logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KOWALCZEWSKI PRZEMYSŁAW Ł
Liczba odnalezionych rekordów: 64



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/64
Rok: 2019
Autorzy: Maria Barbara Różańska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Seed-roasting process affects oxidative stability of cold-pressed oils
Źródło: Antioxidants. - 2019, vol. 8, iss. 8, art. no. 313, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2076-3921
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; berry by-product ; berry seeds oil ; DSC ; oxidation stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.520
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/64
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Adamina Duda, Natalia Poliszko, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Agnieszka Tomkowiak, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Wheat bread enriched with raspberry and strawberry oilcakes: effects on proximate composition, texture and water properties
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2019, vol. 245, iss. 11, s. 259-2600, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; defatted seeds ; food enrichment ; low-field NMR ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/64
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Montowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Iga Rybicka, Emilia Fornal
Tytuł: Nutritional value, protein and peptide composition of edible cricket powders
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 289, 15 August, s. 130-138, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Acheta domesticus ; cricket ; insect ; mineral ; peptide marker ; UHPLC-QTOF-MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/64
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski, Piotr Kubiak
Tytuł: Production of wheat bread with spray-dried potato juice: Influence on dough and bread characteristics
Źródło: Food Sci. Technol. Int. - 2019, vol. 25, iss. 3, s. 223-232, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1082-0132 e-ISSN: 1532-1738
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; food enrichment ; texture ; fermentation properties ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.221
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
5/64
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Olga Bartczak, Jacek Lewandowicz, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Gluten-free bread with cricket powder - mechanical properties and molecular water dynamics in dough and ready product
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 240, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free bread ; edible insects ; protein enrichment ; rheology ; texture ; 1H NMR ; water behavior ; water activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/64
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Leja, Kamila Szudera-Kończal, Ewa Świtała, Wojciech Juzwa, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: The influence of selected plant essential oils on morphological and physiological characteristics in Pseudomonas Orientalis
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 7, art. 277, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; antibacterial mode of action ; plant essential oils ; Pseudomonas orientalis isolates
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/64
Rok: 2019
Autorzy: Adamina Duda, Julia Adamczak, Paulina Chełmińska, Justyna Juszkiewicz, Przemysław Kowalczewski
Tytuł: Quality and nutritional/textural properties of durum wheat pasta enriched with cricket powder
Źródło: Foods. - 2019, vol. 8, iss. 2, art. 46, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2304-8158
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 4 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; insects ; high-protein pasta ; protein enrichment ; texture ; consumer acceptance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.011
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/64
Rok: 2019
Autorzy: Natalia Poliszko, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Iga Rybicka, Piotr Kubiak, Stefan Poliszko
Tytuł: The effect of pumpkin flour on quality and acoustic properties of extruded corn snacks
Źródło: J. Consum. Protect. Food Saf. - 2019, vol. 14, iss. 2, s. 121-129, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1661-5751 e-ISSN: 1661-5867
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 maja 2019].
Angielskie słowa kluczowe: corn extrudates ; pumpkin ; extrusion ; acoustic emission ; texture ; minerals ; potential renal acid load
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.641
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/64
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Miedzianka, Anna Pęksa, Agnieszka Nemś, Katarzyna Drzymała, Aleksandra Zambrowicz, Przemysław Kowalczewski
Tytuł: Trypsin inhibitor, antioxidant and antimicrobial activities as well as chemical composition of potato sprouts originating from yellow- and colored-fleshed varieties
Źródło: J. Environ. Sci. Health Part B-Pestic. Contam. Agric. Wastes. - [2019], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0360-1234 e-ISSN: 1532-4109
Angielskie słowa kluczowe: potato sprouts ; glycoalkaloids ; trypsin inhibitor activity ; antioxidant activity ; antimicrobial activity
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/64
Rok: 2019
Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Paulina Pauter, Krzysztof Smarzyński, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Thermal processing of pasta enriched with black locust flowers affect quality, phenolics, and antioxidant activity
Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2019, vol. 43, iss. 10, e14106, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0145-8892
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 października 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.288
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/64
Rok: 2019
Autorzy: Katarzyna Walkowiak, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Piotr Kubiak, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Effect of cricket powder addition on 1H NMR mobility and texture of pork pâté
Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - 2019, vol. 9, no. 2, s. 191-194, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1338-5178
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 października 2019].
Angielskie słowa kluczowe: novel food ; texture ; low field NMR ; meat products ; water activity ; water dynamics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    12/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Adamina Duda, Paweł Jeżowski, Dominika Radzikowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Partial wheat flour replacement with gluten-free flours in bread - quality, texture and antioxidant activity
    Źródło: J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. - [2019], [vol. 9], [no. 3], il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1338-5178
    Uwagi: Publikacja dostępna również online. - Dział: Articles in next issue [Dostęp: 3 czerwca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: texture ; crumb structure ; bread quality ; gluten-free flours addition ; antioxidant properties
    Charakt. formalna: PRE
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Maria Różańska, Aleksander Siger, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Magdalena Rudzińska
    Tytuł: Changes in chemical composition and oxidative stability of cold-pressed oilsobtained from by-product roasted berry seeds
    Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2019, vol. 111, s. 541-547, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0023-6438
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 maja 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: berry by-product ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.714
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Anna Olejnik, Wojciech Białas, Iga Rybicka, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Aleksander Siger, Piotr Kubiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: The nutritional value and biological activity of concentrated protein fraction of potato juice
    Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 7, art. no. 1523, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2072-6643
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 lipca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; cancer cells ; cytotoxicity ; antioxidant activity ; protein nutritional value ; chemical score ; protein composition
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
    Punktacja MNiSW: 140.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Low field NMR studies of wheat bread enriched with potato juice during staling
    Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 426-430, bibliogr., abstr.
    e-ISSN: 2391-9531
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: bread staling ; potato juice ; 1H NMR ; water activity ; water behavior ; water dynamics
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    16/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Krzysztof Smarzyński, Paulina Sarbak, Szymon Musiał, Paweł Jeżowski, Michał Piatek, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Nutritional analysis and evaluation of the consumer acceptance of pork pâté enriched with cricket powder - preliminary study
    Źródło: Open Agric. - 2019, vol. 4, iss. 1, s. 159-163, bibliogr., abstr.
    e-ISSN: 2391-9531
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: insect ; novel food ; cricket powder ; consumer acceptance ; pâté
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    17/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Agnieszka Tomkowiak, Roksana Skowrońska, Dorota Weigt, Michał Kwiatek, Jerzy Nawracała, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Mateusz Pluta
    Tytuł: Identification of powdery mildew Blumeria graminis f. sp. tritici resistance genes in selected wheat varieties and development of multiplex PCR
    Źródło: Open Chem. - 2019, vol. 17, 1, s. 157-165, il., bibliogr., abstr.
    e-ISSN: 2391-5420
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: wheat ; powdery mildew ; SSR molecular markers ; multiplex PCR
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.512
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    18/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Katarzyna Leja, Agnieszka Drożdżyńska, Małgorzata Majcher, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Katarzyna Czaczyk
    Tytuł: Influence of sub-inhibitory concentration of selected plant essential oils on the physical and biochemical properties of Pseudomonas orientalis
    Źródło: Open Chem. - 2019, vol. 17, 1, s. 492-505, bibliogr., abstr.
    e-ISSN: 2391-5420
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: essential oils ; bacteriostatic activity mode of action ; influence on metabolic pathway
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.512
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    19/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Anna Olejnik, Wojciech Białas, Piotr Kubiak, Aleksander Siger, Marcin Nowicki, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Effect of thermal processing on antioxidant activity and cytotoxicity of waste potato juice
    Źródło: Open Life Sci. - 2019, vol. 14, iss. 2, s. 150-157, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2391-5412
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 23 maja 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: thermal treatment ; preservation ; by-product ; glycoalkaloids content ; cancer cell ; industrial wastes valorization
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.504
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    20/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Agnieszka Tomkowiak, Roksana Skowrońska, Alicja Buda, Danuta Kurasiak-Popowska, Jerzy Nawracała, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Mateusz Pluta, Dominika Radzikowska
    Tytuł: Identification of leaf rust resistance genes in selected wheat cultivars and development of multiplex PCR
    Źródło: Open Life Sci. - 2019, vol. 14, iss. 1, s. 327-334, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2391-5412
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 lipca 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: leaf rust ; multiplex PCR ; SSR molecular markers ; wheat
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.504
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    21/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Agnieszka Tomkowiak, Jan Bocianowski, Łukasz Wolko, Józef Adamczyk, Sylwia Mikołajczyk, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Identification of markers associated with yield traits and morphological features in maize (Zea mays L.)
    Źródło: Plants-Basel. - 2019, vol. 8, iss. 9, art. 330, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2223-7747
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 września 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: genome-wide association mapping ; candidate gene association mapping ; DArTSeq ; SNP
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.632
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    22/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Agnieszka Tomkowiak, Jan Bocianowski, Dominika Radzikowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Selection of parental material to maximize heterosis using SNP and SilicoDarT markers in maize
    Źródło: Plants-Basel. - 2019, vol. 8, iss. 9, art. 349, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2223-7747
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 września 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: heterosia ; molecular markers ; SNP ; SilicoDArT ; Zea mays
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.632
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    23/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Marek Sikora, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Katarzyna Walkowiak, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Molecular analysis of retrogradation of corn starches
    Źródło: Polymers. - 2019, 11(11), 1764, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2073-4360
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 28 października 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: amylose ; amylopectin ; plant gums ; relaxometry ; spin-lattice relaxation times ; spin-spin relaxation times
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.164
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    24/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Paweł Jeżowski, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Starch as a green binder for the formulation of conducting glue in supercapacitors
    Źródło: Polymers. - 2019, 11(10), 1648, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2073-4360
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 października 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: binder ; charge propagation ; eco-friendly ; energy storage
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.164
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    25/64
    Rok: 2019
    Autorzy: Monika Sterczyńska, Marta Stachnik, Przemysław Kowalczewski, Joanna Piepiórka-Stepuk
    Tytuł: Pestycydy jako problem toksyn występujących w żywności i ich eliminacja na przykładzie produkcji piwa
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2019, t. 29/54, nr 1, s. 82-88, bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: pestycydy ; toksyny ; ziarna ; owoce ; warzywa ; piwo
    Angielskie słowa kluczowe: pesticides ; toxins ; cereals ; fruits ; vegetables ; beer
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    26/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Paulina Pauter, Maria Różańska, Paulina Wiza, Sandra Dworczak, Natalia Grobelna, Paulina Sarbak, Przemysław Ł. Kowalczewski
    Tytuł: Effects of the replacement of wheat flour with cricket powder on the characteristics of muffins
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (3), s. 227-233, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: muffins ; cricket powder ; protein enrichment ; texture ; consumer acceptance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    27/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Łukasz Masewicz, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Piotr Kubiak
    Tytuł: Water properties in pâtés enriched with potato juice
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 3, s. 387-393, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 lutego 2018].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; niskopolowy NMR ; sok z ziemniaka ; aktywność wody ; dynamika wody
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; low-field NMR ; potato juice ; water activity ; water dynamics
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    28/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Małgorzata Kujawska, Anna Olejnik, Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Renata Forjasz, Jadwiga Jodynis-Liebert
    Tytuł: Spray-dried potato juice as a potential functional food component with gastrointestinal protective effects
    Źródło: Nutrients. - 2018, vol. 10, 2, art. no 259, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2072-6643
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lutego 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; anti-inflammatory activity ; antiulcerogenic effect ; gastrointestinal protection
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    29/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Eva Ivanišova
    Tytuł: Wpływ dodatku suszonych owoców jagodowych na cechy babeczek bezglutenowych
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2018, t. 73, nr 2, s. 61-71, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2018].
    Polskie słowa kluczowe: muffiny ; czarna porzeczka ; jagoda ; antocyjany ; właściwości przeciwutleniające
    Angielskie słowa kluczowe: muffins ; black currant ; berry ; anthocyanins ; antioxidant properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    30/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Paulina Wiza, Wawrzyniec Czubak, Przemysław Kowalczewski
    Tytuł: Wytłoki winogronowe jako dodatek do produkcji cydru domowego
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2018, t. 28/53, nr 2, s. 9-14, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lipca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki winogronowe ; cydr ; zagospodarowanie produktów ubocznych ; składniki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: grape marc ; cider ; management of by-products ; bioactive compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    31/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Małgorzata Kujawska, Anna Olejnik, Grażyna Lewandowicz, Renata Forjasz, Jadwiga Jodynis-Liebert
    Tytuł: Aktywność przeciwzapalna suszonego soku ziemniaczanego w badaniach in vitro i in vivo
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
    Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
    Szczegóły: s, 67
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; aktywność przeciwzapalna ; badania in vitro ; badania in vivo
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    32/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
    Tytuł: Chleb wzbogacony sokiem ziemniaczanym: tekstura, jakość i akceptacja konsumencka
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
    Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
    Szczegóły: s. 70
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; pieczywo pszenne ; tekstura ; ocena konsumencka ; żywność prozdrowotna ; właściwości przeciwutleniające
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    33/64
    Rok: 2018
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Maria Różańska, Agnieszka Makowska, Paweł Jeżowski
    Tytuł: Wpływ dodatku soku ziemniaczanego na przebieg procesu fermentacji ciasta pszennego
    W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : "Innowacyjność i optymalizacji procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka", X Jubileuszowa Konferencja Naukowa, Polanica Zdrój, 8-10 maja 2018 r. / Oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski.
    Adres wydawniczy: Polanica Zdrój : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2018
    Szczegóły: s. 69
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; fermentacja ; ciasto pszenne
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    34/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Hanna Maria Baranowska, Jan Michniewicz, Sylwia Chudy, Przemysław Łukasz Kowalczewski
    Tytuł: Triticale extrudates - changes of macrostructure, mechanical properties and molecular water dynamics during hydration
    Źródło: J. Cereal Sci. - 2017, vol. 74, s. 250-255, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0733-5210
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: extrusion ; hydration ; 1H NMR ; relaxation time
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.302
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    35/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Róża Biegańska-Marecik, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 225693 B1
    Tytuł wynalazku: Napój i sposób wytwarzania napoju
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399060, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 31.05.2017 WUP 05/17
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    36/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Hanna Paschke
    Tytuł: Wpływ wilgotności mieszanek na właściwości i teksturę eksrudatów kukurydzianych wzbogaconych w wytłoki lniane
    Źródło: Postępy Nauk. Technol. Przem. Rol.-Spoż. - 2017, t. 72, nr 4, s. 14-24, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2083-5809
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki liniane ; ekstrudaty kukurydziane ; ekstruzja ; tekstura
    Angielskie słowa kluczowe: flaxseed by-product ; corn extrudates ; extrusion ; texture
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    37/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Agnieszka Makowska, Maria Różańska
    Tytuł: Ocena jakości i atrakcyjności konsumenckiej chleba pszennego z dodatkiem soku z ziemniaka
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2017, t. 27/50, nr 1, s. 23-27, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 czerwca 2017].
    Polskie słowa kluczowe: chleb pszenny ; sok z ziemniaka ; ocena sensoryczna ; jakość pieczywa
    Angielskie słowa kluczowe: wheat bread ; potato juice ; sensory evaluation ; bread quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    38/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Korsar, Jan Jeszka
    Tytuł: Produkty prozdrowotne zawierające bioaktywne składniki soku z ziemniaka
    Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 8, s. 76-79, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; stany zapalne przewodu pokarmowego ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; inflammatory of gastrointestinal tract ; functional food
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 12.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    39/64
    Rok: 2017
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Anna Małecka, Wojciech Białas
    Tytuł: Wpływ postaci dodatku bioaktywnych składników soku z ziemniaka na jakość pasztetów
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2017, R. 24, nr 3 (112), s. 84-96, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 stycznia 2018].
    Polskie słowa kluczowe: sok z ziemniaka ; żywność funkcjonalna ; pasztety ; nieswoiste zapalenie jelit ; jakość
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; functional food, ; pâte ; inflammatory bowel disease ; quality
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    40/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Kowalczewski, Sylwia Chudy, Grzegorz Galiński, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
    W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
    Szczegóły: s. 102
    Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    41/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Agnieszka Makowska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grzegorz Galiński, Sylwia Chudy, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wartość żywieniowa ekstrudatów pszenżytnich na podstawie badań in vivo
    W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 70-79, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-837-7
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; ekstruzja ; parametry strawnościowe ; pszenżyto
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    42/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222968 B1
    Tytuł wynalazku: Pasztet i sposób wytwarzania pasztetu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399064, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    43/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222969 B1
    Tytuł wynalazku: Makaron i sposób wytwarzania makaronu
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399059, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    44/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222978 B1
    Tytuł wynalazku: Przekąski ekstrudowane i sposób wytwarzania przekąsek ekstrudowanych
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399066, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    45/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222979 B1
    Tytuł wynalazku: Pieczywo chrupkie i sposób wytwarzania pieczywa chrupkiego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399065, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    46/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 222980 B1
    Tytuł wynalazku: Parówki i sposób wytwarzania parówek
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399062, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.09.2016 WUP 09/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    47/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Włodzimierz Dolata, Elżbieta Piotrowska, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Wojciech Białas
    Opis patentowy. Polska, 224188 B1
    Tytuł wynalazku: Danie obiadowe i sposób wytwarzania dania obiadowego
    Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
    Zgłoszenie: 399061, 04.06.2012. 09.12.2013 BUP 25/13
    Ogłoszenie: 30.11.2016 WUP 11/16
    Charakt. formalna: PT
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    48/64
    Rok: 2016
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska
    Tytuł: Sok ziemniaczany: trucizna czy bioaktywny składnik żywności?
    W: Zagospodarowanie ubocznych produktów przemysłu spożywczego [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Danuta Górecka, Edward Pospiech.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 65-72, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-836-0
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; żywność prozdrowotna ; nieswoiste zapalenie jelit
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    49/64
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Hanna Maria Baranowska, Wojciech Białas, Magdalena Jeziorna, Piotr Kubiak
    Tytuł: Finely comminuted frankfurters fortified with potato juice - Quality and structure
    Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, s. 183-188, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0260-8774
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; texture ; structure ; inflammatory bowel disease ; low-field NMR
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    50/64
    Rok: 2015
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
    Tytuł: Pasta fortified with potato juice: structure, quality, and consumer acceptance
    Źródło: J. Food Sci. - 2015, vol. 80, no. 6, s. 1377-1382, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; mikrostruktura ; makaron ; sok ziemniaczany
    Angielskie słowa kluczowe: functional food ; microstructure ; pasta ; potato juice
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.649
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    51/64
    Rok: 2015
    Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
    Tytuł: Pozyskiwanie antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi metodą ekstrakcji
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 165-181, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
    Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; właściwości przeciwutleniające ; ABTS+ ; FRAP
    Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; antioxidant properties ; ABTS+ ; FRAP
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    52/64
    Rok: 2015
    Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
    Tytuł: Separacja antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi za pomocą chromatografii preparatywnej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 6 (103), s. 41-52, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
    Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; chromatografia cieczowa ; chromatografia preparatywna ; liofilizacja
    Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; liquid chromatography ; preparative chromatography ; lyophilization
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 13.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    53/64
    Rok: 2014
    Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Przemysław Kowalczewski, Krzysztof Przygoński, Zofia Zaborowska, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Type IV resistant starch increases cecum short chain fatty acids level in rats
    Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 1, s. 109-114, bibliogr.
    p-ISSN: 0001-527X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: type IV resistant starch ; digestibility ; rats ; short chain fatty acids ; prebiotic
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    54/64
    Rok: 2014
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Anna Sip, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Aktywność przeciwdrobnoustrojowa soku ziemniaczanego
    Źródło: Postępy Tech. Przetw. Spoż. - 2014, t. 24/45, nr 2, s. 56-61, bibliogr.
    p-ISSN: 0867-793X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwdrobnoustrojowa ; sok ziemniaczany ; hydrolizat soku ziemniaczanego ; frakcja niskocząsteczkowa soku ziemniaczanego ; aktywność biologiczna
    Angielskie słowa kluczowe: antimicrobial activity ; potato juice ; bioactivity ; deproteinization of patato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    55/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Michał Piątek, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Właściwości reologiczne i wiązanie wody w farszach wędlin z dodatkiem preparatów z soku ziemniaka
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 9-10
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    56/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Przemysław Kowalczewski, Łukasz Masewicz, Ryszard Rezler, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Wpływ dodatku soku z ziemniaka na kształtowanie termicznych właściwości farszów pasztetowych
    W: Agrofizyka w bioinżynierii [Dokument elektroniczny] : Międzynarodowa konferencja naukowa, 18-19 września 2013, Wrocław : Materiały konferencyjne
    Inf. o wydaniu: Pendrive; dane tekstowe w formacie .doc
    Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2013]
    Lokalizacja: s. 11-12
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    57/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
    Tytuł: Charakterystyka niskocząsteczkowej frakcji soku ziemniaczanego
    W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
    Szczegóły: s. 272
    ISBN: 978-83-937001-0-3
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    58/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Sok z ziemniaka jako składnik żywności prozdrowotnej
    W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
    Adres wydawniczy: Kraków : Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2013
    Szczegóły: s. 65
    ISBN: 978-83-937001-0-3
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    59/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Anna Małecka, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: The effect of the addition of potato juice on the structure and quality of paté
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 61
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pate ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    60/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Magdalena Jeziorna, Wojciech Białas, Hanna Maria Baranowska
    Tytuł: Quality and structure of finely comminuted sausages with potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 62
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: sausages ; potato juice ; microstructure ; low-field NMR ; texture ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    61/64
    Rok: 2013
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas
    Tytuł: Structure, physicochemical properties and consumer acceptance of pasta containing potato juice
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 63
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; potato juice ; microstructure ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    62/64
    Rok: 2012
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Kondrad Celka, Wojciech Białas, Grażyna Lewandowicz
    Tytuł: Antioxidant activity of potato juice
    Tytuł równoległy: Aktywność przeciwutleniająca soku ziemniaczanego
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 175-181, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: sok ziemniaczany ; potencjał antyoksydacyjny ; hydroliza enzymatyczna
    Angielskie słowa kluczowe: potato juice ; antioxidant activity ; enzymatic hydrolysis
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 9.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    63/64
    Rok: 2012
    Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Agata Olejnik, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Charakterystyka ekstrudowanych przekąsek zbożowych zawierających sok z ziemniaka
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 319-329, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Polskie słowa kluczowe: chrupki ; nieswoiste zapalenie jelit ; sok ziemniaczany ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: extruded cereal snacks ; functional food ; inflammatory bowel disease ; potato juice
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    64/64
    Rok: 2012
    Autorzy: Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Joanna Rychlik
    Tytuł: Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej
    Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 331-344, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0373-7837
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
    Polskie słowa kluczowe: cytotoksyczność ; kriokoncentracja ; separacja ; sok ziemniaczany ; suszenie rozpyłowe
    Angielskie słowa kluczowe: cytotoxicity ; cryoconcentration ; potato juice ; separation ; spray drying
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP