logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: KAWKA ALICJA
Liczba odnalezionych rekordów: 58



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/58
Rok: 2016
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 51-68, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/58
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Damian Jakubowski
Tytuł: Całoziarnowa mąka jęczmienna w produkcji pieczywa prozdrowotnego
W: Bezpieczna żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka : XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Wrocław 17-18 wrzesień 2015, Program i streszczenia.
Adres wydawniczy: Wrocław : Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskch, 2015
Szczegóły: s. 97
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; metody wytwarzania ciasta ; zakwasy ; kultury starterowe ; pieczywo pszenno-jęczmienne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/58
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Pieczywo pszenno-owsiane - jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Zn i Cu)
W: Bezpieczna żywność i racjonalne żywienie podstawą zdrowia człowieka : XXIV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Wrocław 17-18 wrzesień 2015, Program i streszczenia.
Adres wydawniczy: Wrocław : Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskch, 2015
Szczegóły: s. 96
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; otręby owsiane ; pieczywo pszenno-owsiane ; składniki mineralne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/58
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Damian Jakubowski
Tytuł: Całoziarnowa mąka jęczmienna w produkcji pieczywa prozdrowotnego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 3, s. 361-366, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; metody wytwarzania ciasta ; zakwasy ; kultura starterowa ; pieczywo pszenno-jęczmienne
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour in production of healthy bread ; methods of dough preparation ; sourdough ; starter culture ; wheat-barley bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/58
Rok: 2015
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Patelska, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Katarzyna Marcinek, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Pieczywo pszenno-owsiane - jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn i Cu)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 3, s. 367-371, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; otręby owsiane ; pieczywo pszenno-owsiane ; składniki mineralne
Angielskie słowa kluczowe: whole oat flour ; oat bran ; wheat-oat bread ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/58
Rok: 2015
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Joanna Suliburska, Ewelina Król, Alicja Kawka, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ rodzaju ziarna zboża i stopnia jego przetworzenia na potencjalną biodostępność składników mineralnych w warunkach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2015, t. 48, nr 1, s. 74-80, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; ziarno zbóż ; przetwarzanie
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal grains ; processing
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/58
Rok: 2015
Autorzy: Bohdan Achrem-Achremowicz, Alicja Kawka
Tytuł: Owies - prozdrowotny składnik pieczywa
Źródło: Piekarstwo. - 2015, nr 1, s. 32-35, il.
p-ISSN: 2084-9370
Polskie słowa kluczowe: owies ; produkty owsiane ; pieczywo pszenno-owsiane
Angielskie słowa kluczowe: oat ; oat products ; wheat-oat bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/58
Rok: 2014
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Matuszewska, Adrianna Podlewska
Tytuł: Całoziarnowa mąka owsiana - surowiec do produkcji pieczywa prozdrowotnego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 480-485, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2015]
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; metody wytwarzania ciasta ; jakość pieczywa pszenno-owsianego
Angielskie słowa kluczowe: whole oat flour ; methods of preparing dough ; quality of wheat-oat bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/58
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał W. Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych.
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarna zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/58
Rok: 2014
Autorzy: Alicja Kawka, Anna Matuszewska, Adrianna Podlewska
Tytuł: Całoziarnowa mąka owsiana - surowiec do produkcji pieczywa prozdrowotnego
W: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku : XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Kraków 10-12 września 2014, Program i streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2014
Szczegóły: s. 146-147 [abstr. IP3]
ISBN: 978-83-934442-5-0
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka owsiana ; metody wytwarzania ciasta ; jakość pieczywa pszenno-owsianego
Angielskie słowa kluczowe: whole oat flour ; methods of preparing dough ; quality of wheat-oat bread
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/58
Rok: 2014
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Ewelina Król, Joanna Suliburska, Halina Staniek, Alicja Kawka, Rafał Wójciak, Katarzyna Marcinek
Tytuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych
W: Bromatologia dla społeczeństwa XXI wieku : XXIII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne, Kraków 10-12 września 2014, Program i streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Malamut, 2014
Szczegóły: s. 151 [abstr. IP9]
ISBN: 978-83-934442-5-0
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; zawartość składników mineralnych ; ziarno zbóż ; obróbka technologiczna
Angielskie słowa kluczowe: mineral content ; cereal grains ; processing technology
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/58
Rok: 2014
Autorzy: Alicja Kawka, Bohdan Achremowicz
Tytuł: Owies - roślina XXI wieku. Wykorzystanie żywieniowe i przemysłowe
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2014, t. 8, z. 3, art. 41, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_8_41.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: owies ; skład chemiczny ; walory zdrowotne ; wykorzystanie przemysłowe
Angielskie słowa kluczowe: oats ; chemical composition ; health benefits ; industrial use
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/58
Rok: 2014
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Zboża i produkty zbożowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 306-319, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,95
Polskie słowa kluczowe: zboża ; związki bioaktywne ; przetwarzanie a związki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereals ; bioactive compounds ; processing and bioactive compounds
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/58
Rok: 2013
Autorzy: Joanna Suliburska, Ewelina Król, Zbigniew Krejpcio, Alicja Kawka
Tytuł: Potencjalna biodostępność składników mineralnych z handlowych surowców zbożowych
Tytuł równoległy: Potential bioavailability of the minerals from commercial cereal products
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 93
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; biodostępność ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; bioavailability ; cereal products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/58
Rok: 2013
Autorzy: Ewelina Król, Joanna Suliburska, Zbigniew Krejpcio, Alicja Kawka
Tytuł: Zawartość składników mineralnych w handlowych surowcach zbożowych
Tytuł równoległy: Selected mineral content of commercial cereal material
W: Nauka o żywieniu człowieka - osiagnięcia i wyzwania : Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, Warszawa, 28 czerwca 2013.
Adres wydawniczy: Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2013
Szczegóły: s. 86
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; produkty zbożowe
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; cereal products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
16/58
Rok: 2013
Autorzy: Marzanna Hęś, Alicja Kawka
Tytuł: Fermentacja jako przykład spulchniania ciasta
Źródło: Piekarstwo. - 2013, nr 1, s. 28-29, il.
p-ISSN: 2084-9370
Polskie słowa kluczowe: ciasto ; fermentacja ; fazy rozwojowe ; dojrzałość biologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/58
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 1
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 7, s. 3, 6, 14
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: chleb bochenkowy ; podpłomyki ; pierwotne formy chleba ; kult chleba ; chleb a zdrowie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/58
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 2
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 8, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: chleb w sztuce ; "koguty z Kazimierza" ; zboża chlebowe ; przemiał zbóż ; klasyfikacja pieczywa ; chleb bezglutenowy ; pumpernikiel ; wzbogacanie żywności ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/58
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 3
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 9, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; etykiety ; dozwolone substancje dodatkowe ; rozporządzenia unijne ; aspekty technologiczne ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/58
Rok: 2013
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Co nazywamy chlebem? [*]. Cz. 4
Źródło: Wieści Obrz. - 2013, nr 10, s. 3-4, 6, 14-15
p-ISSN: 2084-7939
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość żywności ; produkcja żywności ; system zapewnienia jakości ; procesy technologiczne ; zanieczyszczenia żywności ; alergeny ; zanieczyszczenia fizyczne ; zanieczyszczenia chemiczne ; zanieczyszczenia biologiczne ; zanieczyszczenia techniczno-technologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/58
Rok: 2012
Autorzy: Alicja Kawka, Marcin Sołtysiak
Tytuł: Metody prowadzenia ciasta a jakość pieczywa pszenno-owsianego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2012, t. 45, nr 3, s. 1075-1081, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; metody prowadzenia ciasta ; pieczywo pszenno-owsiane
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; methods of preparing dough ; wheat-oat bread
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/58
Rok: 2012
Autorzy: Alicja Kawka, Marcin Sołtysiak
Tytuł: Metody wytwarzania ciasta a jakość pieczywa pszenno-owsianego
W: XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność i żywienie w XXI wieku - wyzwania i nadzieje" : Wisła, 5-7 września 2012, Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXII Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, [2012]
Szczegóły: s. 127
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/58
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Wojciech Maciaczyk
Tytuł: Wpływ metod wytwarzania ciasta pszenno-jęczmiennego na jakość pieczywa
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2011, t. 44, nr 3, s. 834-840, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; ciasto pszenno-jęczmienne ; metody wytwarzania ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; methods of preparing dough ; wheat-barley bread quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/58
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Functional properties of dietary fiber of wheat-barley bread
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl. 1, s.101-102
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 sierpnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; functional properties ; whole barley flour ; starters ; bread
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/58
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 15-49, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/58
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-91, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/58
Rok: 2011
Autorzy: Alicja Kawka, Wojciech Maciaczyk
Tytuł: Wpływ metod wytwarzania ciasta pszenno-jęczmiennego na jakość pieczywa
W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Aspekty zdrowotne żywności i żywienia" : Białystok, 21-23 września 2011, Streszczczenia plakatów i referatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Aspekty Zdrowotne Żywności i Żywienia", 2011
Szczegóły: s. 145-146
ISBN: 978-83-89934-62-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/58
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Kobus, Anna Matuszewska, Alicja Kawka, Jan Michniewicz
Tytuł: Wpływ otrąb owsianych na właściwości fizyczne ciasta pszenno-owsianego
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 67
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/58
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Paulina Rausch, Agnieszka Budna
Tytuł: Startery fermentacji w produkcji pieczywa pszenno-owsianego
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 22, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_22.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; dodatki do żywności ; gluten witalny ; otręby owsiane ; startery ; pieczywo pszenno-owsiane ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starters ; vital gluten ; wheat-oat bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/58
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 51-60
ISBN: 978-83-7160-604-5
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; towaroznawstwo ; ocena jakości ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/58
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa pszenno-owsianego i pszenno-jęczmiennego z udziałem zakwasów fermentowanych starterem LV2
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 44-55, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; całoziarnowa mąka jęczmienna ; startery ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; whole-grain barley flour ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/58
Rok: 2010
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Współczesne trendy w produkcji piekarskiej - wykorzystanie owsa i jęczmienia jako zbóż niechlebowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 3 (70), s. 24-43, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość" [Dostęp: 11 marca 2011].
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; owies ; wykorzystanie ; produkty zbożowe ; produkty owsiane ; produkty jęczmienne ; pieczywo ; asortyment ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; wartość energetyczna ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; pieczywo pszenno-owsiane ; hipercholesterolemia ; wskaźnik glikemiczny
Angielskie słowa kluczowe: cereal ; oat product ; barley product ; bread ; chemical composition ; hypercholesterolemia ; glycaemic index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/58
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 288-293, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 sierpnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: całoziarnowa mąka jęczmienna ; otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; skład chemiczny
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; oat bran ; starters ; bread ; chemical components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/58
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Quality characteristics of barley varieties
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2009, vol. 12, iss. 4, art. 6, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume12/issue4/art-06.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: jęczmień ; odmiany roślin ; skład chemiczny ; aminokwasy
Angielskie słowa kluczowe: barley ; varieties ; chemical composition ; amino acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
35/58
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Przetwory zbożowe - aspekty wzbogacania wartości odżywczej
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2009, R. 53, nr 10, s. 2-7, il.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; przetwory zbożowe ; wzbogacanie żywności ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/58
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka
Tytuł: Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 29-30
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/58
Rok: 2009
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Możliwości wzbogacania wartości odżywczych, dietetycznych i funkcjonalnych pieczywa
W: Żywność wzbogacona i nutraceutyki / Red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2009
Szczegóły: s. 109-122, bibliogr.
ISBN: 978-83-902699-9-3
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; wartość odżywcza ; właściwości funkcjonalne ; wzbogacanie żywności
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/58
Rok: 2008
Autorzy: Alicja Kawka, Danuta Górecka, Agnieszka Budna, Patrycja Duda
Tytuł: Jakość pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 604-609, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: otręby owsiane ; kultury starterowe ; pieczywo ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; starter culture ; bread ; dietary fibre
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
39/58
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Tomasz Kroll
Tytuł: Wpływ otrąb owsianych na jakość ciasta i pieczywa pszennego
Źródło: Biul. IHAR. - 2006, nr 239, s. 237-245, bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: III Ogólnopolska Konferencja Naukowa. Owies - hodowla, uprawa i wykorzystanie. Owies źródłem składników funkcjonalnych. Kraków, 29-30 sierpnia 2005, Krynica
Polskie słowa kluczowe: pieczywo pszenne ; pieczywo pszenno-owsiane ; jakość ; dodatki do żywności ; otręby owsiane ; ciasto pszenne ; właściwości fizyczne
Angielskie słowa kluczowe: oat bran ; dough ; physical properties ; wheat-oat bread ; wheat bread ; quality
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
40/58
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Monika Ignasiak
Tytuł: Wpływ glutenu witalnego na jakość pieczywa jęczmiennego
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 63-64
Polskie słowa kluczowe: pieczywo jęczmienne ; gluten ; jakość
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/58
Rok: 2006
Autorzy: Henryk Gąsiorowski, Alicja Kawka
Tytuł: Kukurydza. (Cz. 10), Pieczywo (chleb plackowy i chleb bochenkowy)
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2006, R. 50, nr 10, s. 36-38
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: kukurydza ; mąka kukurydziana ; wykorzystanie ; pieczywo ; chleb plackowy ; chleb zwykły bochenkowy ; pieczywo dietetyczne ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/58
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Alicja Kawka, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Mąka, kasze, ryż, makarony
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 136-157, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; mąka ; kasze ; ryż ; makarony ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; jakość
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/58
Rok: 2006
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Flaczyk
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 158-183, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; pieczywo pszenne ; pieczywo mieszane ; pieczywo specjalne ; pieczywo żytnie ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; produkcja ; wartość odżywcza ; wymagania jakościowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/58
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jakość i skład chemiczny pieczywa z udziałem wysokobłonnikowego produktu jęczmiennego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, supl., s. 147-152, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; skład chemiczny ; jakość ; jęczmień ; preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; wartość energetyczna ; beta-glukany
Angielskie słowa kluczowe: bread ; barley product ; high-fiber preparations ; fiber ; beta-glucan ; energy value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/58
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Jęczmień jako surowiec w produkcji piekarskiej
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2005, R. 53, 2, s. 6-9, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; wzbogacanie żywności ; jęczmień ; surowce piekarskie ; wartość odżywcza ; skład chemiczny ; ciasto ; właściwości fizyczne ; jakość ; wartość energetyczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/58
Rok: 2005
Autorzy: Alicja Kawka, Agnieszka Liczbańska, Justyna Łapa
Tytuł: Wpływ całoziarnowej mąki jęczmiennej i wybranych dodatków technologicznych na jakość pieczywa pszenno-jęczmiennego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43), s. 33-46
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; mąka jęczmienna pełnoziarnista ; dodatki do żywności ; gluten ; lecytyna sojowa ; pieczywo pszenno-jęczmienne ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: whole barley flour ; dough making methods ; technological additives ; wheat-barley bread ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
47/58
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Znaczenie substancji dodatkowych w produkcji pieczywa. Cz. 1, Substancje utleniające i poprawiające aktywność enzymatyczną
Źródło: Prz. Zboż.-Młyn. - 2004, R. 48, nr 12, s. 2-4, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2461
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; pieczywo ; technologia produkcji ; dodatki do żywności ; utleniacze ; bromiany ; jodany ; kwas askorbinowy ; enzymy ; enzymy amylolityczne ; enzymy proteolityczne ; oksydoreduktazy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
48/58
Rok: 2004
Autorzy: Alicja Kawka
Tytuł: Substancje dodatkowe w piekarstwie
W: Pszenica : chemia i technologia / pod red. prof. dr hab. Henryka Gąsiorowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2004
Szczegóły: s. 466-478, bibliogr.
ISBN: 83-09-01787-1
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; dodatki do żywności ; utleniacze ; enzymy ; emulgatory ; regulatory kwasowości ; stabilizatory ; środki zagęszczające ; środki pęczniejące
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/58
Rok: 2004
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 52-61
ISBN: 83-7160-361-4
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość ; metody oceny ; ocena organoleptyczna ; ocena punktowa wg Baneckiego ; ocena fizykochemiczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/58
Rok: 2003
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kędzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 42-57, il.
ISBN: 83-7160-316-9
Polskie słowa kluczowe: białka roślinne ; zboża ; rośliny strączkowe ; rośliny oleiste ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/58
Rok: 2002
Autorzy: Alicja Kawka, Elżbieta Konieczna
Tytuł: Wpływ wysokobłonnikowego produktu jęczmiennego na jakość i skład chemiczny pieczywa
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 71-81, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: pieczywo pszenne ; jakość ; skład chemiczny ; wzbogacanie żywności ; jęczmień ; preparaty wysokobłonnikowe
Angielskie słowa kluczowe: wheat bread ; enrichment ; barley product ; high-fiber preparations
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
52/58
Rok: 2001
Autorzy: Alicja Kawka, Zuzanna Nyk
Tytuł: Wpływ wybranych dodatków technologicznych na cechy ciasta i jakość chleba pszenno-jęczmiennego
Źródło: Prz. Piek. Cukier. - 2001, R. 49, nr 12, s. 8-11, bibliogr.
p-ISSN: 0033-2313
Polskie słowa kluczowe: piekarstwo ; dodatki do żywności ; dodatki technologiczne ; ciasto pszenno-jęczmienne ; chleb pszenno-jęczmienny ; jakość ; gluten ; mąka jęczmienna ; właściwości fizyczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
53/58
Rok: 1998
Autorzy: Alicja Kawka, Jacek Anioła, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Skład chemiczny ziarna wybranych odmian jęczmienia
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 369-370
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/58
Rok: 1998
Autorzy: Jan Kiryluk, Alicja Kawka, Aleksandra Chalcarz
Tytuł: Wpływ wilgotności ziarna jęczmienia na jego cechy przemiałowe i skład chemiczny uzyskanych produktów przemiału
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 373-374
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/58
Rok: 1997
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Klockiewicz-Kamińska, Jacek Anioła, Anna Cierniewska, Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 92
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; odmiany roślin ; jakość ; wyróżniki jakościowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/58
Rok: 1997
Autorzy: Henryk Gąsiorowski, Alicja Kawka
Tytuł: Współczesny pogląd na ziarno jęczmienia jako zboże profilaktyczne
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 68
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; ziarno ; żywienie człowieka ; działanie prozdrowotne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/58
Rok: 1997
Autorzy: Anna Cierniewska, Alicja Kawka, Mieczysław Jankiewicz
Tytuł: Wykorzystanie metod histochemicznych do określenia rozmieszczenia związków białkowych, lipidowych i b~-glukanów w ziarniakach wybranych odmian jęczmienia
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 88
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; odmiany roślin ; ziarniaki ; białka ; lipidy ; beta-glukany ; lokalizacja ; metody histochemiczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/58
Rok: 1997
Autorzy: Alicja Kawka, Zenon Kedzior
Tytuł: Białka pochodzenia roślinnego, ich charakterystyka i znaczenie w żywności
W: Białka w żywności i zywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 2
Szczegóły: s. 41-56, il.
ISBN: 83-7160-085-2
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP