logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: IWAŃSKA EWA
Liczba odnalezionych rekordów: 95



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/95
Rok: 2019
Autorzy: B. Mikołajczak, E. Iwańska, A. Spychaj, B. Danyluk, M. Montowska, B. Grześ, J. K. Banach, R. Żywica, E. Pospiech
Tytuł: An analysis of the influence of various tenderising treatments on the tenderness of meat from Polish Holstein-Friesian bulls and the course of changes in collagen
Źródło: Meat Sci. - 2019, vol. 158, December 2019, 107906, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 sierpnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: electrical stimulation ; conditioning ; tenderness ; collagen solubility ; collagen types I and III
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.483
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/95
Rok: 2018
Autorzy: Anita Spychaj, Edward Pospiech, Ewa Iwańska, Magdalena Montowska
Tytuł: Detection of allergenic additives in processed meat products
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2018, vol. 98, iss. 13, 4807-4815, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: meat product ; allergenic additive ; vegetable proteins ; animal proteims ; spices ; biosensors
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.422
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/95
Rok: 2018
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach
Tytuł: An analysis of the influence of different tenderising treatments on changes in collagen and the meat tenderisation process in carcasses of Polish Holstein Friesian bulls
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 47
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/95
Rok: 2018
Autorzy: Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Bożena Danyluk, Anita Spychaj, Dorota Stefańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: An analysis of the quality of beef burgers with different content of non-meat proteins
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/95
Rok: 2018
Autorzy: Beata Mikołajczak, Jolanta Tomaszewska-Gras, Ewa Iwańska, Dorota Stefańska, Bożena Danyluk
Tytuł: Measuring the state of water binding and protein stability in beef burgers by means of differential scanning calorimetry
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2018
Szczegóły: s. 62
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/95
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Magdalena Montowska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Polepszenie kruchości "drewnianych" mięśni drobiu
W: II Sympozjum Naukowe "Bezpieczeństwo żywnościowe i żywności" : Kiry (k. Zakopanego), 24-26.04.2017.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/95
Rok: 2017
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ szybkości wychładzania na przebieg glikolizy i kruszenia wieprzowego mięśnia LTL
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 2, s. 161-167, bibliogr., streszcz., abstr.
https://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; prędkość wychładzania ; glikoliza ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: pork ; cooling rate ; glycolysis ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/95
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza kruchości i wodochłonności mięsa wieprzowego o zróżnicowanej szybkości schładzania
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 57
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; kruchość mięsa ; wodochłonność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/95
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ procesu poubojowego dojrzewania mięsa wieprzowego na zmiany punktu izoelektrycznego białek wycieku wirówkowego
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 55
Polskie słowa kluczowe: ogniskowe izoelektryczne ; proteoliza ; troponina T ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/95
Rok: 2016
Autorzy: Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ szybkości procesu wychładzania mięsa wieprzowego na zmiany udziału wybranych białek mięśniowych
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: białka mięsa ; elektroforeza SDS-PAGE ; wodochłonność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/95
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Wpływ procesu poubojowego dojrzewania mięsa wieprzowego na zmiany profilu białek i kruchość
Tytuł równoległy: Impact of post mortem aging of pork on changes in the isoelectric point of the proteins and tenderness
Źródło: Med. Weter. - 2016, vol. 72, nr 7, s. 458-462, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 listopada 2016].
Angielskie słowa kluczowe: isoelectric focusing ; troponin T ; proteins of centrifugal drip ; meat tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.161
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/95
Rok: 2016
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ryszard Żywica, Katarzyna Banach, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Changes in glycolysis process in bulls' meat carcasses subjected to different tenderization treatment
Tytuł równoległy: Przebieg przemian glikolitycznych w mięsie tusz buhajów poddanych różnym zabiegom tenderyzacji
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 43, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_43.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dzuał: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; glikoliza ; elektrostymulacja ; kondycjonowanie ; kruchość
Angielskie słowa kluczowe: beef ; glycolysis ; electrical stimulation ; conditioning ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/95
Rok: 2016
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Anita Spychaj, Bożena Danyluk, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza wybranych właściwości mięsa wieprzowego poddanego zróżnicowanej szybkości schładzania
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 127-135, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; schładzanie ; test cięcia ; wodochłonność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
14/95
Rok: 2016
Autorzy: Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Zmiany udziału wybranych białek mięsa wieprzowego wychładzanego ze zróżnicowaną szybkością
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 96-104, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/95
Rok: 2015
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edward Pospiech
Tytuł: The effect of pig carcasses chilling system on selected properties of meat
W: Trends in meat and meat products manufacturing : 4th International Conference, Kraków, 11-12 June 2015 / Ed. Joanna Tkaczewska, Piotr Kulawik, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając.
Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists Małopolska Branch, 2015
Szczegóły: s. 27
ISBN: 978-83-930769-4-9
Angielskie słowa kluczowe: pig carcasses ; conventional chilling ; rapid chilling ; drip losses ; thermal losses ; WBSF ; TPA
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/95
Rok: 2015
Autorzy: Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: The influence of cooling process on protein changes of centrifugal drip during storage of meat
W: Trends in meat and meat products manufacturing : 4th International Conference, Kraków, 11-12 June 2015 / Ed. Joanna Tkaczewska, Piotr Kulawik, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając.
Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists Małopolska Branch, 2015
Szczegóły: s. 38
ISBN: 978-83-930769-4-9
Angielskie słowa kluczowe: pig carcasses ; cooling process ; centrifugal drip ; proteins ; GAPDH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/95
Rok: 2015
Autorzy: Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Edward Pospiech
Tytuł: Post mortem glycolysis in porcine longissimus dorsi muscles stored in different cooling conditions
W: Trends in meat and meat products manufacturing : 4th International Conference, Kraków, 11-12 June 2015 / Ed. Joanna Tkaczewska, Piotr Kulawik, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Ewelina Węsierska, Marzena Zając.
Adres wydawniczy: Kraków : Polish Society of Food Technologists Małopolska Branch, 2015
Szczegóły: s. 29
ISBN: 978-83-930769-4-9
Angielskie słowa kluczowe: porcine muscle ; cooling techniques ; glycogen content ; lactic acid content ; LDH ; NADH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/95
Rok: 2014
Autorzy: Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Edward Pospiech
Tytuł: Elektroforeza jednowymiarowa jako metoda umożliwiająca identyfikowanie i analizę zmian udziału kolagenu typu I i III w mięsie bydła
W: Identyfikacja i ocena żywności o gwarantowanej wysokiej jakości [Dokument elektroniczny] : Poznań, 2014.11.18.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 41
Polskie słowa kluczowe: bydło ; zwierzęta młode ; tusze bydlęce ; elektrostymulacja ; mięsień najdłuższy grzbietu ; kolagen typu I ; kolagen typu II ; SDS-PAGE
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/95
Rok: 2014
Autorzy: Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Beata Mikołajczak, Anita Spychaj
Tytuł: Zmiany udziału białek w wycieku wirówkowym z mięsa buhajków różnych ras i w różnym wieku, w czasie dojrzewania wołowiny
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 78-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2014].
Polskie słowa kluczowe: buhajki ; rasy zwierząt ; czas dojrzewania ; białka ; wyciek wirówkowy ; proteoliza
Angielskie słowa kluczowe: young bulls ; cattle breed ; ageing time ; protein ; centrifugal drip ; proteolysis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/95
Rok: 2012
Autorzy: Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech
Tytuł: Analiza zmian udziału kolagenu typu I i III w mięsie bydła
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 64
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; kolagen ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/95
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Joanna K. Banach, Ryszard Żywica, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Porównanie efektów tenderyzacyjnych elektrostymulacji nisko i wysokonapięciowej tusz byczków holsztyńsko-fryzyjskich, odmiany czarno-białej
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 58
Polskie słowa kluczowe: jakość wołowiny ; kruchość ; elektrostymulacja ; białka mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/95
Rok: 2012
Autorzy: Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Ryszard Żywica, Joanna K. Banach, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech
Tytuł: Przebieg glikolizy w mięsie bydlęcym pochodzącym od tusz poddanych różnym zabiegom tenderyzacyjnym
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 59
Polskie słowa kluczowe: mięso wołowe ; glikoliza ; glikogen ; kwas mlekowy ; kruchość mięsa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/95
Rok: 2011
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edyta Juszczuk-Kubiak, Stanisław J. Rosochacki, Edward Pospiech
Tytuł: Impact of polymorphism of the regulatory subunit of the μ-calpain (CAPN1S) on the proteolysis process and meat tenderness of young cattle
Źródło: Mol. Biol. Rep. - 2011, vol. 38, iss. 2, s. 1295-1300, bibliogr.
p-ISSN: 0301-4851 e-ISSN: 1573-4978
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kruchość wołowiny ; gen CAPN1S ; proteoliza ; łańcuchy ciężkie miozyny (MHC)
Angielskie słowa kluczowe: beef tenderness ; CAPN1S gene ; proteolysis ; MHC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.929
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/95
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Edyta Juszczuk-Kubiak, Stanisław J. Rosochacki
Tytuł: Impact of polymorphism of the regulatory subunit of the μ-calpain on the proteolysis and tenderness of meat from young bulls
W: 56nd International Congress of Meat Science and Technology : 15-20 August, 2010, Jeju, Korea.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 108
Angielskie słowa kluczowe: beef tenderness ; CAPNIS gene ; proteolysis ; MHC
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
25/95
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Evaluation of variations in principal indices of the culinary meat quality obtained from young bulls of various breeds
Tytuł równoległy: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodych byczków różnych ras
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2010, 9 (2), s. 133-149, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2017].
Polskie słowa kluczowe: wartość rzeźna ; mięso wołowe ; skład podstawowy ; pH
Angielskie słowa kluczowe: slaughter value ; basic composition of meat ; beef meat ; pH value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/95
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Edyta Juszczuk-Kubiak, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Changes in proteins and tenderness of meat from young bulls of four breeds at three ages over 10 days of cold storage
Tytuł równoległy: Zmiany zachodzące w białkach i kruchości młodej wołowiny zależnie od rasy i wieku ubijanych zwierząt
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2010, vol. 28, no. 1, s. 13-25, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; kruchość ; białka miofibrylarne ; proteoliza ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Angielskie słowa kluczowe: beef ; tenderness ; myofibrillar proteins ; proteolysis ; SDS-PAGE ; immunoblotting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.386
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/95
Rok: 2010
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Andrzej Łyczyński, Elżbieta Krzęcio, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Relationships between the polymorphism of myosin heavy chains and selected meat quality traits of pigs with different susceptibility to stress
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2010, vol. 53, 1, s. 65-72, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 5 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: śwnia ; receptor rianodynowy ; gen receptora rianodyny (RYR1) ; izoformy MHC ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: pig ; ryanodine receptor ; RYR1 gene ; MHC isoforms ; meat quality
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.519
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/95
Rok: 2010
Autorzy: Grażyna Czyżak-Runowska, Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Elżbieta Krzęcio, Halina Sieczkowska, Katarzyna Antosik
Tytuł: Electrical conductivity as an indicator of pork meat quality
Tytuł równoległy: Przewodność elektryczna mięsa wieprzowego jako wskaźnik jego jakości
Źródło: J. Cent. Eur. Agric. [Dokument elektroniczny]. - 2010, vol. 11, no. 1, s. 105-112, bibliogr.
https://jcea.agr.hr/volumes.php?lang=en&search=Article%3A826
p-ISSN: 1332-9049
Polskie słowa kluczowe: przewodność elektryczna ; mięso wieprzowe ; jakość mięsa
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; meat quality ; pork meat
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
29/95
Rok: 2010
Autorzy: Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak
Tytuł: Determination of glycogen and lactic acid content in meat from cattle of various quality
Tytuł równoległy: Oznaczenie zawartości glikogenu i kwasu mlekowego w mięsie bydła o zróżnicowanej jakości
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 90-91
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
30/95
Rok: 2010
Autorzy: Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska
Tytuł: Effect of heating on the surface hydrophobicity of meat proteins from cattle of various quality
Tytuł równoległy: Wpływ ogrzewania na hydrofobowość powierzchniową białek mięsa o zróżnicowanej jakości
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 131-132
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
31/95
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak, Stanisław J. Rosochacki, Edyta Juszczuk-Kubiak
Tytuł: Influence of interactions of polymorphisms in regulatory subunit of μ-calpain gene (CAPNIS) on water retention in beef
Tytuł równoległy: Wpływ interakcji polimorfizmów podjednostki regulatorowej genu μ-kalpainy (CAPNIS) na wodochłonność mięsa bydła
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 87-89
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
32/95
Rok: 2010
Autorzy: Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Sensory and instrumental texture evaluation of various quality beef
Tytuł równoległy: Ocena sensoryczna i instrumentalna tekstury mięsa wołowego o zróżnicowanej jakości
W: Meat in technology and human nutrition. Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers : IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w], [2010]
Szczegóły: s. 77-78
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
33/95
Rok: 2009
Autorzy: E. Iwańska, E. Pospiech, B. Grześ, B. Mikołajczak, M. Mielnik
Tytuł: Evaluation of pork tenderisation process using IEF and 2DE
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 79-80
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: pig meat ; meat tenderness ; isoelectrofocusing ; electrophoresis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/95
Rok: 2009
Autorzy: A. Iwanowska, E. Pospiech, A. Łyczyński, S. Rosochacki, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska
Tytuł: Impact of μ-calpain gene on the culinary quality of cattle meat
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 77
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: cattle meat ; meat tenderness ; culinary meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/95
Rok: 2009
Autorzy: A. Iwanowska, E. Pospiech, S. Rosochacki, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska, J. Oprządek
Tytuł: Slaughter value and quality of culinary meat from dual purpose and beef type cattle use in Poland
W: 4th International Conference on Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 24-25 September 2009.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, [2009]
Szczegóły: s. 78
ISBN: 978-83-60574-65-2
Angielskie słowa kluczowe: slaughter value ; cattle meat ; beef meat
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/95
Rok: 2009
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Grażyna Runowska, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Estimation of selected porcine meat quality indicators on the basis of electrical conductivity measured 24 hours post-slaughter
Tytuł równoległy: Wybrane parametry jakości mięsa wieprzowego szacowane na podstawie pomiarów jego przewodności elektrycznej mierzonej 24 h po uboju
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 1, s. 51-57, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Animal Science Papers and Reports" [dostęp: 10 sierpnia 2009]
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; jakość ; przewodność elektryczna
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; meat ; quality ; pigs ; porcine
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/95
Rok: 2009
Autorzy: Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Agnieszka Iwanowska, Edyta Juszczuk-Kubiak
Tytuł: Procesy biochemiczne kontrolujące jakość wołowiny
W: Genomika bydła i świni / Pod red. Lecha Zwierzchowskiego i Marka Świtońskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009
Szczegóły: s. 94-108, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-563-5
Liczba arkuszy: 1,0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
38/95
Rok: 2009
Autorzy: S. J. Rosochacki, E. Pospiech, A. Łyczyński, E. Juszczuk-Kubiak, A. Iwanowska, B. Mikołajczak, D. Stefańska, B. Grześ, E. Iwańska, G. Runowska, E. Rzosińska
Tytuł: Polimorfizm i ekspresja genów warunkujących przemiany poubojowe zachodzące w tkance mięśniowej i wpływające na wybrane właściwości mięsa u bydła
W: Genomika funkcjonalna komórek mięśniowych oraz polimorfizm sekwencji regulatorowych genów związanych z cechami ilościowymi i jakościowymi mięsa bydła i świń : III Sympozjum Sprawozdawcze Projektu zamawianego PBZ-KBN-113/P06/2005, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, Jastrzębiec, 26 - 27 stycznia 2009.
Adres wydawniczy: [Jastrzębiec] : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 47-49
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/95
Rok: 2009
Autorzy: S. J. Rosochacki, E. Pospiech, A. Łyczyński, E. Juszczuk-Kubiak, B. Mikołajczak, D. Stefańska, B. Grześ, E. Iwańska, A. Iwanowska, J. Połoszynowicz, M. Zimowiska, T. Sakowski, K. Wicińska, G. Runowska, E. Rzosińska
Tytuł: Wpływ polimorfizmu genów na przemiany poubojowe zachodzące w mięśniach i na wybrane właściwości mięsa bydła różnych ras
W: Genomika funkcjonalna komórek mięśniowych oraz polimorfizm sekwencji regulatorowych genów związanych z cechami ilościowymi i jakościowymi mięsa bydła i świń : III Sympozjum Sprawozdawcze Projektu zamawianego PBZ-KBN-113/P06/2005, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, Jastrzębiec, 26 - 27 stycznia 2009.
Adres wydawniczy: [Jastrzębiec] : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 50-51
Charakt. formalna: PDN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/95
Rok: 2009
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Wojciech Kapelański, Maria Bocian
Tytuł: Diversity of meat quality of heavy pigs with respect to the rate of post-mortem glycolytic and protein changes
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2009, vol. 59, no. 4, s. 315-323, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: heavy pigs ; meat aging ; drip loss ; shear force ; 2-DE ; MALDI-TOF MS
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
41/95
Rok: 2009
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Edyta Juszczuk-Kubiak, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Wpływ genu m-kalpainy na przebieg procesu proteolizy i kruchość mięsa bydła rzeźnego
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 110-111
Polskie słowa kluczowe: wołowina ; byczki ; proteoliza ; kruchość ; MHC ; elektroforeza
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/95
Rok: 2009
Autorzy: Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Ewa Iwańska
Tytuł: Hydrofobowość powierzchniowa białek mięsa różnych gatunków zwierząt
W: XXXI Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Aktualne problemy przemysłu mięsnego" oraz Sesja posterowa p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 15 maja 2009 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2009]
Szczegóły: s. 71
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/95
Rok: 2008
Autorzy: Magda Fabian, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Agnieszka Iwanowska, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Analysis of physicochemical changes in meat of bulls of differing bredd and age
Tytuł równoległy: Analiza przemian fizykochemicznych w mięsie byczków zróżnicowanych pod względem rasy i wieku
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 49
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: bulls ; breed ; age ; water holding capacity ; tenderness
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
44/95
Rok: 2008
Autorzy: Grażyna Runowska, Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Janusz Wojtczak, Ewa Rzosińska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Elżbieta Krzęcio, Halina Sieczkowska, Katarzyna Antosik
Tytuł: Electrical conductivity as an indicator of pork meat quality
Tytuł równoległy: Przewodność elektryczna mięsa wieprzowego jako wskaźnik jego jakości
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 120
ISBN: 978-83-61314-24-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/95
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Evaluation of the diversification of major culinary meat quality indices obtained from young slaughter cattle
Tytuł równoległy: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodego bydła rzeźnego
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 41
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: young cattle ; slaughter value ; dissection ; basic composition of meat ; pH value
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
46/95
Rok: 2008
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Impact of protein changes in porcine meat on its tenderness
Tytuł równoległy: Wpływ przemian białek mięsa świń na jego kruchość
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 101
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: meat proteins ; SDS-PAGE ; pork quality ; glycolysis ; tenderness
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
47/95
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Protein proteolysis and meat tenderness of young slaughter bulls of different breed and age
Tytuł równoległy: Proteoliza białek a kruchość mięsa młodego bydła rzeźnego zróżnicowanego pod względem rasy i wieku
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 40
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: myofibrillar proteins ; proteolysis ; SDS-PAGE ; immunoblotting ; tenderness
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
48/95
Rok: 2008
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Andrzej Łyczyński, Elżbieta Krzęcio, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Relationships between the polymorphism of myosin heavy chains and selected meat quality traits of pigs with different susceptibility to stress
Tytuł równoległy: Związek polimorfizmu łańcuchów ciężkich miozyny z wybranymi cechami jakościowymi mięsa świń o zróżnicowanej podatności na stres
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 94
ISBN: 978-83-61314-24-0
Angielskie słowa kluczowe: pork ; stress susceptibility gene (RYR1) ; MHC isoforms ; tenderness ; water holding capacity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
49/95
Rok: 2008
Autorzy: Magdalena Montowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Poszukiwanie wskaźników wysokiej jakości kulinarnej mięsa loszek jednorazówek w oparciu o analizę białek
Tytuł równoległy: Search for indicators of high quality culinary meat derived from first farrowing sows on the basis of protein analysis
W: Tradycyjne i regionalne technologie i produkty w żywieniu człowieka : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Lublin, 25-26.09.2008.
Adres wydawniczy: [B.m] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 160-161
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
50/95
Rok: 2008
Autorzy: Agnieszka Iwanowska, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Runowska-Czyżak
Tytuł: Ocena zróżnicowania podstawowych wskaźników jakości mięsa kulinarnego pozyskiwanego z młodego bydła rzeźnego
W: XXIX Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Aktualne regulacje prawne w odniesieniu do żywności modyfikowanej genetycznie oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego" oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 9 maja 2008 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 17
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/95
Rok: 2007
Autorzy: B. Grześ, E. Pospiech, S. Rosochacki, A. Łyczyński, B. Mikołajczak, E. Iwańska
Tytuł: A comparison of polymorphic forms of myosin in muscle tissue of Black-and-White, Polish Red, Hereford and Limousine cattle using SDS-PAGE
Tytuł równoległy: Porównanie form polimorficznych miozyny w tkance mięśniowej bydła rasy czarno-białej, polskiej czerwonej, Hereford i Limousine za pomocą techniki SDS-PAGE
W: 3rd International Conference on quality and safety in food production chain.
Adres wydawniczy: Wrocław : [Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego], 2007
Szczegóły: s. 108-109
ISBN: 978-83-60574-08-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
52/95
Rok: 2007
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Comparison of polymorphic myosin forms with selected meat quality attributes of bulls of various breeds and age
Tytuł równoległy: Porównanie form polimorficznych miozyny z wybranymi wskaźnikami jakości mięsa byczków zróżnicowanych pod względem rasy i wieku
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 4 (A), s. 201-205, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: young bulls ; breed ; Longissimus dorsi muscle ; MHC isoforms ; WBSF ; drip loss
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/95
Rok: 2007
Autorzy: Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Proteins of meat as a potential indicator of its quality - a review
Tytuł równoległy: Białka mięsa jako potencjalny wskaźnik jego jakości - artykuł przeglądowy
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 1, s. 11-16, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: proteins ; markers ; meat quality ; tenderness ; water holding capacity ; colour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
54/95
Rok: 2007
Autorzy: E. Pospiech, A. Łyczyński, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska, G. Czyżak-Runowska, E. Rzosińska
Tytuł: A comparison of physico-chemical properties of meat coming from young bulls of varied origin and age
W: Proceedings of 53nd International Congress of Meat Science and Technology / Ed. Guanghong Zhou, Weili Zhang.
Adres wydawniczy: Beijing : China Agricultural University Press, 2007
Szczegóły: s. 627-628, il., bibliogr.
ISBN: 978-7-81117-239-3
Angielskie słowa kluczowe: beef meat quality ; physico-chemical properties of meat ; tenderness
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
55/95
Rok: 2007
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Możliwości doskonalenia i kształtowania wartości rzeźnej i jakości mięsa wieprzowego
Źródło: Prz. Hod. - 2007, R. 75, 2, s. 9-13
p-ISSN: 0137-4214
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; zwierzęta rzeźne ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; jakość ; czynniki genetyczne ; czynniki środowiskowe ; czynniki żywieniowe ; warunki utrzymania ; obrót zwierzętami ; ubój zwierząt ; postępowanie poubojowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.500
Praca afiliowana przez UP
56/95
Rok: 2006
Autorzy: E. Pospiech, B. Mikołajczak, E. Iwańska, B. Grześ, A. Łyczyński, W. Kapelański
Tytuł: Differentiation of acid meat from other quality groups (RFN and PSE) through the analysis of proteins from its drip
W: 52nd International Congress of Meat Science and Technology "Harnessing and exploiting global opportunities" : 13th-18th August 2006, Dublin, Ireland / Ed. Declan Troy, Rachel Pearce, Briege Byrne, Joseph Kerry.
Adres wydawniczy: Wageningen : Wageningen Academic Publishers, 2006
Szczegóły: s. 287-288, bibliogr.
ISBN: 978-90-8686-010-4
Angielskie słowa kluczowe: protein ; 2D electrophoresis ; mass spectrometry ; meat quality ; acid meat
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
57/95
Rok: 2006
Autorzy: E. Pospiech, B. Mikołajczak, A. Łyczyński, W. Kapelański, E. Iwańska, B. Grześ, G. Runowska, E. Rzosińska
Tytuł: Differentiation of acid meat from other quality groups (RFN and PSE) through the analysis of proteins of its drip
Źródło: Anim. Sci. - 2006, vol. 1, Suppl., s. 30-31, bibliogr.
p-ISSN: 1357-7298
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
58/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Wojciech Kapelański, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: A comparison of properties of meat of various quality groups (RFN, RFN-s, PSE and ASE) obtained from first farrowing gilts
Tytuł równoległy: Porównanie właściwości mięsa o zróżnicowanej jakości pozyskanego od loszek jednorazówek
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2006, vol. 24, suppl. 2, s. 99-104, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Artykuł przedstawiony na: III Conference "Genetic and Environmental Possibilities of Adjusting the Slaughter Value and Meat Quality of Animals to Consumers' Requirements", 7-8 September 2006, Lublin-Krasnobród, Poland.
Angielskie słowa kluczowe: first farrowing gilts ; meat quality ; muscle fibres ; myosin ; porcine meat ; pigs
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
59/95
Rok: 2006
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Quality of porcine meat in relation to pig genotype and intramuscular fat content
Tytuł równoległy: Jakość mięsa wieprzowego w zależności od genotypu i poziomu tłuszczu śródmięśniowego (IMF)
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2006, vol. 24, suppl. 2, s. 195-204, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Artykuł przedstawiony na: III Conference "Genetic and Environmental Possibilities of Adjusting the Slaughter Value and Meat Quality of Animals to Consumers' Requirements", 7-8 September 2006, Lublin-Krasnobród, Poland.
Angielskie słowa kluczowe: fatteners ; genotypes ; intramuscular fat ; meat quality
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
60/95
Rok: 2006
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Grażyna Runowska, Ewa Rzosińska, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Maria Koćwin-Podsiadła
Tytuł: Pork meat quality in line 990 and 890 pigs compared with Danish crossbred pigs [(L x Y) x Du]
Tytuł równoległy: Porównanie jakości mięsa wieprzowego świnii linii 990 i 890 z mięsem świń duńskich [(L x Y) x Du]
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2006, vol. 6, no. 2, s. 277-282, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; genotype ; meat quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
61/95
Rok: 2006
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Maria Koćwin-Podsiadła
Tytuł: Jakość mięsa wieprzowego w zależności od genotypu i poziomu tłuszczu śródmięśniowego
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Konferencja Naukowa, Lublin - Krasnobród, 7-8 września 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2006
Szczegóły: s. 35
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/95
Rok: 2006
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Możliwości doskonalenia i kształtowania wartości rzeźnej i jakości mięsa wieprzowego
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Konferencja Naukowa, Lublin - Krasnobród, 7-8 września 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2006
Szczegóły: s. 15
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Wojciech Kapelański, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Porównanie właściwości mięsa pozyskanego od loszek jednorazówek o zróżnicowanej jakości
W: Genetyczne i środowiskowe możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa u zwierząt do wymagań konsumentów : Konferencja Naukowa, Lublin - Krasnobród, 7-8 września 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [b.w.], 2006
Szczegóły: s. 30
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/95
Rok: 2006
Autorzy: Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Stanisław Rosochacki, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Grażyna Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Porównanie jakości mięsa i jego składu podstawowego byczków o zróżnicowanym pochodzeniu i wieku
Tytuł równoległy: Comparison of quality and basic composition of meat from bulls of different breed and age
W: Mięso w Przetwórstwie i Żywieniu Człowieka : Konferencja Naukowa, Lublin, 21-22.09.2006, (materiały konferencyjne).
Adres wydawniczy: Lublin : Akademia Rolnicza, 2006
Szczegóły: s. 107-108
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
65/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Stanisław Rosochacki, Wojciech Kapelański, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Grażyna Runowska, Ewa Rzosińska
Tytuł: Porównanie udziału izoform łańcuchów ciężkich miozyny w tkance mięśniowej bydła i świń w odniesieniu do właściwości mięsa
Tytuł równoległy: Comparison of myosin haevy chains izoforms share in the muscletissue of pigs and bulls in relation to the properties of meat
W: Mięso w Przetwórstwie i Żywieniu Człowieka : Konferencja Naukowa, Lublin, 21-22.09.2006, (materiały konferencyjne).
Adres wydawniczy: Lublin : Akademia Rolnicza, 2006
Szczegóły: s. 59-62
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
66/95
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak
Tytuł: Analiza przemian białek wycieku wirówkowego mięsa wieprzowego o zróżnicowanej kruchości za pomocą elektroforezy dwukierunkowej
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2009, t. 47, 2, s. 42-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; białka ; elektroforeza 2D
Angielskie słowa kluczowe: porcine meat ; tenderness ; proteins ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
67/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Maria Koćwin-Podsiadła, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Zależność pomiędzy zróżnicowaną podatnością świń na stres a kruchością mięsa i szybkością degradacji titiny
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2006, t. 44, 2, s. 25-31, bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Polskie słowa kluczowe: wieprzowina ; kruchość ; titina natywna (T1) ; produkty degradacji titint T1
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
68/95
Rok: 2006
Autorzy: Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Analiza możliwości wczesnego prognozowania wodochłonności (whc) mięsa w oparciu o ocenę białek wycieku wirówkowego
W: XXV Dni Przemysłu Mięsnego p.t. "Nowe regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności i substancji dodatkowych dla przemysłu spożywczego" oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne p.t. "Postęp w Technologii Mięsa. Nauka - Praktyce" : Warszawa, 12 maja 2006 r..
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: poster 15
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Danyluk, Arkadiusz Medyński, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak
Tytuł: Ocena stanu mikrobiologicznego mięsa z dodatkiem chlorku sodu w postaci zwykłej lub mikrokapsułkowanej przechowywanego w temperaturze -18oC
Tytuł równoległy: Comparison of microbiological status of meat treated with ordinary or microencapsulated sodium chloride and stored at the temperature of -18oC
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 172
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
70/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Wiesław Przybylski, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Porównanie jakości mięsa tuczników o zróżnicowanym genotypie przy uwzględnieniu morfologii włókien mięśniowych
Tytuł równoległy: Comparison of pigs meat quality of different genotypes in relation to morphology of muscle fibers
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 179
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
71/95
Rok: 2006
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Wojciech Kapelański, Wiesław Przybylski, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Porównanie wybranych cech jakościowych mięsa pozyskanego od świń o zróżnicowanej masie przedubojowej
Tytuł równoległy: Comparison of selected meat quality traits obtained from pigs of different pre-salughter weight
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 178
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
72/95
Rok: 2005
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Grażyna Czyżak-Runowska, Ewa Rzosińska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Piotr Ślósarz
Tytuł: Comparison of different types of pork meat quality
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 95-98, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: carcass traits ; meat quality ; RFN ; PSE ; ASE ; DFD
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
73/95
Rok: 2005
Autorzy: Andrzej Łyczyński, Edward Pospiech, Ewa Rzosińska, Grażyna Czyżak-Runowska, Bożena Grześ, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska, Piotr Ślósarz
Tytuł: Correlations between electrical conductivity and quality parameters of pork meat
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 99-102, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: electrical conductivity ; pork meat quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
74/95
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Danyluk, Arkadiusz Medyński, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak
Tytuł: Effect of oridinary or microencapsulated sodium chloride on microbiological quality of meat stored in refrigerated conditions
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 21-24, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: microencapsulated sodium chloride ; pork meat ; storage ; microbiological contamination
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
75/95
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Iwańska, Edward Pospiech, Beata Mikołajczak, Bożena Grześ, Andrzej Łyczyński, Grażyna Czyżak-Runowska
Tytuł: Effect of protein changes on pork tenderness
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 63-66, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: tenderness ; pork ; muscle proteins ; titin ; troponin T ; myosin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
76/95
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Jolanta Kurył, Elżbieta Krzęcio, Andrzej Łyczyński, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak
Tytuł: Effect of the RYR1 gene on meat tenderness and the polymorphism of myosin heavy chains
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 47-50, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: stress susceptibility ; gene RYR1 ; pork ; tenderness ; isoforms of myosin heavy chains
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
77/95
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Elżbieta Krzęcio, Andrzej Łyczyński, Ewa Iwańska, Beata Mikołajczak
Tytuł: Evaluation of the effect of the RN- gene on meat tenderness from the point of view of myosin heavy chain polymorphism
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 51-54, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: "acid meat" gene ; pork ; tenderness ; shear test ; sensory evaluation ; isoforms of myosin heavy chain
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
78/95
Rok: 2005
Autorzy: Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Marion Lewis-Greaser, Ewa Iwańska, Bożena Grześ, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Low molecular weight proteins from centrifugal drip as marker of meat tenderness
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 127-130, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: meat quality ; proteins ; troponin T ; SDS-PAGE
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
79/95
Rok: 2005
Autorzy: Beata Mikołajczak, Edward Pospiech, Marion Lewis-Greaser, Bożena Grześ, Ewa Iwańska, Andrzej Łyczyński
Tytuł: Two-dimensional electrophoresis of protein from centrifugal drip of pork meat of various quality
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2005, no. 2, s. 123-126, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Quality and meat present situation and perspectives in its improvement
Angielskie słowa kluczowe: meat quality ; proteins ; two-dimensional electrophoresis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
80/95
Rok: 2005
Autorzy: B. Grześ, E. Pospiech, J. Kurył, M. Koćwin-Podsiadła, E. Krzęcio, A. Łyczyński, B. Mikołajczak, E. Iwańska, A. Zybert, H. Sieczkowska, K. Antosik
Tytuł: Analysis of the effect of the RYR1 gene on meat tenderness taking into account polymorphism of myosin heavy chains
Tytuł równoległy: Analiza efektu oddziaływania genu RYR1 na kruchość mięsa z uwzględnieniem polimorfizmu łańcuchów ciężkich miozyny
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 41-42
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
81/95
Rok: 2005
Autorzy: A. Łyczyński, E. Pospiech, G. Czyżak-Runowska, E. Rzosińska, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska, P. Ślósarz
Tytuł: Comparison of different types of pork meat quality
Tytuł równoległy: Porównanie różnych typów jakościowuch mięsa wieprzowego
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 71
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
82/95
Rok: 2005
Autorzy: A. Łyczyński, E. Pospiech, E. Rzosińska, G. Czyżak-Runowska, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska, P. Ślósarz
Tytuł: Correlations between electrical conductivity and quality parameters of pork meat
Tytuł równoległy: Zależności między przewodnictwem elektrycznym mięsa wieprzowego a jego wyróżnikami jakościowymi
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 72
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
83/95
Rok: 2005
Autorzy: E. Iwańska, E. Pospiech, B. Mikołajczak, B. Grześ, M. L. Greaser, A. Łyczyński, G. Czyżak-Runowska
Tytuł: Effect of protein changes on pork tenderness
Tytuł równoległy: Wpływ zmian zachodzących w białkach na kruchość mięsa świń
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 47-48
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
84/95
Rok: 2005
Autorzy: B. Grześ, E. Pospiech, J. Kurył, M. Koćwin-Podsiadła, E. Krzęcio, A. Łyczyński, E. Iwańska, B. Mikołajczak, A. Zybert, H. Sieczkowska, K. Antosik
Tytuł: Evaluation of the effect of the RN phenotype on meat tenderness from the point of view of polymorphism of myosin heavy chains
Tytuł równoległy: Ocena wpływu fenotypu RN na kruchość mięsa w aspekcie polimorfizmu łańcuchów ciężkich miozyny
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 43
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
85/95
Rok: 2005
Autorzy: B. Mikołajczak, E. Pospiech, M. L. Greaser, A. Łyczyński, B. Grześ, E. Iwańska
Tytuł: Low molecular weight proteins from centrifugal drip as marker of meat tenderness
Tytuł równoległy: Niskocząsteczkowe białka wycieku wirówkowego jako wskaźnik kruchości mięsa
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 83
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
86/95
Rok: 2005
Autorzy: E. Pospiech, A. Łyczyński, B. Grześ, B. Mikołajczak, E. Iwańska
Tytuł: Proteins of meat as potential marker of its quality
Tytuł równoległy: Białka mięsa jako potencjalny wskaźnik jego jakości
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 18
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
87/95
Rok: 2005
Autorzy: B. Mikołajczak, E. Pospiech, M. L. Greaser, E. Iwańska, B. Grześ, A. Łyczyński
Tytuł: Two dimension electrophoresis of proteins from centrifugal drip of various quality meat
Tytuł równoległy: Elektroforeza dwukierunkowa białek wycieku wirówkowego z mięsa świń o zróżnicowanej jakości
W: Jakość surowca mięsnego: stan obecny i perspektywy w jego doskonaleniu i przetwarzaniu : Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Baranowo, 14-15 IX 2005, Streszczenia wykładów plenarnych i doniesień.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2005]
Szczegóły: s. 82
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
88/95
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Elżbieta Krzęcio, Andrzej Łyczyński, Andrzej Zybert, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Analysis of the causes of meat quality variations in pigs with identical genotype
Tytuł równoległy: Analiza przyczyn zróżnicowanej jakości mięsa pozyskanego od świń o tym samym genotypie
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, SI 1, s. 59-63, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; genotype ; meat quality evaluation ; tenderness ; drip loss ; cooking loss ; centrifugal drip ; myosin heavy chains isoforms
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
89/95
Rok: 2005
Autorzy: Bożena Grześ, Edward Pospiech, Maria Koćwin-Podsiadła, Elżbieta Krzęcio, Jolanta Kurył, Andrzej Łyczyński, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Comparison of culinary and technological properties of meat from selected genetic groups of pigs
Tytuł równoległy: Porównanie właściwości kulinarnych i technologicznych mięsa pozyskanego od wybranych grup genetycznych świń
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2005, vol. 14/55, SI 1, s. 53-58, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2017].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; genotype ; tenderness ; sensory evaluation ; drip loss ; cooking loss ; centrifugal drip
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
90/95
Rok: 2004
Autorzy: E. Iwańska, E. Pospiech, B. Grześ, A. Medyński, A. Łyczyński
Tytuł: Ocena aktywności katepsyny D i przemian białek w mięsie świń poddanym działaniu soli mikrokapsułkowanej
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 285
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/95
Rok: 2003
Autorzy: Edward Pospiech, Bożena Grześ, Andrzej Łyczyński, Karol Borzuta, Milena Szalata, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Białka mięśniowe, ich przemiany a kruchość mięsa
Źródło: Mięso Wędliny. - 2003, 1, s. 26, 28, 30-33
p-ISSN: 1230-9648
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.100
Praca afiliowana przez UP
92/95
Rok: 2003
Autorzy: Edward Pospiech, Ewa Iwańska, Bożena Grześ
Tytuł: Kruchość mięsa kulinarnego i możliwości jej poubojowego kształtowania
Źródło: Rocz. Inst. Przem. Mięs. Tłuszcz. - 2003, t. 40, s. 71-83, il., bibliogr.
p-ISSN: 0138-080X
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
93/95
Rok: 1998
Autorzy: E. Pospiech, A. Łyczyński, B. Mikołajczak, B. Grześ, E. Iwańska, M. Pietrzak, Z. Firlej, H. Wandersteen, A. A. Sośnicki
Tytuł: Evaluation of meat quality and musculature of selected cuts and carcasses of pigs with differentiated meatiness
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 1998, vol. 7/48, no. 4 (S), s. 221-229, bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
94/95
Rok: 1997
Autorzy: E. Pospiech, A. Łyczyński, B. Grześ, A. A. Sosnicki, H. van der Steen, M. Pietrzak, Z. Firlej, E. Iwańska, B. Mikołajczak, K. Dolata, D. Stefańska, N. Michalak
Tytuł: Comparative assessment of meat quality of PLW and PIC pigs
W: Polsko-słowacko-czeska konferencja naukowa "Aktualne problemy w produkcji trzody chlewnej" : Olsztyn, 7 maja 1997.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Wydawnictwo ATR, 1997
Szczegóły: s. 118
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
95/95
Rok: 1996
Autorzy: A. Łyczyński, E. Pospiech, B. Grześ, A. A. Sosnicki, H. van der Steen, M. Pietrzak, E. Iwańska, B. Mikołajczak, N. Michalak, D. Stefańska, K. Dolata
Tytuł: Analiza cech rzeźnych tuczników PIC i wbp
W: Zootechniczno-ekonomiczne uwarunkowania mięsności świń : Rzeszów, 3-4 grudzień 1996 rok.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [1996]
Szczegóły: s. 146
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP