logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GÓRNA B
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2019
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Artur Szwengiel, Barbara Górna, Jacek Nowak, Wiktor Obuchowski, Zbigniew Czarnecki
Opis patentowy. Polska, 231446 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania makaronu oraz makaron wytworzony tym sposobem
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 410905, 09.01.2015. 18.07.2016 BUP 15/16
Ogłoszenie: 28.02.2019 WUP 02/19
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 75.000
Praca afiliowana przez UP
2/19
Rok: 2018
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Barbara Stachowiak, Łukasz K. Kaczyński, Paulina Bierzuńska, Barbara Górna
Tytuł: The stability of the casein-gluconate matrix in reduced-lactose kefir with soluble fraction polysaccharides containing b-glucan from Pleurotus ostreatus
Źródło: Int. J. Dairy Technol. - 2018, vol. 71, iss. 1, s. 122-130, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1364-727X
Uwagi: Publikacja dostępna rónież online [Dostęp: 13 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: kefir ; fermentacja ; Pleurotus ostreatus
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.522
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/19
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Barbara Górna
Opis patentowy. Polska, 228657 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania kruchych ciastek i kruche ciastka uzyskane tym sposobem
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 410909, 09.01.2015. 18.07.2016 BUP 15/16
Ogłoszenie: 30.04.2018 WUP 04/18
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 75.000
Praca afiliowana przez UP
4/19
Rok: 2018
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki
Opis patentowy. Polska, 230069 B1
Tytuł wynalazku: Sposób wytwarzania ekstrudowanych chrupek oraz chrupki ekstrudowane wytworzone tym sposobem
Właœciciel: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań, Polska
Zgłoszenie: 410907, 09.01.2015. 18.07.2016 BUP 15/16
Ogłoszenie: 28.09.2018 WUP 09/18
Charakt. formalna: PT
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 75.000
Praca afiliowana przez UP
5/19
Rok: 2017
Autorzy: Kamil Misiak, Barbara Górna, Ewelina Król, Roman Hołubowicz
Tytuł: Yield and quality of mung bean (Vigna radiata (L.) R. Wilczek) seeds produced in Poland
Źródło: Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Na., Hortic. - 2017, vol. 74, no. 2, s. 149-154, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1843-5254 e-ISSN: 1843-5394
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: bean seed yield ; bean seed quality ; mung bean
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/19
Rok: 2017
Autorzy: Xianzong Xia, Ruoxi Yin, Wei He, Barbara Górna, Roman Hołubowicz
Tytuł: Seed yield and quality of sword bean (Canavalia gladiata (Jacq.) DC.) produced in Poland
Źródło: Not. Bot. Horti Agrobot. Cluj-Na. - 2017, vol. 45, no. 2, s. 561-568, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0255-965X e-ISSN: 1842-4309
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 września 2017].
Angielskie słowa kluczowe: Jack bean ; seed size ; seed germination ; seed vigour ; water absorption capacity ; chemical contents
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.648
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/19
Rok: 2016
Autorzy: Barbara Górna, Magdalena Szpakowska, Jacek Nowak, Roman Hołubowicz
Tytuł: Selected breeding characters and seed protein content of adzuki bean (Phaseolus angularis W.H. White) grown in Central Europe
Tytuł równoległy: Wybrane cechy hodowlane i zawartość białka ogólnego w nasionach różnych odmian fasoli adzuki (Phaseolus angularis W.H. White) uprawianej w środkowej Europie
Źródło: Acta Agrophys. - 2016, vol. 23, 4, s. 569-582, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125 e-ISSN: 2300-6730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: fasola adzuki ; Vigna angularis ; cechy hodowlane ; kiełkowanie nasion ; białko
Angielskie słowa kluczowe: adzuki bean ; Vigna angularis ; been breeding characters ; seed germination ; seed protein
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/19
Rok: 2016
Autorzy: Barbara Górna, Jonasz Biesiada, Jacek Nowak, Roman Hołubowicz
Tytuł: Możliwość uprawy w Polsce oraz wybrane wskaźniki wartości odżywczej kapusty chińskiej kwitnącej (Brassica campestris (L.) ssp. chinensis var. utillis Tsen et Lee)
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2016, t. 21, nr 1, s. 38-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600 e-ISSN: 2392-1765
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 kwietnia 2016].
Polskie słowa kluczowe: kapusta chińska kwitnąca ; Brassica campestris ssp. chinensis var. utilis ; wartość odżywcza ; białko ogólne ; substancje redukujące
Angielskie słowa kluczowe: Chinese flowering cabbage ; Brassica campestris ssp. chinensis var. utilis ; nutrient value ; total protein ; reducing substances
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/19
Rok: 2016
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Barbara Górna
Tytuł: Bioactive components of pomegranate fruit and their transformation by fermentation processes
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 631-640, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: polyphenolic compounds ; antioxidant activity ; fermentation processes ; health promoting properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/19
Rok: 2015
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Katarzyna Szambelan, Barbara Górna, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ czynników agrotechnicznych i rodzaju surowca skrobiowego na wydajność fermentacji etanolowej
W: Żywność - Zdrowie - Przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
Szczegóły: s. 125
ISBN: 978-83-935421-6-1
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 17 września 2015].
Polskie słowa kluczowe: surowce skrobiowe ; fermentacja etanolowa ; poziomy nawożenia
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/19
Rok: 2014
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki, Wiktor Obuchowski
Tytuł: The use of legumes in the creation of pasta products with high content of nutrients and bioactive components
W: Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy : 3rd International Iseki Food Conference, 21-23 May, 2014, Athens, Greece, Book of Abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L.M. Silva, Eleni Gogou.
Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
Szczegóły: s. 116
ISBN: 978-960-89789-8-0
Polskie słowa kluczowe: fermentacja ; strączkowe ; Lactobacillus plantarum ; makaron
Angielskie słowa kluczowe: fermentation ; leguminous ; Lactobacillus plantarum ; pasta
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/19
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Nowak, Barbara Górna, Włodzimierz Nowak
Tytuł: Wykorzystanie grzybów strzępkowych do biodegradacji ścieków z przemysłu ziemniaczanego z jednoczesną produkcją biomasy pleśniowej na cele paszowe
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2013, R. 20, nr 6 (91), s. 191-203, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 grudnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ścieki ziemniaczane ; grzyby strzępkowe ; ChZT ; pierwiastki biogenne ; biodegradacja ; biomasa pleśniowa
Angielskie słowa kluczowe: biodegradation ; filamentous fungi ; COD ; biogenic substances ; mould biomass
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.311
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/19
Rok: 2010
Autorzy: Jacek Nowak, Barbara Górna, Małgorzata Lasik
Tytuł: Możliwości zastosowania grzybów z rodzaju Rhizopus do oczyszczania wybranych ścieków przemysłu skrobiowego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 3, s. 31-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
14/19
Rok: 2007
Autorzy: K. Goderska, M. Gumienna, B. Górna, Z. Czarnecki
Tytuł: Examination of changes in quantity of phenolic compounds and the survival of Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus plantarum in bean-derived chips
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2007, vol. 54, Suppl. 1, s. 19
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Tytuł zeszytu: Abstracts of the 1st International Conference "EUROBIOTECH" Biotechnology in Agriculture, Kraków, Poland, 25-27 April, 2007. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/19
Rok: 2005
Autorzy: Barbara Górna, Jacek Nowak, Ewa Tomczak
Tytuł: Ocena możliwości biodegradacji ścieków przemysłu mleczarskiego przez wybrane szczepy osadu czynnego przy użyciu bioreaktorów laboratoryjnych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2005, t. 10, nr 1, s. 65-74, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: IV seminarium (cz. 2.) "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 25-26 listopada 2004 r.
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/19
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesu fermentacji na właściwości antyoksydacyjne wybranych nasion roślin strączkowych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 43
ISBN: 83-867-9695-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/19
Rok: 2005
Autorzy: M. Gumienna, M. Czarnecka, B. Górna, Z. Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesów fermentacji na zmiany zawartości polifenoli w nasionach roślin strączkowych
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 63
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/19
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Nowak, Małgorzata Lasik, Barbara Górna
Tytuł: Zastosowanie wysokotemperaturowych procesów ciągłych do oczyszczania ścieków przemysłu ziemniaczanego
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 81
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/19
Rok: 2004
Autorzy: B. Górna, E. Tomczak, J. Nowak
Tytuł: Charakterystyka zdolności biodegradacji ścieku przez wybrane szczepy mikroorganizmów mleczarskiego osadu czynnego
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 247-248
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP