logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GOGOLEWSKI MAREK
Liczba odnalezionych rekordów: 62



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/62
Rok: 2007
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Irena Ponikowska
Tytuł: Studies on the effect of ozonotherapy on blood serum α-tocopherol level in patients with atherosclerotic ischemia of lower extremities
Źródło: New Med. - 2007, vol. 11, no. 1, s. 10-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 1427-0994 e-ISSN: 1731-2507
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "New Medicine".
Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; miażdżyca ; niedokrwienie ; leczenie ; ozon ; surowica krwi ; witamina E ; zawartość witamin
Angielskie słowa kluczowe: ozone ; blood serum ; vitamin E
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
2/62
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 75-79, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; liczba kwasowa
Angielskie słowa kluczowe: microwave ; margarines ; tocopherols ; peroxide value ; acid value
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/62
Rok: 2006
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Bogusz Delbowski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i zdolności wygaszania wolnych rodników w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, nr 2, s. 127-133, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; tokoferole ; siła redukująca ; wygaszanie wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: vegetable oils ; cold pressed oil ; tocopherols ; power reduction ; free radical scavenging
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
4/62
Rok: 2006
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Ewa Bartkowiak-Fludra, Marek Gogolewski, Maciej Łyczyński
Tytuł: Wpływ ogrzewania mikrofalowego na wodne emulsje olejów na przykładzie margaryn "Mleczna" i "Na dzień dobry"
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 111
Polskie słowa kluczowe: żywność ; ogrzewanie mikrofalowe ; margaryna "Mleczna" ; margaryna "Na dzień dobry" ; zmiany oksydacyjne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/62
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2005, t. 38, nr 1, s. 19-26, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca ; rafinacja
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
6/62
Rok: 2005
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Bogusz Delbowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany siły redukującej i DPPH+ natywnych przeciwutleniaczy w wybranych olejach tłoczonych na zimno w czasie ich przechowywania
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 140
ISBN: 83-86796-95-2
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; przechowywanie ; przeciwutleniacze ; właściwości przeciwutleniające ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/62
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of biologically active substances on antioxidant activity in rapeseed oil tested in accelerated oxidative process
Tytuł równoległy: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2005, t. 26, z. 1, s. 281-291, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; DPPH ; menadion ; koenzym Q10 ; beta-karoten ; kwercetyna ; olej rzepakowy ; autooksydacja
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; free radical scavenging ; DPPH ; menadione (vit. K3) ; ubiquinon Q10 ; beta-carotene ; quercetin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
8/62
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ dodatku wybranych substancji biologicznie czynnych na aktywność antyoksydacyjną oleju rzepakowego poddanego przyspieszonemu procesowi autooksydacji
W: Rośliny oleiste : XXVII Konferencja Naukowa, Poznań, 12-13.04.2005, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005
Szczegóły: s. 165-166
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; autooksydacja ; olej rzepakowy ; dodatki do żywności ; substancje biologicznie czynne ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
9/62
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski, Anna Hoffmann
Tytuł: Antioxidative potential of substances contained in cold pressed soybean oil and after each phase of refining process
Tytuł równoległy: Potencjał antyoksydacyjny substancji zawartych w oleju sojowym tłoczonym na zimno oraz po jednostkowych procesach rafinacji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2004, 3 (1), s. 113-121, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; olej sojowy ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: Soybeans oil ; tocopherols ; free radical scavenging ; antyradical efficiency ; refining
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/62
Rok: 2004
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Przebieg degradacji natywnych tokoferoli w olejach roślinnych wzbogaconych manadionem (wit. K3) pod wpływem promieniowania gamma
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2004, t. 25, z. 2, s. 549-560, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; olej sojowy ; menadion ; tokoferole ; autooksydacja ; promieniowanie gamma
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; soybean oil ; menadione (vit. K3) ; tocopherols ; autoxidation ; gamma-radiation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
11/62
Rok: 2004
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Wpływ menadionu (wit.K3) i promieniowania gamma na procesy autooksydacji i zmiany zawartości homologicznych tokoferoli w olejach roślinnych
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: menadion ; promieniowanie gamma ; oleje roślinne ; tokoferole ; autooksydacja
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
12/62
Rok: 2004
Autorzy: Małgorzata Kania, Michał Michalak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany potencjału antyoksydacyjnego w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno i po jednostkowych procesach rafinacji
W: Rośliny oleiste : XXVI Konferencja Naukowa, Poznań, 27-28.04.2004, Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004
Szczegóły: s. 137-139
Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; oleje tłoczone na zimno ; oleje po jednostkowych procesach rafinacji ; przeciwutleniacze ; tokoferole ; wygaszanie wolnych rodników
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
13/62
Rok: 2003
Autorzy: Ewa Bartkowiak-Fludra, Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany współczynnika Harrisa i liczby nadtlenkowej pod wpływem promieniowania jonizującego w wybranych olejach roślinnych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2003, t. 36, supl., s. 381-386, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; analiza żywności ; liczba nadtlenkowa ; współczynnik Harrisa ; promieniowanie jonizujące
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; fatty acids ; peroxide number ; Harris's coefficient ; ionising irradiation ; vegetable oils
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/62
Rok: 2003
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Effect of menadione (vitamin K3) addition on lipid oxidation and tocopherols content in plant oils
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 1, s. 11-16, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utlenianie ; tokoferole ; tokotrienol
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; plant oils ; tocopherols ; tocotrienol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
15/62
Rok: 2003
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Grzegorz Galuba
Tytuł: Studies on dimerisation of tocopherols under the influence of methyl linoleate peroxides
Źródło: Nahr.-Food. - 2003, vol. 47, no. 2, s. 74-78, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; dimeryzacja ; utlenianie ; linolenian metylu
Angielskie słowa kluczowe: autoxidation ; dimers ; methyl linoleate ; tocopherols ; peroxide value
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.614
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
16/62
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Eleonora Lampart-Szczapa, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Determination of vitamin E active compounds as biological antioxidants occuring in rapeseeds of the selected varieties
Tytuł równoległy: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów w nasionach wybranych odmian rzepaku
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2003, t. 24, z. 2, s. 577-586, il., bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; odmiany roślin ; nasiona ; tokoferole ; wysokosprawna chromatografia cieczowa ; ekwiwalent alfa-T
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; HPLC ; alpha-T equivalent
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
17/62
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie zawartości związków witamino-E aktywnych jako biologicznych antyoksydantów antyoksydantów nasionach różnych odmian rzepaku
W: Rośliny oleiste : Jubileuszowa XXV Konferencja Naukowa, Poznań, 1-2 kwietnia 2003 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2003
Szczegóły: s. 90-91
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; tokoferole ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; tocopherols ; antioxidants
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/62
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/62
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Kania, Piotr Żbikowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Transizomeryzacja podczas rafinacji oleju sojowego
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2002, 1 (2), s. 47-53, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: olej sojowy ; rafinacja ; izomeryzacja ; kwasy tłuszczowe ; transizomery
Angielskie słowa kluczowe: soybean oil ; rafination ; transisomerization ; fatty acids ; transisomers
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/62
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Czesław Muśnicki
Tytuł: Changes of tocopherol and plastochromanol-8 contents during growth of the spring oilseed rape plant (Brassica napus L.)
Tytuł równoległy: Zmiany zawartości tokoferoli i plastochromanolu-8 podczas wzrostu rzepaku jarego (Brassica napus L.)
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 1, s. 157-164, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rośliny oleiste ; rzepak ; Brassica napus ; rzepak jary ; wzrost roślin ; tokoferole ; plastochromanol-8 ; zmiany zawartości
Angielskie słowa kluczowe: rape ; growth ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; Brassica napus
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
21/62
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku produkowanych w różnych regionach Polski
Źródło: Rośl. Oleiste. - 2002, t. 23, z. 2, s. 447-459, bibliogr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; nasiona ; skład chemiczny ; białka ; tłuszcz ; kwasy tłuszczowe ; metody badań ; spektrometria NIR
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; NIR spectrometry ; protein ; fat ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
22/62
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Marcin Jaworek, Aleksander Siger, Aleksandra Szulczewska
Tytuł: Oznaczanie niektórych składników jako wyróżników jakości nasion rzepaku
W: Rośliny oleiste : XXIV Konferencja Naukowa połączona z obchodami 100-lecia urodzin Profesora Felicjana Cieszkowskiego Dembińskiego, Poznań, 16-17.04.2002 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji], 2002
Szczegóły: s. 65-66
Polskie słowa kluczowe: rzepak ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; fatty acids ; tocopherols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/62
Rok: 2002
Autorzy: Alicja Jaworska-Piasecka, Marek Gogolewski, Jan Zabielski
Tytuł: Badania wpływu beta-karotenu na poziom tokoferoli w próbach smalcu wieprzowego
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2002, R. 9, nr 4 (33), s. 61-70, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: smalec wieprzowy ; tokoferole ; triacyloglicerole ; przeciwutleniacze ; beta-karoten ; alfa-tokoferol ; delta-tokoferol
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; beta-carotene ; alpha-tocopherol ; delta-tocopherol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
24/62
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do triacylogliceroli smalcu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 65-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; witamina E ; produkty spożywcze ; przedłużanie trwałości ; lipidy ; smalec ; triacyloglicerole ; tokoferole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; triacylglicerols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
25/62
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski
Tytuł: Nowa etylopochodna δ-tokoferolu - właściwości przeciwutleniające w stosunku do β-karotenu
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2001, t. 34, nr 1, s. 73-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokochromanole ; delta-tokoferol ; właściwości przeciwutleniające ; beta-karoten
Angielskie słowa kluczowe: delta-tocopherol ; chlorinealkylotion ; antioxidants ; beta-carotene
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
26/62
Rok: 2001
Autorzy: B. Kupczyk, M. Gogolewski
Tytuł: Influence of added menadione (vitamin K3) on dissolution and dimerization of tocopherols and autoxidation of triacylglycerols during storage of plant oils.
Źródło: Nahr.-Food. - 2001, vol. 45, no. 1, s. 9-14, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research"
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; przechowywanie ; olej sojowy ; olej rzepakowy ; autooksydacja ; tokoferole ; triacyloglicerole ; dimeryzacja ; przeciwutleniacze ; menadion
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.609
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/62
Rok: 2001
Autorzy: Aldona Jasińska-Stępniak, Marek Gogolewski, Ewa Bartkowiak-Fludra
Tytuł: Effect of ionising radiation on edible oil quality
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 2001, vol. 5, s. 33-20, bibliogr.
p-ISSN: 1505-4217
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; utrwalanie żywności ; promieniowanie jonizujące ; olej z pestek winogron ; olej arachidowy ; liczba nadtlenkowa ; tokoferole ; nienasycone kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: ionising irradiation ; oil from grape seeds ; peanut oil ; peroxide number ; tocopherols ; unsaturated fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
28/62
Rok: 2001
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Effects of menadione (vit. K3) and gamma radiation on dissolution and dimerization of vitamin E in vitamin concentrates, premixes and foodstuff
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 2001, vol. 5, s. 21-29, il., bibliogr.
p-ISSN: 1505-4217
Polskie słowa kluczowe: koncentraty witaminowe ; premiksy ; żywność ; menadion ; promieniowanie gamma ; witamina E ; dimeryzacja ; rozpad
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; menadione (vit. K3) ; gamma-radiation ; premixes ; vitamin concentrates ; foodstuffs
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 3.000
Praca afiliowana przez UP
29/62
Rok: 2000
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski
Tytuł: Alteration of fatty acid composition, tocopherol content and peroxide value in margarine during storage at various temperatures
Źródło: Nahr.-Food. - 2000, vol. 44, no. 6, s. 431-433, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 1 sierpnia 2017]. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research".
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.698
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/62
Rok: 2000
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski
Tytuł: Zmiany niektórych wyróżników określających wartość odżywczą margaryny w czasie przechowywania
W: Żywność w dobie ekspansji naukowej : potencjał, oczekiwania, perspektywy : XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 14-15 września 2000, Streszczenia komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo - Drukarnia PRODRUK, 2000
Szczegóły: s. 344
ISBN: 83-86707-96-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/62
Rok: 1999
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ menadionu (wit.K3 na rozkład i dimeryzację natywnych tokoferoli i procesy autooksydacji triacylogliceroli w wybranych olejach roślinnych
W: Antyoksydanty w żywności : Aspekty technologiczne i zdrowotne, II konferencja naukowa "Żywność a zdrowie", Łódź 25 czerwca 1999.
Adres wydawniczy: Łódź : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział, 1999
Szczegóły: s. 90
ISBN: 83-912026-0-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/62
Rok: 1999
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski
Tytuł: Sensorial and physico-chemical changes during storage of a margarine at different temperatures
Źródło: Nahr.-Food. - 1999, vol. 43, no. 1, s. 48-50, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 1 sierpnia 2017]. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research".
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.395
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
33/62
Rok: 1999
Autorzy: Józef Korczak, Witold Janitz, Marzanna Hęś, Małgorzata Nogala-Kalucka, Marek Gogolewski
Tytuł: Stabilizacja oleju rzepakowego przy wykorzystaniu naturalnych przeciwutleniaczy
Źródło: Rośl. Oleiste. - 1999, t. 20, z. 2, s. 569-579, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Polskie słowa kluczowe: utlenianie tłuszczu ; przeciwutleniacze naturalne
Angielskie słowa kluczowe: lipid oxidation ; natural antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/62
Rok: 1998
Autorzy: Mariusz Szeliga, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ podwyższonej zawartości zanieczyszczeń użytecznych w nasionach rzepaku na procesy technologiczne rafinerii, jakość oleju i wartość współczynnika Harrisa
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1998, 22 (306), s. 49-55, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: rape seeds ; serviceable contamination ; refining operations ; Harris coefficient
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/62
Rok: 1998
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Józef Korczak, Marek Gogolewski
Tytuł: Efektywność przeciwutleniająca koncentratów tokoferoli otrzymanych z kondensatu po odwanianiu oleju rzepakowego
Źródło: Rośl. Oleiste. - 1998, t. 19, z. 1, s. 263-268, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1233-8273
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/62
Rok: 1997
Autorzy: D. Olejnik, M. Gogolewski, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Isolation and some properties of plastochromanol-8
Źródło: Nahr.-Food. - 1997, vol. 41, no. 2, s. 101-104, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 1 sierpnia 2017]. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research".
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.449
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
37/62
Rok: 1997
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Barbara Baraniecka
Tytuł: Wpływ formy wolnej i zestryfikowanej alfa tokoferolu na szybkość tworzenia się nadtlenków w linolenianie etylu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 53-58, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: D-alpha-tocopheryl acetate ; DL alpha-tocopheryl acetate ; ethyl linoleate ; antioxidant properties ; Harris coefficient
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/62
Rok: 1997
Autorzy: Marek Gogolewski, Malgorzata Nogala-Kalucka, Barbara Baraniecka
Tytuł: Wpływ formy wolnej i zestryfikowanej alfa tokoferolu na szybkość tworzenia się nadtlenków w linolenianie etylu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21, (288), s. 53-59, ilustr., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: D-alpha-tocopherol ; DL alpha-tocopheryl acetate ; ethyl linoleate ; anitoxidant properties ; Harris coefficient
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/62
Rok: 1997
Autorzy: Bogumiła Kupczyk, Marek Gogolewski
Tytuł: Wpływ menadionu (wit. K3) i promieniowania jonizującgo na rozpad i dimeryzację δ-tokoferolu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 71-77, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/62
Rok: 1997
Autorzy: Maciej Buchowski, Marek Gogolewski
Tytuł: Zmiany fizyczne i chemiczne w oleju rzepakowym niskoerukowym podczas smażenia filetów z dorsza i frytek
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 61-69, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: low eruic acid rapeseed oil ; stark ; frying ; protein ; sterols ; phospholipides ; tocopherols
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/62
Rok: 1997
Autorzy: Mariusz Szeliga, Marek Gogolewski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Tytuł: Changes in contents and biological value of tocopherols in rapeseed deodorized condensates
Źródło: Sci. Pap. Agric. Univ. Pozn., Food Sci. Technol. - 1997, vol. 1, s. 21-29, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1505-4217
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; deodorization distillate
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/62
Rok: 1996
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kalucka, Piotr Makarewicz
Tytuł: Biosynthesis of lipids and their changes during culture of selected yeast strains on carrot juice. I
Źródło: J. Japan Oil Chem. Soc. - 1996, vol. 45, no. 6, s. 555-560, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1341-8327 e-ISSN: 1884-1996
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Rhodotorula gracilis ; Trichosporon cutaneum ; fatty acid ; phospholipids ; sterol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/62
Rok: 1996
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kalucka, Piotr Makarewicz, Erwin Wasowicz
Tytuł: Biosynthesis of lipids and their changes during culture of selected yeast strains on carrot juice. II
Źródło: J. Japan Oil Chem. Soc. - 1996, vol. 45, no. 6, s. 561-567, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1341-8327
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Rhodotorula gracilis ; Trichosporon cutaneum ; fatty acid ; phospholipids ; sterol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/62
Rok: 1996
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Barbara Baraniecka
Tytuł: Współczynnik Harrisa a autooksydacja linolenianu etylu
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 413-417, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/62
Rok: 1995
Autorzy: M. Buchowski, M. Nogala-Kalucka, M. Gogolewski
Tytuł: Changes of tocopherols and phospholipids during heating of low-erucic rapeseed oil at temperature similar to fritting
Źródło: Fett. Wiss. Technol.-Fat Sci. Technol. - 1995, Jg. 97, Nr. 1, s. 10-12, bibliogr., abstr., Zsfassung.
p-ISSN: 0931-5985
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
46/62
Rok: 1995
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski, A. Mroczkowski
Tytuł: Der Einfluss der Autoxidation von Acylglyceriden auf den Abbau und die Dimerisation von Tococlrromanolen in Margarine
Źródło: Fett. Wiss. Technol.-Fat Sci. Technol. - 1995, Jg. 97, Nr. 7/8, s. 261-264, il., bibliogr., Zsfassung., abstr.
p-ISSN: 0931-5985
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Praca afiliowana przez UP
DOI:
47/62
Rok: 1995
Autorzy: Marek Gogolewski, Piotr Makarewicz, Małgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Biosynteza lipidów przez wybrane szczepy drozdży. Część 1, Selekcja szczepów drożdży hodowanych na podłożu Wickerhama
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1995, 19, cz. 1 (270), s. 59-65, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: yeasts ; biosynthesis ; lipogenic properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/62
Rok: 1995
Autorzy: Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka, Marek Gogolewski, Renata Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Charakterystyka frakcji lipidowej wybranych odmian łubinu
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1995, 19, cz. 1 (270), s. 9-15, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: lupin ; L.luteus ; L.albus ; lipid ; nutrional value
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/62
Rok: 1995
Autorzy: M. Gogolewski, Malgorzata Nogala-Kalucka, Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Oznaczanie glukanów w ziarnkach i mąkach owsa
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1995, 19, cz. 1 (270), s. 27-31, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: glucans ; oats flour ; whole flour ; internal flour ; external flour
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/62
Rok: 1994
Autorzy: E. Lampart-Szczapa, M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski, R. Zawirska-Wojtasiak
Tytuł: Wartość odżywcza olejów niektórych polskich odmian łubinu słodkiego
W: Łubin - Białko - Ekologia : I Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 29 listopada 1993.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Łubinowe, 1994
Szczegóły: s. 156-160
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/62
Rok: 1994
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski
Tytuł: Związki witamino-E aktywne i ich znaczenie : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 05.01.1994 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1994. - 41 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 14
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; witamina E ; tokochromanole ; tokoferole ; tokotrienol ; właściwości przeciwutleniające ; funkcje fizjologiczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/62
Rok: 1993
Autorzy: M. Nogala-Kałucka, M. Gogolewski, E. Światkiewicz
Tytuł: Changes in the composition of tocopherols and fatty acids in postdeodorisation condensates during refining of various oils
Źródło: Fett. Wiss. Technol.-Fat Sci. Technol. - 1993, Jg. 95, Nr. 4, s. 144-147, bibliogr., abstr., Zsfassung.
p-ISSN: 0931-5985
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
53/62
Rok: 1993
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Bogumila Kupczyk
Tytuł: Effect of menadione (vit. K3) on dissolution and dimerization of delta-tocopherol
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1993, 18 (248), s. 17-22, il., bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/62
Rok: 1993
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Nogala-Kalucka, Bogumiła Kupczyk
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania olejów na trwałość i przydatność konsumpcyjną
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1993, 18 (248), s. 11-16, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/62
Rok: 1992
Autorzy: A. Mroczkowski, M. Gogolewski, M. Nogala-Kałucka
Tytuł: Porównanie wyróżników reologicznych i chemicznych w margarynach dietetycznych
W: Postęp w Technologii i Chemii Żywności : Materiały XXIII Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 17-18 września 1992.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza], [1992]
Szczegóły: s. 35-37, il., bibliogr.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/62
Rok: 1992
Autorzy: M. Gogolewski, M. Nogala-Kałucka, B. Kupczyk, A. Jasińska-Stępniak
Tytuł: Trwałość olejów roślinnych przechowywanych w różnych warunkach
W: Postęp w Technologii i Chemii Żywności : Materiały XXIII Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 17-18 września 1992.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza], [1992]
Szczegóły: s. 15-16, bibliogr.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/62
Rok: 1990
Autorzy: Marek Gogolewski, Cyryl Siwczak, Małgorzata Kałucka
Tytuł: Zawartość tłuszczu oznaczona metodami NMR i Soxhleta w produktach otrzymywanych z ziarna kakaowego
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1990, 16 (218), s. 29-34, bibliogr., Zfassung ., rez.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/62
Rok: 1989
Autorzy: Małgorzata Nogala, M. Gogolewski
Tytuł: Brüdenöl aus Soja- und Rapsöl als Tocopherolen-Quetle
Źródło: Fett. Wiss. Technol.-Fat Sci. Technol. - 1989, Jg. 91, Nr. 1, s. 39-41, bibliogr., Zsfassung., abstr.
p-ISSN: 0931-5985
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Praca afiliowana przez UP
DOI:
59/62
Rok: 1987
Autorzy: Marek Gogolewski, Małgorzata Kałucka, Maria Jaszewska, Ireneusz Skrzypczak
Tytuł: Zmiany zawartości tokoferoli i zaawansowania autooksydacji lipidów w przechowywanych mieszankach paszowych
Źródło: Biul. Inform. Inst. Gospod. Mag. - 1987, nr. 9/10, s. 5-22, bibliogr.
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/62
Rok: 1987
Autorzy: Marek Gogolewski, Witold Janitz, Malgorzata Nogala-Kalucka, Andrzej Łuczyński
Tytuł: Wchłanianie i retencja homologicznych tokoferoli w wątrobie świń
Źródło: Med. Weter. - 1987, vol. 37, nr 3, s. 186-187, bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/62
Rok: 1986
Autorzy: M. Nogala-Kalucka, M. Gogolewski, A. Luczynski
Tytuł: Die Gehaltsänderungen der Tocochromanole während der Raffination und Härtung von Soja-, Raps- und Palmöl
Źródło: Fette Seifen Anstrichm. - 1986, Jg. 88, Nr. 5, s. 184-186, bibliogr., Zsfassung., abstr.
p-ISSN: 0015-038X
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: GER
Praca afiliowana przez UP
DOI:
62/62
Rok: 1982
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Marek Gogolewski, Andrzej Łuczyński
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające tokochromanoli i ich dimerów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1982, 14 (141), s. 105-116, il., bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP