logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DZIEDZIC KRZYSZTOF
Liczba odnalezionych rekordów: 53



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/53
Rok: 2019
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Jan Michniewicz, Agnieszka Drożdżyńska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Interactions between fecal bacteria, bile acids and components of tomato pomace
Źródło: Food Sci. Biotechnol. - 2019, vol. 28, no. 3, s. 649-655, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1226-7708 e-ISSN: 2092-6456
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: cholic acid ; deoxycholic acid ; in vitro digestion ; lithocholic acid ; tomato waste
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.888
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/53
Rok: 2019
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Anna Jędrusek-Golińska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Aloe vera Webb.: natural sources of antioxidants - a review
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2019, vol. 74, 3, s. 255-265, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2019].
Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze naturalne ; składniki bioaktywne ; aktywność przeciwutleniająca ; aloes
Angielskie słowa kluczowe: natural antioxidants ; bioactive components ; antioxidative activity ; Aloe vera
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Punktacja MNiSW: 70.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/53
Rok: 2019
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Hamman Russel, Krzysztof Dziedzic, Edyta Boguszewska
Tytuł: Abiotic stress affects the yield and nutrients of buckwheat grains
Źródło: Zemdirbyste. - 2019, vol. 106, no. 3, s. 233-240, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1392-3196 e-ISSN: 2335-8947
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 sierpnia 2019].
Polskie słowa kluczowe: substancje bioaktywne ; clomazone ; Fagopyrum esculentum ; metazachlor ; kwas 2-metylo-4-chlorofenoksyoctowy (MCPA) ; fitotoksyczność
Angielskie słowa kluczowe: active substance ; clomazone ; Fagopyrum esculentum ; metazachlor ; 2-methyl-4-chlorophenoxyacetic acid (MCPA) ; phytotoxicity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.020
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/53
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Ivan Kreft, Agnieszka Drożdżyńska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The cytotoxic effect of artificially digested buckwheat products on HT-29 colon cancer cells
Źródło: J. Cereal Sci. - 2018, vol. 83, s. 68-73, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 sierpnia 2018].
Polskie słowa kluczowe: polifenole ; tiamina ; aminokwasy ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: polyphenolic substances ; thiamine ; amino acids ; processing
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.302
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/53
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Ivan Kreft, Elżbieta Gujska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The content of dietary fibre and polyphenols in morphological parts of buckwheat (Fagopyrum tataricum)
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2018, vol. 73, 1, s. 82-88, bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 marca 2018].
Polskie słowa kluczowe: gryka tatarka ; błonnik pokarmowy ; związki fenolowe ; ekstrakt wodny ; ekstrakt metanolowy
Angielskie słowa kluczowe: tartary buckwheat ; dietary fibre ; phenolic substances profile ; water extract ; methanol extract
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.598
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/53
Rok: 2018
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Anna Żywica, Krzysztof Dziedzic, Anna Brzozowska
Tytuł: Phytonutrients in oat (Avena sativa L.) drink: effect of plant extract on antiradical capacity, nutritional value and sensory characteristics
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2018, vol. 68, no. 1, s. 63-71, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 stycznia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: oatmeal ; stevia ; mulberry ; yellow tea ; antioxidant potential
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.514
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/53
Rok: 2018
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Maria Różańska, Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Sylwia Mildner-Szkudlarz
Tytuł: Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu zbożowo-młynarskiego]
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 12, s. 36-39, bibliogr.,streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: przemysł zbożowy ; produkty odpadowe ; skład ; wykorzystanie w żywności
Angielskie słowa kluczowe: grain industry ; by-products ; composition ; use in food products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
8/53
Rok: 2017
Autorzy: Marzanna Hęś, Artur Szwengiel, Krzysztof Dziedzic, Joanna Le Thanh-Blicharz, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen-stored meat products
Źródło: J. Food Sci. - 2017, vol. 82, no. 4, s. 882-889, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; buckwheat hull ; lipid oxidation ; meat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.018
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/53
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Agnieszka Wnuk, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska
Tytuł: Możliwość wykorzystania gryki i jej produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2017, t. 98, nr 2, s. 194-197, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 czerwca 2017].
Polskie słowa kluczowe: mąka gryczana ; łuska gryczana ; skład chemiczny ; wyroby ciastkarskie ; ocena sensoryczna
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat flour ; buckwheat husk ; chemical composition ; pastry goods ; sensory evaluation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/53
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Anna Stachecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Produkty zbożowe źródło składników prozdrowotnych
Źródło: Przem. Spoż. - 2017, t. 71, 1, s. 30-33, il.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: produkty zbożowe ; błonnik pokarmowy ; fitoestrogeny ; przeciwutleniacze ; spożycie
Angielskie słowa kluczowe: cereal products ; dietary fiber ; phytoestrogens ; antioxidants ; consumption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
11/53
Rok: 2017
Autorzy: Danuta Górecka, Grażyna Podolska, Krzysztof Dziedzic, Marzanna Hęś
Tytuł: Wpływ sposobu pielęgnacji gryki na skład chemiczny orzeszków
W: XVIII Krajowe Sympozjum Gryczane "Gryka - źródło innowacji" : Wrocław - Pawłowice, 22-23 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 30
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; poplony z żyta ; herbicydy ; Linurex 500 Sc
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/53
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Hamman Russel, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Wpływ stresu abiotycznego na wartość odżywczą orzeszków gryki
W: XVIII Krajowe Sympozjum Gryczane "Gryka - źródło innowacji" : Wrocław - Pawłowice, 22-23 czerwca 2017.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [b.w.], 2017
Szczegóły: s. 8
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; herbicydy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/53
Rok: 2017
Autorzy: Grażyna Podolska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Marzanna Hęś
Tytuł: Wpływ sposobu pielęgnacji na zawartość wybranych składników orzeszków gryki
Źródło: Zesz. Nauk. Uniw. Przyr. Wroc., Rol. - 2017, 122 (nr 625), s. 77-86, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1897-2098
Polskie słowa kluczowe: gryka ; skład chemiczny ; błonnik pokarmowy ; poplon z zyta ; herbicydy ; Linurex 500 Sc
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; chemical composition ; dietary fiber ; active substance ; rye catch crop ; herbicides ; Linurex 500 SC
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
14/53
Rok: 2016
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Sensory qualities of pastry products enriched with dietary fiber and polyphenolic substances
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (2), s. 161-170, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 lipca 2016].
Polskie słowa kluczowe: QDA ; akceptacja soryczna ; inulina ; błonnik pokarmowy ; przeciwutleniacze
Angielskie słowa kluczowe: QDA ; sensory acceptance ; inulin ; dietary fiber ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/53
Rok: 2016
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Barbara Helak, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidative potential, nutritional value and sensory profiles of confectionery fortified with green and yellow tea leaves (Camellia sinensis)
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 211, 15 November, s. 448-454, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 sierpnia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; yellow tea ; green tea ; antioxidants ; fiber ; lipids ; oxidation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
16/53
Rok: 2016
Autorzy: K. Dziedzic, A. Szwengiel, D. Górecka, M. Rudzińska, J. Korczak, J. Walkowiak
Tytuł: The effect of processing on the phytosterol content in buckwheat groats and by-products
Źródło: J. Cereal Sci. - 2016, vol. 69, s. 25-31, il., bibliogr.
p-ISSN: 0733-5210
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 maja 2016].
Polskie słowa kluczowe: przetwarzanie ; kasza gryczana ; gryczane produkty uboczne ; fitosterole
Angielskie słowa kluczowe: processing ; buckwheat groats ; buckwheat by-products ; phytosterols
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.223
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/53
Rok: 2016
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Joanna Le Thanh-Blicharz, Dominik Kmiecik, Danuta Górecka
Tytuł: Antioxidant activity of true aloe (Aloe vera) extract in model systems
Tytuł równoległy: Właściwości przeciwutleniające ekstraktu z aloesu zwyczajnego (Aloe vera) w układach modelowych
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 4, art. 53, il., bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_53.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: aloes ; właściwości przeciwutleniające ; układy modelowe
Angielskie słowa kluczowe: aloe ; antioxidant activity ; model systems
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/53
Rok: 2016
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Artur Szwengiel, Danuta Górecka, Elżbieta Gujska, Joanna Kaczkowska, Agnieszka Drożdżyńska, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Effect of wheat dietary fiber particle size during digestion In vitro on bile acid, faecal bacteria and short-chain fatty acid content
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 151-157, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 8 marca 2016].
Polskie słowa kluczowe: błonnik pszenny ; trawienie in vitro ; kwasy żółciowe ; bakterie fekalne ; kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe
Angielskie słowa kluczowe: wheat fibre ; in vitro digestion ; bile acids ; faecal bacteria ; short chain fatty acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
19/53
Rok: 2016
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Emilia Szafarz, Magdalena Szafarz
Tytuł: Ocena właściwości funkcjonalnych glukomannanu
W: Współczesne trendy w kształtowaniu jakości żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Renata Cegielska-Radziejewska.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 46-54, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-834-6
Liczba arkuszy: 0,5
Polskie słowa kluczowe: błonnik rozpuszczalny ; glukomannan ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/53
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Jarosław Walkowiak
Tytuł: Anticancer effect of in vitro digested buckwheat products (Fagopyrum esculentum Moench) on HT-29 human colon cancer celi line
W: Buckwheat in Europe - History, Culture, Gastronomy and Nutrition : European Regional IBRA Meeting, 10th - 12th December 2015, National Museum of Natural History Luxembourg, Book of Abstracts / Chrstian Ries, Christian Zewen, Ivan Kreft.
Adres wydawniczy: Luxembourg : National Museum of Natural History Luxembourg, 2015
Szczegóły: s. 10
Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; in vivo digestion ; polyphenols ; flavonoids ; thiamine ; amino acids
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/53
Rok: 2015
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Artur Szwengiel, Hanna Sulewska, Rafał Sobieszczański, Dominika Radzikowska, Anna Brzozowska
Tytuł: The content of dietary fiber and polyphenols in buckwheat (Fagopyrum tataricum) depending on the morphological parts of the plant
W: Buckwheat in Europe - History, Culture, Gastronomy and Nutrition : euro-ibra 2015 - European Regional IBRA Meeting, 10th - 12th December 2015, National Museum of Natural History Luxembourg, Book of abstracts / Coord. of abstr. book Chrstian Ries.
Adres wydawniczy: Luxembourg : Musée national d'histoire naturelle, 2015
Szczegóły: s. 52
Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum tataricum ; polyphenols ; dietary fiber ; morphological parts
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
22/53
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Aurellie Marques, Magdalena Rudzińska, Grażyna Podolska
Tytuł: Content of phytosterols in raw and roasted buckwheat groats and by-products
Źródło: Czech J. Food Sci. - 2015, vol. 33, no. 5, s. 424-430, il., bibliogr.
p-ISSN: 1212-1800 e-ISSN: 1805-9317
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 października 2015].
Polskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; ziarniaki ; produkty uboczne ; łuska ; prażenie ; procesy technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: Fagopyrum esculentum ; grains ; by-products ; hull ; roasting ; technological process
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.728
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/53
Rok: 2015
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Artur Szwengiel, Paulina Smoczyńska, Katarzyna Czaczyk, Patrycja Komolka
Tytuł: Binding of bile acids by pastry products containing bioactive substances during in vitro digestion
Źródło: Food Funct. - 2015, vol. 6, no. 3, s. 1011-1020, il., bibliogr.
p-ISSN: 2042-6496
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.686
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
24/53
Rok: 2015
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Emilia Szafarz, Magdalena Szafarz
Tytuł: Zastosowanie glukomannanu w produkcji żywności prozdrowotnej
Źródło: Przem. Spoż. - 2015, t. 69, 11, s. 30-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: glukomannan konjac ; struktura chemiczna ; zastosowanie
Angielskie słowa kluczowe: konjac glucomannan ; chemical structure ; application
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
25/53
Rok: 2015
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Joanna Kobus-Cisowska, Józef Korczak
Tytuł: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów z ziarniaków gryki i produktów otrzymanych w procesie ich przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 1 (98), s. 102-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki ; łuska ; otręby ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; gryka
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
26/53
Rok: 2014
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Anna Jędrusek-Golińska, Krzysztof Dziedzic, Katarzyna Waszkowiak
Tytuł: Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2014, t. 47, nr 3, s. 497-502, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: ciastka owsiane ; jakość sensoryczna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: oat cookies ; sensory quality ; bioactive compounds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/53
Rok: 2014
Autorzy: D. Górecka, K. Dziedzic, M. Hęś
Tytuł: A characteristic of dietary fiber in barley and buckwheat groats and its bile acid binding capacity
Źródło: Ital. J. Food Sci. - 2014, vol. 26, no. 1, s. 103-108, il., bibliogr.
p-ISSN: 1120-1770
Angielskie słowa kluczowe: fractions ; barley groats ; buckwheat groats ; dietary fiber ; bile acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.285
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
28/53
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hes, Anna Gramza-Michałowska, Danuta Gorecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Effect of antioxidants on lipid oxidation and changes in nutritive value of protein in frozen-stored meat products
Źródło: J. Food Process. Technol. - 2014, vol. 5, iss. 5, s. 126, bibliogr.
p-ISSN: 2157-7110
Uwagi: 3rd International Conference and Exhibition on Food Processing and Technology, July 21-23, 2014 Hampton Inn Tropicana, Las Vegas, USA. - Publikacja dostępna online [Dostęp: 25 sierpnia 2016].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
29/53
Rok: 2014
Autorzy: Marzanna Hęś, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Elżbieta Gujska
Tytuł: Effect of boiling in water of barley and buckwheat groats on the antioxidant properties and dietary fiber composition
Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2014, vol. 69, 3, s. 276-282, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; kasza gryczana ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; polyphenols ; antioxidant activity ; dietary fiber
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.976
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
30/53
Rok: 2014
Autorzy: Agata Kurzawska, Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Paulina Smoczyńska
Tytuł: Wiązanie kwasów żółciowych przez pieczywo bezglutenowe z udziałem mączki z kłącza pałki wodnej (Typha latifolia) w warunkach trawienia in vitro
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2014, t. 95, nr 3, s. 709-712, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: mączka ; pałka wodna ; błonnik pokarmowy ; kwasy żółciowe
Angielskie słowa kluczowe: flour ; common cattail ; dietary fiber ; bile acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/53
Rok: 2013
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Alicja Kośmider, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ łuski i otrąb gryczanych na rozwój mikroflory przewodu pokarmowego w warunkach in vitro
W: Innowacyjność w nauce o żywności i żywieniu : XLI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN : Materiały Konferencji Naukowej, Kraków, 2-3 lipca 2013 r.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Oddział Małopolski, 2013
Szczegóły: s. 220
ISBN: 978-83-937001-0-3
Polskie słowa kluczowe: produkty gryczane ; właściwości prebiotyczne
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/53
Rok: 2012
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Assessment of digestion on content of nitrogen compounds and amino acids in buckwheat groats and by-products
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; amino acids ; digestion
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
33/53
Rok: 2012
Autorzy: K. Dziedzic, D. Górecka, A. Olejnik, J. Rychlik
Tytuł: Effect of "in vitro" digestion of buckwheat products on HT colon cancer cells proliferation
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: digestion in vitro ; polyphenols ; HT-29 ; colon cancer cells ; buckwheat groats
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
34/53
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Józef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products enriched with plant additives
W: 16th World Congress of Food Science and Technology (IUFoST) : August 05-09, 2012 Foz do Iguacu, Parana-Brazil, Final program and abstracts.
Adres wydawniczy: [Parana] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: [1 s.]
Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; DPPH ; ABTS ; phenolics ; antiradical activity ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
35/53
Rok: 2012
Autorzy: K. Dziedzic, D. Górecka
Tytuł: Assessment of influence of buckwheat groats processing on functional of dietary fibre
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 118, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat groats ; dietary fibre ; technological process ; functional properties
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
36/53
Rok: 2012
Autorzy: D. Górecka, K. Dziedzic, M. Hęś
Tytuł: Characteristics of dietary fibre in barley and buckwheat groats and its bile acid binding capacity
W: 5th International Dietary Fibre Conference 2012 : 7-9 May 2012, Centro Congressi Fontana di Trevi Rome, Italy. Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [Rome] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 119, bibliogr.
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; buckwheat groats ; dietary fibre ; bile acids
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
37/53
Rok: 2012
Autorzy: Marzanna Hęś, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products
Tytuł równoległy: Przeciwutleniające właściwości ekstraktów z ubocznych produktów gryki
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (2), s. 167-174, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: łuska gryczana ; otręby gryczane ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; hull ; bran ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/53
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Drożdżyńska, Krzysztof Dziedzic, Alicja Kośmider, Katarzyna Leja, Katarzyna Czaczyk, Danuta Górecka
Tytuł: Application of Fast Liquid Chromatography for antioxidants analysis
Tytuł równoległy: Wykorzystanie techniki szybkiej chromatografii cieczowej do analizy antyoksydantów
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (1), s. 19-25, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 lutego 2015].
Polskie słowa kluczowe: szybka chromatografia cieczowa ; antyoksydanty
Angielskie słowa kluczowe: Fast Liquid Chromatography ; antioxidants
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
39/53
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: The effect of thermal processing of cruciferous vegetables on their content of dietary fiber and its fractions
Tytuł równoległy: Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego i jego frakcji
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2012, 11 (4), s. 347-354, bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: warzywa kapustne ; błonnik pokarmowy ; obróbka termiczna ; celuloza ; hemicelulozy ; lignina
Angielskie słowa kluczowe: cruciferous vegetables ; dietary fiber ; thermal processing ; cellulose ; hemicelluloses ; lignin
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/53
Rok: 2012
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Monika Kucharska, Barbara Przybylska
Tytuł: Influence of technological process during buckwheat groats production on dietary fibre content and sorption of bile acids
Źródło: Food Res. Int. - 2012, vol. 47, iss. 2, s. 279-283, bibliogr.
p-ISSN: 0963-9969
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 marca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat ; dietary fibre ; bile acids ; sorption
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.005
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
41/53
Rok: 2012
Autorzy: Anna Gramza-Michalowska, Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Dominik Kmiecik, Joanna Kobus-Cisowska, Jozef Korczak, Barbara Helak, Magdalena Człapka-Matyasik
Tytuł: Novel food products as a source of dietary fiber and phenolic compounds
W: Proceedings. Science and Technology Innovation for Healthy Cereals and Oils : 14th ICC Cereal and Bread Congress and Forum on Fats and Oils, August 6-9, 2012, Beijing, China.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2012]
Szczegóły: s. 368
Angielskie słowa kluczowe: phenolic fiber ; buckwheat ; tea ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
42/53
Rok: 2012
Autorzy: Danuta Górecka, Patrycja Komolka, Krzysztof Dziedzic, Paulina Smoczyńska, Ewa Flaczyk, Andrzej Sidor
Tytuł: Using biologically active substances in the production of confectionery products
Tytuł równoległy: Wykorzystanie substancji biologicznie aktywnych w wyrobach cukierniczych
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 64-65
Polskie słowa kluczowe: wyroby cukiernicze ; substancje biologicznie aktywne ; inulina ; aronia ; morwa
Angielskie słowa kluczowe: confectionery ; biologically active substances ; inulin ; chokeberry ; mulberry
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
43/53
Rok: 2012
Autorzy: Patrycja Komolka, Danuta Górecka, Krystyna Szymandera-Buszka, Krzysztof Dziedzic, Anna Jędrusek-Golińska, Marzanna Hęś, Katarzyna Waszkowiak, Elżbieta Piotrowska
Tytuł: Możliwości wykorzystania inuliny, mączki i łuski gryczanej do produkcji wyrobów ciastkarskich
W: Współczesne trendy w technologii żywności. Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej : Konferencja naukowa, Poznań, 26-27.09.2012, Streszczenia wykładów i plakatów.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2012
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: inulina ; mączka gryczana ; łuska gryczana ; błonnik pokarmowy ; ocena sensoryczna ; badania
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/53
Rok: 2011
Autorzy: Anna Gramza-Michałowska, Joanna Kobus-Cisowska, Dominik Kmiecik, Józef Korczak, Beata Kujawiak-Naglak, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Antioxidant potential of plant origin food products enriched with tea Camellia sinensis
W: 12th ASEAN Food Conference 2011 "Food Innovation: Key to Creative Economy" : 16 -18 June, 2011, BITEC Bangna, Bangkok, Thailand, Book of abstracts.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2011
Szczegóły: s. 129
Angielskie słowa kluczowe: antioxidant ; antiradical ; Camellia sinensis ; bakery products
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
45/53
Rok: 2011
Autorzy: Marzanna Hęś, Dominik Kmiecik, Magdalena Rudzińska, Anna Gramza-Michałowska, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Changes of cholesterol in roasted meat products with addition of natural antioxidants during storage
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 114
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 października 2016].
Angielskie słowa kluczowe: roasted meat products ; phenolic antioxidants ; cholesterol ; oxycholesterols
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
46/53
Rok: 2010
Autorzy: Agnieszka Drożdżyńska, Krzysztof Dziedzic, Alicja Kośmider, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Oznaczanie wybranych antyoksydantów techniką szybkiej chromatografii cieczowej
W: Jakość i bezpieczeństwo żywności wyzwaniem XXI wieku / Pod red. Tadeusza Sikory.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2010
Szczegóły: s. 153-159, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-929209-8-4
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/53
Rok: 2010
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Zawartość glutenu w kłączu pałki wodnej wąskolistnej (Typha angustifolia)
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 104
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/53
Rok: 2010
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Joanna Kobus-Cisowska, Magdalena Jeszka
Tytuł: Możliwości wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 28, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: ziarniak gryki ; produkty gryczane ; składniki funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; bioactive components
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/53
Rok: 2010
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Zawartość glutenu w kłączu pałki wodnej wąskolistnej (Typha angustifolia)
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2010, R. 17, nr 5 (72), s. 85-92, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 kwietnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: pałka wodna wąskolistna ; Typha angustifolia ; kłącze ; gluten ; Ridascreen Gliadin R7001
Angielskie słowa kluczowe: narrow-leaved cattail ; Typha angustifolia ; rhizome ; gluten ; Ridascreen Gliadin R7001
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.157
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/53
Rok: 2009
Autorzy: Danuta Górecka, Krzysztof Dziedzic, Łukasz Graczykowski
Tytuł: Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 32-33
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/53
Rok: 2009
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Agnieszka Drożdżyńska, Danuta Górecka, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Zawartość wybranych związków przeciwutleniających w gryce i produktach powstałych podczas jej przerobu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 6 (67), s. 81-90, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; związki przeciwutleniające ; RRLC ; DPPH
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat caryopses ; buckwheat groats ; antioxidants ; RRLC ; DPPH
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/53
Rok: 2008
Autorzy: Krzysztof Dziedzic, Danuta Górecka, Agnieszka Drożdżyńska, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Wpływ procesu otrzymywania kaszy gryczanej prażonej na zawartość wybranych składników odżywczych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2008, R. 15, nr 5 (60), s. 63-70, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 czerwca 2019].
Polskie słowa kluczowe: ziarniaki gryki ; kasza gryczana ; procesy technologiczne ; białka ; tłuszcze ; sacharydy ; kwasy uronowe
Angielskie słowa kluczowe: buckwheat grains ; buckwheat groats ; technological process ; proteins ; lipids ; saccharides ; uronic acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
53/53
Rok: 2007
Autorzy: Joanna Kobus, Ewa Flaczyk, Dominik Kmiecik, Krzysztof Dziedzic
Tytuł: Changes of microbiological quality of raw milk from farms in Wielkopolska area in time period 2003-2005
Tytuł równoległy: Zmiany jakości mikrobiologicznej mleka surowego w latach 2003-2005 pochodzącego z terenu Wielkopolski
W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
Szczegóły: s. 283
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP