logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KOWALSKI RYSZARD
Liczba odnalezionych rekordów: 45



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/45
Rok: 2019
Autorzy: Agnieszka Bilska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski, Daria Szymanowska, Anna Gramza-Michałowska, Oskar Szczepaniak
Tytuł: Cholinesterase inhibitory activity, antioxidative potential and microbial stability of innovative liver pâté fortified with rosemary extract (Rosmarinus officinalis)
Źródło: Electron. J. Biotechnol. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 40, s. 22-29, il., bibliogr., abstr.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0717345819300132
p-ISSN: 0717-3458
Angielskie słowa kluczowe: animal fat ; antioxidants ; cholinesterase ; essential oils ; liver pâté ; peroxide value ; rapeseed oil ; rosemary extract ; Rosmarinus officinalis ; TBARS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.881
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/45
Rok: 2018
Autorzy: Agnieszka Bilska, Katarzyna Waszkowiak, Martyna Błaszyk, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Effect of liver pâté enrichment with flaxseed oil and flaxseed extract on lipid composition and stability
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 11, s. 4112-4120, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: liver pâté ; flaxseed oil ; flaxseed extract ; oxidation stability ; fatty acids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/45
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Ryszard Kowalski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Are frankfurter sausages safe for cekiac patients? Consumer awareness versus analytical results
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/45
Rok: 2018
Autorzy: Ryszard Kowalski, Adam Kostecki, Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Stanisław Gwiazda
Tytuł: Improvement of meat products quality - alternative curing
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 19-20
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/45
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Piotrowska-Cyplik, Kamila Myszka, Jakub Czarny, Katarzyna Ratajczak, Ryszard Kowalski, Róża Biegańska-Marecik, Justyna Staninska-Pięta, Jacek Nowak, Paweł Cyplik
Tytuł: Characterization of specific spoilage organisms (SSOs) in vacuum-packed ham by culture-plating techniques and MiSeq next-generation sequencing technologies
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2017, vol. 97, iss. 2, s. 659-668, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: bacterial microbiome ; specific spoilage organisms ; SSOs ; microbial evaluation of food ; MiSeq next-generation sequencing (NGS) technology ; microbial deterioration of food
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.379
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/45
Rok: 2017
Autorzy: Ryszard Kowalski, Agnieszka Bilska, Bożena Danyluk, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek
Tytuł: The effect of edible protective casings on selected quality characteristics of culinary meat obtained from pork carcasses
W: Logistics Facing Challenges of Food Security and Environmental Protection : 2nd International Forum on Agri-Food Logistics, 3rd National Scientific Conference AGROLOGISTYKA, June 22-23, 2017, Poznań, Poland / Ed. Karol Wajszczuk.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Life Sciences, 2017
Szczegóły: s. 80-81
ISBN: 978-83-7160-866-7
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 listopada 2017].
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/45
Rok: 2017
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski, Monika Niedzielska, Krzysztof Kubera
Tytuł: Microbial contamination of homogenized sausages containing BAADER meat, stored in atmospheric air
W: Logistics Facing Challenges of Food Security and Environmental Protection : 2nd International Forum on Agri-Food Logistics, 3rd National Scientific Conference AGROLOGISTYKA, June 22-23, 2017, Poznań, Poland / Ed. Karol Wajszczuk.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Life Sciences, 2017
Szczegóły: s. 72-75, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-866-7
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: wiener sausages ; poultry deboned meat ; microbial quality
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/45
Rok: 2017
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski, Anna Jeżewska, Agnieszka Świtała
Tytuł: Microbial contamination of homogenized vacuum packaged sausages containing BAADER meat
W: Logistics Facing Challenges of Food Security and Environmental Protection : 2nd International Forum on Agri-Food Logistics, 3rd National Scientific Conference AGROLOGISTYKA, June 22-23, 2017, Poznań, Poland / Ed. Karol Wajszczuk.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Poznań University of Life Sciences, 2017
Szczegóły: s. 76-79, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-866-7
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: wiener sausages ; poultry deboned meat ; microbial quality ; vacuum packaging
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/45
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Bilska, Marlena Malant, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: Preferencje konsumentów w zakresie żywności tradycyjnej i regionalnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 1, s. 45-54, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_4.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: produkty tradycyjne ; produkty regionalne ; preferencje konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: traditional products ; regional products ; consumer preferences
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/45
Rok: 2017
Autorzy: Łukasz Masewicz, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Katarzyna Pers, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wpływ sposobu obróbki mikrofalowej na wiązanie wody w mięsie
W: Żywność dla Przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Materiały Konferencji Naukowej, Wroclaw, 4-5 lipca 2017 r.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 153
ISBN: 978-83-7717-265-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/45
Rok: 2016
Autorzy: Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Analiza jakości kiełbas drobnorozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem preparatów błonnikowych
W: Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego "BEMS 2016" : XVII Konferencja naukowo-techniczna, Białowieża, 21-23 września 2016, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [Białystok] : [Politechnika Białostocka], 2016
Szczegóły: s. 112
Polskie słowa kluczowe: kiełbasa parówkowa ; preparaty błonnikowe ; ocena jakości
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/45
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Ryszard Kowalski
Tytuł: Porównanie wybranych cech jakościowych pasztetów dostępnych na rynku polskim
W: Budowa i eksploatacja maszyn przemysłu spożywczego "BEMS 2016" : XVII Konferencja naukowo-techniczna, Białowieża, 21-23 września 2016, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: [Białystok] : [Politechnika Białostocka], 2016
Szczegóły: s. 91
Polskie słowa kluczowe: pasztety ; jakość ; ocena konsumencka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/45
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Sylwia Chudy, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska
Tytuł: Jakość sensoryczna przetworów mięsnych z udziałem suszonych skwarek wieprzowych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 48
Polskie słowa kluczowe: wędliny podrobowe ; suszone skwarki wieprzowe ; tekstura ; analiza sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/45
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Muzolf-Panek, Agnieszka Waśkiewicz, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: The effect of blueberries on the oxidative stability of pork meatloaf during chilled storage
Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2016, vol. 40, iss. 5, s. 899-909, il., bibliogr.
p-ISSN: 0145-8892
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: stabilność oksydacyjna ; borówki ; mięso
Angielskie słowa kluczowe: oxidative stability ; blueberries ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.791
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/45
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski, Michał Danyluk
Tytuł: Evaluation of selected quality characteristics of fine ground sausages of frankfurter type containing MSPM
Tytuł równoległy: Ocena wybranych wyróżników jakości kiełbas drobno rozdrobnionych typu parówkowa z udziałem MDOM
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 42, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_42.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kiełbasa parówkowa ; mięso drobiowe odkostnione mechanicznie ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: frankfurter type sausage ; mechanically separated poultry meat ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/45
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Małgorzata Gumienna, Ryszard Kowalski, Magdalena Montowska, Sylwia Chudy
Tytuł: Jakość sensoryczna kiełbasy typu parówkowa z udziałem suszonego bobu fermentowanego
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 105-117, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: bób fermentowany ; tłuszcz ; ocena sensoryczna ; wędliny drobno rozdrobnione
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/45
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Frala, Ryszard Kowalski, Agnieszka Waśkiewicz, Tomasz Szablewski
Tytuł: Wpływ marynowania na powstawanie heterocyklicznych amin w mięsie poddawanym grillowaniu
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2015, t. 20, nr 1, s. 46-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso ; gillowanie ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: meat ; grilling ; heterocyclic aromatic amines
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/45
Rok: 2014
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Adam Kostecki, Bożena Danyluk
Tytuł: Technologiczna przydatność enzymu transglutaminazy i soli fosforanowej w produkcji kulturowych kiełbas parzonych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 4, s. 315-320, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Polskie słowa kluczowe: wędliny parzone ; transglutaminaza ; fosforany
Angielskie słowa kluczowe: cooked sausage ; transglutaminase ; phosphates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
19/45
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Food quality and safety management
Tytuł równoległy: Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Źródło: LogForum. - 2014, 10 (3), s. 351-361, bibliogr.
p-ISSN: 1895-2038 e-ISSN: 1734-459X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość ; bezpieczeństwo żywności ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Angielskie słowa kluczowe: food quality ; food safety ; GHP ; GMP ; system HACCP ; ISO 22000 ; BRC ; IFS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
20/45
Rok: 2014
Autorzy: Alain Kondjovan, Achim Kohler, Carolina Eva Realini, Stéphane Portanguen, Ryszard Kowalski, Sylvie Clejron, Philippe Gatellier, Sylvie Chevolleau, Jean-Marie Bonny, Laurent Debrauwer
Tytuł: Towards models for the prediction of beef meat quality during cooking
Źródło: Meat Sci. - 2014, vol. 97, iss. 3, s. 323-331, il., bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: meat quality ; nutritional properties ; heterocyclic aromatic amines ; cooking process ; mathematical modeling
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.615
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/45
Rok: 2014
Autorzy: Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski, Agata Kalinowska
Tytuł: Zmiany lipidów w wędlinach podrobowych typu pasztetowa z dodatkiem oleju
Źródło: Med. Weter. - 2014, vol. 70, nr 4, s. 232-236, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Angielskie słowa kluczowe: liver susage ; liver pate ; acid number ; peroxide value ; TBARS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
22/45
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Bilska, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: The effect of an addition of sodium chloride and sodium triphosphate on fat oxidation products in cold stored beef
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 27-36, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; pakowanie próżniowe ; liczba nadtlenkowa ; TBARS
Angielskie słowa kluczowe: beef ; vacuum packaging ; peroxide value ; TBARS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/45
Rok: 2012
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska
Tytuł: Technologiczna przydatność preparatów transglutaminazy w produkcji szynki parzonej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 4, art. 81, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_81.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: transglutaminaza ; szynka parzona ; wyciek termiczny ; siła cięcia ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: transglutaminase ; cooked ham ; cooking loss ; meat products tenderness ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/45
Rok: 2011
Autorzy: Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Microbiological stability of selected beef elements, subjected to technological processes and stored under aerobic and vacuum conditions at 5°C
Tytuł równoległy: Trwałość mikrobiologiczna wybranych elementów mięsa wołowego poddanego zabiegom technologicznym i przechowywanego w warunkach tlenowych i próżniowych w temperaturze 5°C
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (3), s. 375-385, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; solenie ; pakowanie próżniowe ; trwałość mikrobiologiczna
Angielskie słowa kluczowe: beef ; salting ; vacuum packaging ; microbiological stability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/45
Rok: 2011
Autorzy: Jan Pyrcz, Krzysztof Pietrończyk, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski, Agnieszka Bilska
Tytuł: Wpływ wybranych emulgatorów oraz rodzaju obróbki termicznej na stabilność frakcji lipidowej wędlin podrobowych typu "pasztetowa"
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 3, art. 19, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_19.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: emulgatory ; wędlina podrobowa typu "pasztetowa" ; obróbka termiczna
Angielskie słowa kluczowe: emulsifiers ; liver pate ; thermal treatment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/45
Rok: 2011
Autorzy: A. Perek, A. Waśkiewicz, R. Kowalski, W. Dolata
Tytuł: Addition of red wine to steaks affects the formation of heterocyclic aromatic amines during grilling
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 126
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: grilowanie ; dodatki do żywności ; wina czerwone ; mięso ; heterocykliczne aminy aromatyczne
Angielskie słowa kluczowe: red wine ; heterocyclic aromatic amines ; meat ; grilling
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
27/45
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Bilska, Ryszard Kowalski, Maria Mila
Tytuł: Charakterystyka właściwości funkcjonalnych mieszaniny wybranych preparatów białkowych i skrobiowego
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/45
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Perek, Ryszard Kowalski, Włodzimierz Dolata
Tytuł: Wpływ wybranych marynat na powstawanie HCA w mięsie poddawanym procesowi grillowania
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 123
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/45
Rok: 2010
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Hanna M. Baranowska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Analysis of water binding state in model muscle protein systems as effect of influence of selected brines
Tytuł równoległy: Analiza stanu związania wody pod wpływem wybranych solanek
W: Meat in Technology and Human Nutrition : Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers: IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 68-70
ISBN: 978-83-7160-587-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
30/45
Rok: 2010
Autorzy: Bożena Danyluk, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny
Tytuł: Assessment of the shelf-life of meat packed in various protective atmospheres with addition of lysozyme
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2010, vol. 60, no. 2, s. 115-120, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meat ; modified atmosphere ; microbiology ; hydrophobicity ; lysozyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 8.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/45
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Bilska, Magdalena Rudzińska, Ryszard Kowalski, Krystyna Krysztofiak
Tytuł: The effect of soy hydrolysates on changes in cholesterol content and its oxidation products in fine - ground model sausages
Tytuł równoległy: Wpływ hydrolizatów sojowych na zmiany zawartości cholesterolu i produktów jego utleniania w kiełbasie modelowej typu parówkowa
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (3), s. 15-22, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty białkowe ; cholesterol ; produkty utleniania cholesterolu ; oksysterole ; liczba nadtlenkowa
Angielskie słowa kluczowe: protein hydrolysates ; cholesterol ; cholesterol oxidation products ; oxisterols ; peroxide value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/45
Rok: 2009
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski
Tytuł: Influence of lipid stabilization on the retention of available lysine and methionine in stored raw polish sausage
Tytuł równoległy: Wpływ stabilizowania lipidów na zachowanie dostępnej lizyny i metioniny w przechowywanej kiełbasie typu "polska surowa"
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), s. 19-25, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: wędliny surowe ; utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze ; lizyna ; metionina
Angielskie słowa kluczowe: raw sausage ; lipid oxidation ; antioxidants ; lysine ; methionine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/45
Rok: 2008
Autorzy: Bożena Danyluk, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Ryszard Kowalski, Piotr Konieczny, Jerzy Stangierski
Tytuł: Ocena trwałości mięsa pakowanego w różnych atomosferach ochronnych z wykorzystaniem lizozymu
W: XXIX Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Aktualne regulacje prawne w odniesieniu do żywności modyfikowanej genetycznie oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego" oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 9 maja 2008 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 87
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/45
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Jakość kutrowanych kiełbas parzonych produkowanych z udziałem tłuszczów roślinnych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 1, s. 118-122, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna"
Polskie słowa kluczowe: żywność ; przetwory mięsne ; kiełbasy kutrowane parzone ; jakość ; tłuszcz roślinny ; olej rzepakowy ; olej słonecznikowy ; margaryna
Angielskie słowa kluczowe: food ; comminuted sausage ; quality ; plant oils
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/45
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Wpływ obróbki cieplnej na zmiany jakości kutrowanych kiełbas parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 4, s. 475-480, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; obróbka termiczna ; jakość ; zmiany jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: sausages ; scalded homogenized sausages ; pasteurization ; casings ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/45
Rok: 2007
Autorzy: Jan Pyrcz, Bożena Danyluk, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wpływ rodzaju osłonki i stopnia dogrzania na obraz mikrobiologiczny i zmiany sensoryczne kutrowanej kiełbasy parzonej
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 6, s. 742-745, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna" [Dostęp: 2 marca 2010]
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wędliny ; kiełbasy kutrowane parzone ; osłonki naturalne ; osłonki sztuczne ; obróbka termiczna ; zmiany mikrobiologiczne ; zmiany sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: scalded homogenized sausages ; casings ; thermal treatment ; microbial changes ; organoleptic changes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/45
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz, Bożena Danyluk
Tytuł: Wpływ preparatów inulinowych na wybrane wyróżniki jakości homogenizowanych kiełbas parzonych typu parówkowa
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 94-99, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: kiełbasy parzone ; zamienniki tłuszczu ; preparaty inulinowe ; kiełbasa parówkowa ; jakość ; ubytek masy ; konsystencja ; barwa ; ocena organoleptyczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/45
Rok: 2006
Autorzy: Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz
Tytuł: Kultury startowe : Rola wybranych mikroorganizmów w technologii przetwarzania mięsa
Źródło: Mięso. - 2006, 1, s. 20-21
p-ISSN: 1640-2715
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; technologia mięsa ; mikroorganizmy ; bakterie kwasu mlekowego ; mikrokokki ; drożdże ; grzyby pleśniowe ; zastosowanie ; kultury starterowe ; przetwory mięsne ; mięso ; kiełbasy surowe ; utrwalanie żywności ; kultury ochronne
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/45
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski
Tytuł: Wybrane zagadnienia z technologii mięsa : Konserwy mięsne
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 58 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-438-6
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; konserwy mięsne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/45
Rok: 2005
Autorzy: Jan Pyrcz, Krzysztof Pietrończyk, Ryszard Kowalski, Bożena Danyluk
Tytuł: Funkcje emulgatorów w kształtowaniu jakości homogenizowanych wyrobów podrobowych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 10, s. 1169-1174, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; wędliny podrobowe ; jakość ; emulgatory ; pasteryzacja ; właściwości fizykochemiczne ; właściwości sensoryczne
Angielskie słowa kluczowe: liver pate type sausages ; emulsiffiers ; pasteurization ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
41/45
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Ryszard Kowalski, Jerzy Stangierski, Szczepan Waga
Tytuł: Wpływ stopniowego ogrzewania na jakość wybranych wędlin parzonych
Źródło: Med. Weter. - 2005, vol. 61, nr 3, s. 341-344, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Polskie słowa kluczowe: wędliny ; wędliny parzone ; jakość ; obróbka termiczna ; ogrzewanie ; tempo ogrzewania ; ogrzewanie stopniowe ; cechy jakościowe
Angielskie słowa kluczowe: T-heating ; sausages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.259
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
42/45
Rok: 2004
Autorzy: P. Konieczny, R. Kowalski, G. Broniecka
Tytuł: Charakterystyka wybranych wyróżników jakościowych suszonych produktów przekąskowych z mięsa wołowego
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 302
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/45
Rok: 1997
Autorzy: Bożena Danyluk, Jan Pyrcz, Waldemar Uchman, Ryszard Kowalski
Tytuł: Próba sterowania aktywnością wody konserwy typu "turystyczna"
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 11-17, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: water activity ; cenned meat ; consumer quality ; microbiology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/45
Rok: 1997
Autorzy: Jan Pyrcz, Waldemar Uchman, Ryszard Kowalski, Elżbieta Szwszuła
Tytuł: Przydatność livexu białego w technologii produkcji krwistych wędlin podrobowych typu "kaszanka"
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 19-24, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: blood plasma ; livex ; blood sausage ; scraple ; sensoric quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/45
Rok: 1996
Autorzy: Piotr Konieczny, Ryszard Kowalski, Jan Pyrcz, Waldemar Uchman
Tytuł: Wędliny surowe / Pr. zbior. pod red. Jana Pyrcza
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 1996. - 65 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-039-9
Polskie słowa kluczowe: wędliny surowe ; technologia produkcji
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP