logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: GÓRNAŚ PAWEŁ
Liczba odnalezionych rekordów: 34



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/34
Rok: 2019
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Oskar Marek Szczepaniak, Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Bartosz Kulczyński, Piotr Szulc, Paweł Górnaś
Tytuł: Composition of polyphenols of asparagus spears (Asparagus officinalis) and their antioxidant potential
Źródło: Cienc. Rural. - 2019, vol. 49, iss. 4, art. no. e20180863, il., bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0103-8478 e-ISSN: 1678-4596
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 kwietnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: asparagus cultivars ; antioxidative activity ; flavonols ; phenolic acids ; polyphenols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.553
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/34
Rok: 2019
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Magdalena Rudzińska, Anna Grygier, Sylwia Marszałkiewicz, Qian Ying, Natalia Sobieszczańska, Dalija Seglina
Tytuł: Impact of the extraction technique and genotype on the oil yield and composition of lipophilic compounds in the oil recovered from Japanese quince (Chaenomeles japonica) seeds
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2019, vol. 121, 1, art. no. 1800262, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince seed oil ; tocopherols ; sterols ; squalene ; fatty acids ; extraction technique
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/34
Rok: 2019
Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Katarzyna Wroblewska, Mariusz Czyzniejewski, Paweł Górnaś, Piotr Kachlicki, Aleksander Siger
Tytuł: Bioaccessibility of defatted lupin seed phenolic compounds in a standardized static in vitro digestion system
Źródło: Food Res. Int. - 2019, vol. 116, February 2019, s. 1126-1134, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 31 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: lupin seeds ; phenolic compounds ; flavonoids ; in vitro digestion ; bioaccessibility ; mass spectrometry ; protein digestibility
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.579
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/34
Rok: 2018
Autorzy: Paweł Górnaś, Maria J. Ramos, Maria C. Montano, Magdalena Rudzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Anna Grygier
Tytuł: Fruits pits recovered from 14 genotypes of apricot (Prunus armeniaca L.) as potential biodiesel feedstock
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2018, vol. 120, 2, art. no. 1700147, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 kwietnia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: apricot (Prunus armeniaca L.) kernel oil ; biodiesel properties ; by-product ; fatty acid methyl esters ; genotype
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.852
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/34
Rok: 2017
Autorzy: Aleksander Siger, Marta Józefiak, Paweł Górnaś
Tytuł: Cold-pressed and hot-pressed rapeseed oil: the effects of roasting and seed moisture on the antioxidant activity, canolol, and tocopherol level
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2017, 16 (1), s. 69-81, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; cold-pressed ; hot-pressed ; canolol ; tocopherols ; roasting
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/34
Rok: 2017
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Arianne Soliven
Tytuł: Industrial by-products of plum Prunus domestica L. and Prunus cerasifera Ehrh. as potential biodiesel feedstock: Impact of variety
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2017, vol. 100, s. 77-84, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 maja 2017].
Polskie słowa kluczowe: produkty uboczne ; olej z pestek śliwek ; kwasy tłuszczowe ; biodiesel
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; plum kernel oil ; Prunus domestica ; Prunus cerasifera ; fatty acid ; biodiesel
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.849
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/34
Rok: 2017
Autorzy: Paweł Górnaś, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Inga Mišina, Róża Biegańska-Marecik, Anna Grygier, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Tocopherols, tocotrienols and carotenoids in kernel oils recovered from 15 apricot (Prunus armeniaca L.) genotype
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2017, vol. 94, iss. 5, s. 693-699, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 maja 2017].
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; carotenoids ; apricot cernrl oil ; Prunus armeniaca ; genotype ; lipophilic antioxidants
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.601
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/34
Rok: 2017
Autorzy: Magdalena Rudzińska, Paweł Górnaś, Marianna Raczyk, Arianne Soliven
Tytuł: Sterols and squalene in apricot (Prunus armeniaca L.) kernel oils: the variety as a key factor
Źródło: Nat. Prod. Res. - 2017, vol. 31, no. 1, s. 84-88, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1478-6419 e-ISSN: 1478-6427
Polskie słowa kluczowe: sterole ; skwalen ; olej z pestek moreli ; Prunus armeniaca
Angielskie słowa kluczowe: sterols ; squalene ; apricot ; Prunus armeniaca ; kernel oil ; variety
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.928
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jolanta Tomaszewska-Gras, Michał Michalak, Krzysztof Polewski
Tytuł: Contribution of phenolic acids isolated from green and roasted boiled-type coffee brews to total coffee antioxidant capacity
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 641-653, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; Arabica ; Robusta ; roasting degree ; phenolic acids ; antioxidant capacity ; Principal Component Analysis
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
10/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Composition of bioactive compounds in kernel oils recovered from sour cherry (Prunus cerasus L.) by-products: Impact of the cultivar on potential applications
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 82, s. 44-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek wiśni ; tokoferole ; kwasy tłuszczowe ; karotenoidy ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: Prunus cerasus ; sour cherry kernel oil ; fatty acids ; tocopherols ; phytosterols ; carotenoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska
Tytuł: Seeds recovered from industry by-products of nine fruit species with a high potential utility as a source of unconventional oil for biodiesel and cosmetic and pharmaceutical sector
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2016, vol. 83, s. 329-338, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek owoców ; produkty uboczne ; biodiesel ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; skwalen
Angielskie słowa kluczowe: fruit seeds oils ; by-products ; biodiesel ; fatty acids ; phytosterols ; squalene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.181
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Gunārs Lācis, Dalija Segliña
Tytuł: Impact of species and variety on concentrations of minor lipophilic bioactive compounds in oils recovered from plum kernels
Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2016, 64 (4), s. 898-905, bibliogr.
p-ISSN: 0021-8561 e-ISSN: 1520-5118
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; tokotrienol ; fitosterole ; skwalen ; olej z pestek śliwek ; produkty uboczne
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; phytosterols ; squalene ; plum kernel oil ; by-products
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.154
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
13/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Inga Mišina, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Chemical composition of seed oils recovered from different pear (Pyrus communis L.) cultivars
Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2016, vol. 93, iss. 2, s. 267-274, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
Uwagi: Publikacja dostepna również online [Dostęp: 21 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: olej z pestek gruszek ; kwasy tłuszczowe ; tokoferole ; karotenoidy ; sterole
Angielskie słowa kluczowe: pear seed oil ; fatty acids ; tocopherols ; carotenoids ; sterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.421
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
14/34
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Paweł Górnaś, Dalija Seglina
Tytuł: The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial.
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 7, s. 2486-2493, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 czerwca 2016].
Polskie słowa kluczowe: spożycie energii ; mufinki ; związki fenolowe ; glikemia poposiłkowa ; sytość ; analiza sensoryczna ; wytłoki wiśniowe
Angielskie słowa kluczowe: energy intake ; muffins ; phenolic compounds ; postprandial glucose ; satiety ; sensory analysis ; sour cherry pomace
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/34
Rok: 2016
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Marianna Raczyk, Arianne Soliven
Tytuł: Lipophilic bioactive compounds in the oils recovered from cereal by-products
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 9, s. 3256-3265, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lipca 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; tocotrienols ; fatty acids ; phytosterols ; cereal by-products ; bran oils
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/34
Rok: 2016
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Paweł Górnaś, Dalija Segliña, Agnieszka Pilarska, Teofil Jesionowski
Tytuł: Physical and bioactive properties of muffins enriched with raspberry and cranberry pomace powder: A promising application of fruit by-products rich in biocompounds
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 165-173, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article (doi:10.1007/s11130-016-0539-4) contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; muffins ; phenolic compounds ; tocochromanols ; stability ; microstructure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/34
Rok: 2015
Autorzy: Agnieszka Waśkiewicz, Paweł Górnaś, Adam Perczak, Elżbieta Czembor, Łukasz Stępień, Piotr Goliński
Tytuł: Wpływ infekcji wywołanej Fusarium verticillioides na poziom tokoferoli w ziarnie kukurydzy cukrowej
W: 58 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego w Gdańsku : Polska chemia w mieście wolności, Gdańsk, 21-25 września 2015, Materiały zjazdowe. część 1, Streszczenia / Oprac. red. Lech Chmurzyński, Henryk Myszka, Piotr Storoniak, Dariusz Wyrzykowski, Krzysztof Żamojć.
Adres wydawniczy: Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2015
Szczegóły: s. 415
ISBN: 978-83-60988-20-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/34
Rok: 2015
Autorzy: Grażyna Neunert, Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Krzysztof Polewski
Tytuł: Synergistic and antagonistic effects between alpha-tocopherol and phenolic acids in liposome system: spectroscopic study
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2015, vol. 241, iss. 6, s. 749-757, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2015].
Polskie słowa kluczowe: liposomy ; kwas kawowy ; kwas ferulowy ; kwas chlorogenowy ; synergizm
Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; caffeic acid ; ferulic acid ; chlorogenic acid ; Synergistic effect
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.433
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/34
Rok: 2015
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger
Tytuł: Simplified sample preparation and rapid detection by RP-HPLC/FLD of tocopherols and tocotrienols in margarines: Preliminary screening of plant fats-potential quality markers
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2015, vol. 117, 10, s. 1589-1597, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 października 2015].
Angielskie słowa kluczowe: fats ; margarines ; quality markers ; RP-HPLC/FLD ; tocopherols ; tocotrienols ; vitamin E
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.953
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
20/34
Rok: 2015
Autorzy: Paweł Górnaś, Inga Mišina, Anita Olšteine, Inta Krasnova, Iveta Pugajeva, Gunārs Lācis, Aleksander Siger, Michał Michalak, Arianne Soliven, Dalija Segliña
Tytuł: Phenolic compounds in different fruit parts of crab apple: Dihydrochalcones as promising quality markers of industrial apple pomace by-products
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2015, vol. 74, s. 607-612, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lipca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: industrial apple pomace ; by-products ; phenolic compounds ; poliphenols ; dihydrochalcones ; quality markers
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.449
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
21/34
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Polewski, Iveta Pugajeva, Agnieszka Waśkiewicz
Tytuł: Factors affecting tocopherol contents in coffee brews: NP-HPLC/FLD, RP-UPLC-ESI/MSn and spectroscopic study
Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2014, vol. 238, iss. 2, s. 259-264, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; tocopherols ; fluorescence ; Arabica and Robusta ; NP-HPCL ; UPLC-ESI/MSn
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.559
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
22/34
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Karina Juhneviča, Gunārs Lācis, Elga Šnē, Dalija Seglina
Tytuł: Cold-pressed Japanese quince (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) seed oil as a rich source of α-tocopherol, carotenoids and phenolics : A comparison of the composition and antioxidant activity with nine other plant oils
Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 5, s. 563-570, il., bibliogr.
p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lipca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; beta-carotene ; cold-pressed oils ; Japanese quince seed oil ; phenolic compounds ; tocochromanols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/34
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Iveta Pugajeva, Dalija Seglina
Tytuł: Sesamin and sesamolin as unexpected contaminants in various cold-pressed plant oils: NP-HPLC/FLD/DAD and RP-UPLC-ESI/MSn study
Źródło: Food Addit. Contam. Part A. - 2014, vol. 31, no. 4, s. 567-573, il., bibliogr.
p-ISSN: 1944-0049
Angielskie słowa kluczowe: authentication ; quality ; lignans ; sesamolin ; sesamin ; cold-pressed oil ; NP-HPLC/FLD/DAD ; RP-UPLC-ESI/MSn
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.802
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
24/34
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Magdalena Rudzińska, Dalija Seglina
Tytuł: Lipophilic composition of eleven apple seed oils: A promising source of unconventional oil from industry by-products
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2014, vol. 60, s. 86-91, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 listopada 2014].
Polskie słowa kluczowe: olej z nasion jabłek ; kwasy tłuszczowe ; fitosterole ; skwalen ; odpady poprodukcyjne
Angielskie słowa kluczowe: by-products ; apple seed oils ; fatty acids ; phytosterols ; squalene
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.837
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/34
Rok: 2014
Autorzy: Paweł Górnaś, Elga Šnē, Aleksander Siger, Dalija Seglina
Tytuł: Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) leaves as valuable source of lipophilic antioxidants : The effect of harvest time, sex, drying and extraction methods
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2014, vol. 60, s. 1-7, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: sea buckthorn leaves ; tocopherols ; plastochromanol-8 ; beta-carotene ; drying methods ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.837
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/34
Rok: 2013
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Dalija Seglina
Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed Japanese quince seed oil : New promising unconventional bio-oil from by-products for the pharmaceutical and cosmetic industry
Źródło: Ind. Crop. Prod. - 2013, vol. 48, s. 178-182, il., bibliogr.
p-ISSN: 0926-6690
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince ; seed oil ; fatty acids ; phytosterols ; tocopherols ; phenolic compounds
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.208
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
27/34
Rok: 2007
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Agnieszka Wilk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectroscopic studies of D-α-tocopherol concentration-induced transformation in egg phosphatidylcholne vesicles
Źródło: Cell. Mol. Biol. Lett. - 2007, vol. 12, iss. 1, s. 51-69, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-8153 e-ISSN: 1689-1392
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
Polskie słowa kluczowe: jaja ; błona lipidowa ; fosfolipidy ; lecytyna ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; metody badań ; mikroskopia optyczna
Angielskie słowa kluczowe: egg phosphatidylcholine ; tocopherols ; fluorescence ; vesicle ; optical microscopy ; dynamic light scattering
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.676
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/34
Rok: 2007
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Hanna Jackowiak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: The effect of D-alpha-tocopherol on the solubilization of dipalmitoylphosphatidylcholine membrane by anionic detergent sodium dodecyl sulfate
Źródło: J. Food Lipids. - 2007, vol. 14, iss. 1, s. 50-61, il., bibliogr.
p-ISSN: 1065-7258
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; fosfolipidy ; solubilizacja ; DPPC
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.606
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
29/34
Rok: 2006
Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Propyl gallate-β-cyclodextrin complexes. Spectroscopic and thermodynamic studies
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 73-80, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Polskie słowa kluczowe: cyklodekstryny ; galusan propylu ; fluorescencja ; kompleks inkluzyjny
Angielskie słowa kluczowe: cyclodextrins ; propyl gallate ; fluorescence ; inclusion complex
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
30/34
Rok: 2006
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Spectral properties of propyl gallate in organic silvents and in heterogeneous environment
Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 39-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1234-4125
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; galusan propylu ; micele ; liposomy ; fluorescencja ; DPPC ; lecytyna
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; micelle ; lipid vesicle ; absorption ; fluorescence ; DPPC ; lecithin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
31/34
Rok: 2006
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Determination of tocopherols content in sunflower oil during oxidation using fluorescence technique
Tytuł równoległy: Określenie zawartości tokoferoli podczas utleniania oleju słonecznikowego metodami fluorescencji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2006, 5 (2), s. 157-164, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
Polskie słowa kluczowe: olej słonecznikowy ; tokoferole ; utlenianie ; liczba nadtlenkowa ; błona lipidowa ; błona DPPC ; fluorescencja
Angielskie słowa kluczowe: sunflower oil ; tocopherols ; peroxide value ; membrane ; DPPC ; fluorescence
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/34
Rok: 2005
Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Porównanie zmian oksydacyjnych i efektywności wiązania wolnych rodników w trakcie przechowywania olejów roślinnych tłoczonych na zimno oraz ich rafinowanych odpowiedników
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 41-51, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; tokoferole ; liczba nadtlenkowa ; efektywność wiązania wolnych rodników
Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; tocopherols ; peroxide value ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
33/34
Rok: 2005
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski
Tytuł: Wpływ izomerów optycznych α-tokoferolu na przepuszczalność membrany lipidowej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 30-40, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; przepuszczalność ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; sonda ANS
Angielskie słowa kluczowe: lipid membrane ; membrane permeability ; alpha-tocopherol ; fluorescence ; ANS probe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/34
Rok: 2004
Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
Tytuł: Oddziaływania membrany lipidowej z D-α-tokoferolem w zależności od jego stężenia
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2004, R. 11, nr 3 (40) supl., s. 37-44, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; D-alfa-tokoferol ; fluorescencja ; absorbancja
Angielskie słowa kluczowe: lipid membrane ; D-α-tocopherol ; fluorescence ; absorbance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP