logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GODERSKA KAMILA
Liczba odnalezionych rekordów: 62



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/62
Rok: 2019
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: The antioxidant and prebiotic properties of lactobionic acid
Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2019, vol. 103, iss. 9, s. 3737-3751, il., bibliogr.,abstr.
p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; prebiotic ; antioxidant activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.670
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/62
Rok: 2018
Autorzy: Kamila Goderska, Sonia Agudoq Pena, Teresa Alarcon
Tytuł: Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics
Źródło: Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2018, vol. 102, iss. 1, s. 1-7, il., bibliogr.
p-ISSN: 0175-7598 e-ISSN: 1432-0614
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 września 2018].
Angielskie słowa kluczowe: Helicobacter ; antibiotics ; probiotics ; intestinal microbiology ; antimicrobials
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.670
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/62
Rok: 2017
Autorzy: Sahoo Moumita, Kamila Goderska, Eldin M. Johnson, Bhaskar Das, Dash Indira, Rina Yadav, Savitri Kumari, R. Jayabalan
Tytuł: Evaluation of the viability of free and encapsulated lactic acid bacteria using in-vitro gastro intestinal model and survivability studies of synbiotic microcapsules in dry food matrix during storage
Źródło: LWT-Food Sci. Technol. - 2017, vol. 77, s. 460-467, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0023-6438
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 września 2018]
Angielskie słowa kluczowe: encapsulation ; Pleurotus ostreatus ; synbiotic ; dry food matrix ; in vitro gastro intestinal model
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.129
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/62
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Lactobionic acid production and application
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 321-330, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; laktoza ; dodatki do żywności ; utlenianie latozy do kwasu laktobionowego ; chemiczna,elektrochemiczne,katalityczne i enzymatyczne utlenianie laktozy do LBA
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; lactose ; food additives ; oxidation of lactose to lactobionic acid ; chemical,electrochemical,catalytic and enzymatic oxidation of lactose
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/62
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Nutritional and health-promoting role of whey and application of whey in food technology
W: Natural products in food : Prospects and applications / [Ed.] Jayanta Kumar, Petra Shakti, Kanta Rath, Rasu Jayabalan.
Adres wydawniczy: Houston : Studium Press LLC, 2017
Szczegóły: s. 158-179, il., bibliogr., abstr.
ISBN: 1-62699-074-3
Liczba arkuszy: 2,25
Polskie słowa kluczowe: serwatka ; laktoza ; dodatki do żywności ; białka serwatkowe ; laktoferyna
Angielskie słowa kluczowe: whey ; lactose ; food additives ; whey proteins ; whey protein concentrates (WPC) ; whey protein isolates (WPI) ; lactoferrin
Charakt. formalna: ZRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/62
Rok: 2017
Autorzy: Kamila Goderska
Tytuł: Badanie wybranych aktywności biologicznych kwasu laktobionowego i jego biosynteza w podłożu zawierającym serwatkę
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 69 s. : il., bibliogr., streszcz, abstr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 489
ISBN: 978-83-7160-863-6
Liczba arkuszy: 5,7
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; Pseudomonas taetrolens ; serwatka ; aktywność antyoksydacyjna ; prebiotyk
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; Pseudomonas taetrolens ; whey ; antioxidant activity ; prebiotic
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/62
Rok: 2016
Autorzy: Artur Szwengiel, Kamila Goderska, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Synthesis of β-(2-6)-linked fructan with a partially purified levansucrase from Bacillus subtilis
Źródło: J. Mol. Catal. B-Enzym. - 2016, vol. 131, s. 1-9, il., bibliogr.
p-ISSN: 1381-1177
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 czerwca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: hydrolytic activity ; transferase activity ; levan ; manganese ions ; EC 2.4.1.10
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.269
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/62
Rok: 2015
Autorzy: J. Eldin, A. Dethose, S. Satpathi, M. Sahoo, I. Dash, P. Satpathi, S. Mishra, A.P. Sasikumar, J.W. Suh, K. Goderska, R. Jayabalan
Tytuł: Development of bio-therapeutics for improved health and discase prevention
W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; aktywność antybakteryjna ; bioterapia
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; antibacterial activity ; bio-therapeutics
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/62
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, M.J. Eldin, Kamila Goderska, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh, R. Jayabalan
Tytuł: Potential probiotics from home-made curds of Odisha producing angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory peptides by proteolysis of bovine milk
W: 2nd International Conference on Frontiers in Biological Sciences (InCoFIBS-2015) : Rourkela, Odisha, India, January 22-24, 2015, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: Rourkela : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 186
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; bakterie kwasu mlekowego ; fermentacja
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; LAB ; fermentation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/62
Rok: 2015
Autorzy: Kamila Goderska, Wojciech Juzwa, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Lactobionic acid production by glucose-fructose oxidoreductase from Zymomonas mobilis expressed in Escherichia coli
Źródło: Biotechnol. Lett. - 2015, vol. 37, iss. 10, s. 2047-2053, il., bibliogr.
p-ISSN: 0141-5492 e-ISSN: 1573-6776
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Escherichia coli ; glukozo-fruktozo oxydoreduktaza ; kwas laktobionowy
Angielskie słowa kluczowe: Escherichia coli ; Glucose-fructose oxidoreductase ; lactobionic acid
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.639
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/62
Rok: 2015
Autorzy: S. Agudo Pena, K. Goderska, J. Nowak
Tytuł: In vitro gastrointestinal model to study tolerance of encapsulated and non-encapsulated Lactobacillus spp. strains to pH variation and gastric enzymes
W: European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases : Copenhagen, Denmark, 25-28 April 2015.
Adres wydawniczy: Copenhagen : European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, 2015
Szczegóły: EV0675
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Lactobacilus acidophilus ; model przewodu pokarmowego ; kapsułkowanie
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacilus acidophilus ; gastrointestinal tract model ; microencapsulation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/62
Rok: 2015
Autorzy: S. Agudo Pena, K. Goderska, J. Nowak
Tytuł: Microencapsulation of Bifidobacterium bifidum DSM strains by calcium alginate-gelatinized starch to evaluate its survival in simulated human gastro-intestinal condition
W: European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases : Copenhagen, Denmark, 25-28 April 2015.
Adres wydawniczy: Copenhage : European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, 2015
Szczegóły: EV0677
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Bifidobacterium bifidum ; model przewodu pokarmowego ; kapsułkowanie
Angielskie słowa kluczowe: Bifidobacterium bifidum ; gastrointestinal tract model ; microencapsulation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/62
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Tomaszewska-Gras, Sławomir Bakier, Kamila Goderska, Krzysztof Mansfeld
Tytuł: Differential scanning calorimetry for determining the thermodynamic properties of selected honeys
Źródło: J. Apic. Sci. - 2015, vol. 59, iss. 1, s. 109-118, il., bibliogr.
p-ISSN: 1643-4439 e-ISSN: 2299-4831
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 lipca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: differential scanning calorimetry ; glass transition ; honey
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.571
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/62
Rok: 2015
Autorzy: Rasu Jayabalan, Jhonson Eldin, Ajay Dethose, S. Satpathi, Moumita Sahoo, Indira Dash, P. Satpathi, S. Mishra, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh, Kamila Goderska
Tytuł: Screening for potential regional specific probiotic bio-therapeutics from human gut microbiota [*]
W: Probiotics. From Bench to Community : 7th-8th March 2015, The Grand, New Delhi, India.
Adres wydawniczy: New Delhi : [b.w.], 2015
Szczegóły: s. 13
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; mikroflora jelit człowieka ; 16s rDNA ; sekwencjonowanie
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; human gut microbiota ; 16s rDNA segencing
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/62
Rok: 2015
Autorzy: Moumita Sahoo, Banishree Sahoo, Indira Dash, Ajay Dethose, Eldin Jhonson, Jayabalan Rasu, P. Thangaraj, S. Marimuthu, A.P. Sasikumar, Suh Joo-Won, Yang Seung Hwan, Kamila Goderska
Tytuł: Changes in content of tea polyphenols in tea curd (functional food) developed by lactic acid bacteria (LAB) during refrigerated storage
Źródło: Res. J. Pharm. Biol. Chem. Sci. - 2015, vol. 6, iss. 3, s. 406-417, il., bibliogr.
p-ISSN: 0975-8585
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; herbata zielona ; herbata czarna
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; green tea ; black tea ; biogenic amines ; probiotics ; tea curd
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/62
Rok: 2015
Autorzy: Kamila Goderska, Sonia Agudo Pena, Teresa Alarcon Cavero
Tytuł: Ocena antagonistycznych właściwości wybranych szczepów bakterii potencjalnie probiotycznych wobec Helicobacter pylori
W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 186
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 27 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: Helicobacter pylori ; bakterie probiotyczne ; model przewodu pokarmowego
Angielskie słowa kluczowe: Helicobacter pylori ; probiotic bacteria ; gastrointestinal tract model
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/62
Rok: 2014
Autorzy: Rasu Jayabalan, Kamila Goderska, Ajay Dethose, Eldin Johnson, Moumita Sahoo, Indra Dash, A.P. Sasikumar, Joo-Won Suh
Tytuł: Evaluation of viability of bacteria using in vitro gastro intestinal model and formulation of functional food with synbiotic microcapsules
W: 5th International Conference on Advances in Food Technology and Health Sciences (ICFTHS-2014) : 15-16 October 2014, JNU New Convention Centre, Jawaharlal Nehru University, New Delhi.
Adres wydawniczy: New Delhi : International Institute of Food and Nutrition Science, 2014
Szczegóły: s. 52
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; model przewodu pokarmowego ; mikrokapsułki
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; gastro intestinal model ; microcapsules
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
18/62
Rok: 2014
Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: The utilization of Pseudomonas taetrolens to produce lactobionic acid
Źródło: Appl. Biochem. Biotechnol. - 2014, vol. 173, iss. 8, s. 2189-2197, il., bibliogr.
p-ISSN: 0273-2289 e-ISSN: 1559-0291
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2014].
Polskie słowa kluczowe: kwas laktobionowy ; laktoza ; serwatka ; Pseudomonas taetrolens
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; lactose ; whey ; Pseudomonas taetrolens
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.735
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/62
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Stachowiak, Artur Szwengiel, Marek Siwulski, Kamila Goderska, Krzysztof Sobieralski
Tytuł: Prebiotyczny potencjał rozpuszczalnych polisacharydów z Pholiota nomeko
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 321
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: potencjał prebiotyczny ; polisacharydy ; Pholiota nameko
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/62
Rok: 2013
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Effect of agronomic factors on alkoholic fermantation process yield from non-starch raw material
Tytuł równoległy: Wpływ czynników agrotechnicznych surowca nieskrobiowego na wydajność procesu fermentacji alkoholowej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 120-121
Polskie słowa kluczowe: alkohol ; burak cukrowy ; destylaty ; fermentacja ; sacharoza
Angielskie słowa kluczowe: alcohol ; sugar beet ; destillate ; fermentation ; sucrose
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
21/62
Rok: 2013
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Katarzyna Szambelan, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: The effect of starch materials fertilization on the availability of carbohydratesand tje alcoholic fermentation process efficiency
Tytuł równoległy: Wpływ nawożenia surowców skrobiowych na dostępność węglowodanów i wydajność procesu fermentacji alkoholowej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 128-129
Polskie słowa kluczowe: żyto ; pszenżyto ; kukurydza ; bioetanol ; poziomy nawożenia
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; rye ; corn ; bioethanol ; levels of fertilization
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
22/62
Rok: 2012
Autorzy: B. Stachowiak, A. Szwengiel, M. Siwulski, K. Goderska, K. Sobieralski
Tytuł: Vliv rozpustné frakce polysacharidů z Agaricus bisporus na růst probiotické mikroflóry
Tytuł równoległy: The influence of the polysaccharide soluble fraction from Agaricus bisporus on growth of probiotic microflora
W: Hygiena a technologie potravin: XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny : 17. a 18. řijna 2012, Sborník přednášek a posterů.
Adres wydawniczy: Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012
Szczegóły: s. 234-237, il., bibliogr., abstr.
Angielskie słowa kluczowe: Agaricus bisporus ; polysaccharides ; prebiotics ; probiotics
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/62
Rok: 2012
Autorzy: K. Goderska, W. Juzwa, A. Szwengiel, Z. Czarnecki
Tytuł: Výroba kyseliny laktobionové geneticky modifikovanými kmeny
Tytuł równoległy: Lactobbionic acid production by genetic modified strains
W: Hygiena a technologie potravin: XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny : 17. a 18. řijna 2012, Sborník přednášek a posterů.
Adres wydawniczy: Brno : Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2012
Szczegóły: s. 96-99, il., bibliogr., abstr.
Angielskie słowa kluczowe: lactobionic acid ; whey ; Escherichia coli ; Zymomonas mobilis
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/62
Rok: 2012
Autorzy: Artur Szwengiel, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Multidimensional analysis and artificial neural networks applying as tools for optimization of transfructosylation reaction
Tytuł równoległy: Zastosowanie analiz wielowymiarowych i sztucznych sieci neuronowych jako narzędzi optymalizacyjnych reakcji transfruktozylacji
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 70-71
Polskie słowa kluczowe: sztuczne sieci neuronowe ; PCA ; optymalizacja
Angielskie słowa kluczowe: artificial neural networks ; PCA ; optimization
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
25/62
Rok: 2012
Autorzy: Kamila Goderska, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Use turbidimeter to evaluate prebiotic properties of lactobionic acid
Tytuł równoległy: Wykorzystanie turbidymetru do oceny prebiotycznych właściwości kwasu laktobionowego
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 158-159
Polskie słowa kluczowe: turbidymetr ; prebiotyki ; kwas laktobionowy ; Lactobacillus ; Lactococcus
Angielskie słowa kluczowe: turbidimeter ; prebiotic ; lactobionic acid ; Lactobacillus ; Lactococcus
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
26/62
Rok: 2012
Autorzy: Kamila Goderska, Tomasz Rychlik, Ewa Andrzejewska, Andrzej Szkaradkiewicz, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Antagonistyczny wpływ Lactobacillus acidophilus DSM 20079 i DSM 20242 na bakterie patogenne izolowane od ludzi
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2012, R. 19, nr 3 (82), s. 114-131, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: Lactobacillus acidophilus ; aktywność antagonistyczna ; Helicobacter pylori ; Escherichia coli ; Salmonella enteritidis
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus acidophilus ; antagonistic activity ; Helicobacter pylori ; Escherichia coli ; Salmonella enteritidis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.190
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/62
Rok: 2011
Autorzy: Małgorzata A. Majcher, Kamila Goderska, Jan Pikul, Henryk H. Jeleń
Tytuł: Changes in volatile, sensory and microbial profiles during preparation of smoked ewe cheese
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2011, vol. 91, iss. 8, s. 1416-1423, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 15 lutego 2012].
Polskie słowa kluczowe: sery owcze ; wędzenie ; ser oscypek ; właściwości sensoryczne ; smak ; związki lotne ; metody badań
Angielskie słowa kluczowe: ewe cheese ; smoking ; volatile compounds ; SPME ; GS/TOFMS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/62
Rok: 2010
Autorzy: Anna Piasecka, Kamila Goderska
Tytuł: Mikrokapsułkowanie białek - metody i zastosowanie
Źródło: Biotechnologia. - 2010, 1 (88), s. 34-45, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: białka ; mikrokapsułkowanie
Angielskie słowa kluczowe: protein ; microencapsulation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
29/62
Rok: 2010
Autorzy: A. Szwengiel, K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: The activity of crude preparation of levansucrase
W: International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics : 15th - 17th June 2010, Košice, Slovakia, Conference Proceedings.
Adres wydawniczy: Kysucke Nove Mesto : PAMIDA International Ltd., 2010
Szczegóły: s. 156-157
ISBN: 978-80-89589-11-1
Angielskie słowa kluczowe: levan ; fructan ; levansucrase
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
30/62
Rok: 2010
Autorzy: K. Goderska, T. Rychlik, A. Szwengiel
Tytuł: Addition of probiotic bacteria to the carrot juice and flax seed beverage
W: International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics : 15th - 17th June 2010, Košice, Slovakia, Conference Proceedings.
Adres wydawniczy: Kysucke Nove Mesto : PAMIDA International Ltd., 2010
Szczegóły: s. 115
ISBN: 978-80-89589-11-1
Angielskie słowa kluczowe: Lactobacillus ; carrot juice ; flax seed beverage
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
31/62
Rok: 2010
Autorzy: Tomasz Rychlik, Maciej Włodarkiewicz, Kamila Goderska
Tytuł: Wpływ modyfikacji składu podłoża na intensywność biosyntezy białek niskocząsteczkowych wytwarzanych przez bakterie Lactobacillus acidophilus DSM 20079
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 176
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/62
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ lewanu na stabilność emulsji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 53-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
33/62
Rok: 2009
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wykorzystanie modelu przewodu pokarmowego do wstępnej oceny zmian składników funkcjonalnych żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 84-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
34/62
Rok: 2008
Autorzy: K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Changes of Lactobacillus acidophilus and intestinal mikroflora in model of gastrointestinal tract
W: 6th INRA-RRI Symposium Gut Microbiome : Functionality, Interaction with the Host and Impact on the Environment, 18 - 20 June 2008 Clermont-Ferrand (France).
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 100
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/62
Rok: 2008
Autorzy: M. Gumienna, K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Research of intestinal mikroflora interactions with selected food components in an "in vitro" model of gastrointestinal tract
W: 6th INRA-RRI Symposium Gut Microbiome : Functionality, Interaction with the Host and Impact on the Environment, 18 - 2- June 2008 Clermont-Ferrand (France).
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 66-67
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/62
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Comparision of growth of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum species in media suplemented with selected saccharides including prebiotics
Tytuł równoległy: Porównanie wzrostu bakterii z gatunku Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum na podłożach z dodatkiem wybranych sacharydów w tym prebiotyków
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2008, 7 (3), s. 5-20, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; kwas mlekowy
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; prebiotic ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; lactic acid
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
37/62
Rok: 2008
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Joanna Kryś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ lewanu o zróżnicowanym stopniu polimeryzacji na wyróżniki jakościowe emulsji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 87-96, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
38/62
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Tomasz Rychlik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Próby aplikacji bakterii Lactobacillus casei do wybranych produktów spożywczych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 797-803, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; Lactobacillus paracasei ; płatki kukurydziane ; miód ; syrop glukozowy
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; Lactobacillus paracasei ; corn flakes ; honey ; glucose syrup
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
39/62
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Małgorzata Gumienna, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Release of phenolic compounds from bean flour, bean-derived chips and black chokeberry juice and changes in their antioxidant activity during digestion in an in vitro gastrointestinal model
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2008, vol. 58, no. 4, s. 497-501, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; polyphenols ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/62
Rok: 2008
Autorzy: Kamila Goderska, Tomasz Rychlik, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Próby aplikacji bakterii probiotycznych do wybranych produktów spozywczych
W: XIX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Prawidłowa jakość żywności i racjonalne żywienie podstawą profilaktyki zdrowotnej" : Łódź, 11-12 września 2008, Streszczenia wykładów, referatów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [Łodź] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 50
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/62
Rok: 2008
Autorzy: K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Red beet juice with probiotic bacteria from Lactobacillus
W: XXXVIII ESNA Annual Meeting : Particular focus of the conference: New methods in agricultural improvement and hazard assessment, Kraków - Poland, 27-31 August 2008, Book of abstracts / [oprac. red. Danuta Dobrowolska].
Adres wydawniczy: Kraków : Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, 2008
Szczegóły: s. 121
ISBN: 83-60127-99-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/62
Rok: 2007
Autorzy: K. Goderska, M. Gumienna, B. Górna, Z. Czarnecki
Tytuł: Examination of changes in quantity of phenolic compounds and the survival of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus plantarum in bean-derived chips
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2007, vol. 54, Suppl. 1, s. 19
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Tytuł zeszytu: Abstracts of the 1st International Conference "EUROBIOTECH" Biotechnology in Agriculture, Kraków, Poland, 25-27 April, 2007. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
43/62
Rok: 2007
Autorzy: Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Aktywność przeciwbakteryjna wybranych szczepów z gatunków Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum
W: Biotechnologia - człowiek i środowisko : III Krajowy Kongres Biotechnologii, Poznań 9-12 września 2007 r., Materiały kongresowe.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 140-141
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/62
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Monitorowanie zmian składników żywności w czasie procesu trawienia w modelu przewodu pokarmowego
Źródło: Med. Sport. - 2007, vol. 23, suppl. 1, s. 26, bibliogr.
p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
Uwagi: VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie - Ruch - Zdrowie", 14-16 czerwca 2007 roku, Poznań, Program - Streszczenia
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/62
Rok: 2007
Autorzy: M. Gumienna, J. Nowak, K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Changes of natural food antioxidants in the intestinal tract and its influence on human faecal microflora
Źródło: Microb. Ecol. Health Dis. - 2007, vol. 19, no 1, s. 28-29
p-ISSN: 0891-060X
Uwagi: Abstracts of the 2007 Conference on Gastrointestinal Function, Chicago, Illinois, USA. April 16-18th, 2007. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: polyphenols ; antioxidant activity ; faecal human microbiota
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/62
Rok: 2007
Autorzy: K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Characteristics of bifidobacterium bifidum strains as probiotics and survivability of microencapsuled cells in vitro
Źródło: Microb. Ecol. Health Dis. - 2007, vol. 19, no 1, s. 45-46
p-ISSN: 0891-060X
Uwagi: Abstracts of the 2007 Conference on Gastrointestinal Function, Chicago, Illinois, USA. April 16-18th, 2007. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: probiotic ; Bifidobacterium bifidum ; microencapsulation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/62
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany aktywności antyoksydacyjnej wybranych produktów spożywczych w modelu in vitro przewodu pokarmowego z udziałem mikroflory jelitowej
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 92
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/62
Rok: 2007
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Biodostępność lewanu w układzie synbiotycznym w warunkach in vitro
W: Żywność a choroby cywilizacyjne : VIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI Wieku", Kraków, 21-22 czerwca 2007 / [red. Ewa Ślawska].
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2007
Szczegóły: s. 166
ISBN: 978-83-924646-0-0
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/62
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie modelu przewodu pokarmowego "in vitro" w monitorowaniu zmian wybranych składników żywności
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2006, t. 11, nr 2, s. 121-127, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: V seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 15-17 listopada 2005 r.
Polskie słowa kluczowe: trawienie ; badania modelowe ; badania in vitro ; związki fenolowe ; azot rozpuszczalny ; węglowodany ; żywność ; zmiany ilościowe
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/62
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem prebiotyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 669-672, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; prebiotics ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; functional beverage
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/62
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku prebiotyków na wzrost wybranych bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s.65-66
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: dodatki do żywności ; prebiotyki ; bakterie ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; wzrost mikroorganizmów
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/62
Rok: 2006
Autorzy: J. Nowak, K. Goderska, M. Gumienna, Z. Czarnecki
Tytuł: Wpływ produktów i półproduktów z fasoli na przeżywalność bakterii Lactobacillus acidophilius w modelu przewodu pokarmowego in vitro
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
Szczegóły: s. 49-50
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/62
Rok: 2006
Autorzy: M. Gumienna, K. Goderska, J. Nowak, Z. Czarnecki
Tytuł: Zmiany aktywności antyoksydacyjnej produktów z fasoli oraz mikroflory jelitowej w modelu przewodu pokarmowego in vitro
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
Szczegóły: s. 14
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/62
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem wybranych prebiotyków
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 22
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; dodatki do żywności ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/62
Rok: 2006
Autorzy: Artur Szwengiel, Leonarda Gruchała, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesu depolimeryzacji na właściwości prebiotyczne lewanu
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 41
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/62
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Changes in the antioxidative activities of bean products and intestinal microflora in the model of the gastrointestinal tract "in vitro"
Tytuł równoległy: Zmiany aktywności antyoksydacyjnej produktów z fasoli oraz mikroflory jelitowej w modelu przewodu pokarmowego "in vitro"
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 2, s. 29-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: intestinal microflora ; polyphenols ; antioxidative activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
57/62
Rok: 2006
Autorzy: M. Gumienna, K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Antioxidant activity and total polyphenol content studies in selected products using an in vitro digestion tract model with human faecal flora
Źródło: Reprod. Nutr. Dev. - 2006, vol. 46, suppl. 1, s. S48-S49
p-ISSN: 0926-5287 e-ISSN: 1297-9708
Uwagi: Fifth Joint RRI-INRA Gastrointestinal Tract Microbiology Symposium, Gut Microbiology - Research to improve health, immune response and nutrition, 21-23 June 2006, Aberdeen, Scotland, UK, Ed. Petra Luis and Harry J. Flint. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 kwietnia 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
58/62
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Neumann, Kamila Goderska, Katarzyna Grajek, Włodzimierz Grajek
Tytuł: Modele przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2006, R. 13, nr 1 (46), s. 30-45, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; zdrowie człowieka ; składniki pokarmowe ; biodostępność ; przewód pokarmowy ; trawienie ; fizjologia człowieka ; badania modelowe
Angielskie słowa kluczowe: gastrointestinal tract ; digestion in vitro ; bioavailability ; models
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/62
Rok: 2004
Autorzy: K. Goderska, Z. Czarnecki
Tytuł: Przezywalność bakterii potencjalnie probiotycznych w preparatch utrwalanych
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 35
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/62
Rok: 2003
Autorzy: Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Micro-encapsulation of Lactobacillus acidophilus bacteria and their survivability in the environment of variable pH
W: 4rd International Conference of PHD Students : University of Miscolc, Hungary, 11-17 August 2003, Agriculture.
Adres wydawniczy: Miscolc : University of Miskolc, Inovation and Technology Transfer Centre, 2003
Szczegóły: s. 257-262, il., bibliogr.
ISBN: 963-661-586-1
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
61/62
Rok: 2002
Autorzy: Kamila Goderska, Monika Zybała, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Charakterystyka mikrokapsułkowanych bakterii z rodzaju Lactobacillus
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 250
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/62
Rok: 2002
Autorzy: Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Możliwości prowadzenia ukierunkowanej fermentacji z uzyciem kultury kefirowej w wybranych surowcach roslinnych
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 242
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP