logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JEDRUSEK-GOLINSKA ANNA
Liczba odnalezionych rekordów: 103



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/103
Rok: 2019
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Aloe vera Webb.: natural sources of antioxidants - a review
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2019, vol. 74, 3, s. 255-265, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2019].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze naturalne ; składniki bioaktywne ; aktywność przeciwutleniająca ; aloes
Angielskie słowa kluczowe: natural antioxidants ; bioactive components ; antioxidative activity ; Aloe vera
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/103
Rok: 2019
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Wrażliwość smakowa oraz postawy osób starszych wobec żywności, ze szczególnym uwzględnieniem żywności funkcjonalnej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019. - 158 s. : il., bibliogr., streszcz., abstr.
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 513
ISBN: 978-83-7160-930-5
Liczba arkuszy: 13,5
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; osoby starsze ; postawa ; wrażliwość smakowa ; częstotliwość spożycia ; pożądalność
Angielskie słowa kluczowe: functional foods ; the elderly ; attitude ; taste sensitivity ; frequency of consumption ; desirability
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 80.000
Praca afiliowana przez UP
3/103
Rok: 2019
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, M. Zielińska-Dawidziak, P. Zielińska, R. Kowalski, D. Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Analysis of risk and consumers' awareness regarding the gluten content in meat products on the example of frankfurter type sausages [*]
Źródło: Qual. Assur. Saf. Crop. Foods. - 2018, vol. 11, no. 6, s. 529-537, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1757-8361 e-ISSN: 1757-837X
Angielskie słowa kluczowe: celiac disease ; consumer's concerns ; ELISA ; gluten-free sausages ; producer's concerns
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.735
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/103
Rok: 2018
Autorzy: Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Perspektywy produkcji żywności funkcjonalnej - odpowiedź na potrzeby konsumentów
Źródło: Agro Ind. - 2018, 4, s. 40-47, il.
p-ISSN: 2083-0009
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; rynek żywnościowy ; częstotliwość spożycia
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/103
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Analiza postrzegania żywności bioaktywnej wśród kobiet w ciąży z miasta Poznań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 3 (374), s. 371-379, bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; kobiety ciężarne ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: health-promoting food ; pregnant women ; consumers' behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
6/103
Rok: 2018
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Does diagnosis of diabetes affect consumers' attitudes towards pro-health food?
Tytuł równoległy: Czy rozpoznanie cukrzycy zmienia nastawienie konsumentów do żywności prozdrowotnej?
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 2 (373), s. 387-398, il., bibliogr., abstr., streszcz., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lipca 2018].
Polskie słowa kluczowe: postawy konsumenckie ; cukrzyca ; żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: consumer's attitudes ; diabetes mellitus ; pro-health food ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/103
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Piecewicz
Tytuł: Postrzeganie żywności prozdrowotnej przez osoby starsze w świetle badań
Źródło: Hand. Wewn. - 2018, nr 4 (375), t. 1, s. 145-155, il., bibliogr., streszcz., abstr., rez.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność prozdrowotna ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: elderly ; health promotion food ; attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
8/103
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Magdalena Zielińska-Dawidziak, Paulina Zielińska, Ryszard Kowalski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Are frankfurter sausages safe for cekiac patients? Consumer awareness versus analytical results
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/103
Rok: 2018
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Justyna Piechocka
Tytuł: Szacunkowa charakterystyka spożycia produktów będących źródłem tiaminy wśród studentów poznańskich uczelni
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2018, t. 99, nr 1, s. 27-31, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 stycznia 2019].
Polskie słowa kluczowe: tiamina ; witaminy ; studenci ; kobiety ; mężczyźni
Angielskie słowa kluczowe: thiamine ; vitamins ; students ; women ; men
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/103
Rok: 2018
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Marzanna Hęś, Marta Burzyńska
Tytuł: Wiedza chorych o diecie bezglutenowej i zawartości glutenu w produktach
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 6, s. 40-43, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: dieta bezglutenowa ; ukryte źródła glutenu ; świadomość konsumencka
Angielskie słowa kluczowe: gluten-free diet ; hidden sources of gluten ; consumer awareness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Ukryte źródła glutenu w świadomości choruch na celiakię i alergię na gluten
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 10
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/103
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Makowska, Małgorzata Majcher, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Anna Jedrusek-Golinska, Krzysztof Przygoński
Tytuł: Triticale crispbread enriched with selected bioactive additives: volatile profile, physical characteristics, sensory and nutritional properties
Źródło: J. Food Sci. Technol. - Mysore. - 2017, vol. 54, iss. 10, s. 3092-3101, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1155 e-ISSN: 0975-8402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2017].
Angielskie słowa kluczowe: crisp bread ; volatile compounds ; sensory properties ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.797
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/103
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Agnieszka Wnuk, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Możliwość wykorzystania gryki i jej produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 2, s. 194-197, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: mąka gryczana ; łuska gryczana ; skład chemiczny ; wyroby ciastkarskie ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat flour ; buckwheat husk ; chemical composition ; pastry goods ; sensory evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/103
Rok: 2017
Autorzy: Agnieszka Ciepłowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Stan odżywienia i zachowania żywieniowe pracowników biurowych poznańskich korporacji - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 4, s. 397-392, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pracownicy biurowi ; stan odżywienia ; zachowania żywieniowe ; impedancja bioelektryczna ; problemy zdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: office workers ; nutritional status ; nutritional behaviours ; bioelectric impedance ; health problems
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/103
Rok: 2017
Autorzy: Dominik Kmiecik, Alicja Stasiak, Joanna Kobus-Cisowska, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Szacowanie poziomu spożycia akrylamidu z dietą dzieci w wieku 3 do 6 lat zamieszkałych w Wielkopolsce - badania pilotażowe
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 2, s. 198-201, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: akrylamid ; dzienne spożycie ; narażenie na akrylamid ; dzieci ; FFQ-D10
Angielskie słowa kluczowe: acrylamide ; daily consumption ; exposure to acrylamide ; children ; FFQ-D10
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/103
Rok: 2017
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Wpływ subiektywnej oceny statusu ekonomicznego ludzi starszych na ich nastawienie do żywności funkcjonalnej
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 3, s. 271-275, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 października 2017].
Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; żywność funkcjonalna ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; functional food ; survey research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/103
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/103
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Beata Poślednik, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 521-525, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; przedszkola ; ocena jakości ; ocena ilościowa ; jadłospis ; składniki odżywcze ; catering
Angielskie słowa kluczowe: menus qualitative ; kindergarten nutrition ; quantitative evaluation ; nutrients
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
19/103
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Dorota Bronowicka-Kłys, Justyna Piechocka
Tytuł: Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21-40 lat mieszkających w Poznaniu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 648-652, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/103
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Halina Żołna
Tytuł: Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 531-535, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: kobiety ciężarne ; żywienie człowieka ; wiedza żywieniowa
Angielskie słowa kluczowe: pregnant women ; human nutrition ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
21/103
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Ewa Flaczyk, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś
Tytuł: Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 526-530, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona chia ; batony zbożowe ; jakość sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: chia seeds ; cereal bars ; sensory quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/103
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Hanna Mikołajczyk, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywnej - badania pilotażowe
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 665-669, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; składniki bioaktywne ; studenci ; postawy konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; bioactive compounds ; university students ; consumer attitudes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/103
Rok: 2016
Autorzy: Dominik Kmiecik, Marlena Szopa, Joanna Kobus-Cisowska, Monika Przeor, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 302-307, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: słodycze ; nasycone kwasy tłuszczowe ; tłuszcz ; dieta ; odżywianie
Angielskie słowa kluczowe: sweets ; saturated fatty acids ; fat ; diet ; nutrition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
24/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Jędrzejowska, Katarzyna Waszkowiak, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrożenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 485-489, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: alergie pokarmowe ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; bioactive compounds ; consumers attitude
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2016, t. 49, nr 3, s. 490-494, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2018].
Polskie słowa kluczowe: zachowania prozdrowotne ; osoby starsze ; badania ankietowe
Angielskie słowa kluczowe: health behaviors ; elderly people ; questionnaire research
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/103
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Badanie wpływu profilu sensorycznego na akceptację barwy wybranych produktów zbożowych wśród mieszkańców Poznania
Źródło: Hand. Wewn. - 2016, nr 1 (360), s. 143-150, il., bibliogr.
p-ISSN: 0438-5403
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; pożądalność barwy ; produkty bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; colour desirability ; bioactive products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
27/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Małgorzata Magott
Tytuł: Comparison of the level of nutritional knowledge and selected behaviour among onsumers with regular BMI and the obese
Tytuł równoległy: Porównanie poziomu wiedzy żywieniowej i wybranych zachowań u konsumentów normowagowych i otyłych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 57, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_57.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; zachowania żywieniowe ; otyłość
Angielskie słowa kluczowe: nutritional knowledge ; nutritional behaviors ; obesity ; questionnaire survey
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
28/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Alergeny pokarmowe - czy możemy czuć się bezpiecznie?
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 8, s. 70-73, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: alergeny pokarmowe ; bezpieczeństwo konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: food allergens ; consumer safety
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
29/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Produkty funkcjonalne w żywieniu osób starszych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 5, s. 39-43, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; żywienie człowieka ; żywność funkcjonalna
Angielskie słowa kluczowe: elderly people ; human nutrition ; functional foods
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
30/103
Rok: 2016
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus-Cisowska
Tytuł: Substancje bioaktywne - szansa czy zagrośenie? Opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)
W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia" : Warszawa - Józefów, 12-13 września 2016 r., Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów / Red. nauk. Andrzej Tokarz.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXV Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2016
Szczegóły: s. 147
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/103
Rok: 2016
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Magott
Tytuł: Nastawienie do żywności zawierającej składniki bioaktywne osób otyłych oraz z prawidłową masą ciała
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 25-34, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: otyłość ; składniki bioaktywne ; nastawienie konsumentów
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/103
Rok: 2016
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Ocena wiedzy żywieniowej kobiet mieszkających w województwie wielkopolskim na temat jodu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 45-53, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Polskie słowa kluczowe: wiedza żywieniowa ; jod ; kobiety ; kobiety ciężarne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/103
Rok: 2016
Autorzy: Katarzyna Waszkowiak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Szymon Stefaniak
Tytuł: Świadomość żywieniowa a wybory dotyczące żywności bioaktywnej diabetyków zamieszkałych w Poznaniu
W: Żywność dla świadomego konsumenta [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 35-44, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-838-4
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: cukrzyca typu 1 ; czynniki determinujące zakup ; żywność bioaktywna ; składniki bioaktywne ; wiedza żywieniowa
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
34/103
Rok: 2015
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Ewa Jędrzejowska
Tytuł: Postawy osób starszych z terenu Wielkopolski wobec żywności funkcjonalnej w zależności od ich aktywności życiowej - badania pilotażowe
Źródło: J. Agribus. Rural Dev. - 2015, 4 (38), s. 685-694, il., bibliogr.
p-ISSN: 1899-5241 e-ISSN: 1899-5772
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: produkty funkcjonalne ; osoby starsze ; aktywność życiowa ; nastawienie
Angielskie słowa kluczowe: functional products ; elder people ; life activity ; attitude to
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
35/103
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Thiamine losses during storage of pasteurised and sterilized model systems of minced chicken meat with addition of fresh and oxidized fat, and antioxidants
Tytuł równoległy: Straty tiaminy podczas przechowywania pasteryzowanych i sterylizowanych modelowych układów mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem świeżego i utlenionego tłuszczu oraz przeciwutleniaczy
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2014, 13 (4), s. 393-401, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: procesy termiczne ; mięso drobiowe ; tiamina ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: thermal processing ; chicken meat ; thiamine ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
36/103
Rok: 2014
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Alergie i nietolerancje pokarmowe
W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 97-100, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba arkuszy: 0,88
Polskie słowa kluczowe: niepożądane reakcje pokarmowe ; alergie pokarmowe ; laktoza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
37/103
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 497-502, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ciastka owsiane ; jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: oat cookies ; sensory quality ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/103
Rok: 2014
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński, Katarzyna Rektor
Tytuł: Czynniki determinujące zakup pozdrowotnych mlecznych napojów fermentowanych na przykładzie zachowań konsumentów z terenu Poznania
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 282-290, il., bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 lipca 2015].
Polskie słowa kluczowe: składniki bioaktywne ; mleczne napoje fermentowane ; zachowania konsumenckie
Angielskie słowa kluczowe: bioactive components ; fermented milk products ; consumer behavior
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/103
Rok: 2014
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Marek Goliński
Tytuł: Postawy studentów Politechniki Poznańskiej wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Mark. Rynek. - 2014, nr 6, płyta CD, s. 763-770, bibliogr.
p-ISSN: 1231-7853
Uwagi: Tytuł płyty: Etnocentryzm konsumencki na rynku produktów żywnościowych. Stan i perspektywy rozwoju. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 lutego 2015].
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/103
Rok: 2013
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak
Tytuł: Assessment of sensory quality of pasta with fermented bean husk selected spices
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 633
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory analysis ; sensory quality ; bean husk
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
41/103
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of pasta with some selected bioactive components added (broad bean (Vicia faba L.) and herbs)
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 550
ISBN: 978-605-63935-0-1
Angielskie słowa kluczowe: sensory evaluation ; bioactive compounds ; pasta
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/103
Rok: 2013
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Joanna Kobus-Cisowska, Marta Zając
Tytuł: Badanie wiedzy żywieniowej osób z celiakią i uczuleniem na gluten z terenu Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 389-392, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 26 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: celiakia ; gluten ; żywność bezglutenowa
Angielskie słowa kluczowe: coeliac disease ; gluten ; gluten-free food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/103
Rok: 2013
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej makaronów z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 4, s. 876-878, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne ; makarony ; nasiona strączkowe ; ekstrakty roślinne ; ekstrakty przypraw
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/103
Rok: 2013
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Natalia Spychała
Tytuł: Ocena jakości sensorycznej przekąsek zbożowych z dodatkiem substancji bioaktywnych
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 324-327, il., bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 12 marca 2014].
Polskie słowa kluczowe: przekąski zbożowe ; fermentowana śruta bobu ; jakość sensoryczna ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: grain snacks ; fermented broad bean husk ; sensory quality ; assessment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
45/103
Rok: 2013
Autorzy: Anna Polcyn, Agnieszka Makowska, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Jan Michniewicz
Tytuł: Physicochemical characteristics of rice wafers obtained with bioactive substances addition
Tytuł równoległy: Charakterystyka fizykochemiczna wafli ryżowych otrzymanych z dodatkami substancji bioaktywnych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 64-65
Polskie słowa kluczowe: wafle ryżowe ; dodatki bioaktywne ; właściwości fizyczne ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: rice wafers ; bioactive additives ; physical properties ; sensory profile analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
46/103
Rok: 2012
Autorzy: A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Consumer desirability of extruded corn crisps containing selected bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 135
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
47/103
Rok: 2012
Autorzy: K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, M. Gumienna, M. Lasik, K. Waszkowiak, M. Hęś
Tytuł: Sensory evaluation of extruded corn crisps containing bioactive components
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 192
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/103
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Możliwości wykorzystania inuliny, mączki i łuski gryczanej do produkcji wyrobów ciastkarskich
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: inulina ; mączka gryczana ; łuska gryczana ; błonnik pokarmowy ; ocena sensoryczna ; badania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/103
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: The effect of the application of protein and cellulose preparations as iodine carriers on stability of thiamine in processed meats
Tytuł równoległy: Wpływ zastosowania preparatów białkowych i celulozowych jako nośników soli jodu na stabilność tiaminy w potrawach mięsnych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 1, bibliogr., abstr., streszcz.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_1.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: retencja tiaminy ; jodan potasu ; jodek potasu ; nośniki jodu ; izolat białka soi ; włókno pszenne
Angielskie słowa kluczowe: thiamine retention ; potassium iodide ; potassium iodate ; iodine carriers ; soy protein isolate ; wheat fibre
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/103
Rok: 2011
Autorzy: Anna Jedrusek-Golinska, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Magdalena Andrzejczak
Tytuł: Badanie wiedzy i zachowań żywieniowych osób z uczuleniem na soję z terenu Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 977-979, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; produkty sojowe
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; soybean products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/103
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Danuta Górecka, Donata Kordacka
Tytuł: Porównanie spożycia oraz stanu wiedzy na temat wartości żywieniowej kasz wśród wybranych grup respondentów
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 951-954, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2019].
Polskie słowa kluczowe: kasze ; stan wiedzy ; spożycie ; kwestionariusz ankiety
Angielskie słowa kluczowe: groats ; knowledge ; consumption ; personal questionnaire
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/103
Rok: 2011
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś
Tytuł: Nastawienie osób z nieswoistym zapaleniem jelit do żywności zawierającej składniki bioaktywne
Źródło: Prz. Gastroenterol. - 2011, vol. 6, 5, s. 316-322, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-5770 e-ISSN: 1897-4317
Polskie słowa kluczowe: choroba Leśniowskiego-Crohna ; żywność bioaktywna ; nastawienie konsumentów ; zachowania konsumentów
Angielskie słowa kluczowe: Crohn's disease ; bioactive food ; consumer's attitudes ; consumer's behaviours
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.067
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
53/103
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Marzanna Hęś, Piotr Ziętara
Tytuł: Wiedza na temat soi, jej przetworów i właściwości alergennych wśród studentów dwóch poznańskich uczelni
Źródło: Hygeia Public Health. - 2010, 45, 2, s. 177-180, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1509-1945
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 maja 2019].
Polskie słowa kluczowe: soja ; preparaty sojowe ; kwestionariusz ankiety ; alergie pokarmowe
Angielskie słowa kluczowe: soybean ; soybean preparations ; personal questionnaire ; food allergy
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/103
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Marzanna Hęś, Katarzyna Małecka
Tytuł: Wiedza na temat alergii pokarmowej wsród uczniów Zespołu Szkól Gastronomicznych w Bydgoszczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 20, il., bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_20.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; szkoła gastronomiczna ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; gastronomy school ; technological processes
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
55/103
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Waszkowiak, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Sulima, Marta Skowrońska
Tytuł: Ocena asortymentu sklepików w szkołach miasta Poznania
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2010, t. 91, nr 4, s. 628-631, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 marca 2019].
Polskie słowa kluczowe: sklepiki szkolne ; dzieci ; młodzież ; częstotliwość spożycia
Angielskie słowa kluczowe: school shop ; children ; youth ; frequency of consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
56/103
Rok: 2010
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Badanie wrażliwości sensorycznej osób przewidzianych do wykonywania analiz
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 7-22
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/103
Rok: 2010
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 51-60
ISBN: 978-83-7160-604-5
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; towaroznawstwo ; ocena jakości ; ćwiczenia laboratoryjne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/103
Rok: 2010
Autorzy: Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przetwory owocowe
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 225-242
ISBN: 978-83-7160-604-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/103
Rok: 2009
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka, Ewa Dębińska
Tytuł: Zachowania żywieniowe osób uczulonych na alergeny pokarmowe z terenu Poznania
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 347-350, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: alergia pokarmowa ; kwestionariusz ankiety ; produkty uczulające
Angielskie słowa kluczowe: food allergy ; personal questionnaire ; allergy causing producys
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
60/103
Rok: 2008
Autorzy: Anna Jedrusek-Golinska, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Karina Jaroszek
Tytuł: The sensory quality assessment of meat product with addition of iodine carriers preparations
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2008, vol. 55, Suppl. 1, s. 46
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Tytuł zeszytu: Benefits and Risk of Bioactive Plant Compounds: COST Action 926 Conference, Kraków, Poland March 27th - 28th, 2008. Abstracts. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/103
Rok: 2008
Autorzy: J. Korczak, D. Kmiecik, A. Gramza-Michałowska, M. Hęś, A. Golińska, M. Nogala-Kałucka, J. Kobus, E. Flaczyk
Tytuł: Stabilization of rapeseed oil and its components by natural antioxidants
W: Advances in analysis and technology of rapeseed oil : Monograph / Ed.in-Chief Edward Szłyk.
Adres wydawniczy: Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2008
Szczegóły: s. 71-93, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-231-2294-4
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; stabilizacja ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; rosemary ; sage ; tea ; Ginkgo extracts ; protein hydrolysates
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
62/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Hydrolizaty białkowe śruty rzepakowej jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 34
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/103
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej na aktywność antyoksydantów fenolowych kaszy jęczmiennej
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 56-57
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: The effect of time of acid hydrolysis on the modification of antioxidant properties of rapeseed protein hydrolysates
Tytuł równoległy: Wpływ czasu hydrolizy na kształtowanie się właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej
Źródło: Pol. J. Nat. Sci. - 2007, suppl. 4, s. 49-54, bibliogr.
p-ISSN: 1731-3147
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
65/103
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Effect of thermal processing on antioxidant activity of polyphenols of buckwheat groats
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej na aktywność antyoksydantów fenolowych kaszy gryczanej
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
Szczegóły: s. 278
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
66/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: The sensory quality evaluation of selected meat products with addition of iodine carrier preparations
Tytuł równoległy: Ocena jakości sensorycznej wybranych potraw mięsnych z dodatkiem preparatów będących nośnikami jodu
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
Szczegóły: s. 280
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
67/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Pożądalność konsumencka produktów z mięsa wieprzowego z dodatkiem preparatów będacych nośnikami jodu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 1/2, s. 779-782, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: produkty z mięsa wieprzowego ; preparat białkowy ; preparat pszenny ; cechy sensoryczne ; akceptacja konsumencka
Angielskie słowa kluczowe: pork meat products ; protein preparation ; fiber preparation ; sensory attributes ; consumer acceptance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
68/103
Rok: 2007
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Gramza-Michałowska, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Zdolność ekstraktów z kaszy jęczmiennej i gryczanej do chelatowania jonów żelaza (II)
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1387-1491, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: kasza gryczana ; kasza jęczmienna ; polifenole ; aktywność chelatująca
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; chelating activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
69/103
Rok: 2007
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Wpływ czasu hydrolizy kwasowej na kształtowanie właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej
W: Żywność a jakość życia. Uwarunkowania technologiczne, higieniczne, żywieniowe i kulturowe : XXXVIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN z Seminarium Szkoleniowym dla asystentów i doktorantów, Olsztyn 20-21 września 2007 r., Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Zakład Poligraficzny Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2007
Szczegóły: s. 119
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/103
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 283-287, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; związki fenolowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; extracts of phenolic compounds ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/103
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: The influence of BHT on quantitative changes in available lysine and methionine in model systems containing emulsified fatty acid esters
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku BHT na zmiany ilościowe dostępnej lizyny i metioniny w układach modelowych zawierających zemulgowane estry kwasów tłuszczowych
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 285
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
72/103
Rok: 2006
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Józef Korczak, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z kaszy jęczmiennej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 77
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; polifenole ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/103
Rok: 2006
Autorzy: M. Hęś, J. Korczak, A. Gramza, A. Jędrusek-Golińska
Tytuł: The influence of BHT on quantitative changes in available lysine and methionine in model systems containing emulsifield fatty acid esters
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2b, s. 248-252, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: lysine ; methionine ; lipid oxidation ; BHT
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
74/103
Rok: 2006
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Ocena właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej w wybranych testach
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2006, t. 27, z. 1, s. 107-117, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające ; Rancimat ; Oxidograph
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; antioxidant activity ; Rancimat ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
75/103
Rok: 2006
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Ocena właściwości przeciwutleniających hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej w wybranych testach modelowych
W: Rośliny oleiste : XXVIII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.06.2006, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2006
Szczegóły: s. 102-103
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydrolizaty białkowe ; właściwości przeciwutleniające ; testy przyspieszone
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; protein hydrolysates ; antioxidant activity ; accelerated method
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
76/103
Rok: 2006
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów spożywczych
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 22-38, bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/103
Rok: 2005
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Stopień oddziaływania produktów utleniania tłuszczu na zmiany ilościowe dostępnej lizyny i metioniny w układach modelowych o zróżnicowanym odczynie środowiska
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, supl., s. 455-460, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, żywienie - nowe wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005
Polskie słowa kluczowe: lizyna ; metionina ; nadtlenki ; TBARS ; odczyn środowiska
Angielskie słowa kluczowe: lysine ; methionine ; hydroperoxides ; TBARS ; reaction environment
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/103
Rok: 2005
Autorzy: A. Gramza, J. Korczak, A. Jędrusek-Golińska, D. Kmiecik
Tytuł: Evaluation of Yunnan tea leaf fractions (Camelia sinensis) for their antioxidant activity
W: Modern Aspects of Fats and Oils. A Fascinating Source of Knowledge : 26th World Congress and Exhibition of the International Society for Fat Research (ISF), 25-28 September 2005, Prague, Czech Republic, Abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 39
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
79/103
Rok: 2005
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Stopień oddziaływania produktów utleniania tłuszczu na zmiany ilościowe dostępnej lizyny i metioniny w układach modelowych o zróżnicowanym odczynie środowiska
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 138
ISBN: 83-867-9695-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Anna Gliszczyńska-Świgło, Katarzyna Czaczyk, Dominik Kmiecik
Tytuł: Koncentraty białkowe śruty rzepakowej jako surowiec do produkcji hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 249-259, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018], badania finansowane przez KBN, projekt nr 0756/P06/2003/25.
Polskie słowa kluczowe: koncentraty białkowe ; śruta rzepakowa ; żywienie człowieka ; hydroliza kwasowa ; skład chemiczny hydrolizatów ; smak hydrolizatów
Angielskie słowa kluczowe: protein concentrates ; rapeseed meal ; human nutrition ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; chemical composition of hydrolysates ; taste evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
81/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej otrzymanych w różnych warunkach hydrolizy
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 221-234, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: hydrolizaty białkowe ; śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; warunki hydrolizy kwasowej ; aktywność przeciwutleniająca hydrolizatów
Angielskie słowa kluczowe: protein hydrolysates ; rapeseed meal ; acid hydrolysis ; conditions of acid hydrolysis ; antioxidant activity of hydrolysates
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
82/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Wojciech Białas, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej otrzymanych w różnych warunkach hydrolizy
Tytuł równoległy: Antioxidant activity of protein hydrolysates from defatted rapeseed meal obtained in various conditions of hydrolysis
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 182-183
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydrolizaty białkowe ; aktywność przeciwutleniająca hydrolizatów
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
83/103
Rok: 2005
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Danuta Górecka, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Factors affecting lysine and methionine quantitative changes in model systems containing emulsified fatty acid esters
Tytuł równoległy: Czynniki wpływajace na zmiany ilościowe lizyny i metioniny w układach modelowych zawierających zemulgowane estry kwasów tłuszczowych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 891-899, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: lizyna ; metioniny ; utlenianie lipidów ; jony Fe(II) ; odczyn środowiska
Angielskie słowa kluczowe: lysine ; methionine ; lipid oxidation ; ferrous ions ; reaction environment
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
84/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Dominik Kmiecik
Tytuł: Fe2+ ions chelating activity of tea infusions
Tytuł równoległy: Aktywność naparów herbaty w procesie chelatowania jonów Fe2+
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1140-1144, il., bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: napary herbaty ; aktywność chelatująca ; polifenole
Angielskie słowa kluczowe: tea infusions ; chelating activity ; polyphenols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
85/103
Rok: 2005
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Rafał Wójciak, Zbigniew Krejpcio, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of Fe2+ on antioxidant activity of tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku Fe2+ na aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z herbaty
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2005, R. 32, supl. 1, cz. 2, s. 1135-1139, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: herbata ; Camellia sinensis ; wyciągi z herbaty ; herbata czarna ; herbata zielona ; działanie przeciwutleniające ; polifenole ; utlenianie tłuszczu ; Oksydograf
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; tea extracts ; black tea ; green tea ; antioxidative activity ; polyphenols ; lipid oxidation ; Oxidograph
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
86/103
Rok: 2004
Autorzy: Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Influence of fat oxidation on the stability of lysine and protein digestibility in frozen meat products
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 1, art. 2, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue1/food/art-02.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: meat ; fat oxidation ; antioxidants ; nutritive value ; lysine ; protein digestibility
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
87/103
Rok: 2004
Autorzy: A. Gramza, J. Korczak, M. Hęś, A. Jędrusek-Golińska
Tytuł: Tea extracts influence on catalytical properties of Fe2+ in lipids
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2004, vol. 13, suppl. 2, part 1, s. 143-146, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Tytuł zeszytu: Hygienic and Environmental Health Determinants.
Angielskie słowa kluczowe: tea extracts ; chelating activity ; Fe2+ ; antioxidant activity ; lipid oxidation ; Rancimat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.366
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
88/103
Rok: 2004
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Anna Gliszczyńska-Świgło, Dominik Kmiecik, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Wybrane właściwości funkcjonalne hydrolizatów białkowych śruty rzepakowej
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : XII międzynarodowa konferencja naukowa, Piešt'any, Słowacja, 31 maja - 02 czerwca 2004.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2004
Szczegóły: s. 172-183, il., bibliogr.
ISBN: 83-909061-7-1
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/103
Rok: 2004
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Anna Jędrusek-Golińska, Krystyna Szymandera-Buszka
Tytuł: Badanie wrażliwości sensorycznej osób przewidzianych do wykonywania analiz
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / Pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akdemii Rolniczej, 2004
Szczegóły: s. 7-22
ISBN: 83-7160-361-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/103
Rok: 2004
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Alicja Kawka
Tytuł: Pieczywo
W: Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : Przewodnik do ćwiczeń / pod red. Ewy Flaczyk i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2004
Szczegóły: s. 52-61
ISBN: 83-7160-361-4
Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; jakość ; metody oceny ; ocena organoleptyczna ; ocena punktowa wg Baneckiego ; ocena fizykochemiczna
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/103
Rok: 2003
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Anna Golińska-Jędrusek, Marzanna Hęś
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów herbaty zielonej w modelowych układach tłuszczów bezwodnych
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Krasnobród k/Zamościa, 19-21 maja 2003, Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, 2003
Szczegóły: s. 70-77, il., bibliogr.
ISBN: 83-909061-5-5
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
92/103
Rok: 2003
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Dominik Kmiecik, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Wykorzystanie izolatów białkowych śruty rzepakowej do produkcji hydrolizatów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 2, s. 701-708, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: izolaty białkowe ; śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; skład chemiczny hydrolizatów ; smakowitość hydrolizatów
Angielskie słowa kluczowe: protein isolates ; rapeseed meal ; acid hydrolysis ; chemical composition of hydrolysates ; taste evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
93/103
Rok: 2002
Autorzy: Barbara Szczepaniak, Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Nutritional preferences among children at pre-school age
Tytuł równoległy: Upodobania żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2002, 1 (2), s. 101-107, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 maja 2019].
Polskie słowa kluczowe: dzieci przedszkolne ; nawyki żywieniowe ; preferencje
Angielskie słowa kluczowe: pre-school children ; preferences ; nutritional habits
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
94/103
Rok: 2002
Autorzy: J. Korczak, A. Gramza, M. Hęś, A. Jędrusek-Golińska
Tytuł: Wpływ odczynu środowiska na trwałość układów modelowych zawierających polienowe kwasy tłuszczowe
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 76
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
95/103
Rok: 2002
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Dominik Kmiecik, Katarzyna Czaczyk, Marzanna Hęś
Tytuł: Śruta rzepakowa jako surowiec do produkcji hydrolizatów białkowych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 2, s. 481-494, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273 e-ISSN: 2084-5057
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 czerwca 2018].
Polskie słowa kluczowe: śruta rzepakowa ; hydroliza kwasowa ; hydrolizaty białkowe ; skład chemiczny hydrolizatów ; smakowitość hydrolizatów
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed meal ; acid hydrolysis ; protein hydrolysates ; chemical composition of hydrolysate ; taste evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
96/103
Rok: 2001
Autorzy: Józef Korczak, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Anna Gramza
Tytuł: Badanie wpływu promieniowania mikrofalowego na stabilność oksydatywną oleju rzepakowego
W: Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Kowno, Litwa, 21-24 maja 2001.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2001
Szczegóły: s. 136-143, bibliogr.
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
97/103
Rok: 2001
Autorzy: Marzanna Hęś, Józef Korczak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Przydatność przyspieszonych metod badania trwałości stabilizowanego oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2001, t. 22, z. 2, s. 517-526, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; utlenianie ; przeciwutleniacze ; oleje stabilizowane ; trwałość ; testy stabilności
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; lipid oxidation ; antioxidants ; stability tests
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
98/103
Rok: 2001
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Anna Gramza, Józef Korczak
Tytuł: Badania postaw konsumentów wobec obecności przeciwutleniaczy w żywności
W: Technologia żywności a oczekiwania konsumentów [Dokument elektroniczny] / Pr. zbior. pod red. Tadeusza Habera i Heleny Porzucek
Inf. o wydaniu: 1 dysk optyczny (CD-ROM)
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydział Technologii Żywności SGGW; Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN, 2001
Lokalizacja: 5 s. [format pdf.], bibliogr.
Numer znormalizowany: ISBN: 83-915774-0-6
Uwagi: Publikacja zawiera zbiór artykułów z XXXII Sesji Naukowej KTiCHŻ PAN, zorganizowanej w Warszawie w dn. 6-7 września 2001 r.
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; przeciwutleniacze ; zachowanie konsumentów
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
99/103
Rok: 2000
Autorzy: Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Anna Gramza
Tytuł: Wpływ stopnia utlenienia lipidów i sposobu ich ograniczania na dostępność lizyny i strawność białka w suszonych i mrożonych wyrobach mięsnych
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 9-10
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
100/103
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kalucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole z kondensatu po dezodoryzacji oleju rzepakowego jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów.
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2000, t. 21, z. 1, s. 177-186, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: sterole ; olej rzepakowy ; przeciwutleniacze naturalne ; utlenianie tłuszczu
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; rapeseed oil ; natural antioxidants ; lipid oxidation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
101/103
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska, Erwin Wąsowicz
Tytuł: Sterole rzepakowe jako inhibitory w procesie autooksydacji lipidów
W: Rośliny oleiste : XXII Konferencja Naukowa, Poznań, 28-29 marca 2000 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2003
Szczegóły: s. 58
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
102/103
Rok: 1999
Autorzy: Anna Jędrusek-Golińska, Józef Korczak, Marzanna Hęś
Tytuł: Ocena postaw konsumenckich wobec stosowania przeciwutleniaczy w żywności
W: Antyoksydanty w żywności : Aspekty technologiczne i zdrowotne, II konferencja naukowa "Żywność a zdrowie", Łódź 25 czerwca 1999.
Adres wydawniczy: Łódź : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział, 1999
Szczegóły: s. 105
ISBN: 83-912026-0-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
103/103
Rok: 1999
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Marzanna Hęś, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Wpływ dodatku soli jodowanej na trwałość tłuszczu i aktywność przeciwutleniaczy w wybranych układach modelowych
W: Antyoksydanty w żywności : Aspekty technologiczne i zdrowotne, II konferencja naukowa "Żywność a zdrowie", Łódź 25 czerwca 1999.
Adres wydawniczy: Łódź : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział, 1999
Szczegóły: s. 93
ISBN: 83-912026-0-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP