logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JASIŃSKA-STĘPNIAK ALDONA
Liczba odnalezionych rekordów: 26



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/26
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie stężenia roztworów związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 47-52, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/26
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 77-86, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: cukry ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/26
Rok: 2016
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków flawinowych z ziarnie i produktach zbożowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 53-60, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-852-0
Polskie słowa kluczowe: związki flawinowe ; analiza żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/26
Rok: 2016
Autorzy: Janetta Niemann, Andrzej Wojciechowski, Aldona Jasińska-Stępniak, Magdalena Olender
Tytuł: Analiza składu kwasów tłuszczowych w nasionach mieszańców międzygatunkowych z rodzaju Brassica
Tytuł równoległy: Analysis of fatty acids composition in Brassica interspecific hybrids seeds
W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 67-69
Polskie słowa kluczowe: kwasy tłuszczowe ; rzepak ; mieszańce międzygatunkowe
Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; rapeseed ; Brassica interspecific hybrids
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
5/26
Rok: 2013
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Metody ilościowego oznaczania sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2. popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 71-80, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/26
Rok: 2013
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie stężenia związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2. popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 41-46, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/26
Rok: 2013
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2. popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
Szczegóły: s. 47-54, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-690-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/26
Rok: 2011
Autorzy: Andrzej Wojciechowski, Aldona Jasińska-Stępniak, Błażej Springer, Janetta Niemann
Tytuł: Variability in the content of some seed compounds in wide hybrids within Brassica genus in comparison to initial forms
W: 13th International Rapeseed Congress : International Consultative Research Group on Rapessed, June 05-09.2011, Praque Congress Centre, Czech Republic, Proceedings.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2011]
Szczegóły: s. 883-886, bibliogr.
Uwagi: Publikacja dostępna na płycie CD.
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; sinapine ; tocopherols ; fatty acids ; interspecific crosses
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/26
Rok: 2010
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Metody ilościowego oznaczania sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
W: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 69-78, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-575-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/26
Rok: 2010
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie stężenia związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
W: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 39-44, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-575-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/26
Rok: 2010
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
W: Analiza żywności : Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności / Pod red. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 45-52, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-575-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/26
Rok: 2010
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Andrzej Wojciechowski, Błażej Springer, Agnieszka Olejnik
Tytuł: Zmienność w zawartości wybranych składników nasion u mieszańców oddalonych w rodzaju Brassica w porównaniu z formami wyjściowymi
Tytuł równoległy: Variability in the content of seed chosen compounds in the wide hybrids within Brassica genera in the comparison to the initial forms
W: Rośliny oleiste : XXX Konferencja Naukowa, Poznań 16-17.03.2010, Streszczenia.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], 2010
Szczegóły: s. 67-68
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
13/26
Rok: 2009
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Loretta Karwańska
Tytuł: Wpływ kompozycji tokoferoli na zmiany oksydacyjne prób triacylogliceroli oleju słonecznikowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2009, t. 30, z. 2, s. 265-274, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Vitapherol T-70 ; tokoferole ; triacyloglicerole ; liczba nadtlenkowa
Angielskie słowa kluczowe: Vitapherol T-70 ; tocopherols ; triacylglicerols ; peroxide number
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/26
Rok: 2009
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Zmiany zawartości tokoferoli i kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno z orzechów włoskich, laskowych i migdałów
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2009, t. 30, z. 2, s. 275-288, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: promieniowanie jonizujące ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole ; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ; współczynnik Harrisa
Angielskie słowa kluczowe: ionizing radiation ; peroxide value ; tocopherols ; essential unsaturated fatty acids ; Harris coefficient
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/26
Rok: 2009
Autorzy: Adam Górny, Aldona Jasińska-Stępniak
Tytuł: Occupational health and safety in the conditions of explosive hazards (on the basis of an ether laboratory)
W: The formation of safety in environment and space of the man's work : Monograph / Adam Górny, Grzegorz Dahlke (eds.).
Adres wydawniczy: Poznań : Publishing House of Poznan University of Technology, 2009
Szczegóły: s. 23-38, il., bibliogr.
ISBN: 83-7143-844-8
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/26
Rok: 2007
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Irena Ponikowska
Tytuł: Studies on the effect of ozonotherapy on blood serum α-tocopherol level in patients with atherosclerotic ischemia of lower extremities
Źródło: New Med. - 2007, vol. 11, no. 1, s. 10-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-0994 e-ISSN: 1731-2507
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "New Medicine".
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; miażdżyca ; niedokrwienie ; leczenie ; ozon ; surowica krwi ; witamina E ; zawartość witamin
Angielskie słowa kluczowe: ozone ; blood serum ; vitamin E
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/26
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa
Angielskie słowa kluczowe: microwave ; margarines ; tocopherols ; peroxide value ; acid value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/26
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Bogusz Delbowski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i zdolności wygaszania wolnych rodników w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, nr 2, s. 127-133, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; tokoferole ; siła redukująca ; wygaszanie wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; cold pressed oil ; tocopherols ; power reduction ; free radical scavenging
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/26
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 111
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/26
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Bogusz Delbowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i DPPH+ natywnych przeciwutleniaczy w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 140
ISBN: 83-86796-95-2
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; przechowywanie ; przeciwutleniacze ; właściwości przeciwutleniające ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/26
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Czesław Muśnicki, Bogumiła Kupczyk, Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Aleksander Siger
Tytuł: Preliminary studies of tocochromanol content in seeds of open pollinated and hybrid varieties of winter rape
Tytuł równoległy: Wstępne badania zawartości tokochromanoli w nasionach odmian populacyjnych i mieszańcowych rzepaku ozimego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 561-570, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ozimy ; odmiany roślin ; odmiany populacyjne ; odmiany mieszańcowe ; tokochromanole ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; open pollinated varieties ; hybrid varieties ; homologous tocopherols ; HPLC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
22/26
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Czesław Muśnicki, Bogumiła Kupczyk, Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Aleksander Siger
Tytuł: Porównanie jakościowe i ilościowe tokochromanoli w nowych odmianach rzepaku na tle odmian wcześniej zarejestrowanych
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 156-158
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ozimy ; odmiany roślin ; tokochromanole
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
23/26
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany współczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wpływem promieniowania jonizującego w wybranych olejach roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 381-386, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; analiza żywności ; liczba nadtlenkowa ; współczynnik Harrisa ; promieniowanie jonizujące
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; fatty acids ; peroxide number ; Harris's coefficient ; ionising irradiation ; vegetable oils
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/26
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
25/26
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do β-karotenu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 73-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokochromanole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające ; beta-karoten
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; beta-carotene
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
26/26
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Ewa Bartkowiak-Fludra
Tytuł: Effect of ionising radiation on edible oil quality
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 2001, vol. 5, s. 33-20, bibliogr.
p-ISSN: 1505-4217
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utrwalanie żywności ; promieniowanie jonizujące ; olej z pestek winogron ; olej arachidowy ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole ; nienasycone kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: ionising irradiation ; oil from grape seeds ; peanut oil ; peroxide number ; tocopherols ; unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP