logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DZIEDZIŃSKI MARCIN
Liczba odnalezionych rekordów: 21



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/21
Rok: 2020
Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marta Ligaj, Joanna Kobus-Cisowska, Marcin Dziedziński, Mariusz Tichoniuk, Monika Przeor, Monika Fedko
Tytuł: The genoprotective effect of naringin
Źródło: Basic Clin. Pharmacol. Toxicol. - 2020, vol. 126, iss. S2, s. 11
p-ISSN: 1742-7835 e-ISSN: 1742-7843
Uwagi: Special Issue: The 2019 International Conference on Biotechnology and Bioengineering (9th ICBB), 25-28 September 2019, Poznan, Poland. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 lutego 2020].
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
2/21
Rok: 2020
Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Daria Szymanowska-Powałowska, Justyna Piechocka, Piotr Szulc, Marcin Dziedziński
Tytuł: Antioxidant potential of various solvent extract from Morus alba fruits and its major polyphenols composition
Źródło: Cienc. Rural. - 2020, vol. 50, iss. 1, art. no. e20190371, bibliogr., abstr., res.
p-ISSN: 0103-8478 e-ISSN: 1678-4596
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 grudnia 2019].
Angielskie słowa kluczowe: Morus alba ; antioxidants ; phenolic acids ; flavonoids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.553
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
Adres url:
DOI:
3/21
Rok: 2020
Autorzy: Magdalena Pracka, Marcin Dziedziński, Przemysław Łukasz Kowalczewski
Tytuł: The analysis of nutritional habits of the third age students in Poznań
Źródło: Open Agric. - 2020, vol. 4, iss. 1, s. 21-29, bibliogr., abstr.
e-ISSN: 2391-9531
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 lutego 2020].
Angielskie słowa kluczowe: U3A ; older adults ; elderly people in Poland ; BMI ; quality of life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    4/21
    Rok: 2020
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Piotr Szulc, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Daria Szymanowska, Krystyna Szymandera-Buszka, Elżbieta Goryńska-Goldmann, Michał Gazdecki, Aleksandra Telichowska, Marta Ligaj
    Tytuł: Variability of Hordeum vulgare L. Cultivars in yield, antioxidant potential, and cholinesterase inhibitory activity
    Źródło: Sustainability. - 2020, vol. 12, iss. 5, art. 1938, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2071-1050
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 marca 2020].
    Angielskie słowa kluczowe: Hordeum vulgare ; functional food ; cholinesterases inhibitors
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.592
    Punktacja MNiSW: 70.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    Adres url:
    DOI:
    5/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marta Ligaj, Joanna Kobus-Cisowska, Marcin Dziedziński, Mariusz Tychoniuk, Monika Przeor, Monika Fedko
    Tytuł: The genoprotective role of naringin
    W: 2019 International Conference on Biotechnology and Bioengineering : ICBB2019, Poznań, Poland, September 25th-28th, 2019, Conference program and abstract book.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
    Szczegóły: s. 31-32
    Angielskie słowa kluczowe: squarewave voltammetry ; naringin ; DNA ; oxidative stress
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    6/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Oskar Szczepaniak, Anna Mikołajczak-Ratajczak, Michał Malak, Marta Ligaj, Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska, Dariusz Kikut-Ligaj
    Tytuł: Antyoksydacyjne właściwości yerba mate w zależności od czasu i temperatury parzenia naparu
    W: II Ogólnopolska Konferencja "Biotechnologia Niejedno Ma Imię" : 23-24 listopada 2019, Książka abstraktów / Red. Małgorzata Pietrowska-Borek, Karolina Buszka, Aleksandra Grzanka.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2019
    Szczegóły: s. 64
    ISBN: 978-83-943832-3-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    7/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Aleksandra Telichowska, Marlena Baranowska, Marcin Dziedziński, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Carakterystyka liści czeremchy amerykańskiej (Prunus serotina L.) oraz czeremchy zwyczajnej (Prunus padus L.) jako potencjalnego źródła związków aktywnych w preparatach farmaceutycznych
    W: II Ogólnopolska Konferencja "Biotechnologia Niejedno Ma Imię" : 23-24 listopada 2019, Książka abstraktów / Red. Małgorzata Pietrowska-Borek, Karolina Buszka, Aleksandra Grzanka.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2019
    Szczegóły: s. 65
    ISBN: 978-83-943832-3-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    8/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Marlena Baranowska, Bartłomiej Meres
    Tytuł: Ocena igieł drzew iglastych jako bioaktywnego składnika produktów funcjonalnych
    W: II Ogólnopolska Konferencja "Biotechnologia Niejedno Ma Imię" : 23-24 listopada 2019, Książka abstraktów / Red. Małgorzata Pietrowska-Borek, Karolina Buszka, Aleksandra Grzanka.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2019
    Szczegóły: s. 66
    ISBN: 978-83-943832-3-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    9/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Marcin Dziedziński, Elżbieta Goryńska-Goldmann, Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Grzegorz Marciniak
    Tytuł: Problem nadkonsumpcji suplementów diety przez Polaków
    Źródło: Intercathedra. - 2019, no. 3 (40), s. 235-242, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1640-3622 e-ISSN: 2545-2045
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 stycznia 2020].
    Polskie słowa kluczowe: suplementy diety ; stan rynku ; zachowania konsumentów
    Angielskie słowa kluczowe: dietary supplements, ; state of market ; consumer behavior
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    10/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Dominik Kmiecik, Aleksandra Telichowska, Marcin Dziedziński, Anna Brzozowska, Marta Ligaj, Monika Fedko, Daria Szymanowska, Piotr Szulc, Elżbieta Goryńska-Goldmann
    Tytuł: Impact of Salix viminalis carbon as a bioactive component: developed a new proposal of application in functional bread
    Tytuł równoległy: Węgiel aktywny z Salix viminalis jako dodatek bioaktywny: opracowanie nowego zastosowania w pieczywie funkcjonalnym
    Źródło: J. Res. Appl. Agric. Eng. - 2019, vol. 64, 3, s. 25-30, il., bibliogr., abstr., streszcz.
    p-ISSN: 1642-686X
    Uwagi: Publikacja przygotowana na 21. Konferencję ROL-EKO w Poznaniu w dniu 10.10.2019 r. - Dostępna również online [Dostęp: 16 października 2019].
    Polskie słowa kluczowe: węgiel aktywny ; dodatki bioaktywne ; pieczywo funkcjonalne ; Salix viminalis ; ocena sensoryczna
    Angielskie słowa kluczowe: activated carbon ; bioactive components ; functional bread ; Salix viminalis ; sensory evaluation
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    11/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Aleksandra Telichowska, Daria Szymanowska, Piotr Szulc
    Tytuł: Innowacje produktowe w przemysle spożywczym jako możliwości pzrewagi konkurencyjnej
    W: Konferencja Naukowa "Innowacje w przetwórstwie z wykorzystaniem produktów ekologicznych" : 27-28 wrzesnia 2019 r., Folwark Wąsowo, Książka streszczeń / Red. Barbara Stachowiak.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, 2019
    Szczegóły: S2
    ISBN: 978-83-7160-949-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    12/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Paulina Maciejewska, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska-Powałowska
    Tytuł: Multifunkcjonalne suplementy diety z kwasem alfa-ketoglutarowym
    W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
    Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
    Szczegóły: s. 68
    ISBN: 978-83-66287-13-6
    Polskie słowa kluczowe: kwas alfa-ketoglutarowy ; suplementy diety ; probiotyki
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    13/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Joanna Kobus-Cisowska, Daria Szymanowska, Paulina Maciejewska, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński
    Tytuł: Ocena możliwości wykorzystania wybranych szczepów probiotycznych do zaprojektowania nowych przekąsek czekoladowych
    W: Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu : XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź, 3-4 lipca 2019 r., Komunikaty / Red. Joanna Oracz, Joanna Grzelczyk, Robert Klewicki, Dorota Żyżylewicz.
    Adres wydawniczy: Łódź : Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2019
    Szczegóły: s. 60
    ISBN: 978-83-66287-13-6
    Polskie słowa kluczowe: probiotyki ; prebiotyki ; czekolada
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    14/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Aleksandra Telichowska, Marcin Dziedziński, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Charakterystyka czeremchy (Prunus) pozyskanej z ekosystemów naturalnych
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 5, s. 17-21, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2020].
    Polskie słowa kluczowe: czeremcha zwyczajna ; Prunus padus ; owoce ; liście ; kora ; właściwości ; przemysł spożywczy ; przemysł farmaceutyczny ; technologia żywności
    Angielskie słowa kluczowe: bird cherry ; Prunus padus ; fruits ; leaves ; bark ; properties ; food industry ; pharmaceutical industry ; food technology
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    15/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska, Piotr Szulc, Daria Szymanowska, Magdalena Sudyka, Elżbieta Goryńska-Goldmann
    Tytuł: Chmiel (Humulus lupulus L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych: aktualny stan wiedzy
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 3, s. 9-12, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2019].
    Polskie słowa kluczowe: chmiel zwyczajny ; uprawa roślin ; właściwości funkcjonalne
    Angielskie słowa kluczowe: hops ; cultivation ; functional properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    16/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Szymon Byczkiewicz, Joanna Kobus-Cisowska, Piotr Szulc, Aleksandra Telichowska, Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński
    Tytuł: Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych - aktualny stan wiedzy
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 5, s. 22-25, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2020].
    Polskie słowa kluczowe: pigwowiec japoński ; Chaenomeles japonica ; związki bioaktywne ; właściwości funkcjonalne
    Angielskie słowa kluczowe: Japanese quince ; Chaenomeles japonica ; bioactive compounds ; functional properties
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    17/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Oskar Szczepaniak, Marcin Dziedziński, Daria Szymanowska, Piotr Szulc, Dorota Bielec, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Uprawa szparaga (Asparagus officialis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz. 1, Charakterystyka towaroznawcza
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 2, s. 2-6, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 lipca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: szparag ; Asparagus officinalis ; uprawa roślin ; odmiany roślin ; zastosowanie
    Angielskie słowa kluczowe: Asparagus officinalis ; cultivation ; varieties ; harvest ; application ; cooking
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    18/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Marcin Dziedziński, Oskar Szczepaniak, Daria Szymanowska, Piotr Szulc, Dorota Bielec, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Uprawa szparaga (Asparagus officialis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz. 2, Charakterystyka żywieniowa
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 3, s. 5-8, bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 października 2019].
    Polskie słowa kluczowe: Asparagus officialis ; uprawa roślin ; właściwości odżywcze ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: Asparagus officialis ; cultivation ; nutritional properties ; polyphenols
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    19/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Aleksandra Telichowska, Marcin Dziedziński, Oskar Szczepaniak, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Właściwości czeremchy (Prunus) pozyskanej z ekosystemów naturalnych
    Źródło: Tech. Rol. Ogrod. Leś. - 2019, nr 5, s. 17-21, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1732-1719
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 marca 2020].
    Polskie słowa kluczowe: czeremcha zwyczajna ; Prunus padus ; owoce ; liście ; kora ; właściwości ; przemysł spożywczy ; przemysł farmaceutyczny ; technologia żywności
    Angielskie słowa kluczowe: bird cherry ; Prunus padus ; fruits ; leaves ; bark ; properties ; food industry ; pharmaceutical industry ; food technology
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    20/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Ocena możliwości wykorzystania szyszek i liści chmielu jako składnika herbatek
    W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ; VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" : Olsztyn, 23-24 maja 2019 r.
    Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [b.w.], 2019
    Szczegóły: s. 80
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    21/21
    Rok: 2019
    Autorzy: Marcin Dziedziński, Joanna Kobus-Cisowska
    Tytuł: Problem nadkonsumpcji suplementów diety przez Polaków
    W: XXIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ; VII International Session of Young Scientific Staff "Żywność - wczoraj, dziś i na zdrowe jutro" : Olsztyn, 23-24 maja 2019 r.
    Adres wydawniczy: [Olsztyn] : [b.w.], 2019
    Szczegóły: s. 48
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP