logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GAWAŁEK JOLANTA
Liczba odnalezionych rekordów: 23



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/23
Rok: 2018
Autorzy: Tomasz Pawlak, Jolanta Gawałek, Antoni Ryniecki, Jerzy Stangierski, Idzi Siatkowski, Barbara Peplińska, Edward Pospiech
Tytuł: Microwave vacuum drying and puffing of the meat tissue - process analysis
Źródło: Dry. Technol. - [2018], il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0737-3937 e-ISSN: 1532-2300
Angielskie słowa kluczowe: meat snack ; microwave vacuum drying ; processing conditions ; puffing ; quality of puffed snaks ; response surface method
Charakt. formalna: PRE
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/23
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Przybył, Krzysztof Koszela, Jolanta Gawałek, Piotr Boniecki
Tytuł: Classification of selected puffing turkey meat based on texture and color analysis
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
Szczegóły: s. 35
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
3/23
Rok: 2018
Autorzy: Jolanta Gawałek, Marzena Berent, Maciej Skorupski, Krzysztof Przybył
Tytuł: Hybrid drying of wild boar meat - minimizing energy consumption in the process
W: Meat in technology and human nutrition under its working title Meat as a functional and pro-healthy part of our diet : V International Scientific Conference, Poznań - Tarnowo Podgórne, June 27-29, 2018, Abstracts of plenary lectures & poster presentations.
Adres wydawniczy: [B.w.] : [b.m.], 2018
Szczegóły: s. 45
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/23
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian, Antoni Ryniecki, Sławomir Bakier
Tytuł: Effects of the spray drying conditions of chokeberry (Aronia melanocarpa L.) juice concentrate on the physicochemical properties of powders
Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2017, vol. 52, iss. 9, s. 1933-1941, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0950-5423
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 grudnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: carriers ; fruit juices ; physicochemical properties ; polyphenols ; spray drying
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/23
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków z rabarbaru
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 52
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; rabarbar ; suszone soki rabarbarowe ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/23
Rok: 2017
Autorzy: Jolanta Gawałek, Beata Tora
Tytuł: Podatność na zbrylanie suszonych rozpyłowo soków z rabarbaru
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-89800-91-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/23
Rok: 2017
Autorzy: Krzysztof Przybył, Jolanta Gawałek
Tytuł: Wykorzystanie sztucznych sieci neuronowych do klasyfikacji wybranych cech suszonych rozpyłowo owoców aronii
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 31
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: proszki owocowe ; komputerowa analiza obrazu ; sztuczne sieci neuronowe ; aronia
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/23
Rok: 2017
Autorzy: Krzysztof Przybył, Jolanta Gawałek
Tytuł: Zastosowanie modelowania neuronowego do wyznaczenia deskryptorów obrazu wybranych cech proszków z rabarbaru
W: Owoce, warzywa, grzyby - innowacje w surowcach i przetwórstwie : X Ogólnopolska Naukowa Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Nieborów 25-26 maja 2017.
Adres wydawniczy: Skierniewice : Instytut Ogrodnictwa, 2017
Szczegóły: s. 30
ISBN: 978-83-89800-91-6
Polskie słowa kluczowe: proszki owocowe ; komputerowa analiza obrazu ; sztuczne sieci neuronowe ; rabarbar
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/23
Rok: 2017
Autorzy: Antoni Ryniecki, Jolanta Wawrzyniak, Jolanta Gawałek, Dariusz Horla
Tytuł: Drying control design - case sudy on the near-ambient drying of rapeseed
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 4, s. 20-23, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: sterowanie automatyczne ; projektowanie systemu sterowania ; uogólniona strategia sterowania ; suszenie nasion w temperaturze bliskiej temperaturze otoczenia ; jakość rzepaku
Angielskie słowa kluczowe: automatic process control ; control system design ; generalized control strategy ; near-ambient drying of seed ; quality of rapeseed
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/23
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian
Tytuł: Podatność na zbrylanie soku aronii suszonego rozpyłowo z zastosowaniem dekstryny tapiokowej jako nośnika
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", Poznań 5. lutego 2016, Materiały konferencyjne / Red. Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Lewandowicz.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolska; Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016
Szczegóły: s. 111
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; proszek aronii ; higroskopijność ; zbrylanie proszków
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/23
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnoowocowej podczas przechowywania
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 14
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; barwa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/23
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Wpływ przechowywania na zawartość związków bioaktywnych w suszonych rozpyłowo sokach aronii
W: Owoce, Warzywa, Grzyby - Żywność i Technologia : IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Lublin 19-20 maja 2016.
Adres wydawniczy: Lublin : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 13
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; aronia ; proszek aronii ; polifenole ; przeciwutleniacze ; antocyjany
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/23
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Anna Pilarska, Jolanta Gawałek
Tytuł: Hydrokoloidy - substancje stabilizujące żywność. Cz. 1, Funkcje, modyfikacje i uwarunkowania prawne
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 3, s. 36-39
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: stabilizatory ; hydrokoloidy ; dodatki teksturotwórcze ; zagęszczanie ; żelowanie
Angielskie słowa kluczowe: stabilizers ; hydrocolloids ; texture-additive ; thickening ; gelling
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
14/23
Rok: 2016
Autorzy: Agnieszka Anna Pilarska, Jolanta Gawałek
Tytuł: Hydrokoloidy - substancje stabilizujące żywność. Cz. 2, Charakterystyka wybranych biopolimerów i zarys problemów badawczych
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 4, s. 37-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: polisacharydy ; białka ; stabilizatory ; struktura ; właściwości ; synergizm ; nanotechnologia
Angielskie słowa kluczowe: polysaccharides ; proteins ; stabilizers ; structure ; properties ; synergism ; nanotechnology
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
15/23
Rok: 2016
Autorzy: Jolanta Gawałek, Antoni Ryniecki
Tytuł: Zużycie energii w łączonych technikach suszenia mięsa indyka
Źródło: Przem. Spoż. - 2016, t. 70, 12, s. 32-35, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: mięso indyka ; suszenie konwekcyjne ; suszenie mikrofalowo-próżniowe ; zużycie energii
Angielskie słowa kluczowe: turkey meat ; convection drying ; microwave-vacuum drying ; energy consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
16/23
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Ewa Domian
Tytuł: Wybrane właściwości suszonego rozpyłowo soku aronii z zastosowaniem dekstryny tapiokowej jako nośnika
W: IX Konferencja Naukowa z cyklu Jakość i Bezpieczeństwo Żywności nt.: "Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności - teraźniejszość i przyszłość : Warszawa, 17-18 listopada 2015 r., Materiały Konferencji Naukowej.
Adres wydawniczy: [Warszawa] : [Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego], 2015
Szczegóły: s. 23
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/23
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Bioaktywność suszonych rozpyłowo soków aronii [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 38
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/23
Rok: 2015
Autorzy: Jolanta Gawałek, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Ocena zmian barwy suszonych rozpyłowo soków aronii czarnowocowej [*]
W: Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu : VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Poznań, 28-29 maja 2015 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Poznań : Mags Production Sp. z o.o., 2015
Szczegóły: s. 39
Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Owoce i warzywa od świtu do zmierzchu", Poznań, 28-29 maja 2015 r.
Liczba znaków: 2300
Polskie słowa kluczowe: aronia ; suszenie rozpyłowe ; barwa
Angielskie słowa kluczowe: chokeberry ; drying ; colour
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/23
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Gawałek, Marcin Szulc
Tytuł: Wpływ warunków suszenia rozpyłowego soku aronii na wybrane właściwości uzyskiwanego proszku
W: IV Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 1-2 lipca 2014 / [Oprac. red. Magdalena Śledź].
Adres wydawniczy: Warszawa : [Wydawnictwo SGGW], 2014
Szczegóły: s. 53
ISBN: 978-83-7583-568-7
Polskie słowa kluczowe: aronia ; suszenie rozpyłowe ; sok z aronii ; właściwości ; gęstość nasypowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/23
Rok: 2014
Autorzy: Stanisław Lehmann, Jolanta Gawałek
Tytuł: Pompy - dobór do linii technologicznych i wyznaczanie charakterystyk / Stanisław Lehmann, Jolanta Gawałek
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 35, [1] s. : il. ; 30 cm.
Seria: Inżynieria Procesowa Biosurowców
ISBN: 978-83-7160-729-5
Liczba arkuszy: 2,3
Polskie słowa kluczowe: pompy ; pompy wirowe ; dobór pomp ; charakterystyki pomp
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/23
Rok: 2014
Autorzy: Jolanta Gawałek, Przemysław Bartczak
Tytuł: Wpływ warunków suszenia rozpyłowego soku buraka ćwikłowego na wybrane właściwości otrzymywanego proszku
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 2 (93), s. 164-174, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 29 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: suszenie rozpyłowe ; proszek z soku buraka ; skład granulometryczny
Angielskie słowa kluczowe: spray drying ; powder made from red beet juice ; granulometric composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/23
Rok: 2013
Autorzy: Piotr Wesołowski, Jolanta Gawałek
Tytuł: Wytwarzanie roztworów kazeinianu sodu mieszadłem typu stator-rotor w laboratoryjnym mieszalniku bez przegród
Źródło: Inż. Rol. - 2013, R. 17, 1 (141), s. 267-273, il., bibliogr.
p-ISSN: 1429-7264
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 marca 2014]
Polskie słowa kluczowe: mieszadło strator-rotor ; kazeinian sodu ; pyliste ciało stale ; zawiesina lekkich cząstek
Angielskie słowa kluczowe: stator-rotor stirrer ; sodium caseinate ; powdery solid body ; light particles suspension
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/23
Rok: 2012
Autorzy: Jolanta Gawałek, Piotr Wesołowski
Tytuł: Examination of rheological properties of aqueous solutions of sodium caseinate
Tytuł równoległy: Badanie właściwości reologicznych wodnych roztworów kazeinianu sodu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 4, art. 80, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_80.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: koncentraty kazeinianu sodu ; reologia ; gęstość ; lepkość
Angielskie słowa kluczowe: sodium caseinate concentrates ; rheology ; density ; viscosity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP