logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: DANKÓW ROMUALDA
Liczba odnalezionych rekordów: 92



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/92
Rok: 2019
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: The effect of unsaturated fatty acid concentration on the aroma profile of goat's milk
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2019, vol. 19, no. 2, s. 483-498, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; profil związków lotnych ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; próg wyczuwalności zapachu
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; volatile compound profile ; unsaturated fatty acids ; odor threshold values
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.018
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/92
Rok: 2018
Autorzy: D. Cais-Sokolińska, R. Danków, P. Bierzuńska, Ł. K. Kaczyński, S. Chudy, J. Teichert, A. Dobek, E. Skotarczak, J. Pikul
Tytuł: Freezing point and other technological properties of milk of the Polish Coldblood horse breed
Źródło: J. Dairy Sci. - 2018, vol. 101, iss. 11, s. 9637-9646, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 października 2018].
Angielskie słowa kluczowe: freezing point ; mare milk ; technological properties ; lactation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.749
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/92
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Cholesterol i produkty jego utleniania w liofilizatach mleka klaczy i kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2016, t. 10, z. 1, art. 11, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_10_11.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: liofilizacja ; mleko klaczy ; kumys ; oksysterole ; cholesterol ; TBA ; indeks bieli
Angielskie słowa kluczowe: freeze-drying ; mare milk ; kumiss ; oxysterols ; cholesterol ; TBA ; white index
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/92
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka podstawowych składników mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 2, s. 45-50, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; mleko krowie ; mleko kobiece ; lipidy ; związki azotowe ; węglowodany ; substancje mineralne ; witaminy ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; cow's milk ; human's milk ; lipids ; nitrogenous compounds ; carbohydrates ; minerals ; vitamins ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/92
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Pozyskiwanie i wykorzystanie mleka klaczy
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 1, s. 45-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; rasy zwierząt ; wymagania żywieniowe ; laktacja ; pozyskiwanie mleka ; wydajność ; jakość ; wykorzystanie
Angielskie słowa kluczowe: mare's milk ; animal breed ; feeding requirements ; lactation ; milk production ; yield ; quality ; utilization
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/92
Rok: 2016
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Wytwarzanie kumysu i jego charakterystyka
Źródło: Prz. Mlecz. - 2016, 4, s. 15-18, il., bibliogr.
p-ISSN: 0478-6599
Polskie słowa kluczowe: kumys ; metody wytwarzania ; barwa ; właściwości
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; methods of production ; color ; properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
7/92
Rok: 2015
Autorzy: R. Danków, J. Pikul, J. Wójtowski, D. Cais-Sokolińska, J. Teichert, E. Bagnicka, A. Cieślak, M. Szumacher-Strabel
Tytuł: The effect of supplementation with gold of pleasure (Camelina sativa) cake on the fatty acid profile of ewe milk and yoghurt produced from it
Źródło: J. Anim. Feed Sci. - 2015, vol. 24, no. 3, s. 193-202, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1388
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; Camelina sativa ; milk ; yoghurt ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.511
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
8/92
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Romualda Danków, Małgorzata Majcher, Joanna Teichert, Emilia Bagnicka
Tytuł: Formation of volatile compounds in kefir made of goat and sheep milk with high polyunsaturated fatty acid content
Źródło: J. Dairy Sci. - 2015, vol. 98, iss. 10, s. 6692-6705, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0302
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 październik 2015].
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; mleko owcze
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; sheep's milk ; fermentation
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.408
Punktacja MNiSW: 45.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/92
Rok: 2015
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Joanna Teichert, Grażyna Czyżak-Runowska, Emilia Bagnicka
Tytuł: Evaluation of quality of kefir from milk obtained from goats supplemented with a diet rich in bioactiv compounds
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2015, vol. 95, iss. 6, s. 1343-1349, bibliogr.
p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 czerwca 2015].
Angielskie słowa kluczowe: goat ; milk ; kefir ; false flax ; Camelina sativa ; fatty acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.076
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
10/92
Rok: 2015
Autorzy: Joanna Teichert, Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z mleka koziego z udziałem kultur zagęszczających
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 28, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_28.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; napoje fermentowane ; barwa ; tekstura
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; fermented beverages ; colour ; texture
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
11/92
Rok: 2015
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania na zawartość kwasów tłuszczowych w liofilizatach mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2015, t. 9, z. 2, art. 29, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_9_29.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizacja ; mleko klaczy liofilizowane ; kwasy tłuszczowe
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; lyophilization ; lyophilised mare milk ; fatty acids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
12/92
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Charakterystyka jakości kefiru wytworzonego z mleka kóz żywionych paszą suplementowaną DDGS
W: Biożywność : Konferencja naukowa: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych - oferta dla przemysłu, POLAGRAFOOD 2014, Poznań, 29-30.09.2014.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 65-68, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; składniki bioaktywne ; kefir ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/92
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Ocena jakości sera podpuszczkowego solankowego otrzymanego z mleka kóz paszą suplementowaną makuchem z lnianki
W: Biożywność : Konferencja naukowa: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych - oferta dla przemysłu, POLAGRAFOOD 2014, Poznań, 29-30.09.2014.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 61-64, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; składniki bioaktywne ; sery podpuszczkowe ; ser podpuszczkowy solankowy ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/92
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Grażyna Czyżak-Runowska, Joanna Teichert
Tytuł: Produkcja mleka owczego i koziego o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych
W: Biożywność : Konferencja naukowa: Innowacyjne linie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach prozdrowotnych - oferta dla przemysłu, POLAGRAFOOD 2014, Poznań, 29-30.09.2014.
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2014
Szczegóły: s. 20-30, il., bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: owce ; kozy ; mleko ; lnianka ; DDGS ; MUFA ; PUFA ; CLA
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/92
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, J. Wójtowski, R. Danków, J. Teichert, D. Cais-Sokolińska, E. Bagnicka
Tytuł: Functional drink from goat milk with increased contents of unsaturated fatty acids
W: ERCG 2014 - European Regional Conference on Goats : 7-13 April 2014, Debrecen - Hungary, Oradea - Romania, Program, Abstracts.
Adres wydawniczy: [b. m.] : [b. w.], [2014]
Szczegóły: s. 128
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/92
Rok: 2014
Autorzy: J. Pikul, J. Wójtowski, R. Danków, J. Teichert, D. Cais-Sokolińska, E. Bagnicka
Tytuł: White acid-rennet cheese from goat milk with increased contents of bioactive components
W: ERCG 2014 - European Regional Conference on Goats : 7-13 April 2014, Debrecen - Hungary, Oradea - Romania, Program, Abstracts.
Adres wydawniczy: [b. m.] : [b. w.], [2014]
Szczegóły: s. 129
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
17/92
Rok: 2014
Autorzy: Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Joanna Teichert, Grażyna Czyżak-Runowska, Dorota Cais-Sokolińska, Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Emilia Bagnicka
Tytuł: The effect of false flax (Camelina sativa) cake dietary supplementation in dairy goats on fatty acid profile of kefir
Źródło: Small Ruminant Res. - 2014, vol. 122, 1/3, s. 44-49, il., bibliogr.
p-ISSN: 0921-4488
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 października 2014].
Angielskie słowa kluczowe: goats ; nutrition ; false cake ; Camelina sativa ; milk ; kefir ; fatty acids
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.125
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/92
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Nowe produkty wytworzone z mleka krowiego o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 145-147, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie ; składniki bioaktywne ; produkty mleczne ; jakość
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/92
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, J. Wójtowski, R. Danków, J. Teichert, G. Czyżak-Runowska, A. Cieślak, M. Szumacher-Strabel
Tytuł: Profil kwasów tłuszczowych kefiru z mleka kóz żywionych suplementem makucha z lnianki (Camelina sativa)
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 152-153, bibliogr.
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/92
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Adam Cieślak, Grażyna Czyżak-Runowska, Małgorzata Szumacher-Strabel, Romualda Danków, Marek Stanisz, Sylwia Bielińska
Tytuł: Suplementy dawek pokarmowych małych przeżuwaczy podwyższające zawartość składników bioaktywnych mleka
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 39-49, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: owce ; kozy ; mleko owcze ; mleko kozie ; lnianka ; wywar zbożowy suszony ; nienasycone kwasy tłuszczowe ; sprzężony kwas linolowy
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/92
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska, J. Wójtowski, J. Teichert
Tytuł: Wybrane cechy jakościowe jogurtu i sera podpuszczkowego wytworzonych z mleka owczego o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych
W: Biożywność - innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Poznań, 25 września 2013 r..
Adres wydawniczy: [Poznań] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 85-88, bibliogr.
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; składniki bioaktywne ; jogurty ; sery podpuszczkowe ; jakość
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/92
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, J. Wójtowski, R. Danków, J. Teichert, G. Czyżak-Runowska, A. Cieślak, M. Szumacher-Strabel
Tytuł: The effect DDGS supplemented diet on fatty acid profile in acid-renned goat cheese
W: Goat milk quality : Regional IGA Conference 2013 in Tromsø, Norway, Abstracts.
Szczegóły: s. 39
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/92
Rok: 2013
Autorzy: J. Pikul, J. Wójtowski, R. Danków, J. Teichert, G. Czyżak-Runowska, A. Cieślak, M. Szumacher-Strabel
Tytuł: The effect of false cake (Camelina sativia) diet supplementation in dairy goats of fatty acid profile of kefir
W: Goat milk quality : Regional IGA Conference 2013 in Tromsø, Norway, Abstracts.
Szczegóły: s. 53
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/92
Rok: 2013
Autorzy: Jan Pikul, Magdalena Rudzińska, Joanna Teichert, Agata Lasik, Romualda Danków, Roman Przybylski
Tytuł: Cholesterol oxidation during storage of UHT-treated bovine and caprine milk
Źródło: Int. Dairy J. - 2013, vol. 30, iss. 1, s. 29-32, il., bibliogr.
p-ISSN: 0958-6946
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 5 grudnia 2013].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.297
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
25/92
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Charakterystyka cech żywieniowych i jakościowych liofilizatów wytworzonych z mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 4, art. 63, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_63.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizacja ; mleko klaczy liofilizowane
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; lyophilization ; lyophilised mare milk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
26/92
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Charakterystyka i właściwści kumysu
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 3, art. 35, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_35.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: kumys ; barwa ; tekstura ; ocena sensoryczna ; kwas mlekowy ; alkohol
Angielskie słowa kluczowe: koumiss ; colour ; texture ; sensory examination ; lactic acid ; alcohol
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/92
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z modyfikowanego mleka krowiego
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2013, t. 7, z. 4, art. 70, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_70.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko krowie mofyfikowane ; napoje fermentowane ; procesy membranowe ; mleko klaczy ; kumys
Angielskie słowa kluczowe: modified cow milk ; fermented drinks ; membrane processes ; mare milk ; koumiss
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
28/92
Rok: 2013
Autorzy: Romualda Danków, Joanna Teichert, Natalia Osten-Sacken
Tytuł: Rynek mleka w Polsce
W: XIII Międzynarodowe Targi FERMA BYDŁA, Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwcji Pasz oraz XVI Międzynarodowe Targi FERMA ŚWIŃ I DROBIU : Łódź, Hala Atlas Arena, 22-24 lutego 2013 r., Katalog targowy, zawiera streszczenia referatów.
Adres wydawniczy: [Łódź] : [b.w.], 2013
Szczegóły: s. 94-96, il.
Polskie słowa kluczowe: rynek mleka ; Polska
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/92
Rok: 2012
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Natalia Osten-Sacken, Joanna Teichert
Tytuł: Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2012, t. 6, z. 2, art. 16, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; skład chemiczny ; zawartość białka ; zawartość tłuszczu ; zawartość składników mineralnych ; kwasy tłuszczowe ; białka mleka ; właściwości prozdrowotne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; protein fractions ; fatty acids ; nutritional remarks
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/92
Rok: 2011
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: The fermentation dynamics of sheep milk with increased proportion of whey proteins
Tytuł równoległy: Dynamika ukwaszania mleka owczego o zwiększonym udziale białek serwatkowych
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2011, 10 (2), s. 155-163, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 15 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; białka serwatkowe ; fermentacja mlekowa ; dynamika
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; whey proteins ; fermentation ; dynamics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/92
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 6, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_6.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; wartość odżywcza ; przetwórstwo mleka ; przydatność technologiczna ; sery kozie ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
32/92
Rok: 2011
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2011, t. 5, z. 2, art. 7, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_5_7.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; wartość odżywcza ; przydatność technologiczna ; przetwórstwo mleka ; sery owcze ; napoje mleczne fermentowane
Angielskie słowa kluczowe: sheep's milk ; cheeses ; fermented beverages
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
33/92
Rok: 2010
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych wytworzonych z mleka różnych gatunków ssaków
W: Jakość i prozdrowotne cechy żywności : XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Wrocław, 20-21 maja 2010.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Uniwersytet Przyrodniczy], [2010]
Szczegóły: s. 167
ISBN: 978-83-923549-4-9
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/92
Rok: 2010
Autorzy: A. Lasik, J. Pikul, R. Danków, D. Cais-Sokolińska
Tytuł: Probiotyczne, mleczne napoje fermentowane z mleka różnych gatunków ssaków [*]
W: Probiotyki w żywności / Pod red. nauk. Danuty Kołożyn-Krajewskiej i Zbigniewa J. Dolatowskiego.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2010
Szczegóły: s. 244-262
ISBN: 978-83-929209-9-1
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/92
Rok: 2010
Autorzy: R. Danków, J. Pikul, A. Lasik, J. Teichert, N. Osten-Sacken
Tytuł: Właściwości funkcjonalne oraz jakość mikrobiologiczna liofilizatu kumysu [*]
W: Probiotyki w żywności / Pod red. nauk. Danuty Kołożyn-Krajewskiej i Zbigniewa J. Dolatowskiego.
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2010
Szczegóły: s. 263-262
ISBN: 978-83-929209-9-1
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/92
Rok: 2010
Autorzy: Agata Lasik, Jan Pikul, Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Probiotyczne, mleczne napoje fermentowane wytworzone z mleka różnych gatunków ssaków
W: Probiotyki w żywności : Sympozjum naukowe, Kiry pod Zakopanem, 15-16 kwietnia 2010 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2010]
Szczegóły: s. 16
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/92
Rok: 2010
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Agata Lasik
Tytuł: Właściwości funkcjonalne oraz jakość mikrobiologiczna liofilizatu kumysu
W: Probiotyki w żywności : Sympozjum naukowe, Kiry pod Zakopanem, 15-16 kwietnia 2010 r..
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2010]
Szczegóły: s. 8
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; kumys ; liofilizacja ; właściwości funkcjonalne
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/92
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Analiza potencjału, wielkości produkcji i skupu mleka w latach 2007-2009
W: X Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 26-28 lutego 2010 r., Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 69-70, il.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/92
Rok: 2010
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Jak zapobiegać wystepowaniu w mleku zwiększonej ilości komórek somatycznych )LKS)?
W: X Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 26-28 lutego 2010 r., Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 72-75, il.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/92
Rok: 2010
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Kształtowanie się cen skupu mleka w Polsce i Unii Europejskiej
W: X Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 26-28 lutego 2010 r., Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 70-71, il.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/92
Rok: 2010
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Wymagania dla gospodarstw mlecznych przy produkcji mleka w świetle nowych regulacji prawnych
W: X Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 26-28 lutego 2010 r., Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2010
Szczegóły: s. 75-77, il.
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
42/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Aktualna sytuacja na rynku mleka
W: IX Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 27.02-01.03.2009, Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 80-82
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Organizacja i techniczna oraz ekonomiczna efektywność produkcji mleka
W: IX Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 27.02-01.03.2009, Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 82-83
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Standaryzacja i zarządzanie jakością mleka surowego
W: IX Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 27.02-01.03.2009, Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 83-85
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Zapalenie wymienia - problem komórek somatycznych
W: IX Międzynarodowe targi Ferma Bydła oraz Salon Wozów Paszowych i Maszyn do Zbioru i Konserwacji Pasz : Poznań, Hala Arena, 27.02-01.03.2009, Katalog targowy.
Adres wydawniczy: Poznań : [b.w.], 2009
Szczegóły: s. 85-87
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Charakterystyka mleka pasteryzowanego poddanego enzymatycznej hydrolizie laktozy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 126, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_126.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko pasteryzowane ; hydroliza enzymatyczna ; beta-D-galaktozydaza ; mleko bezlaktozowe ; punkt zamarzania
Angielskie słowa kluczowe: lactose-intolerant ; enzymatic hydrolysis ; the lactose free milk ; beta-D-galactosidase ; the freezing point of milk
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
47/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Dynamika zmian kwasowości jogurtu z dodatkiem produktów zbożowych podczas chłodniczego przechowywania
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 111, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_111.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; dodatki do żywności ; produkty zbożowe ; przechowywanie ; kwasowość ; zmiany kwasowości
Angielskie słowa kluczowe: yoghurt ; acidity ; buckwheat groats ; shelf-life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
48/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Kształtowanie się zawartości związków azotowych w mleku klaczy i kumysie oraz ich liofilizatach
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 115, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_115.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; kumys ; liofilizacja ; liofilizaty ; związki azotowe ; azot niebiałkowy ; białko ogólne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; koumiss ; lyophilization ; lyophilizates ; NPN ; crude protein
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
49/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Stabilność i jakość barwy sera Mozzarella w trakcie przechowywania
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 112, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_112.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella ; barwa ; przechowywanie ; jasność barwy ; nasycenie barwy
Angielskie słowa kluczowe: mozzarella cheese ; colour ; storage ; lightness ; saturation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
50/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Właściwości sorpcyjne modelowych liofilizatów mleka klaczy
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 113, il., bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_113.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizaty ; właściwości sorpcyjne
Angielskie słowa kluczowe: mare milk ; lyophilizates ; water activity ; sorption
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
51/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Wykorzystanie popłuczyn mleczarskich w celu odzyskania masy białkowej
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2009, t. 3, z. 4, art. 116, bibliogr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_116.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: popłuczyny mleczarskie ; ścieki mleczarskie ; ultrafiltracja
Angielskie słowa kluczowe: dairy rinsings ; dairy wastewater ; ultrafiltration
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
52/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Charakterystyka mleka pasteryzowanego poddanego enzymatycznej hydrolizie laktozy
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 125
Polskie słowa kluczowe: mleko bezlaktozowe ; jakość mikrobiologiczna ; ocena sensoryczna
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Dynamika zmian kwasowości jogurtu z dodatkiem produktów zbożowych podczas chłodnieczego przechowywania
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 124
Polskie słowa kluczowe: jogurty ; kasza gryczana ; kasza owsiana ; kwasowość miareczkowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Kształtowanie się zawartości związków azotowych w mleku klaczy i kumysie oraz ich liofilizatach
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 124-125
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; kumys ; liofilizaty ; białko ; azot niebiałkowy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Stabilność i jakość barwy sera Mozzarella w trakcie przechowywania
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 124
Polskie słowa kluczowe: ser Mozarella ; CIELab ; przechowywanie ; nasycenie barwy
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/92
Rok: 2009
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul
Tytuł: Właściwości sorpcyjne modelowych liofilizatów mleka klaczy
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 123
Polskie słowa kluczowe: mleko klaczy ; liofilizaty ; sorpcja ; aktywność wody
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Wykorzystanie popłuczyn mleczarskich w celu odzyskania masy białkowej i jej zastosowanie
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 126
Polskie słowa kluczowe: popłuczyny mleczarskie ; białko
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/92
Rok: 2009
Autorzy: Romualda Danków, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul
Tytuł: Zawartość ciał odpornościowych w mleku klaczy i kumysie i ich zmiany w czasie przechowywania chłodniczego
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06-01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s.125-126
Polskie słowa kluczowe: lizozym ; immunoglobuliny ; mleko klaczy ; kumys
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/92
Rok: 2008
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Higiena pozyskiwania mleka
Źródło: Bydło. - 2008, nr 5, s. 64-65, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: pozyskiwanie mleka ; higiena doju
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/92
Rok: 2008
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Jakość higieniczna mleka surowego - od czego zależy?
Źródło: Bydło. - 2008, nr 7, s. 62-63, il.
p-ISSN: 1895-2801
Polskie słowa kluczowe: mleko surowe ; jakość higieniczna ; postępowanie poudojowe ; schładzanie ; przechowywanie ; dojarka mechaniczna ; dezynfekcja
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/92
Rok: 2008
Autorzy: Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Beata Kuczyńska, Jacek Łojek
Tytuł: Fat content and fatty acids profile of colostrum and milk of primitive Konik horses Equus caballus gmelini Ant. during six months of lactation
Źródło: J. Dairy Res. - 2008, vol. 75, iss. 3, s. 302-309, bibliogr.
p-ISSN: 0022-0299
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line [Dostęp: 19 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: konik polski ; klacze ; okres laktacji ; mleko klaczy ; siara ; zawartość tłuszczu ; profil kwasów tłuszczowych
Angielskie słowa kluczowe: mare ; colostrum ; mare milk ; lactation stage ; fat content ; fatty acids profile
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.437
Punktacja MNiSW: 24.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
62/92
Rok: 2007
Autorzy: Roman Niżnikowski, Dominik Popielarczyk, Ewa Strzelec, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Jan Pikul, Wojciech Gosławski, Beata Kuczyńska
Tytuł: Skład chemiczny siary owczej w czasie pierwszych 6 godzin laktacji oraz wpływ jej pozyskiwania na wybrane wskaźniki użytkowości jagniąt
Źródło: Med. Weter. - 2007, vol. 63, nr 2, s. 224-227, il., bibliogr.
p-ISSN: 0025-8628
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma "Medycyna Weterynaryjna"
Polskie słowa kluczowe: owce ; laktacja ; początkowy okres laktacji ; siara ; skład chemiczny ; pozyskiwanie siary ; jagnięta ; wzrost zwierząt ; rozwój zwierząt ; wyniki odchowu
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; lactation ; colostrum ; chemical composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
63/92
Rok: 2007
Autorzy: Romualda Danków-Kubisz
Tytuł: Nowoczesne metody przetwarzania mleka koziego
Źródło: Wiad. Zootech. - 2007, R. 45, nr 1/2 (252/253), s. 15-22, il.
p-ISSN: 1731-8068
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; wartość technologiczna ; przetwórstwo mleka ; napoje mleczne fermentowane ; mleko UHT ; sery kozie ; sery twarogowe ; sery dojrzewające
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 2.000
Praca afiliowana przez UP
64/92
Rok: 2006
Autorzy: Roman Niżnikowski, Dominik Popielarczyk, Ewa Strzelec, Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Jan Pikul, Wojciech Gosławski, Beata Kuczyńska
Tytuł: The effect of early colostrum collection on selected performance traits in sheep
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 226-230, il.,bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: owce ; siara ; oddziaływanie na zwierzęta ; jagnięta ; wzrost zwierząt ; odchów zwierząt
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; colostrum ; collection ; lamb nursing ; growth
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
65/92
Rok: 2006
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wójtowski, Jan Pikul, Roman Niżnikowski, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Effect of lactation on the hygiene quality and some milk physiochemical traits of the Wielkopolska mares
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 201-206, il., bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: klacze ; laktacja ; mleko klaczy ; jakość higieniczna ; liczba komórek somatycznych ; ogólna liczba drobnoustrojów ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: mare ; milk ; somatic cell ; total microorganism count ; physicochemical properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
66/92
Rok: 2006
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Jacek Wójtowski, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Effect of packaging systems on the quality and self-life of the Rokpol type mould cheese from goat milk
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 214-218, bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; produkty mleczne ; ser pleśniowy ; ser Rokpol ; systemy pakowania ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: goat ; milk ; mould cheese ; packaging systems ; quality
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
67/92
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Wójtowski, Piotr Ślósarz, Sylwia Bielińska, Sławomir Nowicki, Adam Gut, Romualda Danków
Tytuł: Ultrasound image of morphological changes of teat end in sheep caused by machine milking
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2006, vol. 49, spec. iss., s. 231-237, il.,bibliogr.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: Tytuł zeszytu: International Symposium "The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection", Lublin, Poland, 1st - 2nd June 2006
Polskie słowa kluczowe: owce ; dój mechaniczny ; strzyki ; zmiany morfologiczne ; metody badań ; ultrasonografia
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; teat ; machine milking ; ultrasonography
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.518
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
68/92
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Romualda Danków
Tytuł: Physicochemical and sensory changes of goat milk permeate following its fermentation and storage
Tytuł równoległy: Zmiany wybranych cech fizyko-chemicznych i sensorycznych permeatu mleka koziego w wyniku jego ukwaszania i przechowywania
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 1, s. 41-45, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma " Polish Journal of Food and Nutrition Sciences" [Dostęp: 12 lutego 2013].
Angielskie słowa kluczowe: permeate ; goat milk ; fermentation ; storage time
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
69/92
Rok: 2006
Autorzy: Jan Pikul, Danuta Karczewska, Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków
Tytuł: Physicochemical, microbiological and sensory changes occurring in tvarog wrapped in Eco Lean and vacuum packed during refrigerated storage
Tytuł równoległy: Zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne i sensoryczne zachodzące w twarogu zawiniętym w Eco Lean i zapakowanym próżniowo podczas chłodniczego przechowywania
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2006, vol. 15/56, SI 1, s. 173-178, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line na stronie czasopisma " Polish Journal of Food and Nutrition Sciences" [Dostęp: 13 lutego 2013].
Polskie słowa kluczowe: przechowywanie ; pakowanie próżniowe ; sery twarogowe ; właściwości fizykochemiczne ; czystość mikrobiologiczna ; właściwości sensoryczne ; zmiany właściwości
Angielskie słowa kluczowe: tvarog ; vacuum packing ; acidity ; yeasts ; sensory properties ; shelf life
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
70/92
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Ryszard Skrzypek, Marcin T. Górecki, Sylwia Bielińska
Tytuł: Mikrobiologiczna jakośc mleka koziego w zależności od pory roku, wielkości stada i metody schładzania
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2005, z. 21, s. 135-138, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Systemy produkcji małych przezuwaczy a wytwarzanie delikatesowej żywności.
Polskie słowa kluczowe: mleko kozie ; ogólna liczba drobnoustrojów ; metody chłodzenia
Angielskie słowa kluczowe: goat milk ; bacteria count ; refrigeration method
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/92
Rok: 2004
Autorzy: Piotr Ślósarz, Adam Gut, Marek Stanisz, Ryszard Steppa, Jacek Wójtowski, Romualda Danków
Tytuł: Assessment of intramuscular fat content in the longissimus dorsi muscle in live lambs on the basis of ultrasound image
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2004, vol. 47, spec. iss., s. 344-350, bibliogr., abstr., Zsfassung.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: International symposium Breeding and Husbandry of Small Ruminants in Terms of National Production Potential and Market Requirements, Warsaw, 25th-27th November 2004.
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; ultrasonography ; image analysis ; intramuscular fat
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
72/92
Rok: 2004
Autorzy: Jacek Wójtowski, Romualda Danków, Adam Gut, Jan Pikul, Piotr Ślósarz, Marek Stanisz, Ryszard Steppa
Tytuł: Fettsäurenzusammensetzung und Cholesteringehalt im Schaf- und Ziegenmilchfett im Laufe der Laktation
Tytuł równoległy: Fatty acid composition and cholesterol content of sheep and goat milk fat during lactation
Źródło: Arch. Tierz.-Arch. Anim. Breed. - 2004, vol. 47, spec. iss., s. 299-308, il., bibliogr., abstr., Zsfassung.
p-ISSN: 0003-9438
Uwagi: International symposium Breeding and Husbandry of Small Ruminants in Terms of National Production Potential and Market Requirements, Warsaw, 25th-27th November 2004.
Angielskie słowa kluczowe: sheep ; goat ; milk ; fatty acid composition ; cholesterol
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Praca afiliowana przez UP
73/92
Rok: 2001
Autorzy: Romualda Danków, Sylwia Chudy, Dorota Cais-Sokolińska, Jan Pikul, Danuta Karczewska
Tytuł: Jakość jogurtów otrzymywanych z mleka owczego
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 770-774, bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: mleko owcze ; jogurty ; dwuacetyl ; aldehyd octowy ; WKT
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/92
Rok: 2001
Autorzy: Sylwia Chudy, Romualda Danków, Edyta Kowalska, Jan Pikul
Tytuł: Kształtowanie się cech organoleptycznych śmietany jogurtowej, biojogurtowej i tradycyjnej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 883-888, il., bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: śmietana jogurtowa ; śmietana biojogurtowa ; śmietana ; ocena organoleptyczna ; wyróżniki jakościowe
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/92
Rok: 2001
Autorzy: Sylwia Chudy, Dorota Cais-Sokolińska, Romualda Danków, Jan Pikul, Danuta Karczewska
Tytuł: Wpływ czasu przechowywania na jakość jogurtu naturalnego wytworzonego z udziałem kultury probiotycznej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 871-876, il., bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: biojogurt ; jakość ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
76/92
Rok: 2001
Autorzy: Romualda Danków, Sylwia Chudy, Edyta Kowalska, Jan Pikul, Dorota Cais-Sokolińska
Tytuł: Wpływ czasu przechowywania na zawartość mikroflory śmietany jogurtowej i biojogurtowej
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 877-882, il., bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: śmietana jogurtowa ; śmietana biojogurtowa ; mikroflora ; przeżywalność ; czas przechowywania
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
77/92
Rok: 2001
Autorzy: Romualda Danków, Sylwia Chudy, Edyta Kowalska, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ hydrolizy laktozy na wybrane cechy lodów
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 779-784, bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: lody mleczne ; lody śmietankowe ; hydroliza laktozy ; beta-D-galaktozydaza
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
78/92
Rok: 2001
Autorzy: Dorota Cais-Sokolińska, Sylwia Chudy, Romualda Danków, Edyta Kowalska, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ jakości surowca i warunków przechowywania na cechy fizyko-chemiczne i mikrobiologiczne biojogurtu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2001, R. 28, supl., t. 2, s. 835-841, bibliogr., streszcz.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: biojogurt ; przechowywanie
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
79/92
Rok: 2000
Autorzy: Romualda Danków, Jan Pikul, Przemysław Matylla
Tytuł: Wpływ sposobu schładzania na jakość higieniczną mleka
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 34-37, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: mleko surowe ; schładzanie ; metody ; jakość higieniczna ; ogólna liczba drobnoustrojów ; liczba komórek somatycznych
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
80/92
Rok: 2000
Autorzy: Adam Gut, Jacek Wójtowski, Romualda Danków
Tytuł: Możliwości zwiększenia produkcji i przerobu mleka owiec w Polsce
W: Szanse polskiego owczarstwa w świetle przesłań tradycji i współczesnych oczekiwań konsumentów : Materiały Konferencji Naukowo-Technicznej, Inowrocław, 19-20 października 2000.
Adres wydawniczy: Kraków : Instytut Zootechniki, 2000
Szczegóły: s. 18
ISBN: 83-88253-25-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
81/92
Rok: 2000
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wójtowski, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ kultur starterowych na poziom związków aromatyzujących i wolnych kwasów tłuszczowych w jogurtach i biojogurtach z mleka owczego
W: Szanse polskiego owczarstwa w świetle przesłań tradycji i współczesnych oczekiwań konsumentów : Materiały Konferencji Naukowo-Technicznej, Inowrocław, 19-20 października 2000.
Adres wydawniczy: Kraków : Instytut Zootechniki, 2000
Szczegóły: s. 70
ISBN: 83-88253-25-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
82/92
Rok: 2000
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wójtowski, Jan Pikul
Tytuł: Wpływ przechowywania na zmiany cech fizykochemicznych serów feta, dojrzewającego i bundzu otrzymanych z mleka owczego normalnego i jego koncentratu uzyskanego w procesie ultrafiltracji
W: Szanse polskiego owczarstwa w świetle przesłań tradycji i współczesnych oczekiwań konsumentów : Materiały Konferencji Naukowo-Technicznej, Inowrocław, 19-20 października 2000.
Adres wydawniczy: Kraków : Instytut Zootechniki, 2000
Szczegóły: s. 71
ISBN: 83-88253-25-5
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
83/92
Rok: 1999
Autorzy: Stanisław Winnicki, Dorota Bukowska, Romualda Danków, Przemysław Dudko, Hieronim Maryniak
Tytuł: Zeszyt do ćwiczeń terenowych z zoohigieny i profilaktyki weterynaryjnej
Inf. o wydaniu: Wyd. 4.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1999. - 80 s. : il. ; 29 cm
ISBN: 83-7160-173-5
Polskie słowa kluczowe: zoohigiena ; profilaktyka weterynaryjna
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
84/92
Rok: 1996
Autorzy: Romualda Danków, Jacek Wojciechowski
Tytuł: Wpływ czasu przechowywania na zawartość substancji aromatyzujących oraz WKT w jogurtach z mleka owczego
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 82-84, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
85/92
Rok: 1994
Autorzy: R. Danków, J. Wojciechowski, P. Matylla
Tytuł: Mleko kozie - archaizm czy przyszłość?
Źródło: Pol. Zwierz. Gospod. - 1994, R. 2, nr 7, s. 12-15
p-ISSN: 1231-1561
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
86/92
Rok: 1991
Autorzy: Romualda Danków, Tadeusz Szwadiak
Tytuł: Korekcja racic u owiec
Źródło: Porad. Gospod. - 1991, 10, s. 16-17, il.
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
87/92
Rok: 1990
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Chlewnia też może być zmęczona
Źródło: Porad. Gospod. - 1990, 7, s. 11, il.
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
88/92
Rok: 1990
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Co robić aby mleko było dobre
Źródło: Porad. Gospod. - 1990, 5/6, s. 10
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
89/92
Rok: 1990
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Pomieszczenia dla świń
Źródło: Porad. Gospod. - 1990, 1/2, s. 5
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
90/92
Rok: 1990
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Przyczyny chorób prosiąt
Źródło: Porad. Gospod. - 1990, 10, s. 10
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
91/92
Rok: 1990
Autorzy: Romualda Danków
Tytuł: Środowisko a zdrowotność prosiąt
Źródło: Porad. Gospod. - 1990, 3, s. 3
p-ISSN: 0137-6780
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
92/92
Rok: 1988
Autorzy: Tadeusz Dziubek, Przemysław Dudko, Przemysław Matylla, Romualda Danków
Tytuł: Badania zdrowotności bydła żywionego paszą z terenów intensywnie nawożonych gnojowicą i nawozami mineralnymi
Źródło: Rocz. AR Pozn., Zootech. - 1988, 36 (191), s. 3-26, bibliogr., abstr., rez.
p-ISSN: 0137-1770
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP