logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GAWĘCKI J
Liczba odnalezionych rekordów: 90



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/90
Rok: 2018
Tytuł: Produkty mleczne : Technologia i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Jana Pikula
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018. - 231 s. : il., bibliogr. przy rozdz. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-893-3
Liczba arkuszy: 15,4
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
2/90
Rok: 2018
Autorzy: Jan Gawęcki, Jan Pikul
Tytuł: Wstęp
W: Produkty mleczne : Technologia i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Jana Pikula.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2018
Szczegóły: s. 9-12, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-893-3
Liczba arkuszy: 0,22
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/90
Rok: 2017
Autorzy: Marzena Jezewska-Zychowicz, Jan Gawecki, Lidia Wadolowska, Jolanta Czarnocinska, Grzegorz Galinski, Anna Kollajtis-Dolowy, Wojciech Roszkowski, Agata Wawrzyniak, Katarzyna Przybylowicz, Beata Krusinska, Iwona Hawrysz, Malgorzata A. Slowinska, Ewa Niedzwiedzka
Tytuł: Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire for people 15-65 years old, version 1.1. - interviewer administered questionnaire
W: Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire and the manual for developing of nutritional data : Technical Report / Ed. by Jan Gawęcki.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Committee of Human Nutrition, Polish Academy of Sciences, 2017
Szczegóły: s. 3-20
ISBN: 978-83-950330-0-1
Liczba arkuszy: 0,8
Polskie słowa kluczowe: zwyczaje żywieniowe ; poglądy żywieniowe ; kwestionariusz
Angielskie słowa kluczowe: dietary habits ; nutrition beliefs ; questionnaire
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
4/90
Rok: 2017
Autorzy: Marzena Jezewska-Zychowicz, Jan Gawecki, Lidia Wadolowska, Jolanta Czarnocinska, Grzegorz Galinski, Anna Kollajtis-Dolowy, Wojciech Roszkowski, Agata Wawrzyniak, Katarzyna Przybylowicz, Beata Krusinska, Iwona Hawrysz, Malgorzata A. Slowinska, Ewa Niedzwiedzka
Tytuł: Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire for people 15-65 years old, version 1.2. - self-administered questionnaire
W: Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire and the manual for developing of nutritional data : Technical Report / Ed. by Jan Gawęcki.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Committee of Human Nutrition, Polish Academy of Sciences, 2017
Szczegóły: s. 21-33
ISBN: 978-83-950330-0-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: zwyczaje żywieniowe ; poglądy żywieniowe ; kwestionariusz
Angielskie słowa kluczowe: dietary habits ; nutrition beliefs ; questionnaire
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
5/90
Rok: 2017
Tytuł: Dietary Habits and Nutrition Beliefs Questionnaire and the manual for developing of nutritional data : Technical report / Ed. by Jan Gawecki
Adres wydawniczy: Olsztyn : Committee of Human Nutrition, Polish Academy of Sciences, 2017. - 52 s.
ISBN: 978-83-950330-0-1
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/90
Rok: 2017
Tytuł: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 219 s. : il., bibliogr. przy rozdziałach ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 15,00
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/90
Rok: 2017
Autorzy: Jan Gawęcki, Janusz Czapski
Tytuł: Wstęp
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 7-10, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 0,225
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
8/90
Rok: 2016
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Białka jako składnik pożywienia
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 9-24, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/90
Rok: 2016
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Rola białka w żywieniu i ochronie zdrowia
W: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
Szczegóły: s. 109-121, il.
ISBN: 978-83-7160-831-5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/90
Rok: 2016
Autorzy: Agata Chmurzynska, Anna M. Malinowska, Jolanta Twardowska-Rajewska, Jan Gawecki
Tytuł: Rs6586282 of the CBS gene: Its lack of effect on homocysteine concentrations, and interaction effects on body weight in elderly women
Źródło: Int. J. Vitam. Nutr. Res. - 2016, vol. 86, iss. 5/6, s. 235-241, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0300-9831 e-ISSN: 1664-2821
Polskie słowa kluczowe: suplementacja ; kwas foliowy ; witamina B12 ; witamian B6 ; lipoproteiny ; homocysteina ; polimorfizm CBS
Angielskie słowa kluczowe: folic acid supplementiation ; vitamin B12 ; vitamin B6 ; lipoproteins ; homocysteine ; CBS polymorphism
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.768
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/90
Rok: 2016
Tytuł: Białka w żywności i żywieniu / Pod red. Jana Gawęckiego
Inf. o wydaniu: Wyd. 3 popr. i uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016. - 125 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-831-5
Liczba arkuszy: 7,8
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
12/90
Rok: 2015
Autorzy: Jan Gawęcki, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: 20 lat Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W: Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka / pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015
Szczegóły: s. 129-144, il.
ISBN: 978-83-7160-782-0
Liczba arkuszy: 1,2
Polskie słowa kluczowe: Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; żywienie człowieka ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
13/90
Rok: 2015
Tytuł: Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka / pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 144 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-782-0
Liczba arkuszy: 10,4
Polskie słowa kluczowe: technologia żywności ; żywienie człowieka ; Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
14/90
Rok: 2014
Autorzy: Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Niezbilansowane diety, czyli żywienie niezgodne z normami
W: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 79-96, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-741-7
Liczba arkuszy: 1,3
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
15/90
Rok: 2014
Autorzy: Marzena Jeżewska-Zychowicz, Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska, Jolanta Czarnocińska, Grzegorz Galiński, Anna Kołłajtis-Dołowy, Wojciech Roszkowski, Agata Wawrzyniak, Katarzyna Przybyłowicz, Beata Krusińska, Iwona Hawrysz, Małgorzata Anna Słowińska, Ewa Niedźwiedzka
Tytuł: Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych dla osób w wieku od 16 do 65 lat, wersja 1.1 - kwestionariusz administrowany przez ankietera-badacza
W: Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, 2014
Szczegóły: s. 3-20
ISBN: 978-83-63305-19-2
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 września 2015].
Liczba arkuszy: 0,8
Polskie słowa kluczowe: poglądy żywieniowe ; zwyczaje żywieniowe ; kwestionariusz
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/90
Rok: 2014
Autorzy: Marzena Jeżewska-Zychowicz, Jan Gawęcki, Lidia Wądołowska, Jolanta Czarnocińska, Grzegorz Galiński, Anna Kołłajtis-Dołowy, Wojciech Roszkowski, Agata Wawrzyniak, Katarzyna Przybyłowicz, Beata Krusińska, Iwona Hawrysz, Małgorzata A. Słowińska, Ewa Niedźwiedzka
Tytuł: Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych dla osób w wieku od 16 do 65 lat, wersja 1.2 - kwestionariusz do samodzielnego wypełnienia przez Respondenta
W: Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, 2014
Szczegóły: s. 21-33
ISBN: 978-83-63305-19-2
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 września 2015].
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: poglądy żywieniowe ; zwyczaje żywieniowe ; kwestionariusz
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
17/90
Rok: 2014
Tytuł: Bezpieczeństwo żywności i żywienia / Pod red. Jana Gawęckiego i Zbigniewa Krejpcio
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 149 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-741-7
Polskie słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; zagrożenia chemiczne ; zagrożenia mikrobiologiczne ; zagrożenia fizyczne ; zarządzanie bezpieczeństwem żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/90
Rok: 2014
Autorzy: Jan Gawęcki, Jolanta Czarnocińska, Józef Korczak, Małgorzata Kulczak
Tytuł: Zbiór zadań i pytań z Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z lat 2009-2014 / Jan Gawęcki, Jolanta Czarnocińska, Józef Korczak, Małgorzata Kulczak
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo Format-AB, 2014. - 118 s. : bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-89184-55-9
Liczba arkuszy: 4,0
Polskie słowa kluczowe: Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności ; zbiór zadań
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/90
Rok: 2013
Autorzy: Agata Chmurzyńska, Anna M. Malinowska, Jolanta Twardowska-Rajewska, Jan Gawęcki
Tytuł: Elderly women: Homocysteine reduction by short-term folic acid supplementation resulting in increased glucose concentrations and affecting lipid metabolism (C677T MTHFR polymorphism)
Źródło: Nutrition. - 2013, vol. 29, no. 6, s. 841-844, il., bibliogr.
p-ISSN: 0899-9007 e-ISSN: 1873-1244
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: folic acid supplementation ; homocysteine ; MTHFR ; lipids ; elderly
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.046
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/90
Rok: 2013
Tytuł: Żywienie u progu i u schyłku życia / pod red. Jana Gawęckiego, Wojciecha Roszkowskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 146 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-698-4
Liczba arkuszy: 9,8
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; dzieci ; młodzież ; ludzie starsi ; wartość odżywcza ; zwyczaje żywieniowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
21/90
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych w zależności od wieku badanych osób
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 321-323, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: sytość ; indeks sytości ; produkty spożywcze ; otyłość ; wiek
Angielskie słowa kluczowe: satiety ; satiety index ; foods ; obesity ; age
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/90
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Anioła, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ spożycia wybranych preparatów skrobi modyfikowanej fizycznie na biodostępność α-tokoferolu u szczurów
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 328-331, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: skrobia oporna ; biodostępność ; alfa-tokoferol ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: resistant starch ; bioavailability ; alpha-tocopherol ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
23/90
Rok: 2012
Autorzy: A. Chmurzyńska, A. Malinowska, J. Gawęcki, J. Twardowska-Rajewska
Tytuł: Effectiveness of short-term low-dose folic acid supplementation in Polish elderly
Źródło: Clin. Chem. Lab. Med. - 2012, vol. 50, iss. 2, s. A49
p-ISSN: 1434-6621
Uwagi: Congress Abstracts: Advances and Controversies in B-Vitamins and Choline, Leipzig, Germany, March 5-8, 2012. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
24/90
Rok: 2011
Autorzy: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
Tytuł: Normy wyżywienia i wzory żywieniowe
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / Pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 45-54, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; normy żywienia ; dietetyka ; wzory żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
25/90
Rok: 2011
Autorzy: Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski
Tytuł: Profile żywieniowe jako instrument promocji żywności prozdrowotnej
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 95-103, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; wartość odżywcza ; promocja ; profile żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/90
Rok: 2011
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Rola nauki o żywieniu w kształtowaniu zdrowego modelu spożycia żywności
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 9-21, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywienie racjonalne ; normy żywienia ; cele żywieniowe ; choroby człowieka ; czynniki żywieniowe ; zalecenia żywieniowe ; wzbogacanie żywności
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/90
Rok: 2011
Tytuł: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011. - 134 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; edukacja żywieniowa ; normy żywienia ; higiena żywności ; marketing
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
28/90
Rok: 2011
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jarosław Walkowiak, Rafał W. Wójciak, Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio
Tytuł: Stan wysycenia organizmu cynkiem a wrażliwość smakowa i występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u młodych wegetarian
W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Aspekty zdrowotne żywności i żywienia" : Białystok, 21-23 września 2011, Streszczczenia plakatów i referatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Aspekty Zdrowotne Żywności i Żywienia", 2011
Szczegóły: s. 93
ISBN: 978-83-89934-62-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/90
Rok: 2011
Autorzy: Jacek Anioła, Grzegorz Galiński, Wioleta Olejniczak, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ wielkości dodatku do diety szczurów preparatów wysokobłonnikowych jabłkowego oraz buraczanego na dostępność biologiczną witaminy E
W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Aspekty zdrowotne żywności i żywienia" : Białystok, 21-23 września 2011, Streszczczenia plakatów i referatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Aspekty Zdrowotne Żywności i Żywienia", 2011
Szczegóły: s. 87
ISBN: 978-83-89934-62-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/90
Rok: 2010
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Pokarm jako źródło energii
W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 19-30, il.
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; energia chemiczna ; źródła energii ; żywność ; wartość energetyczna ; kaloryczność ; spalanie energii
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/90
Rok: 2010
Autorzy: Agata Chmurzynska, Anna Malinowska, Jolanta Twardowska-Rajewska, Jan Gawęcki
Tytuł: The interplay between folate intake, MTHFR C677T polymorphism, and lipid metabolism in the elderly
Źródło: J. Nutrigenet. Nutrigenomics. - 2010, vol. 3, no. 2/3, s. 81
p-ISSN: 1661-6499 e-ISSN: 1661-6758
Uwagi: 4th Congress of the International Society of Nutrigenetics/Nutrigenomics (ISNN), November 18-20, 2010, Pamplona, Spain, Abstracts. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
32/90
Rok: 2010
Tytuł: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 132 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-577-2
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; źródła energii ; żywność ; wartość energetyczna ; żywność niskokaloryczna ; zapotrzebowanie na energię ; otyłość ; leczenie ; dieta odchudzająca
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/90
Rok: 2010
Tytuł: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010. - 147 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; mikroorganizmy ; mikrobiologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/90
Rok: 2009
Autorzy: Wojciech Roszkowski, Jan Gawęcki
Tytuł: Wskaźniki wartości odżywczej produktów spozywczych oparte na profilach żywieniowych
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 21
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/90
Rok: 2009
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Blaski i cienie wzbogacania żywności
W: Żywność wzbogacona i nutraceutyki / Red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski, 2009
Szczegóły: s. 15-28, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-902699-9-3
Polskie słowa kluczowe: wzbogacanie żywności ; żywność wzbogacona ; substancje wzbogacające ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/90
Rok: 2008
Tytuł: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008. - 148 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 8
ISBN: 978-83-7160-506-2
Polskie słowa kluczowe: woda ; woda pitna ; źródła wody ; jakość wód ; żywienie człowieka ; zapotrzebowanie na wodę ; napoje ; napoje bezalkoholowe ; wody mineralne ; soki owocowe ; soki warzywne ; mleko ; napoje mleczne ; kawa ; herbata czarna ; zupy ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/90
Rok: 2008
Tytuł: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008. - 148 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-486-7
Polskie słowa kluczowe: woda ; woda pitna ; źródła wody ; jakość wód ; żywienie człowieka ; zapotrzebowanie na wodę ; napoje ; napoje bezalkoholowe ; wody mineralne ; soki owocowe ; soki warzywne ; mleko ; napoje mleczne ; kawa ; herbata czarna ; zupy ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/90
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Tubacka, Anna Janczak
Tytuł: Wpływ niedożywienia szczurzych matek na skłonność do hiperfagii u ich potomstwa
Źródło: Pr. Mater. Zootech. - 2008, 66, s. 86
p-ISSN: 0137-1649
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały z Konferencji Naukowej "Zwierzęta w badaniach naukowych", SGGW 18-19 września 2008.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/90
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 8
Szczegóły: s. 141-148, il.
ISBN: 978-83-7160-506-2
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; żywienie człowieka ; napoje ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/90
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych napojów
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 141-148, il.
ISBN: 978-83-7160-486-7
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; żywienie człowieka ; napoje ; wartość energetyczna ; wartość odżywcza ; aspekty zdrowotne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/90
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki, Piotr Krajewski
Tytuł: Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 8
Szczegóły: s. 9-17, il.
ISBN: 978-83-7160-506-2
Polskie słowa kluczowe: woda ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; źródła wody ; zasoby wodne ; zaopatrzenie w wodę
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/90
Rok: 2008
Autorzy: Jan Gawęcki, Piotr Krajewski
Tytuł: Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
W: Woda w żywieniu i jej źródła / Pod red. Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2008
Szczegóły: s. 9-17, il.
ISBN: 978-83-7160-486-7
Polskie słowa kluczowe: woda ; skład chemiczny ; właściwości fizykochemiczne ; źródła wody ; zasoby wodne ; zaopatrzenie w wodę
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/90
Rok: 2007
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki, Maria Jeżewska
Tytuł: Effect of flavour enhancers on the occurrence of sensory-specific satiety in humans depending on their sex and age
Tytuł równoległy: Wpływ intensyfikatorów smaku na występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u ludzi w zależności od ich płci i wieku
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 1, s. 97-102, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 czerwca 2017].
Angielskie słowa kluczowe: sensory-specific satiety ; flavour enhancers ; sex ; age
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
44/90
Rok: 2007
Tytuł: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod. red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007. - 192 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; żywność ; jakość sensoryczna ; zmysły ; wrażenia zmysłowe ; percepcja
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/90
Rok: 2007
Autorzy: Jan Gawęcki, Janina Gawęcka
Tytuł: Ocena sprawności zmysłów człowieka
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 35-43
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: zmysły ; narządy zmysłów ; sprawność ; ocena
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/90
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Zielke, Jan Gawęcki
Tytuł: Przyczyny zróżnicowanej sprawności sensorycznej ludzi
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 45-55, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; zmysły ; sprawność sensoryczna ; zróżnicowanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/90
Rok: 2007
Autorzy: Jan Gawęcki, Grzegorz Galiński
Tytuł: Sensoryczne mechanizmy regulacji spożywania pokarmu
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 169-185, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: spożycie pokarmu ; regulacja ; mechanizmy sensoryczne ; preferencje pokarmowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/90
Rok: 2007
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Zmysły jako łącznik z otoczeniem i stymulator zachowań
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 13-18, il.
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: zmysły ; odbiór bodźców ; zachowanie człowieka ; zachowania żywieniowe
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/90
Rok: 2006
Autorzy: Jan Gawęcki, Grzegorz Galiński, Jadwiga Lipka
Tytuł: Ocena spożycia energii i białka przez dzieci przedszkolne z różnych środowisk i regionów
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 665-668, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: dzieci przedszkolne ; spożycie energii ; spożycie białka
Angielskie słowa kluczowe: energy intake ; protein intake ; pre-school children
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/90
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/90
Rok: 2006
Autorzy: G. Galiński, J. Gawęcki, I. Stefaniak
Tytuł: Zmiana poziomu glukozy we krwi a rozwój sytości sensorycznie specyficznej u ludzi młodych o zróżnicowanym wskaźniku masy ciała BMI
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
Szczegóły: s. 29-30
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/90
Rok: 2006
Autorzy: Jan Gawęcki, Grzegorz Galiński, Jadwiga Lipka
Tytuł: Ocena spożycia energii i białka przez dzieci przedszkolne z różnych środowisk i regionów
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 62
Polskie słowa kluczowe: dzieci przedszkolne ; spożycie energii ; spożycie białka
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/90
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badanich in vitro
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 106-107
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/90
Rok: 2006
Tytuł: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Libudzisz
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006. - 147 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: żywność ; żywienie człowieka ; mikroorganizmy ; mikrobiologia żywności
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/90
Rok: 2005
Autorzy: Jan Gawęcki, Grzegorz Galiński, Małgorzata Konieczka, Mariola Kufel
Tytuł: Ilościowa i jakościowa ocena spożycia tłuszczów i węglowodanów przez dzieci przedszkolne z różnych środowisk i regionów
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 393-395, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: dzieci przedszkolne ; spożycie węglowodanów ; spożycie tłuszczów
Angielskie słowa kluczowe: carbohydrates intake ; fats intake ; pre-school children
Charakt. formalna: PA
Praca afiliowana przez UP
56/90
Rok: 2005
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki, Maria Jeżewska
Tytuł: Wpływ glutaminianu sodu na występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u kobiet i mężczyzn po 60. roku życia
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 389-392, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: ludzie starsi ; płeć ; sytość sensorycznie specyficzna ; żywność ; intensyfikatory smaku ; glutaminian sodu
Angielskie słowa kluczowe: sensory-specific satiety ; monosodium glutamate ; sex ; elderly
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/90
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/90
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
59/90
Rok: 2002
Tytuł: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002. - 105 s., [8] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-261-8
Uwagi: I wyd. książki ukazało się w serii: "Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu". Wyd AR Poznań i Katedry Higieny Żywienia Człowieka, Poznań 2000
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/90
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki
Tytuł: Rola witamin i skutki ich niedoboru lub nadmiaru w organizmie człowieka
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 45-54
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: człowiek ; hipowitaminoza ; awitaminoza ; hiperwitaminoza ; witaminy ; skutki niedoboru ; skutki nadmiaru ; choroby człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/90
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Witaminy jako składnik pożywienia
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 7-14, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; budowa chemiczna ; aktywność biologiczna ; żywność
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/90
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke
Tytuł: Witaminy w pytaniach i odpowiedziach
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 99-105
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/90
Rok: 2002
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Nogala-Kałucka
Tytuł: Zalecane spożycie witamin z żywnością
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2002
Szczegóły: s. 37-44, il.
ISBN: 83-7160-261-8
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; normy spożycia ; suplementacja witaminami ; żywienie człowieka
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/90
Rok: 2001
Tytuł: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego
Inf. o wydaniu: Wyd. 2.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001. - 122 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 83-7160-248-0
Polskie słowa kluczowe: węglowodany ; cukry ; skrobia ; glikogen ; błonnik pokarmowy ; składniki pokarmowe
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/90
Rok: 2001
Autorzy: Jolanta Czarnocinska, Jan Gawęcki
Tytuł: Rola węglowodanów w żywieniu i ochronie zdrowia
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001
Szczegóły: s. 109-117, il.
ISBN: 83-7160-248-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/90
Rok: 2001
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Węglowodany jako składnik pożywienia
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001
Szczegóły: s. 7-20, il.
ISBN: 83-7160-248-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/90
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Zielke, Jan Gawęcki
Tytuł: Porównanie preferencji pokarmowych osób starszych i osób młodych
W: Konsument żywności i jego zachowania rynkowe : Ogólnopolska konferencja naukowa, Warszawa, 12-13.10.2000 / Red. Nauk. Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2000
Szczegóły: s. 498-502, bibliogr.
ISBN: 83-7244-144-8
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/90
Rok: 2000
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ środków słodzących i skrobi modyfikowanych na specyficzną sytość sensoryczną
W: Konsument żywności i jego zachowania rynkowe : Ogólnopolska konferencja naukowa, Warszawa, 12-13.10.2000 / Red. Nauk. Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2000
Szczegóły: s. 295-299, il., bibliogr.
ISBN: 83-7244-144-8
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/90
Rok: 2000
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Wybrane fizjologiczne uwarunkowania zachowań konsumentów żywności
W: Konsument żywności i jego zachowania rynkowe : Ogólnopolska konferencja naukowa, Warszawa, 12-13.10.2000 / Red. Nauk. Krystyna Gutkowska, Irena Ozimek.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2000
Szczegóły: s. 300-306, il.
ISBN: 83-7244-144-8
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/90
Rok: 2000
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Błędy metodologiczne w badaniach żywieniowych na zwierzętach laboratoryjnych
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 55-56
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/90
Rok: 2000
Autorzy: Jolanta Czarnocinska, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Porównanie biodostępności witaminy A z margaryny i masła
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 62-63
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/90
Rok: 2000
Autorzy: Jarosław Walkowiak, Juliusz Przysławski, Rafał W. Wójciak, Jan Gawęcki
Tytuł: Surowicze stężenia cynku u chorych na mukowiscydozę a ekspresja kliniczna choroby
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 32-33
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/90
Rok: 2000
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ kompozycji tłuszczu diety na biodostępność witaminy E
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 63-64
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/90
Rok: 2000
Tytuł: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000. - 105 s., [8] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 5
ISBN: 83-7160-215-4
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/90
Rok: 2000
Tytuł: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998. - 123 s., [4] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 3
ISBN: 83-7160-136-0
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/90
Rok: 2000
Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Jan Gawęcki
Tytuł: Rola witamin i skutki ich niedoboru lub nadmiaru w organizmie człowieka
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 5
Szczegóły: s. 45-54
ISBN: 83-7160-215-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/90
Rok: 2000
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Witaminy jako składnik pożywienia
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 5
Szczegóły: s. 7-14, il.
ISBN: 83-7160-215-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/90
Rok: 2000
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Zielke
Tytuł: Witaminy w pytaniach i odpowiedziach
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 5
Szczegóły: s. 99-105
ISBN: 83-7160-215-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/90
Rok: 2000
Autorzy: Jan Gawęcki, Małgorzata Nogala-Kalucka
Tytuł: Zalecane spożycie witamin z żywnością i suplementami
W: Witaminy / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2000
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 5
Szczegóły: s. 37-44, il.
ISBN: 83-7160-215-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/90
Rok: 1999
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki, Julita Reguła, Małgorzata Tubacka
Tytuł: Wpływ hornonów płciowych na preferencje smakowe szczurów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1999, 23 (314), s. 21-29, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: hormones ; sex ; taste preferences ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/90
Rok: 1998
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Jan Gawęcki
Tytuł: Rola węglowodanów w żywieniu i ochronie zdrowia
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 3
Szczegóły: s. 109-117, il.
ISBN: 83-7160-136-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/90
Rok: 1998
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Węglowodany jako składnik pożywienia
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 3
Szczegóły: s. 7-20, il.
ISBN: 83-7160-136-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/90
Rok: 1997
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Białka jako składnik pożywienia
W: Białka w żywności i zywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 2
Szczegóły: s. 7-20, il.
ISBN: 83-7160-085-2
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
84/90
Rok: 1997
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Rola białka w żywieniu i ochronie zdrowia
W: Białka w żywności i zywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 2
Szczegóły: s. 90-100, il.
ISBN: 83-7160-085-2
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/90
Rok: 1997
Autorzy: Małgorzata Zielke, Jan Gawęcki
Tytuł: Testy i pytania sprawdzające
W: Białka w żywności i zywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 2
Szczegóły: s. 103-107
ISBN: 83-7160-085-2
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/90
Rok: 1997
Tytuł: Białka w żywności i żywieniu / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1997. - 107 s., [4] s. tabl. kolor. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 2
ISBN: 83-7160-085-2
Polskie słowa kluczowe: witaminy ; żywienie człowieka ; źródła witamin ; metabolizm człowieka
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/90
Rok: 1996
Tytuł: Prawda o tłuszczach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza, 1996. - 78 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, z. 1
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
88/90
Rok: 1996
Autorzy: Jan Gawęcki, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie zdrowia
W: Prawda o tłuszczach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza, 1996
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 1
Szczegóły: s. 58-73, il.
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/90
Rok: 1996
Autorzy: Jan Gawęcki
Tytuł: Tłuszcz jako składnik pożywienia
W: Prawda o tłuszczach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza, 1996
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 1
Szczegóły: s. 4-15, il.
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/90
Rok: 1992
Autorzy: Jan Jeszka, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ składu diety oraz aktywności ruchowej na przyrosty masy ciała i wydolność fizyczną szczurów
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1992, 17 (233), s. 49-62, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP