logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KIJOWSKI J
Liczba odnalezionych rekordów: 103



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/103
Rok: 2018
Autorzy: J. Sobczak, J. Stangierski, P. Marek, J. Kijowski
Tytuł: Effect of probiotic administration on productivity and quality of broiler chicken meat
Źródło: Anim. Nutr. Feed Technol. - 2018, vol. 18, s. 79-88, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0972-2963 e-ISSN: 0974-181X
Angielskie słowa kluczowe: broiler ; chickens ; carcass ; meat quality ; probiotic ; production
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.309
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/103
Rok: 2014
Autorzy: J. Kijowski, E. Kupińska, J. Stangierski, J. Tomaszewska-Gras, T. Szablewski
Tytuł: Paradigm of deep pectoral myopathy in broiler chickens
Źródło: Worlds Poultry Sci. J. - 2014, vol. 70, iss. 1, s. 125-138, bibliogr.
p-ISSN: 0043-9339
Angielskie słowa kluczowe: chicken ; musculus pectoralis minor ; myopathy ; aetiology ; induction ; prevention
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.089
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/103
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Celina Marciszewska, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Popiół
Tytuł: Effect of lysozyme treatment on quality and bacterial contamination of chilled chicken legs
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2013, vol. 57, no. 1, s. 79-84, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; przechowywanie chłodnicze ; lizozym ; flora bakteryjna ; okres trwałości ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: chicken legs ; cold storage ; lysozyme ; bacteriological flora ; shelf-life ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.365
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/103
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Anna Popiół, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jolanta Budzyk
Tytuł: Efekt działania wybranych związków antybakteryjnych na zanieczyszczenie mikrobiologiczne tuszek kurcząt
Źródło: Med. Weter. - 2013, vol. 69, nr 6, s. 369-373, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Angielskie słowa kluczowe: chicken carcasses ; decontamination ; acidified sodium chlorite ; chlorine dioxide trisodium
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.196
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
5/103
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Robert Borowiak
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 1, Otrzymywanie i modyfikacje lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 48-50
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; metody otrzymywania ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/103
Rok: 2013
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Badania nad pozyskiwaniem i przeciwbakteryjnym potencjałem różnych form lizozymu z białka jaja kurzego. Część 2, Ocena aktywności przeciwbakteryjnej lizozymu
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 51-53
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność hydrolityczna ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/103
Rok: 2013
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Jacek Kijowski
Tytuł: Białka cytoszkieletowe i ich rola w kształtowaniu cech funkcjonalnych mięsa drobiowego post mortem
W: Zapewnianie jakości i bezpieczeństwa wyrobów drobiarskich : Seminarium poświęcone pamięci Profesora Adama Niewiarowicza (1918-1993), Poznań, 14.06.2013.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Zarządzania Jakością Żywności, 2013
Szczegóły: s. 38-40
Polskie słowa kluczowe: białka cytoszkieletowe ; mięso drobiowe ; jakość ; titina ; nebulina ; desmina ; winkulina ; metody badań ; elektroforeza SDS-PAGE ; metoda western blotting
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/103
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Emilia Kupińska
Tytuł: Dylematy ograniczania miopatii mięśni piersiowych typu DPM u kurcząt brojlerów
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 21, nr 6 (91), s. 32-44, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: kurczęta ; musculus pectoralis minor ; miopatia ; indukowanie ; zapobieganie
Angielskie słowa kluczowe: chickens ; musculus pectoralis minor ; myopathy ; induction ; prevention
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/103
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Kijowski, Grzegorz Leśnierowski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 5 (90), s. 29-41, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; składniki bioaktywne ; jaja wzbogacone
Angielskie słowa kluczowe: chicken eggs ; bioactive components ; enriched eggs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/103
Rok: 2012
Autorzy: Jacek Kijowski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Nowości o wartości konsumpcyjnej i użytkowej kurzych jaj
Źródło: Pol. Drobiar. - 2012, R. 20, nr 7, s. 8-12
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: białka jaja ; immunoglobuliny ; jaja projektowane ; jaja kurze
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/103
Rok: 2012
Autorzy: K. Stuper-Szablewska, T. Szablewski, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Zróżnicowanie poziomu zanieczyszczenia kurnika grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami w zależności od systemu utrzymania niosek
Tytuł równoległy: Contamination of microscopic fungi and they metabolites poultry house depending on the type of laying hens management system
W: XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 12-14.09.2012 r., Kołobrzeg, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Szczecin : [Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny], 2012
Szczegóły: s. 192-193
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; ergosterol ; pył ; ściółka ; kurniki
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; ergosterol ; dust ; litter
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/103
Rok: 2012
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Konkurencyjne oddziaływania mikroorganizmów na powierzchni skorup jaj konsumpcyjnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 2 (81), s. 119-130, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: skorupa jaja ; Salmonella enteritidis ; Escherichia coli ; konkurencja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/103
Rok: 2011
Autorzy: Emilia Kupińska, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena barwy mięśni piersiowych z objawami DPM (deep pectoral myopathy) u kurcząt brojlerów
W: ewolucj@ żywności : XVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Olsztyn, 12-13 maja 2011.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [Uniwersytet Warmińsko-Mazurski], [2011]
Szczegóły: s. 60
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/103
Rok: 2011
Autorzy: Tomasz Szablewski, Kinga Stuper, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Juliusz Perkowski
Tytuł: Występowanie grzybów mikroskopowych w jajach konsumpcyjnych
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XVIII Konferencja Krajowa, Instytut Genetyki Roślin PAN w Ponaniu, 6-7 kwietnia 2011, Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu, 2011
Szczegóły: s. 9-10
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; jaja konsumpcyjne ; ergosterol
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/103
Rok: 2011
Autorzy: G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski
Tytuł: Potencjalne możliwości produkcji i praktycznego wykorzystania zmodyfikowanego lizozymu
W: Nauka gospodarce żywnościowej i biotechnologii : I Wielkopolska Konferencja, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 16-17 czerwca 2011 / Ed. Piotr Kubiak.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2011
Szczegóły: s. 90
Polskie słowa kluczowe: lizozym zmodyfikowany ; sposoby modyfikacji ; praktyczne wykorzystanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/103
Rok: 2011
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, T. Szablewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski
Tytuł: The effect of modified lysozyme on microflora of cold-stored comminuted fresh and heat pork meat
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; lysozyme modificates ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/103
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie - charakterystyka towaroznawcza i wykorzystanie
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 9
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe odkostnione mechanicznie ; jakość ; wykorzystanie
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/103
Rok: 2011
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Oddziaływania konkurencyjne mikroorganizmów na powierzchni skorup jaj konsumpcyjnych w aspekcie ich bezpieczeństwa
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 93
Polskie słowa kluczowe: oddziaływania konkurencyjne ; jaja ; Escherichia coli ; Salmonella enteritidis ; bezpieczeństwo
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/103
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Wpływ modyfikowanego lizozymu na mikroflorę rozdrobnionego mięsa wieprzowego przechowywanego w warunkach chłodniczych
W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Towaroznawstwa Żywności, Wydział Towaroznawstwa, Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
Szczegóły: s. 28
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikoway ; mięso wieprzowe ; Enterobacteriaceae ; Pseudomonas
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/103
Rok: 2011
Autorzy: Tomasz Szablewski, Kinga Stuper, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Juliusz Perkowski
Tytuł: Microscopic fungi and mycotoxins in eggs
Źródło: Worlds Poultry Sci. J., Suppl. - 2011, vol. 67, s. 91-92
p-ISSN: 0043-9339
Uwagi: 14th European Symposium on the Quality of Egg and Egg Products and 20th European Symposium on the Quality of Poultry Meat, 4-8 September 2011, Lipsk, Germany, Book of abstracts
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; mikotoksyny ; jaja konsumpcyjne
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; mycotoxins ; eggs for human consumption
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
21/103
Rok: 2011
Autorzy: T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz, J. Kijowski
Tytuł: Ocena wyróżników jakości skorupy wybranych rodów kur nieśnych
Tytuł równoległy: Study of the quality properties of the eggshell in relation to the breeding strains
W: XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 13-15.09.2011 r., Poznań, Poland, 13-15.09.2011 r., Poznań, Poland.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu], 2011
Szczegóły: s. 204-205
Polskie słowa kluczowe: skorupa jaja ; barwa ; grubość ; liczba porów
Angielskie słowa kluczowe: shell ; colour ; thickness ; pores number
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
22/103
Rok: 2011
Autorzy: T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Sobczak, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Wzrost grzybów mikroskopowych w treści jaj konsumpcyjnych
Tytuł równoległy: Growth of microscopic fungi in table eggs
W: XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktycze drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" : 13-15.09.2011 r., Poznań, Poland. f13-15.09.2011 r., Poznań, Poland, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2011
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; ERG ; jaja konsumpcyjne
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; ERG ; eggs for human consumption
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
23/103
Rok: 2011
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski, Piotr Konieczny
Tytuł: Jakość i wykorzystanie mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 202-210, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe odkostnione mechanicznie ; jakość ; surimi drobiowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
24/103
Rok: 2011
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjne działanie modyfikowanego lizozymu wobec mikroflory rozdrobnionego mięsa wieprzowego
Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 184-192, il., bibliogr.
p-ISSN: 1689-7374
Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
25/103
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz, Jacek Kijowski
Tytuł: Jakość i bezpieczeństwo jaj konsumpcyjnych znakowanych laserowo [*]
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 1, s. 27-30, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; znakowanie ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
26/103
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski
Tytuł: Przeciwbakteryjna aktywność modyfikowanego lizozymu wobec bakterii Proteus mirabilis i Pseudomonas fluorescens
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 79-84, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: aktwność przeciwbakteryjna ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: modified lysozyme ; antibacterial activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
27/103
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Zastosowanie promieniowania UV-C do higienizacji skorup jaj zanieczyszczonych bakteriami z rodziny Enterobacteriaceae
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 121-126, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Polskie słowa kluczowe: promeniowanie UV-C ; skorupa jaja ; Enterobacteriaceae
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
28/103
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Lesnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Physico-chemical properties and antibacterial activity of modified egg white-lysozyme
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2010, vol. 231, iss. 6, s. 959-964, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; modyfikacja ; aktywność antybakteryjna
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; modification ; antibacterial activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.585
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/103
Rok: 2010
Autorzy: Piotr Konieczny, Jerzy Stangierski, Marzanna Hes, Jacek Kijowski
Tytuł: Selected quality attributes of dried turkey meat snacks with added rasins
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2010, vol. 25, 4, s. 59-63, il., bibliogr.
p-ISSN: 0179-2415
Angielskie słowa kluczowe: convenience food ; dried meat products ; antioxidant activity ; raisins
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
30/103
Rok: 2010
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Jacek Kijowski
Tytuł: Identyfikacja wybranych artykułów mięsnych
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 100
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/103
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Wpływ wielkości dawki promieniowania UV-C na skuteczność przeciwdrobnoustrojową na powierzchni skorup jaj konsumpcyjnych
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 180
ISBN: 978-83-923549-4-9
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; aktywność bakteriobójcza ; jaja konsumpcyjne ; skorupa jaja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/103
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Kinga Stuper, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Juliusz Perkowski
Tytuł: Zagrożenie występowania pleśni oraz mikotoksyn w jajach konsumpcyjnych
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 35
ISBN: 978-83-923549-4-9
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; mikotoksyny ; jaja konsumpcyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/103
Rok: 2010
Autorzy: Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski, Jan Zabielski, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Paweł Kwiatkowski
Tytuł: Szacowanie wpływu temperatury przechowywania na jakość sensoryczną nietrwałych wyrobów mięsnych na przykładzie wędliny pasztetowej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 3, art. 39, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_39.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: jakość ; wędliny ; pasztetowa ; model czasowo-temperaturowy typu Arrheniusa ; prognozowanie przydatności do spożycia
Angielskie słowa kluczowe: quality ; smoked liver sausage ; Arrhenius type time-temperature model ; shelf-life modelling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/103
Rok: 2010
Autorzy: T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Ergosterol as an indicator of the presence of microscopic fungi in eggs for human consumption produced in different husbandry systems
Źródło: Poult. Sci. - 2010, vol. 89, no. 11, s. 2491-2493, bibliogr.
p-ISSN: 0032-5791
Polskie słowa kluczowe: ergosterol ; grzyby ; skorupa jaja ; białko jaja ; żółtko jaja
Angielskie słowa kluczowe: ergosterol ; fungi ; eggshell ; egg white ; egg yolk
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.582
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
35/103
Rok: 2010
Autorzy: T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Microscopic fungi and their metabolites in eggs for human consumption
Tytuł równoległy: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity w jajach konsumpcyjnych
W: Science for poultry practice - poultry practice for science : XXII International Poultry Symposium PB WPSA, 6-8 September 2010.
Adres wydawniczy: Olsztyn : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 212-213
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; mikotoksyny ; jaja konsumpcyjne
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; micotoxins ; consumption of food ; eggs
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
36/103
Rok: 2010
Autorzy: T. K. Stuper, T. Szablewski, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Contamination of mycoflora poultry house environment depending on the type of poultry management system
Tytuł równoległy: Zanieczyszczenie mikroflorą środowiska kurnika w zależności od systemu chowu kur
W: Science for poultry practice - poultry practice for science : XXII International Poultry Symposium PB WPSA, 6-8 September 2010.
Adres wydawniczy: Olsztyn : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 132-133
Polskie słowa kluczowe: grzyby mikroskopowe ; ergosterol ; pył ; ściółka
Angielskie słowa kluczowe: microscopic fungi ; ergosterol ; dust ; litter
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
37/103
Rok: 2010
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność przeciwbakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification enzyme
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/103
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Szablewski, Anna Kaczmarek, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena barwy skorupy i żółtka wybranych rodów kur nieśnych
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2010, z. 553, s. 211-216, il., bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane aspekty oceny jakości surowców, dodatków i produktów żywnościowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: barwa ; skorupa jaja ; żółtko jaja
Angielskie słowa kluczowe: colour ; egg shell ; egg yolk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/103
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial acitvity of lysozyme depending on dimer content
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; antibacterial activity ; modification
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
40/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek
Tytuł: UV-C irradiation to sanitise shell surface of eggs laid by layer hens in litter housing system
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 229
ISBN: 978-83-60574-65-2
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; jaja
Angielskie słowa kluczowe: UV-C irradiation ; egg
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Anna Pytel
Tytuł: Promieniowanie UV jako metoda higienizacji skorupy jaj konsumpcyjnych zanieczyszczonych bakteriami Escherichia coli
Tytuł równoległy: Ultraviolet light higienization of eggshell contaminated with Escherichia coli
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 36-40, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie ultrafioletowe ; skorupy jaj ; Escherichia coli
Angielskie słowa kluczowe: ultraviolet light ; eggshell ; Escherichia coli
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
42/103
Rok: 2009
Autorzy: R. Kożuszek, Helena Kontecka, S. Nowaczewski, G. Leśnierowski, J. Kijowski, A. Rosiński
Tytuł: Quality of pheasant (Phasianus colchicus L.) eggs with different shell colour
Źródło: Arch. Geflugelkd. - 2009, t. 73, z. 3, s. 201-207, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9098
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 11 czerwca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: pheasant ; eggshell quality ; interior egg quality ; lysozyme
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.448
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/103
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Tomasz Szablewski, Jan Zabielski
Tytuł: Effects of treatment with lysozyme and its polymers on the microflora and sensory properties of chilled chicken breast muscles
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2009, vol. 53, no. 3, s. 455-461, il., bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; lizozym ; aktywność bakteriostatyczna
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; lysozyme ; bacteriostatic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.218
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/103
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Antibacterial activity of lisozyme depending on dimer content
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 120-124, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: aktywność antybakteryjna ; lizozym ; lizozym modyfikowany
Angielskie słowa kluczowe: antibacterial activity ; lysozyme ; modified lysozyme
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek
Tytuł: UV-C irradiation sanitation of shell surface of eggs laid by layer hens in litter housing
W: Food quality and safety / ed. by Grażyna Krasnowska and Anna Pęksa.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 211-215, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60574-66-9
Liczba arkuszy: 0,53
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; skorupy jaj ; kury nioski
Angielskie słowa kluczowe: UV-C irradiation ; eggshell ; laying hens
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
46/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Ewa Gornowicz, Jacek Kijowski
Tytuł: Jakość i mikroflora jaj kurzych znakowanych laserowo
W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku : XIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Gdynia, 21-22 maja 2009.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2009
Szczegóły: s. 127
ISBN: 978-83-7421-067-6
Polskie słowa kluczowe: jakość jaj ; ocena mikrobiologiczna ; znakowanie ; lasery ; jaja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Kinga Stuper, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski, Juliusz Perkowski
Tytuł: Wpływ sposobu chowu niosek na obecność ergosterolu w jajach konsumpcyjnych
W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku : XIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Gdynia, 21-22 maja 2009.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2009
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-7421-067-6
Polskie słowa kluczowe: ergosterol ; grzyby mikroskopowe ; jaja konsumpcyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/103
Rok: 2009
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, G. Leśnierowski, T. Szablewski, J. Kijowski
Tytuł: Antybakteryjna aktywność modyfikowanych preparatów lizozymu w stosunku do bakterii Pseudomonas fluorescens
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 23
ISBN: 798-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: lizozym modyfikowany ; aktywność antybakteryjna ; Pseudomonas fluorescens
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Anna Kaczmarek, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena barwy skorupy i żółtka wybranych rodów kur nieśnych
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 110
ISBN: 978-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: barwa ; żółtko jaja ; skorupa jaja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Dominika Czajka, Jacek Kijowski, Anna Kaczmarek
Tytuł: Systemy naprawcze komórek Escherichia coli uszkodzonych promieniowaniem UV-C
W: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych : VII Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa 3-4 grudnia 2009 / [oprac. red. Ewa Jakubczyk].
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2009]
Szczegóły: s. 109
ISBN: 978-83-7583-153-5
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; Escherichia coli ; systemy naprawcze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/103
Rok: 2009
Autorzy: Jacek Kijowski, Emilia Kupińska, Anna Kaczmarek, Jerzy Stangierski, Anna Popiół
Tytuł: Occurrence and characteristics of chicken breast muscles with DPM symptoms
Tytuł równoległy: Występowanie i charakterystyka mięśni piersiowych kurcząt z objawami DPM
Źródło: Med. Weter. - 2009, vol. 65, nr 7, s. 466-471, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: broiler chickens ; Deep Pectoral Myopathy ; frequency ; colour ; texture ; economic loss
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/103
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Karolina Karolczak, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Ocena zawartości mikotoksyn z zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 114, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_114.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mikotoksyny ; deoksyniwalenol ; zearalenon ; zboża
Angielskie słowa kluczowe: mycotoxins ; deoxynivalenol ; zearalenone ; cereals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/103
Rok: 2009
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Tomasz Szablewski, Karolina Karolczak, Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski
Tytuł: Mikotoksyny jako zagrożenie w produkcji pasz i zbóż paszowych
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 84
Polskie słowa kluczowe: pasze ; mikotoksyny ; ELISA ; deoksynivalenol ; zearalenon
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/103
Rok: 2009
Autorzy: Anna Kaczmarek, Jacek Kijowski, Jan Zabielski, Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska
Tytuł: Modelowanie przechowalniczych zmian jakości sensorycznej nietrwałych wyrobów mięsnych przy wykorzystaniu funkcji czasowo-temperaturowej Arrheniusa na przykładzie wędliny pasztetowej
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 107-108
Polskie słowa kluczowe: ocena sensoryczna ; model Arrheniusa ; trwałość wędlin
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Kaczmarek, Jan Zabielski, Jacek Kijowski
Tytuł: Prognozowanie bezpiecznego okresu trwałości farszu do produkcji pasztetu
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: farsz ; pH ; patogeny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/103
Rok: 2009
Autorzy: K. Stuper, T. Szablewski, E. Gornowicz, J. Kijowski, J. Perkowski
Tytuł: Grzyby mikroskopowe w środowisku kurnika
Tytuł równoległy: Microscopic fungi in the poultry house environment
W: XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA : "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska Poręba, Poland, 7-9.09.2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : DD Dobra Drukarnia, 2009
Szczegóły: s. 61-62
ISBN: 978-83-929472-3-3
Polskie słowa kluczowe: ergosterol ; pył aerogenny ; kurnik ; grzyby mikroskopowe
Angielskie słowa kluczowe: ergosterol ; aerogenic dust ; poutry house ; microscopic fungi
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
57/103
Rok: 2009
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Anna Dziedzic, Anna Kamińska
Tytuł: Wpływ promieniowania UV na stan mikrobiologiczny skorupy oraz jakość treści jaj
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 2 (63), s. 40-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; higienizacja ; skorupa jaja ; analiza mikrobiologiczna ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: UV-C irradiation ; higienization ; eggshell ; microbiological analysis ; egg quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
58/103
Rok: 2008
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Barbara Tycner, Jacek Kijowski, Jan Zabielski, Tomasz Szablewski
Tytuł: Quality and shelf life of chilled, preparated map poultry meat products
Źródło: Bull. Vet. Inst. Pulawy. - 2008, vol. 52, no. 4, s. 603-609, il, bibliogr.
p-ISSN: 0042-4870 e-ISSN: 2300-3235
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; utrwalanie żywności
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; modified atmosphere packaging ; food preservation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.337
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
59/103
Rok: 2008
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Effect of selected substances on the properties of frozen myofibril preparation obtained from mechanically recovered poultry meat
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2008, vol. 226, iss. 6, s. 1415-1420, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: myofibrillar preparation ; cryoprotectants ; transglutaminase ; functional properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.622
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
60/103
Rok: 2008
Autorzy: Jerzy Stangierski, Hanna Maria Baranowska, Ryszard Rezler, Jacek Kijowski
Tytuł: Enzymatic modification of protein preparation obtained from water-washed mechanically recovered poultry meat
Źródło: Food Hydrocolloids. - 2008, vol. 22, iss. 8, s. 1629-1636, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0268-005X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: mechanically recovered poultry meat ; poultry surimi ; transglutaminase ; dynamic mechanical analysis ; nuclear magnetic resonance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.511
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
61/103
Rok: 2008
Autorzy: Jan Zabielski, Wiktor Wysłouch, Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza czynników istotnych dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i jakością w wybranych procesach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 88-106, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/103
Rok: 2008
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Karolina Rybarczyk, Jacek Kijowski
Tytuł: Mikotoksyny jako zagrożenie w produkcji pasz i żywności
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 62-75, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/103
Rok: 2008
Autorzy: Jacek Kijowski, Anna Fabisz-Kijowska
Tytuł: Norma ISO 22005:2007 - identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 135-144, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/103
Rok: 2008
Autorzy: Piotr Konieczny, Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe metody nietermicznego utrwalania żywności wobec wymagań jej bezpieczeństwa
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 107-123, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/103
Rok: 2008
Autorzy: Jacek Kijowski, Piotr Konieczny
Tytuł: Zagrożenia żywności według raportu EFSA uzyskane z systemu RASFF
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 14-25, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/103
Rok: 2008
Autorzy: Anna Fabisz-Kijowska, Jacek Kijowski
Tytuł: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000:2005
W: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 126-134, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-514-7
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/103
Rok: 2008
Tytuł: Kontrola zagrożeń żywności auditowanym i certyfikowanym systemem ISO 22000/HACCP / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskej-Radziejewskiej
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 uaktual. i poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008. - 193 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-514-7
Liczba arkuszy: 11,6
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/103
Rok: 2008
Autorzy: Tomasz Szablewski, Jacek Kijowski, Anna Dziedzic, Anna Kamińska
Tytuł: Wpływ promieniowania UV na stan mikrobiologiczny skorupy oraz jakość treści jaj
W: Żywność współczesna - szanse i zagrożenia : Z cyklu "Jakość i prozdrowotne cechy żywności", XIII Sesja Naukowa SMKN PTTŻ, Łódź, 28-29 maja 2008 r..
Adres wydawniczy: Łódź : Oddział Łódźki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2008
Szczegóły: s. 106
ISBN: 83-912026-6-6
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie UV-C ; skorupy jaj ; jakość jaj
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/103
Rok: 2007
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jan Zabielski, Jacek Kijowski
Tytuł: Enzymatic modification of selected functional properties of myofibril preparation obtained from mechanically recovered poultry meat
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2007, vol. 226, iss. 1, s. 233-237, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: myofibril preparation ; transglutaminase ; thiol groups ; functional properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.159
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
70/103
Rok: 2007
Autorzy: P. Konieczny, J. Stangierski, J. Kijowski
Tytuł: Physical and chemical characteristics and acceptability of home style beef jerky
Źródło: Meat Sci. - 2007, vol. 76, iss. 2, s. 253-257, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meat products ; jerky ; texture ; colour
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.006
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
71/103
Rok: 2006
Autorzy: Jan Zabielski, Wiktor Wysłouch, Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza czynników istotnych dla skutecznego zarządzania bezpieczeństwem i jakością w wybranych procesach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 72-90, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; system HACCP ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; produkcja żywności ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; procesy technologiczne ; kontrola jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/103
Rok: 2006
Autorzy: Piotr Konieczny, Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe metody nietermicznego utrwalania żywności wobec wymagań jej bezpieczeństwa
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 91-107, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywność pochodzenia zwierzęcego ; utrwalanie żywności ; metody nietermiczne ; metody fizyczne ; technologia płotków ; bezpieczeństwo żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/103
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Kijowski, Anna Fabisz-Kijowska
Tytuł: Projekt normy ISO/DIS 2005: Identyfikowalność w łańcuchu pasz i żywności
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 119-128
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: projekty ; norma ISO/DIS 22005 ; bezpieczeństwo żywności ; łańcuch pasz i żywności ; śledzenie produktu ; identyfikowalność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/103
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Kijowski, Piotr Konieczny
Tytuł: Zagrożenia żywności według raportu EFSA uzyskane z systemu RASFF
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 14-23, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności ; system RASFF ; zagrożenia żywności ; Polska ; Główny Inspektorat Sanitarny ; powiadomienie alarmowe ; powiadomienie informacyjne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/103
Rok: 2006
Autorzy: Anna Fabisz-Kijowska, Jacek Kijowski
Tytuł: Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według normy ISO serii 22000:2005
W: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Cegielskiej-Radziejewskiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 110-118, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; zarządzanie ; norma ISO 22000 ; Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/103
Rok: 2006
Autorzy: Arleta Rugała, Jacek Kijowski
Tytuł: Kooperacja a la francaise - czyli o współpracy francuskich ubojni drobiu z producentami żywca
Źródło: Pol. Drobiar. - 2006, R. 14, nr 3, s. 12-15, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; Francja ; produkcja zwierzęca ; żywiec drobiowy ; ubojnie ; współpraca ; kontrakty ; spółdzielnie producenckie ; kooperacja ; dostawcy ; surowce rzeźne ; korzyści ; koszty ; obniżanie kosztów
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/103
Rok: 2006
Autorzy: Arleta Rugała, Jacek Kijowski
Tytuł: Tendencje przemysłu drobiarskiego we Francji
Źródło: Pol. Drobiar. - 2006, R. 14, nr 2, s. 6-8, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: Francja ; drobiarstwo ; specjalizacja regionalna ; segmentacja rynku ; produkcja zwierzęca ; produkcja mięsa ; mięso drobiowe ; jakość ; certyfikacja ; znaki jakości ; rynek wewnętrzny
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/103
Rok: 2006
Tytuł: HACCP, ISO 22000 - zagrożenia żywności, funkcjonowanie, auditowanie i certyfikowanie systemu / pod red. Jacka Kijowskiego i Renaty Ciegielskiej-Radziejewskiej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 174 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-442-3
Polskie słowa kluczowe: żywność ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia chemiczne ; system zapewnienia jakości ; norma ISO 22000 ; system HACCP ; audyt ; certyfikacja
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/103
Rok: 2005
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Texture as predominant quality feature. Instrumental texture measurement techniques of meat and its processed products
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2005, vol. 20, 1, s. 32-36, il.
p-ISSN: 0179-2415
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
80/103
Rok: 2005
Autorzy: Adam Gołębiewski, Jacek Kijowski
Tytuł: Komputerowy system zbierania i analizowania danych z monitorowania punktów krytycznych w rzeźni drobiu
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 134-135
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/103
Rok: 2003
Autorzy: Grzegorz Lesnierowski, Jacek Kijowski, Jerzy Stangierski
Tytuł: DSC, SDS-PAGE and spectrophotometry for characterization of modified lysozyme
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2003, vol. 6, iss. 1, art. 11, il., bibliogr., abstr.
http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue1/food/art-11.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: differential scanning calorimetry (DSC) ; spectrophotometry ; electrophoresis ; lysozyme modification ; lysozyme dimer ; hydrolytic activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
82/103
Rok: 2003
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Effect of selected commercial substances with cryoprotective activity on the quality of mechanically recovered, washed and frozen stored poultry meat
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 1, s. 49-53, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; mięso odkostnione mechaniczne ; mrożenie ; krioprotektanty ; mięso mrożone ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat ; mechanically recovered meat ; cryoprotective substances
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
83/103
Rok: 2002
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski
Tytuł: Influence of cooking regime on the physico-chemical properties of myofibril gels made from mechanically recovered broiler meat
Źródło: Fleischwirtschaft. - 2002, vol. 82, 3, s. 122-124, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0015-363X
Angielskie słowa kluczowe: poultry surimi ; thermal gelation ; cookloss ; gel strenght ; free thiol group
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.257
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
84/103
Rok: 2001
Autorzy: R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, P. Konieczny, J. Stangierski, W. Uchman
Tytuł: Żywność wygodna - wybrane surowce zwierzęce
W: Jakość i marketing w przemyśle spożywczym oraz żywność wygodna : Konferencje Naukowe Korporacji Producentów Żywności 1999-2001 / Oprac. red. Józef Mozio.
Adres wydawniczy: Poznań : P. W. "Interfound", 2001
Szczegóły: s. 77-97, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/103
Rok: 2001
Autorzy: Hanna Frankowska, Jacek Kijowski, Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Dorota Lisiak
Tytuł: Lizozym białka jaja kurzego o zwiększonym zakresie antybakteryjnego działania
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 2001, 57, s. 395-401, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja ; białko jaja ; lizozym ; aktywność antybakteryjna ; modyfikacja chemiczna ; modyfikacja termiczna ; lizozym o zwiększonej aktywności antybakteryjnej
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
86/103
Rok: 2000
Autorzy: J. Stangierski, J. Kijowski
Tytuł: Optimization of conditions for myofibril preparation from mechanically recovered chicken meat
Źródło: Nahr.-Food. - 2000, vol. 44, no. 5, s. 333-338, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 7 sierpnia 2017]. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research".
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.698
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
87/103
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski, Hanna Frankowska
Tytuł: Głodzenie przedubojowe drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 10, s. 11-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; ubój zwierząt ; głodzenie przedubojowe ; wydajność poubojowa ; tuszki drobiowe ; czystość mikrobiologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
88/103
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. I
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 4, s. 13-16, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; trwałość przechowalnicza ; odczyn mięsa ; kruchość mięsa ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/103
Rok: 1999
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Znaczenie i wykorzystanie kwasu mlekowego oraz jego soli w produkcji i przetwórstwie mięsa drobiowego. cz. II
Źródło: Pol. Drobiar. - 1999, R. 8, nr 5, s. 36-38
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; kwas mlekowy ; mleczan sodowy ; zastosowanie ; utrwalanie żywności ; przedłużanie trwałości ; właściwości technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/103
Rok: 1999
Autorzy: Jerzy Stangierski, Jacek Kijowski, Jolanta Gras
Tytuł: Wpływ wybranych stabilizatorów białek na jakość suszonego sublimacyjnie przemywanego mięsa drobiu odzyskanego mechanicznie
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 1999, R. 6, nr 2 (19), s. 26-39, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/103
Rok: 1998
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Analiza osiągniętego postępu i potrzeby zmian w ogólnopolskim konkursie drobiarskim Krajowej Rady Drobiarstwa
Źródło: Pol. Drobiar. - 1998, R. 7, nr 5, s. 7-8
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; konkursy ; Krajowa Rada Drobiarstwa ; produkty drobiarskie ; promocja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
92/103
Rok: 1997
Autorzy: E. Anders, J. Kijowski
Tytuł: Działalność Normalizacyjnej Komisji Problemowej ds. Produktów Drobiarskich
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 7, s. 48-50
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; produkty drobiarskie ; normalizacja ; normy polskie ; normy branżowe ; Normalizacyjna Komisja Problemowa ds. Produktów Drobiarskich ; działalność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
93/103
Rok: 1997
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Problemy przetwórstwa mięsa drobiowego
Źródło: Pol. Drobiar. - 1997, R. 6, nr 4, s. 21-24, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drobiarstwo ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; surowce zwierzęce ; tuszki drobiowe ; wartość technologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
94/103
Rok: 1997
Autorzy: Jan Pikul, Katarzyna Hołownia, Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Jakość i trwałość peklowanych smażonych zanurzeniowo przetworów z mięsa drobiu pakowanych w zmodyfikowanej atmosferze i przechowywanych w warunkach chłodniczych
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 25-35, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: poultry meat products ; packaging ; modifed atmosphere ; TBA ; shelf-life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/103
Rok: 1997
Autorzy: Artur Bogusławski, Jacek Kijowski
Tytuł: Systemy kontroli jakości
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 348
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: żywność ; bezpieczeństwo żywności ; zapewnienie bezpieczeństwa ; kontrola jakości ; Dobra Praktyka Produkcyjna ; system HACCP ; system TQM ; normy ISO 9000
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
96/103
Rok: 1997
Autorzy: Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski, Karol Socha
Tytuł: Wpływ parametrów procesu sorpcji lizozymu z białka jaja kurzego techniką jonowymienną na wielkość odzyskanej aktywności
Źródło: Zesz. Nauk. Prz. Hod. - 1997, 32, s. 259-264, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-5367
Polskie słowa kluczowe: jaja kurze ; białka jaja ; lizozym ; sorpcja wymienna ; czas trwania ; aktywność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
97/103
Rok: 1996
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Nowe i atrakcyjne przetwory z mięsa drobiowego : (Wyniki konkursów Krajowej Rady Drobiarstwa przy SiT Spoż.)
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 4, s. 4-7, il.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: mięso drobiowe ; przetwory mięsne ; nowości rynkowe ; konkursy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
98/103
Rok: 1996
Autorzy: Renata Cegielska-Radziejewska, Jacek Kijowski
Tytuł: Występowanie i drogi transmisji Campylobacter u drobiu
Źródło: Pol. Drobiar. - 1996, R. 5, nr 6, s. 2-5, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-0387
Polskie słowa kluczowe: drób ; Campylobacter ; infekcja bakteryjna ; drogi zakażenia ; mięso drobiowe ; zanieczyszczenia bakteryjne ; człowiek ; zagrożenia zdrowia ; kampylobakterioza ; zatrucia pokarmowe ; profilaktyka ; higiena produkcji
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
99/103
Rok: 1994
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Rodzaje przetworów z mięsa drobiowego
Źródło: Pol. Zwierz. Gospod. - 1994, R. 2, nr 4, s. 26-28, il.
p-ISSN: 1231-1561
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
100/103
Rok: 1994
Autorzy: J. Kijowski
Tytuł: Technologia surimi z surowców zwierzęcych
Źródło: Pol. Zwierz. Gospod. - 1994, R. 2, nr 7, s. 15-16
p-ISSN: 1231-1561
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
101/103
Rok: 1994
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Żywność pochodzenia zwierzęcego w żywieniu człowieka
Źródło: Pol. Zwierz. Gospod. - 1994, R. 1, nr 1, s. 12-114, 44, il.
p-ISSN: 1231-1561
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
102/103
Rok: 1993
Autorzy: Jacek Kijowski
Tytuł: Elementy nowoczesnego przetwórstwa drobiu szansą różnorodnej i wysokowartościowej żywności : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 25.03.1993 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1993. - 56 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 8
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; mięso drobiowe ; przetwórstwo mięsa ; przetwory mięsne ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
103/103
Rok: 1992
Autorzy: Jacek Kijowski, Jerzy Stangierski, Grzegorz Leśnierowski
Tytuł: Enzymatyczny hydrolizat białkowy z frakcji kostnej po mechanicznym odkostnieniu kurczat
Źródło: Przem. Spoż. - 1992, t. 46, 5/6 s. 149-152, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: frakcja kostne ; hydroliza enzymatyczna ; hydrolizat białkowy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP