logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: HOFFMANN A
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/14
Rok: 2009
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wojciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Effect of technological processes on the release of copper, iron and zinc from lupine grain preparations (Lupinus albus Butan var.) in in vitro enzymatic digestion [*]
Źródło: Fresenius Environ. Bull. - 2009, 18, 10a, s. 1923-1926
p-ISSN: 1018-4619
Polskie słowa kluczowe: uwalnianie ; składniki mineralne ; łubin
Angielskie słowa kluczowe: lupine ; fermentation ; extrusion ; iron ; copper ; zinc
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.531
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
2/14
Rok: 2009
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Piotr Konieczny, Izabela Kossowska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Renata Zawirska-Wojtasiak, Anna Hoffmann
Tytuł: Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 4 (65), il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2018].
Polskie słowa kluczowe: nasiona łubinu ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; lactic acid fermentation, ; extrusion, ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/14
Rok: 2007
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Joanna Suliburska, Rafał W. Wójciak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu białego odmiany Boros
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2007, z. 522, s. 379-386, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Strategie wykorzystania roślin strączkowych. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2014].
Polskie słowa kluczowe: składniki mineralne ; trawienie enzymatyczne in vitro ; śruta łubinowa ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa
Angielskie słowa kluczowe: minerals ; enzymatic digestion in vitro ground ; lupin grain ; extrusion ; lactic acid fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
4/14
Rok: 2007
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Zbigniew Krejpcio, Małgorzata Nogala-Kałucka, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Anna Hoffmann
Tytuł: Warunki uprawy i przetwarzania łubinu - czynniki modyfikujące zawartość fitynianów i tanin - endogennych inhibitorów biodostępności składników mineralnych
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2007, R. 34, nr 3/4, s. 1274-1280, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: łubin ; uprawa roślin ; nawożenie ; składniki mineralne ; biodostępność ; nasiona ; fermentacja ; ekstruzja ; fityniany ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; fertilization ; fermentation ; extrusion ; phytate ; tannins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
5/14
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 163-167, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka ; strawność in vitro ; taniny
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; soluble protein ; in vitro protein digestibility ; tannins
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/14
Rok: 2006
Autorzy: Izabela Kossowska, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Anna Hoffmann, Maria Malinowska
Tytuł: Wpływ fermentacji mlekowej i ekstruzji na jakość białka preparatów otrzymanych z nasion łubinu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 113-114
Polskie słowa kluczowe: łubin ; procesy technologiczne ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; nasiona ; białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/14
Rok: 2006
Autorzy: Z. Krejpcio, E. Lampart-Szczapa, J. Suliburska, R. W. Wójciak, A. Hoffmann
Tytuł: A study on release of selected minerals from lupine seeds in in vitro enzymatic digestion
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, part 1, s. 121-123, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum EBSCO (baza Academic Search Complete)
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Baron ; łubin Boros ; nasiona ; składniki mineralne ; trawienie ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; seeds ; in vitro digestion ; minerals
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/14
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Krejpcio, Eleonora Lampart-Szczapa, Jerzy Szukała, Joanna Suliburska, Rafał Wójciak, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ rodzaju śruty oraz zabiegów technologicznych na stopień uwolnienia składników mineralnych z nasion łubinu odmiany Boros
W: Warsztaty Naukowe "Strategie wykorzystania roślin strączkowych", Zakopane, 25-27 września 2006 : Program i streszczenia prezentacji.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2006]
Szczegóły: s. 40
Polskie słowa kluczowe: łubin ; łubin Boros ; śruta łubinowa ; zabiegi technologiczne ; składniki mineralne ; wapń ; magnez ; miedź ; cynk
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/14
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidant activity of phenolic compounds of selected cold-pressed and refined plant oils
Tytuł równoległy: Aktywność antyoksydacyjna związków fenolowych wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno i rafinowanych
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 2, s. 549-559, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca ; wolne kwasy fenolowe ; rodniki DPPH ; metody badań ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; oleje rafinowane ; oleje tłoczone na zimno
Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; plant oils ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
10/14
Rok: 2005
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Porównanie zawartości związków fenolowych oraz ich aktywności antyoksydacyjnej w wybranych olejach tłoczonych na zimno i rafinowanych
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 160-161
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; oleje rafinowane ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
11/14
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidative potential of substances contained in cold pressed soybean oil and after each phase of refining process
Tytuł równoległy: Potencjał antyoksydacyjny substancji zawartych w oleju sojowym tłoczonym na zimno oraz po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2004, 3 (1), s. 113-121, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; olej sojowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Soybeans oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/14
Rok: 2004
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Zawartość związków fenolowych w nowych odmianach rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 1, s. 263-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nowe odmiany ; związki fenolowe ; wolne kwasy fenolowe
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; free phenolic acids ; SPE ; HPLC ; derivative sinapic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
13/14
Rok: 2004
Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa, Anna Hoffmann
Tytuł: Zmiany w zawartości związków fenolowych w nasionach odmian rzepaku uprawianego na terenie Wielkopolski
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 126-127
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nasiona ; związki fenolowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
14/14
Rok: 2003
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krystyna Trojanowska, Magdalena Miśkiewicz, Katarzyna Czaczyk, Izabela Kossowska, Wiktor Obuchowski, Marlena Malinowska, Jan Kiryluk, Anna Hoffmann
Tytuł: Wpływ procesów technologicznych na profil oligosacharydów w preparatach z nasion łubinu
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2003, z. 495, s. 359-366, bibliogr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Łubin wysokobiałkowa roślina XXI wieku.
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; łubin biały ; łubin żółty ; łubin wąskolistny ; nasiona ; ekstruzja ; fermentacja mlekowa ; preparaty łubinowe ; oligosacharydy
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; fermentation ; extrusion ; seeds ; oligosaccharides
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP