logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JELEŃ H H
Liczba odnalezionych rekordów: 93



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/93
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Szambelan, Jacek Nowak, Jakub Frankowski, Artur Szwengiel, Henryk Jeleń, Henryk Burczyk
Tytuł: The comprehensive analysis of sorghum cultivated in Poland for energy purposes: Separate hydrolysis and fermentation and simultaneous saccharification and fermentation methods and their impact on bioethanol effectiveness and volatile by-products from the grain and the energy potential of sorghum straw
Źródło: Bioresour. Technol. - 2018, vol. 250, s. 750-757, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0960-8524
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: grain sorghum ; bioethanol ; stargenTM 001 ; volatile compounds ; calorific value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.807
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/93
Rok: 2018
Autorzy: Martyna N. Wieczorek, Michał Walczak, Marzena Skrzypczak-Zielińska, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Bitter taste of Brassica vegetables: the role of genetic factors, receptors, isothiocyanates, glucosinolates and flavor context
Źródło: Crit. Rev. Food Sci. Nutr. - 2018, vol. 58, iss. 18, s. 3130-3140, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1040-8398 e-ISSN: 1549-7852
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 6.202
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/93
Rok: 2018
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Anna Gaca, Monika Marcinkowska
Tytuł: Use of sorbent-based vacuum extraction for determination of volatile phenols in beer
Źródło: Food Anal. Meth. - 2018, vol. 11, iss. 11, s. 3089-3094, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: vacuum-assisted sorbent extraction ; VASE ; volatile phenols ; beer
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.245
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/93
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Szambelan, Jacek Nowak, Artur Szwengiel, Henryk Jeleń, Grzegorz Łukaszewski
Tytuł: Separate hydrolysis and fermentation and simultaneous saccharification and fermentation methods in bioethanol production and formation of volatile by-products from selected corn cultivars
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2018, vol. 118, s. 355-361, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: corn grain ; separate hydrolysis and fermentation (SHF) ; simultaneous saccharification and fermentation (SSF) ; bioethanol ; volatile by-products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.849
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/93
Rok: 2018
Autorzy: E. Radziejewska-Kubzdela, H. Jeleń, R. Biegańska-Marecik
Tytuł: Volatile compounds and sensory properties of coleslaw mix packed in modified atmosphere
Źródło: Ital. J. Food Sci. - 2018, vol. 30, no. 4, s. 348-361, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1120-1770
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: aroma ; cabbage ; minimally processed ; modified atmosphere
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.615
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/93
Rok: 2018
Autorzy: Monika Kosowska, Małgorzata A. Majcher, Henryk H. Jeleń, Teresa Fortuna
Tytuł: Key aroma compounds in smoked cooked loin
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2018, 66 (14), s. 3683-3690, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: smoked cooked loin ; aroma-active compounds ; AEDA ; OAV ; GC × GC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.412
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/93
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Anna Gracka, Anna Grygier, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Key odorants of Lazur, a Polish mold-ripened cheese
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2018, 66 (10), s. 2443-2448, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: związki zapachowe ; sery pleśniowe ; analiza olfaktometryczna
Angielskie słowa kluczowe: mold-ripened chees ; aroma-active compound ; sulfur compounds ; GC-O ; aroma recombinant
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.412
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/93
Rok: 2018
Autorzy: Agata Muzsik, Joanna Bajerska, Henryk H. Jeleń, Anna Gaca, Agata Chmurzynska
Tytuł: Associations between fatty acid intake and status, desaturase activities, and FADS gene polymorphism in centrally obese postmenopausal Polish women
Źródło: Nutrients. - 2018, vol. 10, 8, art. no. 1068, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; dietary intake ; FADS gene ; postmenopausal women
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/93
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń
Tytuł: Substancje zapachowe i smakowe w żywności
W: Chemia żywności. 1, Główne składniki żywności / Pr. zbior. pod red. Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017
Szczegóły: s. 361-397, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-01-19625-7 (t. 1) ; 978-83-01-19634-9 (t. 1-2)
Liczba arkuszy: 3,09
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/93
Rok: 2017
Autorzy: Beata Plutowska, Henryk Jeleń
Tytuł: Analiza żywności
W: Chemia żywności. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / Pr. zbior. pod red. Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017
Szczegóły: s. 269-306, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-01-19626-4 (t. 2) ; 978-83-01-19634-9 (t. 1-2)
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/93
Rok: 2017
Autorzy: Anna Gracka, Marianna Raczyk, Jaromir Hradecky, Jana Hajslova, Sławomir Jeziorski, Gyorgi Karlovits, Barbara Michalak, Natalia Bąkowska, Henryk Jeleń
Tytuł: Volatile compounds and other indicators of quality for cold-pressed rapeseed oils obtained from peeled, whole, flaked and roasted seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2017, vol. 119, 10, art. no. 1600328, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Dostępna również online [Dostęp: 31 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: GC × GC-ToFMS ; rapeseed virgin oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.200
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/93
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń, Anna Gracka
Tytuł: Characterization of aroma compounds: structure, physico-chemical and sensory properties
W: Flavor. From food to perception / Ed. by Elisabeth Guichard, Christian Salles, Martine Morzel, Anne-Marie Le Bon.
Adres wydawniczy: Chichester : John Wiley & Sons, 2017
Szczegóły: s. 126-152, il., bibliogr.
ISBN: 978-1-118-92941-4
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/93
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń, Anna Gracka, Barbara Myśków
Tytuł: Static headspace extraction with compounds trapping for the analysis of volatile lipid oxidation products
Źródło: Food Anal. Meth. - 2017, vol. 10, iss. 8, s. 2729-2734, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 28 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: rancidity ; lipid oxidation products ; volatiles ; aldehydes ; headspace ; tenax ; rapeseed oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.245
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/93
Rok: 2017
Autorzy: Marianna Raczyk, Dominik Kmiecik, Peter Schieberle, Roman Przybylski, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Model studies on the formation of volatile compounds generated by a thermal treatment of steryl esters with different fatty acid moieties
Źródło: Food Res. Int. - 2017, vol. 97, July 2017, s. 87-94, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 22 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: stigmasteryl esters ; heating ; volatile compounds ; SPME-GC/MS ; stigmasterol ; fatty acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.520
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/93
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Kupska, Henryk H. Jeleń
Tytuł: In-tube extraction for the determination of the main volatile compounds in Physalis peruviana L.
Źródło: J. Sep. Sci. - 2017, vol. 40, no. 2, s. 532-541, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1615-9306
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cape gooseberry ; fruits ; gas chromatography ; in-tube extraction ; terpenes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.415
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/93
Rok: 2017
Autorzy: Henryk Jeleń, Małgorzata Majcher, Anna Gracka
Tytuł: Application of solid phase microextraction in food analysis - flavor and off-flavor sampling
W: Solid Phase Microextraction : Recent Developments and Applications / Ed. Gangfeng Ouyang, Ruifen Jiang.
Adres wydawniczy: Berlin : Springer, 2017
Szczegóły: s. 223-246, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-3-662-53596-7
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: food flavors ; off-flavors ; quantitative SPME ; calibration ; fiber coatings ; cold fiber SPME
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/93
Rok: 2016
Autorzy: Mariusz Dziadas, Henryk Jeleń
Tytuł: Comparison of enzymatic and acid hydrolysis of bound flavor compounds in model system and grapes
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 190, 1 January, s. 412-418, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: winogrona ; wino ; związki zapachowe związane
Angielskie słowa kluczowe: grape ; wine ; bound flavor compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/93
Rok: 2016
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Erwin Wąsowicz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Differentiation of wines according to grape variety and geographical origin based on volatiles profiling using SPME-MS and SPME-GC/MS methods
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 213, 15 December, s. 714-720, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 marca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: SPME-MS ; SPME-GC/MS ; wine ; authentication ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/93
Rok: 2016
Autorzy: Maciej Buśko, Kinga Stuper, Henryk Jeleń, Tomasz Góral, Jarosław Chmielewski, Bożena Tyrakowska, Juliusz Perkowski
Tytuł: Comparison of volatiles profile and contents of trichothecenes group B, ergosterol, and ATP of bread wheat, durum wheat, and triticale grain naturally contaminated by mycobiota
Źródło: Front. Plant Sci. - 2016, vol. 7, art. 01243, il., bibliogr.
p-ISSN: 1664-462X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: volatile organic compounds ; trichothecenes ; ergosterol ; ATP ; bread wheat ; durum wheat ; triticale
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.291
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/93
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gracka, Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Aleksander Siger, Anna Kaczmarek
Tytuł: Flavoromics approach in monitoring changes in volatile compounds of virgin rapeseed oil caused by seed roasting
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2016, vol. 1428, s. 292-304, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: flavoromics ; rapeseed virgin oil ; GC × GC-ToFMS ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.981
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/93
Rok: 2015
Autorzy: M. Majcher, K. Myszka, A. Grygier, H. Jelen
Tytuł: Application of Galactomyces geotrichum for the production of bioflavour from dairy byproducts
W: Bioflavour 2015 : International Conference on Flavour and Fragrance Biotechnology, 9-11 September 2015, DECHEMA-Haus, Frankfurt am Main, Germany.
Adres wydawniczy: [Frankfurt am Main] : [DECHEMA], 2015
Szczegóły: s. 52
Angielskie słowa kluczowe: Galactomyces geotrichum ; phenylacetaldehyde ; 2-phenylethyl alcohol
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/93
Rok: 2015
Autorzy: Anna Gracka, Henryk Jeleń
Tytuł: Volatile compounds profiling in cold pressed rapeseed oil obtained from roasted rapeseed
W: Food - Quality and Perspectives : XX Conference of Young Researchers - IVth International Session, 14-15 of May 2015, Rzeszów. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rzeszów : [b.w], 2015
Szczegóły: s. 46
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/93
Rok: 2015
Autorzy: Mohammad Hassan Azarbad, Henryk Jeleń
Tytuł: Determination of hexanal - an indicator of lipid oxidation by static headspace gas chromatography (SHS-GC) in fat-rich food matrices
Źródło: Food Anal. Meth. - 2015, vol. 8, iss. 7, s. 1727-1733, il., bibliogr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: hexanal ; oils ; autooxidation ; static headspace ; rancidity ; gas chromatography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/93
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Anna Kaczmarek, Dorota Klensporf-Pawlik, Jan Pikul, Henryk H. Jeleń
Tytuł: SPME-MS-based electronic nose as a tool for determination of authenticity of PDO cheese, Oscypek
Źródło: Food Anal. Meth. - 2015, vol. 8, iss. 9, s. 2211-2217, il., bibliogr.
p-ISSN: 1936-9751 e-ISSN: 1936-976X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 września 2015].
Angielskie słowa kluczowe: food authenticity ; electronic nose ; SPME-MS ; chemometrics ; PDO cheese
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.167
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/93
Rok: 2015
Autorzy: Henryk Jeleń, Anna Gracka
Tytuł: Analysis of black pepper volatiles by solid phase microextraction-gas chromatography: A comparison of terpenes profiles with hydrodistillation
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2015, vol. 1418, s. 200-209, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: mikroekstrakcja do fazy stałej ; terpeny ; pieprz czarny
Angielskie słowa kluczowe: solid phase microextraction ; hydrodistillation ; terpenes ; pepper
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.926
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/93
Rok: 2015
Autorzy: A. Woźniak, V. C. Mai, M. Formela, J. Floryszak-Wieczorek, K. Drzewiecka, H. Jeleń, R. Rucińska-Sobkowiak, J. Kęsy, Ł. Marczak, W. Bednarski, B. Gabryś, I. Morkunas
Tytuł: A kinetics of induced antioxidative defence in pea leaf cells upon infestation of pea aphid at varying population size
W: Joint 7th Conference of the Polish Society for Experimental Plant Biology and the Intercollegiate Faculty of Biotechnology UG & MUG : 8-11 September, Gdańsk, Abstract book.
Adres wydawniczy: [Gdańsk] : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 114
Angielskie słowa kluczowe: signalling molecules ; flavonoids ; pea ; aphid
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/93
Rok: 2014
Autorzy: Piotr Lisiecki, Łukasz Chrzanowski, Alicja Szulc, Łukasz Ławniczak, Wojciech Białas, Mariusz Dziadas, Mikołaj Owsianiak, Jacek Staniewski, Paweł Cyplik, Roman Marecik, Henryk Jeleń, Hermann J. Heipiepper
Tytuł: Biodegradation of diesel/biodiesel blends in saturated sand microcosms
Źródło: Fuel. - 2014, vol. 116, 15 January, s. 321-327, il., bibliogr.
p-ISSN: 0016-2361
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: biodegradation ; biodiesel ; diesel fuel ; hydrocarbon fractions ; community dynamic
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.520
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/93
Rok: 2014
Autorzy: Lidia Błaszczyk, Jerzy Chełkowski, Judyta Strakowska, Anna Budzyńska, Agnieszka Gąbka, Karolina Gromadzka, Henryk Jeleń, Joanna Kaczmarek, Piotr Kachlicki, Leszek Lenc, Delfina Popiel, Marek Siwulski, Krzysztof Sobieralski, Łukasz Stępień, Agnieszka Waśkiewicz
Tytuł: Grzyby Trichoderma - "myco-perpetuum mobile"
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XX Konferencja Krajowa, Poznań, 21 - 22 maja 2014 r., Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Genetyki Roślin PAN], 2014
Szczegóły: s. 34-35
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/93
Rok: 2014
Autorzy: Henryk Jeleń
Tytuł: Unraveling food aroma: Methods for odor active compounds analysis
W: Instrumental methods for the analysis and identification of bioactive molecules / Ed. Guddadarangavvanahally K. Jayprakasha, Bhimanagouda S. Patil, Federica Pellati.
Adres wydawniczy: Washington : American Chemical Society, 2014
Seria: ACS symposium series ; 1185
Szczegóły: s. 271-287, il., bibliogr.
ISBN: 978-0-8412-2976-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: związki zapachowe ; chromatografia
Angielskie słowa kluczowe: aroma compound ; chromatography
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
30/93
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Myszka, Justyna Kubiak, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Identification of key odorants of fried cottage cheese and contribution of Galactomyces geotrichum MK017 to the formation of 2-phenylethanol and related rose-like aroma compounds
Źródło: Int. Dairy J. - 2014, vol. 39, iss. 2, s. 324-329, il., bibliogr.
p-ISSN: 0958-6946
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: chromatografia gazowa ; aromaty
Angielskie słowa kluczowe: gas chromatography-olfactometry ; aroma
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.008
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
31/93
Rok: 2014
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Katarzyna Szambelan, Henryk Jeleń, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Evaluation of ethanol fermentation parameters for bioethanol production from sugar beet pulp and juice
Źródło: J. Inst. Brew. - 2014, vol. 120, iss. 4, s. 543-549, bibliogr.
p-ISSN: 0046-9750 e-ISSN: 2050-0416
Polskie słowa kluczowe: burak cukrowy ; bioetanol ; związki lotne
Angielskie słowa kluczowe: sugar beet ; raw beet juice ; thick beet juice ; bioethanol ; volatile by-products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.240
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
32/93
Rok: 2014
Autorzy: Henryk Jeleń, Lidia Błaszczyk, Jerzy Chełkowski, Katarzyna Rogowicz, Judyta Strakowska
Tytuł: Formation of 6-n-pentyl-2H-pyran-2-one (6PAP) and other volatiles by different Trichoderma species
Źródło: Mycol. Prog. - 2014, vol. 13, iss. 3, s. 589-600, il., bibliogr.
p-ISSN: 1617-416X e-ISSN: 1861-8952
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Trichoderma ; mikroekstrakcja do fazy stałej ; związki lotne
Angielskie słowa kluczowe: Trichoderma ; solid phase microextraction ; volatile organic compounds ; 6-n-pentyl-2H-pyran-2-one ; antifungal compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.913
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/93
Rok: 2014
Autorzy: Van Chung Mai, Kinga Drzewiecka, Henryk Jeleń, Dorota Narożna, Renata Rucińska-Sobkowiak, Jacek Kęsy, Jolanta Floryszak-Wieczorek, Beata Gabryś, Iwona Morkunas
Tytuł: Differential induction of Pisum sativum defense signaling molecules in response to pea aphid infestation
Źródło: Plant Sci. - 2014, vol. 221/222, s. 1-12, il., bibliogr.
p-ISSN: 0168-9452
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 lipca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: Pisum sativum ; Acyrthosiphon pisum ; jasmonic acid ; salicylic acid ; ethylene ; nitric oxide
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.607
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
34/93
Rok: 2014
Autorzy: Anna Gracka, Henryk Jeleń
Tytuł: Oznaczanie lotnych produktów utleniania kwasów tłuszczowych za pomocą GC/MS i GC/MS/MS
W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Streszczenia wykładów i e-posterów.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w], 2014
Szczegóły: s. 41
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; lotne produkty utleniania ; analiza fazy nadpowierzchniowej ; mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej ; chromatografia gazowa ; spektrometria masowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/93
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Katarzyna Szambelan, Małgorzata Lasik, Henryk Jeleń, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Use of Saccharomyces cerevisiae and Zymomonas mobilis for bioethanol production from sugar beet pulp and raw juice
Źródło: Afr. J. Biotechnol. - 2013, vol. 12 (18), s. 2464-2470, bibliogr.
p-ISSN: 1684-5315
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2013].
Angielskie słowa kluczowe: sugar beet roots ; raw juice ; fermentation ; bioethanol ; Saccharomyces cerevisiae ; Zymomonas mobilis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
36/93
Rok: 2013
Autorzy: H. Jeleń
Tytuł: Substancje zapachowe w żywności
W: Chemia żywności. 1, Główne składniki żywności / Pr. zbior. pod red. Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2013
Szczegóły: s. 329-360, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7926-242-7 (tom 1) ; 978-83-7926-241-0 (całość)
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/93
Rok: 2013
Autorzy: Henryk Jeleń, Małgorzata Majcher, Alexandra Ginja, Maciej Kuligowski
Tytuł: Determination of compounds responsible for tempeh aroma
Źródło: Food Chem. - 2013, vol. 141, iss. 1, s. 459-465, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2014].
Angielskie słowa kluczowe: tempeh ; AEDA ; aroma analysis ; flavour ; gas chromatography-olfactometry GC-O ; odour activity values OAV ; gas chromatography/mass spectrometry ; GC/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.259
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
38/93
Rok: 2013
Autorzy: F. Peres, H. H. Jeleń, M. Majcher, M. Arraias, L. Martins, S. Ferreira-Dias
Tytuł: Characterization of aroma compounds in Portuguese extra virgin olive oils from Galega Vulgar and Cobrancosa cultivars using GC - O and GC × GC - ToFMS
Źródło: Food Res. Int. - 2013, vol. 54, iss. 2, s. 1979-1986, il., bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 21 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: harvest date ; olive cultivar ; olive oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.050
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
39/93
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Dorota Klensporf-Pawlik, Mariusz Dziadas, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Identification of aroma active compounds of cereal coffee brew and its roasted ingredients
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2013, 61 (11), s. 2648-2654, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2013].
Angielskie słowa kluczowe: cereal coffee brew ; 2-furfurylthiol ; aroma active compounds ; roasting ; AEDA ; OAV ; GCxGC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.107
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
40/93
Rok: 2013
Autorzy: M. Bartz, M. Szydlowski, B. Kociucka, S. Salamon, H. H. Jeleń, M. Switonski
Tytuł: Transcript abundance of the pig stearoyl-CoA desaturase gene has no effect on fatty acid composition in muscle and fat tissues, but its polymorphism within the putative microRNA target site is associated with daily body weight gain and feed conversion ratio
Źródło: J. Anim. Sci. - 2013, vol. 91, no. 1, s. 10-19, bibliogr.
p-ISSN: 0021-8812 e-ISSN: 1525-3163
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: daily body weight gain ; fatty acid composition ; feed efficiency ; pig stearoyl-CoA desaturase gene ; single-nucleotide polymorphism ; transcript abundance
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.920
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/93
Rok: 2013
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Mariusz Dziadas, Małgorzata Majcher
Tytuł: Different headspace solid phase microextraction - Gas chromatography/mass spectrometry approaches to haloanisoles analysis in wine
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2013, vol. 1313, s. 185-193, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: haloanisoles ; 2,4,6-TCA ; wine ; SPME ; GC × GC ; MS/MS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.258
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
42/93
Rok: 2013
Autorzy: E. Stachowska, D. Maciejewska, P. Ossowski, A. Drozd, K. Ryterska, M. Banaszczak, M. Milkiewicz, J. Raszeja-Wyszomirska, M. Slebioda, P. Milkiewicz, H. Jelen
Tytuł: Apolipoprotein E4 allele is associated with substantial changes in the plasma lipids and hylauronic acid content in patients with nonalcoholic fatty liver disease
Źródło: J. Physiol. Pharmacol. - 2013, vol. 64, no. 6, s. 711-717, il., bibliogr.
p-ISSN: 0867-5910
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: niealkoholowe stłuszczenie wątroby ; apolipoproteina E ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: non-alcoholic fatty liver disease ; non-alcoholic steatohepatitis ; apolipoprotein E ; fatty acids ; 5-oxo-6,8,11,14- eicosatetraenoic acid ; liquid chromatography/tandem mass spectrometry ; gas chromatography
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.720
Punktacja MNiSW: 20.000
Adres url:
Adres url:
43/93
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Majcher, Henryk Jeleń
Tytuł: Application of multidimensional gas chromatography and stable isotope dilution assay for quantification of some key odourants in foods
Tytuł równoległy: Wykorzystanie pełnej dwuwymiarowej chromatografii gazowej oraz standardów wewnętrznych izotopowo znakowanych do ilościowego oznaczania kluczowych związków zapachowych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 48-49
Polskie słowa kluczowe: dwuwarstwowa chromatografia gazowa ; analiza ilościowa z zastosowaniem znakowanych izotopomerów
Angielskie słowa kluczowe: multidimensional gas chromatography ; stable isotope dilution assai
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
44/93
Rok: 2012
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas
Tytuł: Microextraction techniques in the analysis of food flavor compounds: A review
Źródło: Anal. Chim. Acta - 2012, vol. 738, s. 13-26, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-2670
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: microextraction ; extraction ; food flavors ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.387
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
45/93
Rok: 2012
Autorzy: Łukasz Chrzanowski, Mariusz Dziadas, Łukasz Ławniczak, Paweł Cyplik, Wojciech Białas, Alicja Szulc, Piotr Lisiecki, Henryk Jeleń
Tytuł: Biodegradation of rhamnolipids in liquid cultures : Effect of biosurfactant dissipation on diesel fuel/B20 blend biodegradation efficiency and bacterial community composition
Źródło: Bioresour. Technol. - 2012, vol. 111, s. 328-335, il., bibliogr.
p-ISSN: 0960-8524
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: biodegradation ; biodiesel ; diesel ; nitrate-reducing condition ; rhamnolipids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.750
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
46/93
Rok: 2012
Autorzy: Juliusz Perkowski, Kinga Stuper, Maciej Buśko, Tomasz Góral, Henryk Jeleń, Marian Wiwart, Elżbieta Suchowilska
Tytuł: A comparison of contents of group A and B trichothecenes and microbial counts in different cereal species
Źródło: Food Addit. Contam. Part B-Surveill. - 2012, vol. 5, iss. 3, s. 151-159, bibliogr.
p-ISSN: 1939-3210
Angielskie słowa kluczowe: cereals and grain ; mycotoxins ; trichothecenes
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.831
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
47/93
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Klensporf-Pawlik, M. Szydlowski, A. Kaczmarek, J. Nowacka-Woszuk, M. Switonski, H. Jeleń
Tytuł: The fatty acid composition of the Longissimus dorsi muscle, subcutaneous and visceral fats differ in four commercial pig breeds
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2012, vol. 21, no. 4, s. 661-676, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; fatness ; intramuscular fat ; abdominal fat ; Longissimus dorsi muscle ; pigs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.757
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/93
Rok: 2012
Autorzy: Juliusz Perkowski, Kinga Stuper, Maciej Buśko, Tomasz Góral, Anna Kaczmarek, Henryk Jeleń
Tytuł: Differences in metabolomic profiles of the naturally contaminated grain of barley, oats and rye
Źródło: J. Cereal Sci. - 2012, vol. 56, iss. 3, s. 544-551, il., bibliogr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: cereals ; volatile compounds ; mycotixins ; fatty acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
49/93
Rok: 2012
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Henryk Jeleń
Tytuł: Differentiation of raw spirits of rye, corn and potato using chromatographic profiles of volatile compounds
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2012, vol. 92, iss. 13, s. 2630-2637, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2017]
Angielskie słowa kluczowe: SPME ; GC ; raw spirits ; authentication ; traceability ; volatiles
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.759
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
50/93
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Majcher, Kamila Myszka, Agata Lasik, Tomasz Rychlik, Katarzyna Czaczyk, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ pleśni Geotrichum candidum na powstawanie związków aromatycznych o zapachu miodowo-kwiatowym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/93
Rok: 2011
Autorzy: Mariusz Dziadas, Henryk Jeleń
Tytuł: Influence of glycosidases addition on selected monoterpenes contents in musts and white wines from two grape varieties grown in Poland
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (1), s. 7-17, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: białe wino ; glikozydy ; monoterpeny ; SPE ; GC/MS
Angielskie słowa kluczowe: white wines ; glycosides ; monoterpenes ; SPE ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/93
Rok: 2011
Autorzy: Mariusz Dziadas, Magdalena Nowacka, Teofil Jesionowski, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Comparison of silica gel modified with three different functional groups with C-18 and styrene-divinylbenzene adsorbents for the analysis of selected volatile flavor compounds
Źródło: Anal. Chim. Acta - 2011, vol. 699, iss. 1, s. 66-72, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-2670
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 grudnia 2017]
Angielskie słowa kluczowe: solid phase extraction ; grape ; wine ; flavor compounds ; silica
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.555
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
53/93
Rok: 2011
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Wykorzystanie techniki SPME-GC-MS do różnicowania win białych różnego pochodzenia surowcowego i terytorialnego
W: ewolucj@ żywności : XVI Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Olsztyn, 12-13 maja 2011.
Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [Uniwersytet Warmińsko-Mazurski], [2011]
Szczegóły: s. 91
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/93
Rok: 2011
Autorzy: Maciej Buśko, Henryk Jeleń, Tomasz Góral, Lidia Szwajkowska-Michałek, Juliusz Perkowski
Tytuł: Charakterystyka profilu lotnych związków organicznych ziarna zbóż ze szczególnym uwzględnieniem aspektu zasiedlania ziarna przez grzyby
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XVIII Konferencja Krajowa, Poznań, 6 - 7 kwietnia 2011 r., Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Genetyki Roślin PAN], 2011
Szczegóły: s. 17-18
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/93
Rok: 2011
Autorzy: Lidia Szwajkowska-Michałek, Maciej Buśko, Juliusz Perkowski, Kamila Płońska, Piotr Łakomy, Henryk Jeleń
Tytuł: Określenie profili metabolitów lotnych produkowanych przez izolaty Trametes versicolor i Phlebiopsis gigantea wykazujących antagonistyczne działanie w stosunku do patogenów korzeni drzew leśnych
W: Grzyby mikroskopowe i ich metabolity : XVIII Konferencja Krajowa, Poznań, 6 - 7 kwietnia 2011 r., Streszczenia wystąpień.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Genetyki Roślin PAN], 2011
Szczegóły: s. 13-14
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/93
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Key odorants of oscypek, a traditional Polish ewe's milk cheese
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2011, 59 (9), s. 4932-4937, il., bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 marca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: smoked ewe's milk cheese ; key odorants ; phenols ; AEDA
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.823
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
57/93
Rok: 2011
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Mariusz Dziadas, Renata Zawirska-Wojtasiak, Katarzyna Czaczyk, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Volatile compounds responsible for aroma of Jutrzenka liquer wine
Źródło: J. Chromatogr. A. - 2011, vol. 1218, iss. 42, s. 7566-7573, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0021-9673
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Angielskie słowa kluczowe: wine ; Jutrzenka grapes ; liquer wine ; GC-O ; GC × GC-ToF-MS ; key odorants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.531
Punktacja MNiSW: 32.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
58/93
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Goderska, Jan Pikul, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Changes in volatile, sensory and microbial profiles during preparation of smoked ewe cheese
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2011, vol. 91, iss. 8, s. 1416-1423, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 15 lutego 2012].
Polskie słowa kluczowe: sery owcze ; wędzenie ; ser oscypek ; właściwości sensoryczne ; smak ; związki lotne ; metody badań
Angielskie słowa kluczowe: ewe cheese ; smoking ; volatile compounds ; SPME ; GS/TOFMS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
59/93
Rok: 2010
Autorzy: Małgorzata Majcher, Piotr Ławrowski, Henryk Jeleń
Tytuł: Comparison of original and adulterated Oscypek cheese based on volatile and sensory profiles
Tytuł równoległy: Porównanie oryginalnego oscypka z jego podróbkami na podstawie profilu związków lotnych oraz oceny sensorycznej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (3), s. 265-275, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: oscypek ; związki lotne ; zafałszowania ; produkty o ChNP ; chromatografia gazowa ; spektrometria mas ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: Oscypek ; flavour compounds ; adulteration ; PDO products ; gas chromatography ; mass spectrometry ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
60/93
Rok: 2010
Autorzy: Henryk H. Jeleń, Anna Szczurek
Tytuł: Solid phase microextraction for profiling volatile compounds in liquered white wines
Tytuł równoległy: Profilowanie związków lotnych białych win likierowych za pomocą mikroekstrakcji do fazy stałej
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (1), s. 23-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2011].
Polskie słowa kluczowe: wina białe likierowe ; profilowanie ; związki lotne ; mikroekstrakcja do fazy stałej
Angielskie słowa kluczowe: liquered wine ; profiling ; volatile compounds ; solid phase microextraction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/93
Rok: 2010
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Dobór parametrów ekstrakcji związków lotnych win czerwonych analizowanych techniką SPME-GC-MS
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 19-23, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
62/93
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Detection of olive oil adulteration with rapeseed and sunflower oils using mos electronic nose and SMPE-MS
Źródło: J. Food Qual. - 2010, vol. 33, iss. 1, s. 21-41, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0146-9428
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.534
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
63/93
Rok: 2010
Autorzy: Angelika Ziółkowska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wykorzystanie techniki SPME-GC/MS i SPME-MS w połączeniu z analizą dyskryminacyjną do identyfikacji pochodzenia spirytusów surowych
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 149
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/93
Rok: 2009
Autorzy: M. Majcher, H. H. Jeleń
Tytuł: Comparison of suitability of SPME, SAFE and SDE methods for isolation of flavor compounds from extruded potato snacks
Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2009, vol. 22, iss. 6, s. 606-612, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0889-1575
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: extruded potato snack ; odor-active compound isolation ; flavor ; extraction methods ; SPME ; SAFE ; SDE ; GCO ; food composition ; food analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.423
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
65/93
Rok: 2008
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: The use of electronic and human nose for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2008, vol. 110, 1, s. 61-72, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; sensory profile analysis ; rapeseed oil ; lipid oxidation ; shelf life
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.354
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
66/93
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń
Tytuł: The potential of different techniques for volatile compounds analysis coupled with PCA for the detection of the adulteration of olive oil with hazelnut oil
Źródło: Food Chem. - 2008, vol. 110, iss. 3, s. 751-761, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: adulteration ; olive oil ; volatile compounds ; hazelnut oil
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.696
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
67/93
Rok: 2007
Autorzy: H. H. Jeleń, S. Mildner-Szkudlarz, I. Jasińska, E. Wąsowicz
Tytuł: A headspace-SPME-MS method for monitoring rapeseed oil autoxidation
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2007, vol. 84, iss. 6, s. 509-517, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; HS-SPME-MS ; rapeseed oil ; volatile compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.137
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
68/93
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ procesu rafinacji na zawartość związków fenolowych i aktywność antyrodnikową w oleju rzepakowym
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 66
ISBN: 978-83-7160-443-0
Polskie słowa kluczowe: rafinacja ; olej rzepakowy ; związki fenolowe ; aktywność przeciwrodnikowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/93
Rok: 2007
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ wybranych przeciwutleniaczy naturalnych na jakość ogrzewanego oleju rzepakowego w układach modelowych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 58
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/93
Rok: 2007
Autorzy: Jolanta Floryszak-Wieczorek, Magdalena Arasimowicz, Grzegorz Milczarek, Henryk Jeleń, Hanna Jackowiak
Tytuł: Only an early nitric oxide burst and the following wave of secondary nitric oxide generation enhanced effective defence responses of pelargonium to a necrotrophic pathogen
Źródło: New Phytol. - 2007, vol. 175, iss. 4, s. 718-730, il., bibliogr.
p-ISSN: 0028-646X e-ISSN: 1469-8137
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: cell redox state ; ethylene ; necrotrophic pathogen ; nitric oxide ; pelargonium ; programmed cell death
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.249
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
71/93
Rok: 2007
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Józef Korczak, Henryk H. Jeleń
Tytuł: A comparison of human and electronic nose responses to flavour of various food products of different degree of lipids oxidation
Tytuł równoległy: Porównanie analizy sensorycznej i elektronicznego nosa do oceny zapachu produktów o różnym stopniu utleniania lipidów
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 2, s. 195-202, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 czerwca 2018].
Angielskie słowa kluczowe: electronic nose ; sensory profile analysis ; Principal Component Analysis ; partial least squares analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
72/93
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Katarzyna Walczyńska, Henryk Jeleń, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Influence of drying and storage on lipophilic antioxidants content in rapeseed
Tytuł równoległy: Wpływ suszenia oraz przechowywania na zawartość lipofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 2, s. 335-343, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; suszenie ; nasiona ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; tokochromanole ; zmiany zawartości ; oznaczanie ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; drying ; tocopherols ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
73/93
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń, Małgorzata Nogala-Kałucka, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: The influence of storage time and drying temperature on sterols content in seeds of rapeseed
Tytuł równoległy: Wpływ przechowywania i temperatury suszenia na zawartość steroli w nasionach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 2, s. 345-356, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; suszenie ; przechowywanie ; nasiona ; fitosterole ; zmiany zawartości ; oznaczanie
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phytosterols ; drying ; storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
74/93
Rok: 2006
Autorzy: Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń
Tytuł: Wpływ procesu smażenia na zawartość steroli i zmiany jakości częściowo uwodornionego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 1, s.119-128, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018], praca została wykonana w ramach projektu KBN nr PZB-KBN-094/P06/2003.
Polskie słowa kluczowe: smażenie ; fitosterole ; olej rzepakowy ; frytki ; kotlety sojowe
Angielskie słowa kluczowe: frying process ; phytosterols ; rapeseed oil ; potato chips ; soya chops
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
75/93
Rok: 2006
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Henryk Jeleń, Małgorzata Kałucka, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Wpływ przechowywania i temperatury suszenia na zawartość steroli w nasionach rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 113-115
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; suszenie ; temperatura suszenia ; przechowywanie ; sterole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
76/93
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Katarzyna Walczyńska, Henryk Jeleń, Marzena Gawrysiak-Witulska
Tytuł: Wpływ wstępnego suszenia oraz przechowywania na zawartość lipofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 106-108
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; suszenie ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
77/93
Rok: 2006
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ wstępnego suszenia oraz przechowywania na zawartość hydrofilnych przeciwutleniaczy w nasionach rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 108-110
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; suszenie ; przechowywanie ; przeciwutleniacze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
78/93
Rok: 2005
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Agnieszka Bilska, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Effect of storage on cholesterol oxidation products in the "piwna" and "mortadela" types of sausage
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2005, vol. 8, iss. 2, art. 14, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume8/issue2/art-14.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa ; kiełbasy gotowane ; okres przechowywania
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; peroxide value ; acid value ; cooked sausage ; time storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
79/93
Rok: 2005
Autorzy: K. Szambelan, J. Nowak, H. Jeleń
Tytuł: The composition of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) spirits obtained from fermentation with bacteria and yeasts
Źródło: Eng. Life Sci. - 2005, vol. 5, iss. 1, s. 68-71, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1618-0240 e-ISSN: 1618-2863
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Jerusalem artichoke ; spirits analysis ; bacterium ; yeast
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
80/93
Rok: 2005
Autorzy: A. Niewiada, J. Nawrot, J. Szafranek, B. Szafranek, E. Synak, H. Jeleń, E. Wąsowicz
Tytuł: Some factors affecting egg-laying of the granary weevil (Sitophilus granarius L.)
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2005, vol. 41, iss. 5, s. 544-555, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: Sitophilus granarius ; wołek zbożowy ; składanie jaj ; zboża ; ziarno ; woski powierzchniowe ; grzyby ; substancje zapachowe ; zagęszczenie populacji
Angielskie słowa kluczowe: Sitophilus granarius ; egg laying ; grain lipids ; fungal volatiles ; population density
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.940
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/93
Rok: 2005
Autorzy: Dorota Klensporf, Henryk Jeleń
Tytuł: Analysis of volatile aldehydes in oat flakes by SPME-GC/MS
Tytuł równoległy: Oznaczanie lotnych aldehydów w płatkach owsianych metodą SPME-GC/MS
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, no. 4, s. 389-395, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Polskie słowa kluczowe: płatki owsiane ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; związki lotne ; aldehydy ; oznaczanie ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: volatile aldehydes ; oat flakes ; SPME
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
82/93
Rok: 2005
Autorzy: Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Józef Korczak, Magdalena Maszewska, Henryk Jeleń
Tytuł: Porównanie stabilności surowego i rafinowanego oleju rzepakowego podczas ogrzewania
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 163-165
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje surowe ; oleje rafinowane ; olej rzepakowy ; ogrzewanie ; stabilność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
83/93
Rok: 2004
Autorzy: Henryk Jeleń, Agata Dąbrowska, Dorota Klensporf, Jacek Nawrocki, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Determination of C3-C10 aliphatic aldehydes using PFBHA derivatization and Solid Phase Microextraction (SPME). Application to the analysis of beer
Źródło: Chem. Anal. - 2004, vol. 49, no. 6, s. 869-880, il., bibliogr.
p-ISSN: 0009-2223
Polskie słowa kluczowe: piwo ; analiza chemiczna ; aldehydy ; derywatyzacja ; PFBHA ; SPME
Angielskie słowa kluczowe: aldehyde ; derivatization methods ; PFBHA ; SPME ; beer analysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
84/93
Rok: 2004
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Agnieszka Bilska, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Effect of storage time on cholesterol oxidation products in metka type sausage
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 2, art. 7, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue2/food/art-07.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa ; metka ; okres przechowywania
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; peroxide value ; acid value ; metka sausage ; time storage
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
85/93
Rok: 2004
Autorzy: Erwin Wąsowicz, Anna Gramza, Marzanna Hęś, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Maria Małecka, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Magdalena Rudzińska, Urszula Samotyja, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Oxidation of lipids in food
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2004, vol. 13/54, SI 1, s. 87-97, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: A monograph from the project "The methodological bases of the evaluation of the quality and safety of the generation foods" (PBZ-KBN-020/P06/1999). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; prooxidants ; antioxidants ; sterols ; vitamins ; sensory properties ; health ; gas chromatography ; electronic nose ; chemometrics ; GC/MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
86/93
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Zastosowanie elektronicznego nosa do oceny jakości żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 2, s. 176-181, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/93
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Henryk H. Jeleń, Renata Zawirska-Wojtasiak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Application of headspace-solid phase microextraction and multivariate analysis for plant oils differentiation
Źródło: Food Chem. - 2003, vol. 83, iss. 4, s. 512-522, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; rancidity ; SPME ; MVA ; PCA ; chemometrics
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.204
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
88/93
Rok: 2003
Autorzy: E. Pospiech, G. Peltre, E. Wąsowicz, H. Jeleń, M. L. Greaser, B. Mikołajczak, A. Bresińska, A. Gorączka
Tytuł: Metody separacji i ocena rozdziałów: elektroforeza, wysokosprawna kolumnowa chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa, spektrometria masowa
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 155-252, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: metody badań ; elektroforeza ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; chromatografia gazowa ; spektroskopia masowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/93
Rok: 2003
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Gramza, Henryk H. Jeleń, Józef Korczak, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Use of electronic nose and sensory profile method for the evaluation of antioxidants efficiency added to sunflower oil
W: Międzynarodowe Warsztaty "Methodology of the novel food evaluation" : Olsztyn, 24-25 kwietnia 2003.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2003]
Szczegóły: [1 s.]
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
90/93
Rok: 2002
Autorzy: Zofia Zaborowska, Waldemar Uchman, Henryk Jeleń, Magdalena Rudzińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Cholesterol and cholesterol oxidation products in polish commercial sausages
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2002, vol. 5, iss. 2, art. 1, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume5/issue2/food/art-01.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Polskie słowa kluczowe: produkty utleniania cholesterolu ; cholesterol ; wędliny
Angielskie słowa kluczowe: cholesterol oxidation products ; cholesterol ; commercial sausage ; Poland
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
91/93
Rok: 2002
Autorzy: H. H. Jelen, S. Mildner, K. Czaczyk
Tytuł: Influence of octanoic acid addition to medium on some volatile compounds and PR-toxin biosynthesis by Penicillium roqueforti
Źródło: Lett. Appl. Microbiol. - 2002, vol. 35, iss. 1, s. 37-41, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0266-8254
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.182
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
92/93
Rok: 2001
Autorzy: E. Pospiech, G. Peltre, E. Wąsowicz, H. Jeleń, M. L. Greaser, B. Mikołajczak, A. Bresińska, A. Gorączka
Tytuł: Metody separacji i ocena rozdziałów: elektroforeza, wysokosprawna kolumnowa chromatografia cieczowa, chromatografia gazowa, spektrometria masowa
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 171-273, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: metody badań ; elektroforeza ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; chromatografia gazowa ; spektroskopia masowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
93/93
Rok: 1999
Autorzy: Krzysztof Przygoński, Henryk Jeleń, B. Dziarska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Utlenianie lipidów w przechowywanych odżywkach dla niemowląt
W: Antyoksydanty w żywności : Aspekty technologiczne i zdrowotne, II konferencja naukowa "Żywność a zdrowie", Łódź 25 czerwca 1999.
Adres wydawniczy: Łódź : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział, 1999
Szczegóły: s. 92
ISBN: 83-912026-0-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP