logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: IWANOWSKA AGNIESZKA
Liczba odnalezionych rekordów: 20



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/20
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach
Tytuł: An analysis of the influence of different tenderising treatments on changes in collagen and the meat tenderisation process in carcasses of Polish Holstein Friesian bulls
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 47
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/20
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Changes in glycolysis process in bulls' meat carcasses subjected to different tenderization treatment
Tytuł równoległy: Przebieg przemian glikolitycznych w mięsie tusz buhajów poddanych różnym zabiegom tenderyzacji
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 43, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_43.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dzuał: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; glikoliza ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: beef ; glycolysis ; electrical stimulation ; conditioning ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/20
Rok: 2013
Autorzy: Bożena Danyluk, Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska
Tytuł: Przydatność technologiczna i trwałość mięsa z wadami
Źródło: Gospod. Mięsna. - 2013, nr 4, s. 36, 38-39, il.
p-ISSN: 0367-4916
Polskie słowa kluczowe: mięso ; wady mięsa ; trwałość mikrobiologiczna ; przydatność technologiczna
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/20
Rok: 2012
Autorzy: Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza zmian udziału kolagenu typu I i III w mięsie bydła
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 64
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kolagen ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/20
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Joanna K. Banach, Ryszard Żywica, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie efektów tenderyzacyjnych elektrostymulacji nisko i wysokonapięciowej tusz byczków holsztyńsko-fryzyjskich, odmiany czarno-białej
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 58
Polskie słowa kluczowe: jakość wołowiny ; kruchość ; elektrostymulacja ; białka mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/20
Rok: 2012
Autorzy: Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Joanna K. Banach, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Przebieg glikolizy w mięsie bydlęcym pochodzącym od tusz poddanych różnym zabiegom tenderyzacyjnym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 59
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; glikoliza ; glikogen ; kwas mlekowy ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/20
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Magdalena Montowska, Anita Spychaj, Agnieszka Iwanowska
Tytuł: Postępy nauki o mięsie w doskonaleniu jego jakości
W: Innowacyjność gospodarki mięsnej w Polsce / Monografia naukowa pod red. Stanisława Tyszkiewicza i Haliny Witkowskiej.
Adres wydawniczy: Warszawa : Zarząd Główny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, 2011
Szczegóły: s. 11-28, bibliogr.
ISBN: 978-83-7151-062-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/20
Rok: 2011
Autorzy: Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska, Magdalena Montowska
Tytuł: Wady mięsa i możliwości ograniczenia ich negatywnego wpływu na jakość
W: Mięso - podstawy nauki i technologii / Pod red. Andrzeja Pisuli i Edwarda Pospiecha.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011
Szczegóły: s. 231-248, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7583-317-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/20
Rok: 2011
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edyta Juszczuk-Kubiak, Stanisław J. Rosochacki, Edward Pospiech
Tytuł: Impact of polymorphism of the regulatory subunit of the μ-calpain (CAPN1S) on the proteolysis process and meat tenderness of young cattle
Źródło: Mol. Biol. Rep. - 2011, vol. 38, iss. 2, s. 1295-1300, bibliogr.
p-ISSN: 0301-4851 e-ISSN: 1573-4978
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kruchość wołowiny ; gen CAPN1S ; proteoliza ; łańcuchy ciężkie miozyny (MHC)
Angielskie słowa kluczowe: beef tenderness ; CAPN1S gene ; proteolysis ; MHC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.929
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/20
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Edyta Juszczuk-Kubiak, Stanisław J. Rosochacki
Tytuł: Impact of polymorphism of the regulatory subunit of the μ-calpain on the proteolysis and tenderness of meat from young bulls
W: 56nd International Congress of Meat Science and Technology : 15-20 August, 2010, Jeju, Korea.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 108
Angielskie słowa kluczowe: beef tenderness ; CAPNIS gene ; proteolysis ; MHC
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/20
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Comparison of slaughter value and muscle properties of selected cattle breeds in Poland - revue
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna i jakość mięsa kulinarnego bydła typu mleczno-mięsnego oraz mięsnego użytkowanego w Polsce
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (1), s. 7-22, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 maja 2011].
Polskie słowa kluczowe: bydło holsztyńsko-fryzyjskie ; bydło polskie czerwone ; bydło limousine ; bydło hereford ; wartość rzeźna ; mięso wołowe ; jakość ; czynniki genetyczne ; czynniki żywieniowe ; płeć ; użytkowanie zwierząt ; wydajność poubojowa ; tusze bydlęce ; skład tuszy ; analiza porównawcza
Angielskie słowa kluczowe: cattle ; slaughter value ; dressing percentage ; carcass composition ; muscle quality ; genotype
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/20
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Evaluation of variations in principal indices of the culinary meat quality obtained from young bulls of various breeds
Tytuł równoległy: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodych byczków różnych ras
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (2), s. 133-149, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: wartość rzeźna ; mięso wołowe ; skład podstawowy ; pH
Angielskie słowa kluczowe: slaughter value ; basic composition of meat ; beef meat ; pH value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/20
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Edyta Juszczuk-Kubiak, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Changes in proteins and tenderness of meat from young bulls of four breeds at three ages over 10 days of cold storage
Tytuł równoległy: Zmiany zachodzące w białkach i kruchości młodej wołowiny zależnie od rasy i wieku ubijanych zwierząt
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2010, vol. 28, no. 1, s. 13-25, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; kruchość ; białka miofibrylarne ; proteoliza ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Angielskie słowa kluczowe: beef ; tenderness ; myofibrillar proteins ; proteolysis ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.386
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/20
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Stanisław J. Rosochacki, Edyta Juszczuk-Kubiak
Tytuł: Influence of interactions of polymorphisms in regulatory subunit of μ-calpain gene (CAPNIS) on water retention in beef
Tytuł równoległy: Wpływ interakcji polimorfizmów podjednostki regulatorowej genu μ-kalpainy (CAPNIS) na wodochłonność mięsa bydła
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 87-89
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
15/20
Rok: 2009
Autorzy: Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Edyta Juszczuk-Kubiak
Tytuł: Procesy biochemiczne kontrolujące jakość wołowiny
W: Genomika bydła i świni / Pod red. Lecha Zwierzchowskiego i Marka Świtońskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 94-108, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-563-5
Liczba arkuszy: 1,0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
16/20
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edyta Juszczuk-Kubiak, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Wpływ genu m-kalpainy na przebieg procesu proteolizy i kruchość mięsa bydła rzeźnego
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 110-111
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; byczki ; proteoliza ; kruchość ; MHC ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/20
Rok: 2008
Autorzy: Magda Fabian, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Analysis of physicochemical changes in meat of bulls of differing bredd and age
Tytuł równoległy: Analiza przemian fizykochemicznych w mięsie byczków zróżnicowanych pod względem rasy i wieku
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: bulls ; breed ; age ; water holding capacity ; tenderness
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/20
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Evaluation of the diversification of major culinary meat quality indices obtained from young slaughter cattle
Tytuł równoległy: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodego bydła rzeźnego
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 41
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: young cattle ; slaughter value ; dissection ; basic composition of meat ; pH value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
19/20
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Protein proteolysis and meat tenderness of young slaughter bulls of different breed and age
Tytuł równoległy: Proteoliza białek a kruchość mięsa młodego bydła rzeźnego zróżnicowanego pod względem rasy i wieku
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: myofibrillar proteins ; proteolysis ; SDS-PAGE ; immunoblotting ; tenderness
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
20/20
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Runowska-Czyżak
Tytuł: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodego bydła rzeźnego
W: XXIX Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Aktualne regulacje prawne w odniesieniu do żywności modyfikowanej genetycznie oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego" oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 9 maja 2008 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 17
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP