowska, Dorota Golczak, Józef Korczak
Tytuł: Antiradical capacity and polyphenol composition of asparagus spears varieties cultivated under different sunlight conditions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 267-279, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: szparagi ; aktywność przeciwutleniająca ; związki bioaktywne ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: asparagus ; antioxidant activity ; bioactive compounds ; polyphenols ; antiradical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/51
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński, Yuan Xindi, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Research on the effect of culture time on the kombucha tea beverage's antiradical capacity and sensory value
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (4), s. 447-457, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2017].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; kombucha ; aktywność przeciwutleniająca ; zmiatanie wolnych rodników ; polifenole ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; kombucha ; antioxidant ; radical scavenging activity ; polyphenols ; sensory value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Bartosz Kulczyński, Grzegorz Gandecki
Tytuł: Wpływ czasu przechowywania na zmiany liczby nadtlenkowej i anizydynowej mrożonych ziemniaczanych produktów smażonych
Źródło: Biul. IHAR. - 2016, nr 279, s. 55-63, bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Polskie słowa kluczowe: przechowywanie długoterminowe ; liczba nadtlenkowa ; liczba anizydynowa ; mrożone produkty ziemniaczane ; wyróżniki jakości tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: long-lasting storage ; fat quality indexes ; frozen potatoes products ; anisidine value ; peroxide value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
24/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wartość żywieniowa dyni
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 698-701, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: dynia ; karotenoidy ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; carotenoids ; health-promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie żywieniowe imbiru
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 1, s. 57-63, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; imbir ; gingerol ; działanie hipoglikemiczne ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: spices ; ginger ; gingerol ; hypoglycemic effect ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Bartosz Kulczyński, Monika Przeor, Adrianna Frączek
Tytuł: Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus L.) jako składnik nowej żywności bioaktywnej
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 156-165, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: palczatka cytrynowa ; Cymbopogon citratus ; nowa żywność
Angielskie słowa kluczowe: Cymbopogon citratus ; novel food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Projekt nowego produktu z dodatkiem nasion chia (Salvia hispanica L.) jako składnika żywności bioaktywnej
W: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka / Red. Tomasz Tarko, Iwona Drożdż, Dorota Najgebauer-Lejko, Aleksandra Duda-Chodak.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 23-31, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-937001-8-9
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; nowa żywność
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; novel food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Właściwości prozdrowotne fruktanów typu inuliny
Źródło: Med. Rodz. - 2016, 19 (2), s. 86-90, bibliogr.
p-ISSN: 1505-3768
Polskie słowa kluczowe: inulina ; fruktany ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: inulin ; fructans ; fructooligosaccharides ; prebiotics ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
29/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Klaudia Kotecka, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Evaluation of the fat content and fatty acid profile including trans fatty acids (TFA) in confectionery products available on the Polish market
Tytuł równoległy: Ocena zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans kwasów tłuszczowych (tfa), w wyrobach cukierniczych dostępnych na polskim rynku
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 52, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_52.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: zawartość tłuszczu ; kwasy tłuszczowe trans (TFA) ; nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) ; wyroby cukiernicze ; wafelki ; cukiernicze przekąski śniadaniowe
Angielskie słowa kluczowe: fat content ; trans fatty acids (TFA) ; saturated fatty acids (SFA) ; confectionery products ; wafers ; confectionery breakfast snacks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Quercitin - a flavonoid with a high health-promoting potential
Tytuł równoległy: Kwercytyna - flawonoid o dużym potencjale prozdrowotnym
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 3, art. 29, bibliogr., summ., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kwercetyna ; flawonoidy ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: quercetin ; flavonoids ; bioactive compounds ; health promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/51
Rok: 2016
Autorzy: A. Gramza-Michalowska, M. Czlapka-Matyasik, B. Kulczynski
Tytuł: Shaping of the nutritional value and antiradical potential of phytochemicals enriched food products for obeese consumers
Źródło: Obes. Rev. - 2016, vol. 17, suppl. 2, s. 148 [T5:S33:39]
p-ISSN: 1467-7881
Uwagi: Wydanie specjalne: Abstracts of the 13th International Congress on Obesity, 1-4 May 2016, Vancouver, Canada. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: nutritional value ; antioxidant potential ; buckwheat ; phytochemicals ; rose fruit ; collagen ; stevia ; obesity
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
32/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Goji berry (Lycium barbarum): a composition and health effects - a review
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2016, vol. 66, no. 2, s. 67-75, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; Lycium barbarum ; bioactive compounds ; antioxidants ; polyphenols ; health benefits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.276
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych
Źródło: Postępy Hig. Med. Dośw. - 2016, t. 70, s. 1131-1141, bibliogr.
p-ISSN: 0032-5449 e-ISSN: 1732-2693
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopad 2016].
Polskie słowa kluczowe: przyprawy ; choroby sercowo-naczyniowe ; czosnek ; cynamon ; imbir ; kurkuma
Angielskie słowa kluczowe: spices ; cardiovascular diseases ; garlic ; ginger ; turmeric
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.690
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2016, t. 97, nr 1, s. 24-28, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: głóg ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: hawthorn ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Cynamon właściwości prozdrowotne
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 6, s. 40-43, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: cynamon ; Cinnamomum ; właściwości prozdrowotne ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: cinnamon ; Cinnamomum ; health promoting properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
36/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Działanie prozdrowotne pestek dyni
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 11, s. 37-39, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: dynia ; Cucurbitaceae ; pestki dyni ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: pumpkin ; Cucurbitaceae ; pumpkin seeds ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
37/51
Rok: 2016
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Joanna Jankowiak
Tytuł: Aktywność biologiczna zielonej herbaty
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 55-66, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; przeciwutleniacze ; galusan epigalokatechiny ; właściwości prozdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Bartosz Kulczyński, Natalia Okińczyc, Józef Korczak
Tytuł: Ocena możliwości zastosowania śruty rzepakowej w procesie smażenia zanurzeniowego w aspekcie zmian jakości medium smażalniczego
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2016, z. 586, s. 33-43, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; olej rzepakowy ; stabilność tłuszczu ; śruta rzepakowa ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: deep frying ; rapeseed oil ; fat stability ; rapeseed meal ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/51
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Ewa Flaczyk, Bartosz Kulczyński, Monika Przeor, Adrianna Frączek
Tytuł: Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus L.) jako składnik nowej żywności bioaktywnej
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 38
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/51
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Monika Przeor, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Projekt nowego produktu z dodatkiem nasion chia (Salvia hispanica L.) jako składnika żywności bioaktywnej
W: Żywność a innowacje : XII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku", Kraków, 22-23 września 2016 r., Komunikaty / Red. Iwona Dróżdż, Aleksandra Chuda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Najgebauer-Lejko, Lukasz Byczynski.
Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2016
Szczegóły: s. 39
ISBN: 978-83-937001-7-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/51
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor, Julita Reguła, Bartosz Kulczyński
Tytuł: PCL assay application in superoxide anion-radical scavenging capacity of tea Camellia sinensis extracts
Tytuł równoległy: Oznaczanie zdolności zmiatania anionorodników ponadtlenkowych przez ekstrakty herbaty Camelia sinensis z wykorzystaniem PCL
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2015, 14 (4), s. 331-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; photochemiluminescence ; superoxide radical ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
42/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Charakterystyka żywieniowa stewii - aktualny stan wiedzy
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 1, s. 11-18, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: stewia ; stewiozyd ; glikozydy stewiolowe ; substancje słodzące ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: stevia ; stevioside ; steviol glycosides ; sweeteners ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Granat - tropikalny owoc bogaty w związki bioaktywne o właściwościach prozdrowotnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 3, art. 41, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_41.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: granat ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: pomegranate ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
44/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Andrzej Sidor
Tytuł: Właściwości prozdrowotne mangostanu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 4, art. 58, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_58.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mangostan ; Garcinia mangostana ; związki bioaktywne ; właściwości prozdrowotne ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: mangosteen ; Garcinia mangostana ; bioactive compounds ; health-promoting properties ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2015, t. 96, nr 1, s. 51-56, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2016].
Polskie słowa kluczowe: indeks glikemiczny ; ładunek glikemiczny ; choroby sercowo-naczyniowe
Angielskie słowa kluczowe: glycemic index ; glycemic load ; cardiovascular diseases
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Awokado wartość żywieniowa
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 33-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: awokado ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: avocado ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
47/51
Rok: 2015
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Noni - tropikalny owoc o wysokim potencjale prozdrowotnym
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 6, s. 35-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: owoce noni ; przeciwutleniacze ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: noni fruit ; antioxidants ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
48/51
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Bioaktywne składniki żywności o działaniu hipotensyjnym w dietoterapii nadciśnienia tętniczego
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego / Pod red. Joanny Gromaszkiej-Ostrowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Oficyna Wydawniczo-Poligraficzna ADAM, 2014
Szczegóły: s. 115-132, bibliogr.
ISBN: 978-83-7821-100-6
Liczba arkuszy: 1,43
Polskie słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; przeciwutleniacze ; składniki bioaktywne ; żywność
Angielskie słowa kluczowe: hypertension ; antioxidants ; bioactive compounds ; food
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
49/51
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Barbara Groszczyk, Anna Cerba, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Owoce goji (Lycium barbarum) jako źródło związków bioaktywnych - przegląd literatury
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 2, art. 19, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_19.pdf
e-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: goja ; Lycium barbarum ; związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: goji ; Lycium barbarum ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/51
Rok: 2014
Autorzy: Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii - przegląd literatury
Źródło: Postępy Fitoter. - 2014, nr 4, s. 247-251, bibliogr.
p-ISSN: 1509-8699 e-ISSN: 1731-2477
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; Lycium barbarum ; antioxidants ; polysaccharides complex ; health promoting properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
51/51
Rok: 2014
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Bartosz Kulczyński
Tytuł: Jagody goji superowoc w dietoterapii
Źródło: Przem. Spoż. - 2014, t. 68, 6, s. 34-36, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: jagody goji ; działanie prozdrowotne ; Lycium barbarum
Angielskie słowa kluczowe: Goji berry ; health influence ; Lycium barbarum
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP