logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KOŁODZIEJCZYK PIOTR
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/13
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Jan Michniewicz
Tytuł: Wysokobłonnikowe produkty żytnie i ich wykorzystanie
W: Parametry oceny jakości ziarna zbóż i mąki do produkcji wyrobów piekarsko-ciastkarskich : XXXVI konferencja w Krynicy Morskiej, 27-30 maja 2015 roku / [Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2015
Szczegóły: s. 15-17
ISBN: 978-83-933341-6-2
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; żyto
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; rye
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/13
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Małgorzata Majcher, Agnieszka Makowska, Piotr Kołodziejczyk, Aleksandra Chalcarz, Hanna Paschke
Tytuł: Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2013, t. 46, nr 3, s. 323-330, il., tab., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: makarony ; aktywność przeciwutleniająca ; polifenole ; błonnik ; dodatki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; antioxidant activity ; polyphenols ; dietary fibre ; bioactive additives
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/13
Rok: 2013
Autorzy: Wiktor Obuchowski, Agnieszka Makowska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Majcher, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Możliwości wytworzenia makaronu bogatego w wybrane składniki o charakterze bioaktywnym
Tytuł równoległy: The possibility of producting pasta rich in selected bioactive components
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 90-93
Polskie słowa kluczowe: makaron ; jakość kulinarna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; pasta cooking quality ; bioactive components
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
4/13
Rok: 2013
Autorzy: Iwona Jasińska-Kuligowska, Maciej Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
Tytuł: Wpływ procesów fermentacji, ekstruzji i wypieku na zawartość fruktanów w produktach żytnich
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 129-141, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; żyto ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; rye ; extrusion ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/13
Rok: 2012
Autorzy: Iwona Jasińska, Maciej Jakub Kuligowski, Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
Tytuł: Fruktany zbóż funkcjonalne składniki żywności
Źródło: Przem. Spoż. - 2012, t. 66, 2, s. 21-23, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: fruktany ; prebiotyki ; zboża ; żyto
Angielskie słowa kluczowe: fructans ; prebiotics ; cereal ; rye
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
6/13
Rok: 2012
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Makowska, Łucja Wardzińska
Tytuł: The effect of micronization of fiber-rich rye product on comopsition of dietary fiber and its components
Tytuł równoległy: Wpływ mikronizacji wysokobłonnikowego produktu żytniego na skład jakościowy błonnika pokarmowego i jego wybranych frakcji
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 142-143
Polskie słowa kluczowe: żyto ; mikronizacja ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: rye ; micronization ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
7/13
Rok: 2011
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Charakterystyka fizykochemiczna wysokobłonnikowego produkty żytniego
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 151
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/13
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Quality characteristics of barley varieties
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2009, vol. 12, iss. 4, art. 6, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume12/issue4/art-06.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: jęczmień ; odmiany roślin ; skład chemiczny ; aminokwasy
Angielskie słowa kluczowe: barley ; varieties ; chemical composition ; amino acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/13
Rok: 2009
Autorzy: Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz
Tytuł: Sucha metoda otrzymywania produktu żytniego o podwyższonej zawartości polisacharydów niecelulozowych
W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : III Ogólnopolska Konferencja Naukowo - Szkoleniowa, Puławy, 27-28 października 2009.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, 2009
Szczegóły: s. 72-73, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: produkty wysokobłonnikowe ; produkty żytnie ; polisacharydy niecelulozowe ; produkty o podwyższonej zawartości polisacharydów niecelulozowych ; otrzymywanie ; metoda sucha
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/13
Rok: 2006
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Iwona Jasińska
Tytuł: Możliwości otrzymywania produktów przemiału ziarna żyta o zwiększonej zawartości składników błonnika pokarmowego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 1, s. 59-64, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: żyto ; ziarno ; przemiał ; mąka żytnia ; błonnik pokarmowy
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/13
Rok: 2006
Autorzy: Agata Ficerman, Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Substancje pentozanowe nasion lnu - charakterystyka chemiczna
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 141-146, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: len zwyczajny ; nasiona ; pentozany ; skład chemiczny ; budowa chemiczna
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/13
Rok: 1998
Autorzy: Jan Michniewicz, Piotr Kołodziejczyk, Agnieszka Kasprzak, Justyna Nadolińska
Tytuł: Ocena zawartości różnych form polisacharydów nieskrobiowych w mąkach pasażowych z przemysłowego przemiału ziarna żyta
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 356-357
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/13
Rok: 1998
Autorzy: Alicja Kawka, Jacek Anioła, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Skład chemiczny ziarna wybranych odmian jęczmienia
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 369-370
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP