logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: JANKOWSKI TOMASZ
Liczba odnalezionych rekordów: 23



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/23
Rok: 2019
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Anna Olejnik, Anna Sip, Daria Szymanowska, Ewelina Celińska, Tomasz Jankowski, Agata Olejnik, Michalina Rogodzińska
Tytuł: Method of preservation and type of protective agent strongly influence probiotic properties of Lactococcus lactis: A complete process of probiotic preparation manufacture and use
Źródło: Food Chem. - 2019, vol. 274, 15 February, s. 733-742, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; spray-drying ; freeze-drying ; in vitro digestion ; adhesion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/23
Rok: 2017
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Radosław Dembczyński, Michalina Rogodzińska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Viability of Lactococcus lactis in different protectants during freeze drying
W: CER Comparative European Research 2017 : Proceedings, Research Track of the 7th Biannual CER Comparative European Research Conference March 29-31, 2017 London. iss. 1 / Ed. by Michael McGreevy, Robert Rita.
Adres wydawniczy: London : Sciemcee Publishing, 2017
Szczegóły: s. 70-73, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 978-0-9935191-4-7
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: freeze drying ; microencapsulation ; Lactococcus lactis ; probiotic bacteria ; viability
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/23
Rok: 2017
Autorzy: M. Archacka, W. Białas, M. Różańska, T. Jankowski
Tytuł: Microencapsulation of probiotic Lactobacillus plantarum with different wall materials by spray drying
W: Food: today and tomorrow. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności : 5 th International Session of Young Scientific Staff, May 18-19th 2017 Szczecin.
Adres wydawniczy: [Szczecin] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 127-128
ISBN: 978-83-935477-9-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/23
Rok: 2017
Autorzy: Marta Archacka, Wojciech Białas, Maria Różańska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Mikrokapsułkowanie bakterii probiotycznych Lactobacillus plantarum metodą suszenia rozpyłowego z zastosowaniem wybranych nośników
W: II Ogólnopolska Konferencja Nowe Horyzonty w Naukach Przyrodniczych BIOT 2017 : Poznań, 26 maja 2017, Książka abstraktów.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 69
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp 3 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: mikrokapsułkowanie ; suszenie rozpyłowe ; Lactobacillus plantarum
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
5/23
Rok: 2017
Autorzy: M. Archacka, T. Jankowski
Tytuł: Probiotics in animal nutrition and health
W: International Conference Biotechnology and Welfare in Animal Sciences in conjunction with the Session "Perspectives for Cattle Breeding and Production" to celebrate the scientific endeavour by Professor Jan Szarek : Krakow 22-23 June 2017.
Adres wydawniczy: Kraków : University of Agriculture, Faculty of Animal Sciences, 2017
Szczegóły: s. 40
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/23
Rok: 2015
Autorzy: Adrian Czerniak, Piotr Kubiak, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Improvement of oxidative stability of menhaden fish oil by microencapsulation within biocapsules formed of yeast cells
Źródło: J. Food Eng. - 2015, vol. 167, pt. A, s. 2-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: drożdże ; mikrokapsułkowanie ; olej rybny
Angielskie słowa kluczowe: fish oil ; microencapsulation ; Saccharomyces cerevisiae ; encapsulation efficiency ; oxidative stability
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.199
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/23
Rok: 2015
Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Pozyskiwanie antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi metodą ekstrakcji
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 165-181, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; właściwości przeciwutleniające ; ABTS+ ; FRAP
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; antioxidant properties ; ABTS+ ; FRAP
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/23
Rok: 2015
Autorzy: Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Przemysław Kowalczewski, Agnieszka Drożdżyńska, Tomasz Jankowski
Tytuł: Separacja antocyjanów z owoców aronii, czarnego bzu, czarnej porzeczki i korzenia czarnej marchwi za pomocą chromatografii preparatywnej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 6 (103), s. 41-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 20 września 2016].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany ; ekstrakcja ; chromatografia cieczowa ; chromatografia preparatywna ; liofilizacja
Angielskie słowa kluczowe: anthocyanins ; extraction ; liquid chromatography ; preparative chromatography ; lyophilization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/23
Rok: 2013
Autorzy: Anna Wolc, Jesus Arango, Tomasz Jankowski, Petek Settar, Janet E. Fulton, Neil P. O'Sullivan, Rohan Fernando, Dorian J. Garrick, Jack C. M. Dekkers
Tytuł: Genome-wide association study for Marek's disease mortality in layer chickens
Źródło: Avian Dis. - 2013, vol. 57, no. 2s1, s. 395-400, bibliogr.
p-ISSN: 0005-2086
Angielskie słowa kluczowe: GWAS ; Marek's disease mortality ; MDV ; layers
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
10/23
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Partitioning of lysozyme in aqueous two-phase systems containing ethylene oxide-propylene oxide copolymer and potassium phosphates
Źródło: Food Bioprod. Process. - 2013, vol. 91, iss. 3, s. 292-302, il., bibliogr.
p-ISSN: 0960-3085
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp 10 stycznia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: lysozyme ; aqueous two-phase system ; partition coefficient ; ethylene oxide-propylene oxide copolymer ; thermoseparation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.285
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/23
Rok: 2013
Autorzy: Adrian Czerniak, Tomasz Jankowski
Tytuł: Mikrokapsułkowanie α-tokoferolu wewnątrz komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 21, nr 6 (91), s. 151-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; mikrokapsułkowanie ; witamina E ; Saccharomyces cerevisiae ; RSM
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; vitamin E ; Saccharomyces cerevisiae ; microencapsulation ; RSM
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/23
Rok: 2013
Autorzy: Radosław Dembczynski, Aleksandra M. Dolata, Kinga Bombczyńska, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Separacja laktoferyny z serwatki w ekstrakcyjnych układach trójfazowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 1 (86), s. 119-136, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2014].
Polskie słowa kluczowe: układ trójfazowy ; laktoferyna ; serwatka ; tert-butanol ; ekstrakcja
Angielskie słowa kluczowe: three-phase system ; lactoferrin ; whey ; tert-butanol ; extraction
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/23
Rok: 2012
Autorzy: Wojciech Białas, Łukasz Michaś, Grażyna Lewandowicz, Tomasz Jankowski
Tytuł: Zastosowanie procesu ultrafiltracji do modyfikacji sensorycznej soku aroniowego
W: Membrany i procesy membranowe w ochronie środowiska. t. 1 / pod red. Krystyny Konieczny, Ireny Korus.
Adres wydawniczy: Gliwice, Lublin : Komitet Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk, 2012
Seria: Monografie Komitetu Inżynierii Środowiska PAN ; vol. 95
Szczegóły: s. 345-354, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-89293-24-4
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; potencjał antyoksydacyjny ; ultrafiltracja ; usuwanie cierpkości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
14/23
Rok: 2011
Autorzy: Adrian Czerniak, Łukasz Łakowiecki, Tomasz Jankowski
Tytuł: Mikrokapsułkowanie olejków eterycznych w naturalnych pojemnikach z drożdży piekarskich
W: Tradycja i nowoczesność w żywności i żywieniu : XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk połączona z obchodami Jubileuszu 50-lecia Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, Warszawa, 29 czerwca - 1 lipca 2011 / oprac. red. Emilia Janiszewska, Joanna Miselhorn.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 55
ISBN: 978-83-7583-293-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/23
Rok: 2009
Autorzy: Katarzyna Leja, Radosław Dembczyński, Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Production of dry Lactobacillus rhamnosus GG preparations by spray drying and lyophilization in aqueous two-phase systems
Tytuł równoległy: Produkcja preparatów Lactobacillus rhamnosus GG metodami suszenia rozpyłowego i liofilizacji w wodnych emulsyjnych układach typu ATPS
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2009, 8 (4), s. 39-49, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ATPS ; suszenie rozpyłowe ; liofilizacja ; bakterie probiotyczne
Angielskie słowa kluczowe: spray drying ; freeze drying ; probiotic bacteria ; ATPS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/23
Rok: 2006
Autorzy: Tomasz Strabel, Tomasz Jankowski, Janusz Jamrozik
Tytuł: Adjustments for heterogeneous herd-year variances in a random regression model for genetic evaluations of Polish Black-and-White cattle
Źródło: J. Appl. Genet. - 2006, vol. 47, no. 2, s. 125-130, bibliogr.
p-ISSN: 1234-1983
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Journal of Applied Genetics"
Polskie słowa kluczowe: bydło mleczne ; bydło polskie czarno-białe ; wartość hodowlana
Angielskie słowa kluczowe: breeding value ; dairy cattle ; heterogeneous variance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/23
Rok: 2004
Autorzy: Romualda Dolińska, Jerzy R. Warchalewski, Justyna Gralik, Tomasz Jankowski
Tytuł: Effect of γ-radiation and microwave heating of wheat grain on some starch properties in irradiated grain as well as in grain of the next generation crops
Źródło: Nahr.-Food. - 2004, vol. 48, no. 3, s. 195-200, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: pszenica ; ziarno ; napromieniowanie ; promieniowanie gamma ; promieniowanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; skrobia ; właściwości
Angielskie słowa kluczowe: gamma-radiation ; microwave heating ; starch ; properties ; wheat grain
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.608
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
18/23
Rok: 2003
Autorzy: Wojciech Białas, Tomasz Jankowski
Tytuł: Dezintegracja biomasy komórkowej za pomocą homogenizacji wysokociśnieniowej
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 2, s. 167-175, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/23
Rok: 2003
Autorzy: M. Przybyt, B. Haggett, R. Dembczynski, T. Jankowski
Tytuł: Biosensory
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003
Szczegóły: s. 253-324, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-317-7
Polskie słowa kluczowe: biosensory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/23
Rok: 2003
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Anita Dobek, Zbigniew Gała, Włodzimierz Gołąb, Roman Gornowicz, Ryszard Guzenda, Tomasz Jankowski, Wiesław Koziara, Monika Kozłowska, Marian Lipiński, Lesław Łabudzki, Janina Łęcka, Cezary Mądrzak, Sadżide Murat-Błażejewska, Adam Niedzielski, Leszek Nogowski, Leszek Piechnik, Bogusław Przedwojski, Leon Rembeza, Jerzy Smardzewski, Jerzy Torgowski, Bogdan J. Wosiewicz, Feliks Wysocki, Mirosława Ziombra, Elżbieta Żurek
Tytuł: Katalog studiów / Pod red. Bogdana J. Wosiewicza
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 zmien.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2003. - 610 s. : il. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-279-0
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/23
Rok: 2001
Autorzy: Małgorzata Przybyt, Barry Haggett, Radosław Dembczynski, Tomasz Jankowski
Tytuł: Biosensory
W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii / Pod red. Mieczysława Jankiewicza i Zenona Kędziora.
Adres wydawniczy: Poznań : Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego Wydział Technologii Żywności, 2001
Szczegóły: s. 275-344, il., bibliogr.
ISBN: 83-909277-6-4
Polskie słowa kluczowe: biosensory
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/23
Rok: 1996
Autorzy: Tomasz Jankowski, Anna Wysakowska, Bartłomiej Mormol
Tytuł: Zakwaszanie mleka przy uzyciu zakapsułkowanych bakterii kwasu mlekowego
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 257-260, il., bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/23
Rok: 1984
Autorzy: Tomasz Jankowski, Henryka Jurkowska
Tytuł: Termiczna analiza niektórych tłuszczów cukierniczych
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1984, 15 (157), s. 31-38, il., bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP