logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KOŁODZIEJCZYK PIOTR
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/17
Rok: 2018
Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Barbara Pospieszna, Jan Michniewicz, Hanna Paschke
Tytuł: Chemical and nutritional characteristics of high-fibre rye milling fractions
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (2), s. 149-157, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 grudnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: rye grain ; dry fractionation ; high-fibre milling fraction ; dietary fibre components ; proximate composition ; nutritional quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    2/17
    Rok: 2018
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Charakterystyka składu chemicznego i wartości żywieniowej handlowych otrąb żytnich dostępnych na polskim rynku
    Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2018, R. 62, nr 2, s. 18-22, streszcz., abstr., bibliogr.
    p-ISSN: 0033-2461
    Polskie słowa kluczowe: handlowe otręby żytnie ; właściwości fizyczne ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; składniki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: commercial rye brans ; physical properties ; proximate composition ; dietary fibre ; bioactive components
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    3/17
    Rok: 2018
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wartość żywieniowa oraz strawność i zdolność do fermentacji przy udziale mikroflory jelitowej człowieka in vitro wysokobłonnikowych produktów żytnich
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2018, R. 25, nr 4 (117), s. 72-85, bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2019].
    Polskie słowa kluczowe: wysokobłonnikowe produkty żytni ; błonnik pokarmowy ; wzbogacanie chleba ; wartość żywieniowa ; strawność in vitro ; podatność na fermentację in vitro
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    4/17
    Rok: 2018
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Ziarno zbóż i produkty zbożowe jako źródła błonnika pokarmowego
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2018, R. 25, nr 3 (116), s. 5-22, bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 2451-0769 e-ISSN: 2451-0777
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 listopada 2019].
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; definicja ; metody oznaczania ; ziarno zbóż ; produkty zbożowe ; błonnik
    Angielskie słowa kluczowe: dietary fibre ; definition ; determination methods ; cereal grains and cereal products ; consumption of fibre and cereal products in Poland
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/17
    Rok: 2015
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wysokobłonnikowe produkty żytnie i ich wykorzystanie
    W: Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich : XXXVI konferencja w Krynicy Morskiej, 27-30 maja 2015 roku / [Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego].
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2015
    Szczegóły: s. 15-17
    ISBN: 978-83-933341-6-2
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; żyto
    Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; rye
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    6/17
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
    Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
    Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
    p-ISSN: 0365-9445
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
    Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    7/17
    Rok: 2013
    Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Majcher, Piotr Kołodziejczyk
    Tytuł: Możliwości wytworzenia makaronu bogatego w wybrane składniki o charakterze bioaktywnym
    Tytuł równoległy: The possibility of producting pasta rich in selected bioactive components
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
    Szczegóły: s. 90-93
    Polskie słowa kluczowe: makaron ; jakość kulinarna ; składniki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: pasta ; pasta cooking quality ; bioactive components
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    8/17
    Rok: 2013
    Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Wpływ procesów fermentacji, ekstruzji i wypieku na zawartość fruktanów w produktach żytnich
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 129-141, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2014].
    Polskie słowa kluczowe: fruktany ; żyto ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
    Angielskie słowa kluczowe: fructans ; rye ; extrusion ; lactic acid fermentation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    9/17
    Rok: 2012
    Autorzy: Iwona Jasińska, Maciej Jakub Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Fruktany zbóż funkcjonalne składniki żywności
    Źródło: Przem. Spoż. - 2012, t. 66, 2, s. 21-23, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: fruktany ; prebiotyki ; zboża ; żyto
    Angielskie słowa kluczowe: fructans ; prebiotics ; cereal ; rye
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    10/17
    Rok: 2012
    Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Łucja Wardzińska
    Tytuł: The effect of micronization of fiber-rich rye product on comopsition of dietary fiber and its components
    Tytuł równoległy: Wpływ mikronizacji wysokobłonnikowego produktu żytniego na skład jakościowy błonnika pokarmowego i jego wybranych frakcji
    W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
    Szczegóły: s. 142-143
    Polskie słowa kluczowe: żyto ; mikronizacja ; błonnik pokarmowy
    Angielskie słowa kluczowe: rye ; micronization ; dietary fiber
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG, POL
    Praca afiliowana przez UP
    11/17
    Rok: 2011
    Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Wiktor Obuchowski
    Tytuł: Charakterystyka fizykochemiczna wysokobłonnikowego produkty żytniego
    W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
    Szczegóły: s. 151
    ISBN: 978-83-7583-293-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    12/17
    Rok: 2009
    Autorzy: Alicja Kawka, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
    Tytuł: Quality characteristics of barley varieties
    Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2009, vol. 12, iss. 4, art. 6, il., bibliogr.
    http://www.ejpau.media.pl/volume12/issue4/art-06.html
    e-ISSN: 1505-0297
    Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
    Polskie słowa kluczowe: jęczmień ; odmiany roślin ; skład chemiczny ; aminokwasy
    Angielskie słowa kluczowe: barley ; varieties ; chemical composition ; amino acid
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    13/17
    Rok: 2009
    Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
    Tytuł: Sucha metoda otrzymywania produktu żytniego o podwyższonej zawartości polisacharydów niecelulozowych
    W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III Ogólnopolska Konferencja Naukowo - Szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009.
    Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2009
    Szczegóły: s. 72-73, bibliogr.
    Polskie słowa kluczowe: produkty wysokobłonnikowe ; produkty żytnie ; polisacharydy niecelulozowe ; produkty o podwyższonej zawartości polisacharydów niecelulozowych ; otrzymywanie ; metoda sucha
    Charakt. formalna: PDN
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    14/17
    Rok: 2006
    Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Iwona Jasińska
    Tytuł: Możliwości otrzymywania produktów przemiału ziarna żyta o zwiększonej zawartości składników błonnika pokarmowego
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 59-64, bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
    Polskie słowa kluczowe: żyto ; ziarno ; przemiał ; mąka żytnia ; błonnik pokarmowy
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    15/17
    Rok: 2006
    Autorzy: Agata Ficerman, Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk
    Tytuł: Substancje pentozanowe nasion lnu - charakterystyka chemiczna
    Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 141-146, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1426-9600
    Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
    Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; pentozany ; skład chemiczny ; budowa chemiczna
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    16/17
    Rok: 1998
    Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Kasprzak, Justyna Nadolińska
    Tytuł: Ocena zawartości różnych form polisacharydów nieskrobiowych w mąkach pasażowych z przemysłowego przemiału ziarna żyta
    W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
    Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
    Szczegóły: s. 356-357
    ISBN: 83-87443-65-4
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    17/17
    Rok: 1998
    Autorzy: Alicja Kawka, Jacek Anioła, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
    Tytuł: Skład chemiczny ziarna wybranych odmian jęczmienia
    W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
    Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
    Szczegóły: s. 369-370
    ISBN: 83-87443-65-4
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP