logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GAJEWSKA-SZCZERBAL HANNA
Liczba odnalezionych rekordów: 20



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/20
Rok: 2016
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: The influence of meat muscle structural properties on mechanical and texture parameters of canned ham
Źródło: J. Food Eng. - 2016, vol. 181, s. 1-9, il., bibliogr.
p-ISSN: 0260-8774
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: connective tissue ; muscle fibres ; rheology ; texture ; canned ham
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.099
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/20
Rok: 2014
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: Application of low-field NMR technique for evaluation of the influence of functional additives on water attributes in pork meat
Źródło: Fleischwirtsch. China. - 2014, 4, s. 37-42, il., bibliogr.
p-ISSN: 2193-5149
Angielskie słowa kluczowe: pork muscles ; functional additives ; properties of water ; low-field NMR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: CHI
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
3/20
Rok: 2014
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Tomasz Szablewski, Justyna Konieczka
Tytuł: Wpływ techniki pakowania na zmiany przechowalnicze kiełbasy polskiej
W: Identyfikacja i ocena żywności o gwarantowanej wysokiej jakości [Dokument elektroniczny] : Poznań, 2014.11.18.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 54
Polskie słowa kluczowe: kiełbasa polska ; pakowanie próżniowe ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/20
Rok: 2013
Autorzy: Bożena Danyluk, Jerzy Stangierski, Hanna Gajewska-Szczerbal, Jan Pyrcz
Tytuł: Impact of environmental water activity on E. faecium thermoresistance and possibility of regeneration of heat-damaged cells in pasteurised canned meat
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2013, vol. 235, iss. 6, s. 1041-1047, bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 listopada 2013].
Angielskie słowa kluczowe: thermoresistance ; Enterococcus faecium ; water activity ; pasteurization
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.387
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/20
Rok: 2013
Autorzy: Hanna Maria Baranowska, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: Application of low-field NMR technique for evaluation of the influence of functional additives on water attributes in pork meat
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2013, vol. 28, 6, s. 67-71, il., bibliogr.
p-ISSN: 0179-2415
Angielskie słowa kluczowe: pork muscles ; functional additives ; properties of water ; low-field NMR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
6/20
Rok: 2013
Autorzy: Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piatek, Hanna Gajewska-Szczerbal, Kamila Morawska
Tytuł: Application of computer image analysis to evaluate the effectiveness of mixing batter in the paddle mixer
Tytuł równoległy: Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do oceny efektywności mieszania farszu w mieszarce łopatkowej
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 164-165
Polskie słowa kluczowe: mieszanie ; komputerowa analiza obrazu
Angielskie słowa kluczowe: mixing ; computer image analysis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
7/20
Rok: 2011
Autorzy: H. Gajewska-Szczerbal, A. Perek
Tytuł: Dynamics of changes in the thermal resistance of the pigs' intramuscular collagen and in the fragility of m. semimembranosus during the production of canned models
W: Proceedings of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław, 19-20 September 2011.
Adres wydawniczy: Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 51-52
ISBN: 978-83-7717-070-0
Polskie słowa kluczowe: przetwórstwo mięsa ; obróbka termiczna ; konserwy mięsne ; mięso wieprzowe ; kruchość mięsa ; kolagen śródmięśniowy
Angielskie słowa kluczowe: intramuscular collagen ; resistance ; canned pork products
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
8/20
Rok: 2010
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Hanna Maria Baranowska
Tytuł: Water holding properties in pork longissimus dorsi muscle due to two different injection techniques
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2010, vol. 25, 3, s. 56-59, il.
p-ISSN: 0179-2415
Angielskie słowa kluczowe: muscles ; curing technique ; water ; water activity ; NMR
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
9/20
Rok: 2010
Autorzy: Ryszard Rezler, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: Analysis of changes of mechanical-rheological properties of corneg and pasteurised ham muscles
Tytuł równoległy: Analiza zmian właściwości mechaniczno-reologicznych peklowanych i pasteryzowanych mięśni szynki
W: Meat in Technology and Human Nutrition : Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers: IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 157-158
ISBN: 978-83-7160-587-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
10/20
Rok: 2010
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Hanna M. Baranowska, Ryszard Kowalski
Tytuł: Analysis of water binding state in model muscle protein systems as effect of influence of selected brines
Tytuł równoległy: Analiza stanu związania wody pod wpływem wybranych solanek
W: Meat in Technology and Human Nutrition : Conditions determining production of meat and processed meats in view of cultural heritage and expectations of contemporary consumers: IV International Scientific Conference, Poznań - Rosnówko, 23-24.06.2010, Abstracts of plenary lectures and conference papers.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 68-70
ISBN: 978-83-7160-587-1
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
11/20
Rok: 2008
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Comparison of structural changes of the musculus longissimus thoracis and musculus longissimus lumborum during curing and thermal treatment
Tytuł równoległy: Porównanie zmian struktury musculus longissimus thoracis i musculus longissimus lumborum podczas peklowania i obróbki ceplnej
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 90
ISBN: 978-83-61314-24-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/20
Rok: 2008
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Wojciech Lorek, Robert Panek
Tytuł: Quantitative changes in the hydrothermal collagen resistance in the cured and pasteurised porcine semimembranosus muscle
Tytuł równoległy: Zmiany ilości i hydrotermicznej oporności kolagenu w peklowanym i pasteryzowanym świńskim mięśniu półbłoniastym
W: Book of abstracts of the 3rd International Symposium : "Safe food. Plant production, animal production, management", September 18-20, 2008, Bydgoszcz, Poland.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Bydgoszcz University of Technology and Life Sciences Press, 2008
Szczegóły: s. 91
ISBN: 978-83-61314-24-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/20
Rok: 2006
Autorzy: Bozena Danyluk, Jan Pyrcz, Hanna Gajewska-Szczerbal, Jerzy Stangierski, Magdalena Klem, Marek Siwulski
Tytuł: Leading to measurable profits. Role of mushroom powder in affecting the quality of sterilised meat products "luncheon" type
Źródło: Fleischwirtsch. Int. - 2006, vol. 21, 2, s. 44-46, 49-50
p-ISSN: 0179-2415
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/20
Rok: 2006
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak
Tytuł: Analiza zmian struktury histologicznej mięśni świńskich pod wpływem nastrzyku solanką, masowania i pasteryzacji
Tytuł równoległy: Analysis of changes in histological structure of porcine muscles under the influence of brine injection, massaging and pasteurization
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 176
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
15/20
Rok: 2006
Autorzy: Hanna Gajewska-Szczerbal, Ewa Hewak
Tytuł: Dynamika zmian zawartości kolagenu i stopnia jego termolizy w m. longissimus thoracis i m. longissimus lumborum świń pod wpływem solanek o zróżnicowanym składzie
Tytuł równoległy: Dynamics of changes in collagen content and its thermohydrolysis rate in m. longissimus thoracis and m. longissimus lumborum of pigs under the influence of inorganic acid salts
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 175
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
16/20
Rok: 1992
Autorzy: Barbara Dzierżyńska-Cybulko, Edward Pospiech, Hanna Gajewska-Szczerbal, Krystyna Dolata
Tytuł: Ocena mięsa młodego bydła rzeźnego żywionego sianokiszonką z terenów intensywnie nawożonych gnojowicą
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1992, 17 (233), s. 13-24, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/20
Rok: 1983
Autorzy: Barbara Dzierżyńska-Cybulko, Hanna Gajewska-Szczerbal, Edward Pospiech, Krystyna Dolata, Wojciech Chalcarz
Tytuł: Jakość surowca mięsnego młodego bydła żywionego paszą z łąk i pastwisk nawożonych gnojowicą
Źródło: Rocz. AR Pozn., Rol. - 1983, 26 (142), s. 9-23, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1754
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/20
Rok: 1983
Autorzy: Barbara Dzierżyńska-Cybulko, Edward Pospiech, Hanna Gajewska-Szczerbal, Krystyna Dolata, Barbara Szczepaniak, Wojciech Chalcarz
Tytuł: Ocena przetworów z mięsa buhajków żywionych paszą z łąk i pastwisk nawożonych gnojowicą
Źródło: Rocz. AR Pozn., Rol. - 1983, 26 (142), s. 37-57, il., bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1754
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/20
Rok: 1983
Autorzy: Barbara Dzierżyńska-Cybulko, Aleksandra Swulińska-Katulska, Edward Pospiech, Hanna Gajewska-Szczerbal
Tytuł: Ocena wartości odżywczej białka surowca mięsnego buhajków żywionych paszą z łąk nawożonych gnojowicą
Źródło: Rocz. AR Pozn., Rol. - 1983, 26 (142), s. 59-67, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1754
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/20
Rok: 1983
Autorzy: Barbara Dzierżyńska-Cybulko, Edward Pospiech, Hanna Gajewska-Szczerbal, Krystyna Dolata
Tytuł: Przemiany glikogenolityczne w mięśniach buhajków karmionych paszą z łąk i pastwisk nawożonych gnojowicą
Źródło: Rocz. AR Pozn., Rol. - 1983, 26 (142), s. 25-36, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1754
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP