logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DWIECKI K
Liczba odnalezionych rekordów: 85



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/85
Rok: 2019
Autorzy: E. Rokosik, A. Siger, M. Rudzinska, P. Siejak, K. Dwiecki
Tytuł: Association colloids in rapeseed oil and their effect on lipid autoxidation in the presence of ferulic and sinapic acid
W: 2nd Food Chemistry Conference: Shaping the future of food quality, safety, nutrition and health : 17-19 September 2019, Seville, Spain.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2019
Szczegóły: [P3.1.24]
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; association colloids ; phenolic acid ; lipid oxidation
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
2/85
Rok: 2019
Autorzy: Ewa Rokosik, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger
Tytuł: The quality of cold-pressed rapeseed oil obtained from seeds of Brassica napus L. with increased moisture content
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2019, 18 (2), s. 205-218, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lipca 2019].
Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; oil quality ; cold-pressed oil ; tocopherol ; phenolic compounds ; moisture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    3/85
    Rok: 2019
    Autorzy: Maria Barbara Różańska, Przemysław Łukasz Kowalczewski, Jolanta Tomaszewska-Gras, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Seed-roasting process affects oxidative stability of cold-pressed oils
    Źródło: Antioxidants. - 2019, vol. 8, iss. 8, art. no. 313, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2076-3921
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; berry by-product ; berry seeds oil ; DSC ; oxidation stability
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.520
    Punktacja MNiSW: 100.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    4/85
    Rok: 2019
    Autorzy: E. Rokosik, K. Dwiecki, M. Rudzińska, A. Siger, K. Polewski
    Tytuł: Column chromatography as a method for minor components removal from rapeseed oil
    Źródło: Grasas Aceites. - 2019, vol. 70, no. 3, e316, il., bibliogr., abstr., res.
    p-ISSN: 0017-3495 e-ISSN: 1988-4214
    Angielskie słowa kluczowe: association colloids ; column chromatography ; oil autoxidation ; rapeseed oil ; sterols ; tocopherols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.891
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    5/85
    Rok: 2019
    Autorzy: Przemysław Łukasz Kowalczewski, Paulina Pauter, Krzysztof Smarzyński, Maria Barbara Różańska, Paweł Jeżowski, Krzysztof Dwiecki, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Thermal processing of pasta enriched with black locust flowers affect quality, phenolics, and antioxidant activity
    Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2019, vol. 43, iss. 10, e14106, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0145-8892
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 8 października 2019].
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.288
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/85
    Rok: 2019
    Autorzy: Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Wojciech Antkowiak, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Olej z owoców lipy drobnolistnej (Tilia cordata) i lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) - skład kwasów tłuszczowych i wybranych związków bioaktywnych
    Tytuł równoległy: Oil from fruits of small-lime (Tilia cordata) and large-leaved lime (Tilia platyphyllos) - fatty acids composition and content of selected bioactive compounds
    W: Oleje jadalne - od surowca do zdrowia konsumenta : Konferencja naukowa, Poznań, 12-13 czerwca 2019, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2019
    Szczegóły: s. 94-95
    Polskie słowa kluczowe: lipa drobnolistna ; lipa szerokolistna ; oleje jadalne ; kwasy tłuszczowe ; związki bioaktywne
    Angielskie słowa kluczowe: small-leaved lime ; large-leaved lime ; edible oil ; fatty acids ; bioactive compounds
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    7/85
    Rok: 2019
    Autorzy: J. E. Czubinski, K. Dwiecki, A. Siger, E. Lampart-Szczapa
    Tytuł: Interactions between lupin seed proteins and native flavonoid
    W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
    Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
    Szczegóły: s. 55, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-950380-1-3
    Angielskie słowa kluczowe: lupin seed ; proteins-phenolic compounds interactions ; flavonoids
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    8/85
    Rok: 2019
    Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, D. Piasecka-Kwiatkowska, M. Nogala-Kałucka, A. Siger, K. Dwiecki, J. Czubiński, A. Tomczak, M. Burzyńska, E. Lampart-Szczapa
    Tytuł: New varieties of Lupinus angustifolius as a source of interesting nutrients for human
    W: Third International Legume Society Conference ILS3: Legumes for human and planet health : 21-24 May 2019, Poznań, Poland, Book of abstracts / E.
    Adres wydawniczy: Poznań : Fundacja UAM w Poznaniu, 2019
    Szczegóły: s. 47
    ISBN: 978-83-950380-1-3
    Angielskie słowa kluczowe: Lupinus angustifolius ; nutritional value ; bioactive compounds
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    9/85
    Rok: 2018
    Autorzy: Magdalena Zielinska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Katarzyna Lewko
    Tytuł: Modification of soybean and lupine sprouting conditions: influence on yield, ROS generation, and antioxidative systems
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2018, vol. 244, iss. 11, s. 1945-1952, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 7 stycznia 2019].
    Angielskie słowa kluczowe: abiotic stress ; flavonoids ; fortified sprouts ; free radicals ; phenolic compounds ; total antioxidant capacity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.056
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    10/85
    Rok: 2018
    Autorzy: Ewa Rokosik, Krzysztof Dwiecki, Magdalena Rudzińska, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Chromatografia kolumnowa jako metoda oczyszczania oleju roślinnego ze składników śladowych
    Tytuł równoległy: Column chromatography as a method of minor components from plant oil removal
    W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIV Konferencja Naukowa, 10-11 kwietnia 2018, Poznań, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu], 2018
    Szczegóły: s. 90-91
    ISBN: 978-83-64246-83-8
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    11/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Kamil Czerniak, Krzysztof Dwiecki, Łukasz Majchrzycki, Adrian Czerniak, Wojciech Białas
    Tytuł: Synthesis and application of ammonium-based poly(ionic liquids) as novel cationic flocculants
    Źródło: Chem. Pap. - 2017, vol. 71, no. 3, s. 639-646, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0366-6352 e-ISSN: 1336-9075
    Angielskie słowa kluczowe: ionic liquid ; photopolymerization ; flocculation ; yeast
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.963
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    12/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L.
    Źródło: Food Chem. - 2017, vol. 225, 15 June, s. 239-245, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 lutego 2017].
    Polskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; oleje tłoczone na zimno ; kwasy tłuszczowe ; kwas gamma-linolenowy ; tokoferole ; fitosterole
    Angielskie słowa kluczowe: Fagus sylvatica ; cold pressed oil ; fatty acids ; gamma-linolenic acid ; tocopherols ; phytosterols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.946
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    13/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: A review of methods used for investigation of protein-phenolic compound interactions
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2017, vol. 52, iss. 3, s. 573-585, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 kwietnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; bioavailability ; covalent bonds ; noncovalent bonds ; protein-polyphenol complexes ; spectroscopic methods
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.383
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    14/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Determination of total phenolic compounds in common beverages using CdTe quantum dots
    Źródło: J. Food Process. Preserv. - 2017, vol. 41, iss. 2, e12863, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0145-8892
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 września 2018].
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.510
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Anna Piasecka, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Mechanism study of selected phenolic compounds determination using β-cyclodextrin-coated CdSe/ZnS quantum dots
    Źródło: J. Lumines. - 2017, vol. 192, December 2017, s. 1119-1126, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0022-2313
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 10 stycznia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; β-Cyclodextrin ; photoluminescence quenching ; quercetin ; propyl gallate ; phenolic compounds determination
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.732
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Aleksander Siger, Marcin Łukaszewski, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Badania nad zmiennością zawartości karotenoidów w nowych liniach hodowlanych łubinu wąskolistnego
    Tytuł równoległy: Study of variation of carotenoids content in the new breeding lines of narrow-leaved lupin
    W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
    Szczegóły: s. 73-74
    Polskie słowa kluczowe: karotenoidy ; łubin wąskolistny
    Angielskie słowa kluczowe: carotenoids ; narrow-leaved lupin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    17/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Karolina Łuczak, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Aleksander Siger
    Tytuł: Zawartość tokochromanoli w nowych liniach hodowlanych łubinu wąskolistnego
    Tytuł równoległy: Tocochromanol content in the new breeding lines of narrow-leaved lupin
    W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
    Szczegóły: s. 75-76
    Polskie słowa kluczowe: tokochromanole ; łubin wąskolistny
    Angielskie słowa kluczowe: tocochromanols ; narrow-leaved lupin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    18/85
    Rok: 2017
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Ewa Rokosik, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Zawartość związków fenolowych w wybranych liniach hodowlanych i odmianach uprawowych łubinu wąskolistnego
    Tytuł równoległy: Phenolic compounds content in the selected breeding lines and cultivars of blue lupin
    W: XXV Jubileuszowa Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych : Rynia n. Zalewem Zegrzyńskim, 31maja - 02 czerwca 2017.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2017
    Szczegóły: s. 79-80
    Polskie słowa kluczowe: związki fenolowe ; łubin wąskolistny
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; narrow-leaved lupin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    19/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 151-153, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    20/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 154-157, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    21/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie zawartości azotanów (V) i azotanów (III) w produktach spożywczych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 119-127, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: azotany ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    22/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 128-134, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    23/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 158-160, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności ; oliwa z oliwek
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    24/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 3 poszerz.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2016
    Szczegóły: s. 161-165, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-852-0
    Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; oleje roślinne ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    25/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Dawid Biskup, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Optymalizacja i walidacja oznaczania Nε-karboksymetylolizyny w skórce pieczywa metodą RP-HPLC-FLD
    W: Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu żywnościowym [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska.
    Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
    Szczegóły: s. 121-139, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-833-9
    Liczba arkuszy: 0,5
    Polskie słowa kluczowe: Nε-karboksymetylolizyna ; produkty zbożowe ; optymalizacja ; walidacja
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    26/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jolanta Tomaszewska-Gras, Michał Michalak, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Contribution of phenolic acids isolated from green and roasted boiled-type coffee brews to total coffee antioxidant capacity
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2016, vol. 242, iss. 5, s. 641-653, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: coffee brew ; Arabica ; Robusta ; roasting degree ; phenolic acids ; antioxidant capacity ; Principal Component Analysis
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.664
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    27/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2016, vol. 118, 11, s. 1788-1794, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; fluorescence ; propyl gallate ; quantum dots ; rapeseed oil
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.145
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    28/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Variation of tocochromanols and carotenoids content in the seeds of cultivars and new collection breeding lines of Lupinus angustifolius
    W: Plants in pharmacy and nutrition : 2nd International Young Scientists Symposium, 15-17 September 2016, Wroclaw, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Wrocław : Wroclaw Medical University, 2016
    Szczegóły: s. 128
    ISBN: 978-83-7055-591-7
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; tokochromanole ; karotenoidy
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; tocochromanols ; carotenoids
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    29/85
    Rok: 2016
    Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Wojciech Borzyszkowski, Mieczysław Turski, Magdalena Rudzińska, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Olej bukowy - zapomniane źródło związków bioaktywnych
    Tytuł równoległy: Beech oil - the forgotten source of bioactive compounds
    W: Rośliny oleiste - postępy w genetyce, hodowli, technologii i analityce lipidów : XXXIII Konferencja Naukowa, 5-6.04.2016, Poznań, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2016
    Szczegóły: s. 23-24
    Polskie słowa kluczowe: buk zwyczajny ; związki bioaktywne ; tokoferole
    Angielskie słowa kluczowe: beech ; bioactive compounds ; tocopherols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    30/85
    Rok: 2015
    Autorzy: M. Zielińska-Dawidziak, K. Dwiecki, K. Lewko
    Tytuł: Generation of reactive oxygen species in lupin sprouts germinated in abiotic stress condition
    W: Developing lupin crop into a major and sustainable food and feed source : Proceedings of the XIV International Lupin Conference, Milan, Italy, 21-26 June 2015 / Ed. Jessica Capraro, Marcello Duranti, Chiara Magni, Alessio Scarafoni.
    Adres wydawniczy: [Milano] : [b.w.], 2015
    Szczegóły: s. 109, bibliogr.
    ISBN: 9788890598944
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; iron ; lupin sprouts
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Grażyna Neunert, Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Synergistic and antagonistic effects between alpha-tocopherol and phenolic acids in liposome system: spectroscopic study
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2015, vol. 241, iss. 6, s. 749-757, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2015].
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; kwas kawowy ; kwas ferulowy ; kwas chlorogenowy ; synergizm
    Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; caffeic acid ; ferulic acid ; chlorogenic acid ; Synergistic effect
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.433
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    32/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paulina Kwiatkowska, Aleksander Siger, Halina Staniek, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Determination of quercetin in onion (Allium cepa) using β-cyclodextrin-coated CdSe/ZnS quantum dot-based fluorescence spectroscopic technique
    Źródło: Int. J. Food Sci. Technol. - 2015, vol. 50, iss. 6, s. 1366-1373, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0950-5423
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 28 maja 2015].
    Angielskie słowa kluczowe: cyclodextrins ; flavonoids ; fluorescence ; onion ; quantum dots ; quercetin
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.504
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paulina Kwiatkowska, Aleksander Siger, Halina Staniek, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Fluorescencyjna metoda oznaczania kwercetyny przy zastosowaniu kropek kwantowych CdSe/ZnS powleczonych beta-cyklodekstryną
    W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej "Chemia analityczna to ciągłe wyzwania" : Poznań, 6-10 VII 2015 r., Abstrakty.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2015
    Szczegóły: s. 369
    Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; kropki kwantowe ; cyklodekstryny ; kwercetyna ; flawonoidy
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    34/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Oznaczanie całkowitej zawartości związków fenolowych w napojach przy zastosowaniu kropek kwantowych CdTe
    W: IX Polska Konferencja Chemii Analitycznej : "Chemia analityczna to ciagłe wyzwania", Poznań, 6-10 lipca 2015, Abstrakty.
    Adres wydawniczy: [b. m.] : [b. w.], 2015
    Szczegóły: s. 395
    Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; kropki kwantowe ; związki fenolowe ; zawartość związków fenolowych ; metoda Folina-Ciocalteu ; herbata ; kawa ; zioła
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    35/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Fluorescence quenching studies on the interaction of catechin-quinone with CdTe quantum dots. Mechanism elucidation and feasibility studies
    Źródło: Spectroc. Acta Pt. A-Molec. Biomolec. Spectr. - 2015, vol. 149, s. 523-530, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1386-1425
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 października 2015].
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; fluorescencja ; antyoksydanty
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; fluorescence ; antioxidants
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.653
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    36/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Wróblewska, Małgorzata Nogala-Kałucka, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
    Tytuł: Studia nad wykorzystaniem kropek kwantowych do oznaczania gliadyny
    W: Żywność - zdrowie - przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
    Szczegóły: s. 115
    ISBN: 978-83-935421-6-1
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; gliadyny ; gluten
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    37/85
    Rok: 2015
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Zastosowanie kropek kwantowych do detekcji związków chinonowych
    W: Żywność - zdrowie - przyszłość : XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Lublin, 25-26 czerwca 2015, Materiały konferencji naukowej.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, 2015
    Szczegóły: s. 116
    ISBN: 978-83-935421-6-1
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 20 stycznia 2017].
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; gliadyny ; gluten
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    38/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Paweł Górnas, Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Dalija Seglina, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: An alternative RP-HPLC method for the separation and determination of tocopherol and tocotrienol homologues as butter authenticity markers: A comparative study between two European countries
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 7, s. 895-903, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: authentication of butter ; NP-HPLC ; RP-HPLC ; tocopherols ; tocotrienols
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    39/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Jarosław Czubiński, Dominika Polcyn, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Isolation and purification of plastochromanol-8 for HPLC quantitative determinations
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2014, vol. 116, 4, s. 413-422, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lipca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: plastochromanol-8 ; tocochromanols ; semi-preparative HPLC ; HPLC-MSn
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.812
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    40/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Grazyna Neunert, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: Characterisation of different digestion susceptibility of lupin seed globulins
    Źródło: Food Chem. - 2014, vol. 143, 15 January, s. 418-426, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 października 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; flavonoids ; digestion susceptibility ; gamma-conglutin ; flavonoid-protein complexes
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.391
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    41/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Łukasz Tomczyk, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Oznaczanie galusanu propylu w oleju roślinnym przy zastosowaniu kropek kwantowych
    W: Postępy w analityce lipidów żywności : 20-21 października 2014, Poznań, Streszczenia wykładów i e-posterów.
    Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
    Szczegóły: s. 23
    Polskie słowa kluczowe: olej roślinny ; galusan propylu ; przeciwutleniacze ; fluorymetria ; kropki kwantowe
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    42/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Hanna Wieczorek, Natasza Kubacka
    Tytuł: Aromatyzowanie oleju rzepakowego naturalnymi przyprawami - badania chemiczne i sensoryczne
    Tytuł równoległy: Rapeseed oil with flavoring spices - chemical and sensory studies
    W: Rośliny Oleiste : XXXI Konferencja Naukowa, Poznań, 19-20.05.2014, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, 2014
    Szczegóły: s. 109-110
    Uwagi: Na okładce błędnie podany numer konferencji.
    Polskie słowa kluczowe: olej rzepakowy ; przyprawy ; tokoferole ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed oil ; spices ; tocopherols ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    43/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Stanisław Witkowski, Piotr Wałejko, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Structural organization of tocopherol derivatives nanodroplets in aqueous environment studied by fluorescence and light scattering techniques
    W: Woda cząsteczką życia : II Międzynarodowa Konferencja Naukowa Oxygenalia 2014, 7-8 listopada 2014, Poznań, Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego, 2014
    Szczegóły: s. 172
    ISBN: 978-83-7597-246-7
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    44/85
    Rok: 2014
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Zastosowanie kropek kwantowych do oznaczania składników i zanieczyszczeń żywności
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 3 (94), s. 5-13, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; analiza żywności ; składniki żywności ; zanieczyszczenia żywności
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; food analysis ; food components ; food contaminants
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    45/85
    Rok: 2013
    Autorzy: M. Nogala-Kałucka, K. Dwiecki, A. Siger, P. Górnaś, K. Polewski, S. Ciosek
    Tytuł: Antioxidant synergism and antagonism between tocotrienols, quercetin and rutin in model system
    Źródło: Acta Aliment. - 2013, vol. 42, no. 3, s. 360-370, bibliogr.
    p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidant activity ; synergism ; antagonism ; quercetin ; rutin ; tocotrienol ; emulsion
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.427
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    46/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (11-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
    Szczegóły: s. 114-116, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-690-8
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    47/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
    Szczegóły: s. 117-120, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-690-8
    Polskie słowa kluczowe: aktywność przeciwutleniająca ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    48/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
    Szczegóły: s. 91-97, bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-690-8
    Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    49/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
    Szczegóły: s. 121-123, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-690-8
    Polskie słowa kluczowe: spektrofotometria ; analiza żywności ; oliwa z oliwek
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    50/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
    W: Analiza żywności : Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / Pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej.
    Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013
    Szczegóły: s. 124-128, il., bibliogr.
    ISBN: 978-83-7160-690-8
    Polskie słowa kluczowe: fluorescencja ; oleje roślinne ; analiza żywności
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    51/85
    Rok: 2013
    Autorzy: K. Dwiecki, G. Neunert, M. Nogala-Kałucka, K. Polewski
    Tytuł: Application of quantum dots to detect antioxidant properties of phenols
    Źródło: Curr. Top. Biophys. - 2013, vol. 36, suppl. A, s. 23
    p-ISSN: 2084-1892
    Uwagi: Abstracts of the XV Conference of the Polish Biophysical Society, Nałęczów, June 26-28, 2013. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 lutego 2016].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    52/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Piotr Kachlicki, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Identification and antioxidant activity of sinapic acid derivatives in Brassica napus L. seed meal extracts
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2013, vol. 115, 10, s. 1130-1138, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 24 października 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: phenolic compounds ; rapeseed ; sinapic acid derivatives ; TRAP
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.033
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    53/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Magdalena Zielińska-Dawidziak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Dorota Piasecka-Kwiatkowska
    Tytuł: The antioxidant activity of lupin seeds and sprouted lupin seeds obtained from seed growing under oxidative stress
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 740, bibliogr.
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; kiełki ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; sprouts ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    54/85
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Agnieszka Łuczak, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The application of CdTe quantum dots for polyphenols determination
    W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Instanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
    Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
    Szczegóły: s. 739, bibliogr.
    ISBN: 978-605-63935-0-1
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; polyphenols
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    55/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Rapeseed - a source of biologically active polyphenols
    W: 6th World Congress on Polyphenols Applications: Clinical Evidences, Polyphenols and Waste Valorisation : 7-8 June 2012, Paris, France, Abstracts.
    Adres wydawniczy: Paris : International Society of Antioxidants in Nutrition and Health, 2012
    Szczegóły: s. 78
    ISBN: 978-2-35609-062-1
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; związki fenolowe ; pochodne kwasu sinapowego
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; phenolic compounds ; sinapic acid derivatives
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    56/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Interactions between Lupinus angustifolius seeds lipoxygenase and native phenolic compounds in the model system
    Źródło: Eur. Food Res. Technol. - 2012, vol. 235, iss. 1, s. 67-73, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1438-2377 e-ISSN: 1438-2385
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; flawonoidy
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; lipoxygenase ; flavonoids
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.436
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    57/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Michał Michalak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Teresa Cegielska-Taras, Laura Szała, Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Genotype and environment effects on tocopherol and plastochromanol-8 content of winter oilseed rape doubled haploids
    W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
    Szczegóły: s. 295
    Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; plastochromanol-8 ; linie podwojonych haploidów ; rzepak
    Angielskie słowa kluczowe: tocopherols ; plastochromanol-8 ; doubled haploid line ; rapeseed
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    58/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
    W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
    Szczegóły: s. 319
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipoksygenaza ; polifenole
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenase ; polyphenols
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    59/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Karolina Kowańska, Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Studies of photoluminescence method for determination of quercetin using CdSe/ZnS quantum dots
    W: Fats, Oils and Lipids: from Science and Technology to Health : 10th Euro Fed Lipid Congress, 23-26 September 2012, Cracow, Poland, Book of abstract.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
    Szczegóły: s. 260
    Polskie słowa kluczowe: kropki kwantowe ; kwercetyna
    Angielskie słowa kluczowe: quantum dots ; quercetin
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    60/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Jaroslaw Czubinski, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Piotr Kachlicki, Grazyna Neunert, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Release of flavonoids from lupin globulin proteins during digestion in a model system
    Źródło: J. Agric. Food Chem. - 2012, 60 (7), s. 1830-1836, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0021-8561
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; flavonoids ; apigenin C-glycosides ; γ-conglutin ; flavonoid-protein complexes
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.906
    Punktacja MNiSW: 32.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    61/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Małgorzata Nogala-Kałucka, Eleonora Lampart-Szczapa
    Tytuł: The interactions between rapeseed lipoxygenase and native polyphenolic compounds in a model system
    Źródło: J. Am. Oil Chem. Soc. - 2012, vol. 89, iss. 3, s. 379-387, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0003-021X e-ISSN: 1558-9331
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: rzepak ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: rapeseed ; lipoxygenases ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.592
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    62/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Aleksander Siger, Jaroslaw Czubinski, Piotr Kachlicki, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Malgorzata Nogala-Kalucka
    Tytuł: Antioxidant activity and phenolic content in three lupin species
    Źródło: J. Food Compos. Anal. - 2012, vol. 25, iss. 2, s. 190-197, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0889-1575
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; przeciwutleniacze
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidants
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.088
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    63/85
    Rok: 2012
    Autorzy: Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: Oddziaływania pomiędzy lipoksygenazą a związkami fenolowymi nasion łubinu wąskolistnego (L. angustifolius)
    W: Strategie wykorzystania roślin strączkowych : X Ogólnopolska Konferencja Polskiego Towarzystwa Łubinowego, II Ogólnopolska Konferencja Roślin Strączkowych : 29 maja - 1 czerwca 2012, Zakopane, Streszczenia.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], 2012
    Szczegóły: s. P46
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; lipooksygenaza ; związki fenolowe
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    64/85
    Rok: 2011
    Autorzy: Aleksander Siger, Jarosław Czubiński, Krzysztof Dwiecki, Eleonora Lampart-Szczapa, Małgorzata Nogala-Kałucka
    Tytuł: The content of phytochemicals and thier antioxidant activity in seeds of three lupin species (L. albus, L. luteus, L. angustifolius)
    W: Lupin crops - an opportunity for today, a promise for the future : 13th International Lupin Conference, 6-10 June 2011, Poznań, Poland, Book of abstracts.
    Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2011
    Szczegóły: s. P49
    Polskie słowa kluczowe: łubin ; związki fenolowe ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: lupin ; phenolic compounds ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    65/85
    Rok: 2011
    Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Charakterystyka aromatyzowanych oliw extra virgin pod kątem stabilności oksydacyjnej
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2011, t. 92, nr 4, s. 852-854, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1895-4316
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 kwietnia 2016].
    Polskie słowa kluczowe: oliwa extra virgin ; tokoferole ; Rancimat
    Angielskie słowa kluczowe: virgin olive oil ; tocopherols ; Rancimat
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    66/85
    Rok: 2011
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
    W: Towaroznawstwo w zapewnieniu jakości żywności i bezpieczeństwa konsumenta : Materiały Konferencji Naukowej z okazji 50-lecia Zakładu/Katedry Towaroznawstwa Żywnosci Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 17-18 maja 2011 r.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny, 2011
    Szczegóły: s. 37
    Polskie słowa kluczowe: dym wędzarniczy ; liposomy ; aktywność przeciwutleniająca
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    67/85
    Rok: 2011
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krystyna Olech, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Wpływ fenolowych składników preparatu dymu wędzarniczego na oksydację membran lipidowych
    Źródło: Zesz. Nauk. - Uniw. Ekon. Pozn. - 2011, 205, s. 167-175, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1689-7374
    Uwagi: Tytuł zeszytu: Towaroznawstwo w kształtowaniu jakości i cech prozdrowotnych żywności. - ISBN 978-83-7417-643-9.
    Polskie słowa kluczowe: liposomy ; wędzenie ; związki fenolowe
    Angielskie słowa kluczowe: liposomes ; smoke ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    68/85
    Rok: 2010
    Autorzy: K. Dwiecki, M. Nogala-Kałucka, K. Polewski, G. Neunert
    Tytuł: Mechanizmy przeciwutleniającego działania flawonoidów sojowych w liposomach [*]
    W: Flawonoidy i ich zastosowanie / Pr. zbior. pod red. Marii Kopacz.
    Adres wydawniczy: Rzeszów : Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, 2010
    Szczegóły: s. 19-31
    ISBN: 978-83-7199-637-5
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    69/85
    Rok: 2010
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Wpływ genisteiny i daidzeiny na proces rozpuszczania membrany lipidowej w obecności detergentu
    Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2010, t. 4, z. 2, art. 15, il., bibliogr.
    http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_4_15.pdf
    p-ISSN: 1897-7820
    Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
    Polskie słowa kluczowe: daidzeina ; genisteina ; izoflawony ; membrana lipidowa ; liposomy ; detergenty
    Angielskie słowa kluczowe: daidzein ; genistein ; isoflavones ; lipid membrane ; liposomes ; detergents
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    70/85
    Rok: 2010
    Autorzy: Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Jarosław Czubiński
    Tytuł: Techniki analityczne on-line w procesie produkcji żywności
    Źródło: Przem. Spoż. - 2010, t. 64, 2, s. 12-18, il.
    p-ISSN: 0033-250X
    Polskie słowa kluczowe: analiza żywności ; techniki analityczne on-line
    Angielskie słowa kluczowe: food analysis ; on-line analytical techniques
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 6.000
    Praca afiliowana przez UP
    71/85
    Rok: 2009
    Autorzy: K. Dwiecki, G. Neunert, P. Polewski, K. Polewski
    Tytuł: Antioxidant activity of daidzein, a natural antioxidant, and its spectroscopic properties in organic solvents and phosphatidylcholine liposomes
    Źródło: J. Photochem. Photobiol. B-Biol. - 2009, vol. 96, iss. 3, s. 242-248, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1011-1344
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 marca 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: isoflavones ; daidzein ; fluorescence ; antioxidant activity ; fluorescence anisotropy ; phospholipids
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.871
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    72/85
    Rok: 2009
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski, Małgorzata Nogala-Kałucka, Aleksander Siger
    Tytuł: Flawonoidy sojowe jako inhibitory fotooksydacji lipidów
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 95-96
    Polskie słowa kluczowe: flawonoidy ; soja ; przeciwutleniacze
    Angielskie słowa kluczowe: flavonoids ; soybean ; antioxidants
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    73/85
    Rok: 2009
    Autorzy: Aleksander Siger, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Porównanie aktywności przeciwutleniającej wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno
    W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
    Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
    Szczegóły: s. 96
    Polskie słowa kluczowe: oleje roślinne ; oleje tłoczone na zimno ; aktywność przeciwutleniająca
    Angielskie słowa kluczowe: plant oils ; cold pressed oil ; antioxidant activity
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    74/85
    Rok: 2007
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Agnieszka Wilk, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Spectroscopic studies of D-α-tocopherol concentration-induced transformation in egg phosphatidylcholne vesicles
    Źródło: Cell. Mol. Biol. Lett. - 2007, vol. 12, iss. 1, s. 51-69, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-8153 e-ISSN: 1689-1392
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Springer
    Polskie słowa kluczowe: jaja ; błona lipidowa ; fosfolipidy ; lecytyna ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; metody badań ; mikroskopia optyczna
    Angielskie słowa kluczowe: egg phosphatidylcholine ; tocopherols ; fluorescence ; vesicle ; optical microscopy ; dynamic light scattering
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.676
    Punktacja MNiSW: 10.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    75/85
    Rok: 2007
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Grażyna Neunert, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Affinity of genistein and daidzein to phosphatidylcholine membranes
    Źródło: Chem. Phys. Lipids. - 2007, vol. 149, suppl., s. S76-S77
    p-ISSN: 0009-3084
    Uwagi: Abstracts from the 48th International Conference on the Bioscience of Lipids. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 2 grudnia 2016].
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    76/85
    Rok: 2007
    Autorzy: Malgorzata Nogala-Kalucka, Bogumila Kupczyk, Krzysztof Polewski, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki
    Tytuł: Influence of native antioxidants on the formation of fatty acid hydroperoxides in model systems
    Źródło: Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2007, vol. 109, 10, s. 1028-1037
    p-ISSN: 1438-7697 e-ISSN: 1438-9312
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley InterScience
    Polskie słowa kluczowe: kwas linolowy ; kwas linolenowy ; autooksydacja ; wodoronadtlenki ; przeciwutleniacze ; kwercetyna ; alfa-tokoferol ; kwas L-askorbinowy
    Angielskie słowa kluczowe: hydroperoxides ; linoleic acid ; linolenic acid ; alpha-tocopherol ; quercetin ; L-ascorbic acid
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.911
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    77/85
    Rok: 2007
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Hanna Jackowiak, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: The effect of D-alpha-tocopherol on the solubilization of dipalmitoylphosphatidylcholine membrane by anionic detergent sodium dodecyl sulfate
    Źródło: J. Food Lipids. - 2007, vol. 14, iss. 1, s. 50-61, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1065-7258
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Blackwell
    Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; fosfolipidy ; solubilizacja ; DPPC
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.606
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    78/85
    Rok: 2007
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Oddziaływania glikozydów i aglikonów izoflawonów sojowych z membraną lipidową
    W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
    Szczegóły: s. 98
    ISBN: 978-83-7160-443-0
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    79/85
    Rok: 2007
    Autorzy: K. Dwiecki, G. Neunert, K. Polewski
    Tytuł: Interactions of native soybean isoflavones with lipid membrane
    W: Vitamins 2007. Nutrition and Diagnostics : Prague, Czech Republic, September 19-21, 2007.
    Adres wydawniczy: [Prague] : [b.w.], 2007
    Szczegóły: s. 159-160
    Angielskie słowa kluczowe: isoflavones ; glycoside ; aglycone ; lipid membrane ; fluorescence
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    80/85
    Rok: 2006
    Autorzy: Paweł Górnaś, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Propyl gallate-β-cyclodextrin complexes. Spectroscopic and thermodynamic studies
    Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 73-80, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1234-4125
    Polskie słowa kluczowe: cyklodekstryny ; galusan propylu ; fluorescencja ; kompleks inkluzyjny
    Angielskie słowa kluczowe: cyclodextrins ; propyl gallate ; fluorescence ; inclusion complex
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    81/85
    Rok: 2006
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Spectral properties of propyl gallate in organic silvents and in heterogeneous environment
    Źródło: Acta Agrophys. - 2006, vol. 7, 1 (132), s. 39-48, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1234-4125
    Polskie słowa kluczowe: przeciwutleniacze ; galusan propylu ; micele ; liposomy ; fluorescencja ; DPPC ; lecytyna
    Angielskie słowa kluczowe: antioxidants ; micelle ; lipid vesicle ; absorption ; fluorescence ; DPPC ; lecithin
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    82/85
    Rok: 2006
    Autorzy: Paweł Górnaś, Aleksander Siger, Krzysztof Dwiecki, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Determination of tocopherols content in sunflower oil during oxidation using fluorescence technique
    Tytuł równoległy: Określenie zawartości tokoferoli podczas utleniania oleju słonecznikowego metodami fluorescencji
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2006, 5 (2), s. 157-164, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1644-0730
    Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria"
    Polskie słowa kluczowe: olej słonecznikowy ; tokoferole ; utlenianie ; liczba nadtlenkowa ; błona lipidowa ; błona DPPC ; fluorescencja
    Angielskie słowa kluczowe: sunflower oil ; tocopherols ; peroxide value ; membrane ; DPPC ; fluorescence
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    83/85
    Rok: 2006
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Wpływ wybranych przeciwutleniaczy na proces utleniania kwasów tłuszczowych w emulsjach typu olej w wodzie
    W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
    Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
    Szczegóły: s. 99
    ISBN: 83-7421-075
    Polskie słowa kluczowe: emulsja ; emulsja olej w wodzie ; kwasy tłuszczowe ; utlenianie ; przeciwutleniacze
    Charakt. formalna: POS
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    84/85
    Rok: 2005
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Stanisław Witkowski, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Wpływ izomerów optycznych α-tokoferolu na przepuszczalność membrany lipidowej
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 30-40, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; przepuszczalność ; alfa-tokoferol ; fluorescencja ; sonda ANS
    Angielskie słowa kluczowe: lipid membrane ; membrane permeability ; alpha-tocopherol ; fluorescence ; ANS probe
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    85/85
    Rok: 2004
    Autorzy: Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Paweł Górnaś, Małgorzata Nogala-Kałucka, Krzysztof Polewski
    Tytuł: Oddziaływania membrany lipidowej z D-α-tokoferolem w zależności od jego stężenia
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2004, R. 11, nr 3 (40) supl., s. 37-44, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: błona lipidowa ; D-alfa-tokoferol ; fluorescencja ; absorbancja
    Angielskie słowa kluczowe: lipid membrane ; D-α-tocopherol ; fluorescence ; absorbance
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP