logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: CZARNECKA MARIA
Liczba odnalezionych rekordów: 40



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/40
Rok: 2011
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Maria Czarnecka, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Piwo
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 355-371, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/40
Rok: 2010
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Maria Czarnecka
Tytuł: Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 3.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
Szczegóły: s. 41-65, il.
ISBN: 978-83-7160-585-7
Polskie słowa kluczowe: produkcja żywności ; mikroorganizmy ; fermentacja ; piwowarstwo ; winiarstwo ; gorzelnictwo ; drożdżownictwo ; utrwalanie żywności ; mleczarstwo ; piekarstwo ; przemysł mięsny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/40
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ lewanu na stabilność emulsji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2009, t. 14, nr 1, s. 53-62, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
4/40
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Leonarda Gruchała, Halina Roszyk, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Studium syntezy lewanu, katalizowanej przez lewanosacharazy bakteryjne
Źródło: Biotechnologia. - 2009, 3 (86), s. 163-181, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Polskie słowa kluczowe: polisacharydy ; lewan ; synteza enzymatyczna ; lewanosacharaza ; reakcje enzymatyczne ; transfruktozylacja ; specyficzność substratowa
Angielskie słowa kluczowe: levan ; levansucrase ; oligosaccharides ; fructans ; prebiotics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
5/40
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków hodowli na wydajność syntezy lewanu
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 43
Polskie słowa kluczowe: lewan ; fruktany ; Bacillus subtilis
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/40
Rok: 2009
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Leonarda Gruchała, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Właściwości i zastosowanie lewanu
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2009, R. 16, nr 5 (66), s. 18-29, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: lewan ; prebiotyki ; SCFA ; właściwości przeciwnowotworowe ; cechy funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: levan ; prebiotics ; SCFA ; anti-tumour properties ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
7/40
Rok: 2008
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Joanna Kryś, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ lewanu o zróżnicowanym stopniu polimeryzacji na wyróżniki jakościowe emulsji
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 87-96, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/40
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Lasik, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie amoniakowanego ziarna pszenżyta do produkcji bioetanolu metodą równoczesnej hydrolizy i fermentacji gęstych zacierów zbożowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 97-103, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
9/40
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesów biologicznych na aktywność antyoksydacyjną wybranych nasion roślin strączkowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2008, t. 41, nr 3, s. 553-557, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Polskie słowa kluczowe: fermentacja mlekowa ; kiełkowanie ; polifenole ; aktywność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; germination process ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
10/40
Rok: 2008
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesów biologicznych na aktywność antyoksydacyjną wybranych nasion roślin strączkowych
W: XIX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Prawidłowa jakość żywności i racjonalne żywienie podstawą profilaktyki zdrowotnej" : Łódź, 11-12 września 2008, Streszczenia wykładów, referatów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [Łodź] : [b.w.], [2008]
Szczegóły: s. 87
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/40
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ obróbki biotechnologicznej na właściwości antyoksydacyjne wybranych nasion roślin strączkowych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 53-54
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
12/40
Rok: 2007
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Levan synthesis during associated action of levansucrase and Candida cacaoi DSM 2226 yeast
Tytuł równoległy: Synteza lewanu podczas skojarzonego działania lewanosacharazy i drożdży Candida cacaoi DSM 2226
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2007, vol. 57, no. 4, s. 433-440, il., bibliogr., abstr., streszcz.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 30 stycznia 2018].
Angielskie słowa kluczowe: Bacillus subtilis ; levan ; levansucrase ; Candida cacaoi ; GPC ; in vitro synthesis
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
13/40
Rok: 2007
Autorzy: Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna, Jacek Nowak
Tytuł: Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych [rozdz. 9.9.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 492-497
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny strączkowe ; nasiona ; fermentacja ; fermentacja mlekowa ; fermentacja grzybowa ; produkty fermentowane ; wartość odżywcza
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/40
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2007, R. 14, nr 6 (55), s. 159-169, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: fasola czerwona ; soczewica zielona ; bób ; fermentacja mlekowa ; ekstruzja ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red bean ; green lentil ; broad bean ; lactic fermentation ; extrusion ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
15/40
Rok: 2007
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Biodostępność lewanu w układzie synbiotycznym w warunkach in vitro
W: Żywność a choroby cywilizacyjne : VIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI Wieku", Kraków, 21-22 czerwca 2007 / [red. Ewa Ślawska].
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2007
Szczegóły: s. 166
ISBN: 978-83-924646-0-0
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
16/40
Rok: 2007
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zmiany zawartości składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
W: Żywność a choroby cywilizacyjne : VIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI Wieku", Kraków, 21-22 czerwca 2007 / [red. Ewa Ślawska].
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2007
Szczegóły: s. 88
ISBN: 978-83-924646-0-0
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/40
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem prebiotyków
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 669-672, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Angielskie słowa kluczowe: probiotics ; prebiotics ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; functional beverage
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/40
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 183-188, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: lactic fermentation ; extrusion ; storage ; polyphenols ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/40
Rok: 2006
Autorzy: Maria Czarnecka, Ewa Klockiewicz, Zbigniew Czarnecki, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Zmiany zawartości beta-glukanów w różnych odmianach polskiego jęczmienia browarnego pod wpływem słodowania
W: Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż : Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Puławy, 18-19 października 2006.
Adres wydawniczy: [Puławy] : [Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy], 2006
Szczegóły: s. 20-21, bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/40
Rok: 2006
Autorzy: Zbigniew Czarnecki, Maria Czarnecka
Tytuł: Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności
W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Zdzisławy Lubudzisz.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 popr.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 41-65, il.
ISBN: 83-7160-421-1
Polskie słowa kluczowe: produkcja żywności ; mikroorganizmy ; wykorzystanie ; piwowarstwo ; winiarstwo ; gorzelnictwo ; drożdżownictwo ; utrwalanie żywności ; mleczarstwo ; piekarstwo ; przemysł mięsny
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/40
Rok: 2006
Autorzy: Kamila Goderska, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Przeżywalność bakterii probiotycznych w soku marchwiowym z dodatkiem wybranych prebiotyków
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 22
Polskie słowa kluczowe: soki warzywne ; sok marchwiowy ; dodatki do żywności ; prebiotyki ; probiotyki ; bakterie probiotyczne ; Lactobacillus acidophilus ; Bifidobacterium bifidum ; przeżywalność
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/40
Rok: 2006
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania produktów otrzymanych z nasion roślin strączkowych na zmiany aktywności antyoksydacyjnej
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: groch ; fasola ; nasiona ; produkty fermentowane ; przechowywanie ; aktywność przeciwutleniająca
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/40
Rok: 2006
Autorzy: Maria Czarnecka, Małgorzata Gumienna
Tytuł: Warzywa strączkowe ciągle niedoceniane
Źródło: Warzywa. - 2006, 8, s. 32-33, il.
p-ISSN: 1730-7007
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/40
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Effect of selected lipid substrates on the process of biosynthesis of surface-active compounds by the Candida bombicola yeasts
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2005, vol. 8, iss. 2, art. 12, il., bibliogr.
http://www.ejpau.media.pl/volume8/issue2/art-12.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: biosurfactants ; biosynthesis ; Candida bombicola ; fat substrate
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
25/40
Rok: 2005
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Barbara Górna, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ procesu fermentacji na właściwości antyoksydacyjne wybranych nasion roślin strączkowych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", Białystok, 23-24 czerwca 2005 : Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Żywność, Żywienie - Nowe Wyzwania", 2005
Szczegóły: s. 43
ISBN: 83-867-9695-2
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/40
Rok: 2004
Autorzy: Artur Szwengiel, Maria Czarnecka, Halina Roszyk, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Levan production by Bacillus subtilis DSM 347 strain
Źródło: Electron. J. Pol. Agric. Univ. [Dokument elektroniczny]. - 2004, vol. 7, iss. 1, art. 12, il., bibliogr., abstr.
http://www.ejpau.media.pl/volume7/issue2/food/art-12.html
e-ISSN: 1505-0297
Uwagi: Topic: Food Science and Technology.
Angielskie słowa kluczowe: Bacillus subtilis ; levan ; levansucrase
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
27/40
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Influence of postdeodorizing condensate on structure and properties of syntethetised biosurfactants by Candida bombicola
W: 4rd International Conference of PHD Students : University of Miscolc, Hungary, 11-17 August 2003, Agriculture.
Adres wydawniczy: Miscolc : University of Miskolc, Inovation and Technology Transfer Centre, 2003
Szczegóły: s. 265-270, il., bibliogr.
ISBN: 963-661-586-1
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/40
Rok: 2003
Autorzy: Jacek Nowak, Małgorzata Lasik, Maria Czarnecka
Tytuł: Możliwości oceny wzrostu bakterii probiotycznych przy zastosowaniu metody nefelometrycznej
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2003, t. 8, nr 2, s. 149-154, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: III seminarium "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Zielonka k/Poznania, 29-30 listopada 2002 r.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/40
Rok: 2003
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Renata Zawirska-Wojtasiak, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Effect of fat substrate on extracellular lipolytic activity of Candida bombicola ATCC 22214
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2003, vol. 12/53, no. 3, s. 15-20, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Angielskie słowa kluczowe: lipolytic activity ; biosurfactants ; Candida bombicola ; lipases
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
30/40
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Kondensat podezodoryzacyjny jako substrat tłuszczowy do biomasy ziwązków powierzchniowo czynnych przez drożdże Candida bombicola
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2002, 1 (2), s. 71-82, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2016].
Polskie słowa kluczowe: aktywność powierzchniowa ; biosurfaktanty ; soforolipidy ; substrat tłuszczowy
Angielskie słowa kluczowe: surface activity ; biosurfactants ; sophorolipids ; fatty source
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
31/40
Rok: 2002
Autorzy: Maria Czarnecka, Kamila Goderska, Jacek Nowak, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Możliwości prowadzenia ukierunkowanej fermentacji z uzyciem kultury kefirowej w wybranych surowcach roslinnych
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 242
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
32/40
Rok: 2002
Autorzy: Jacek Nowak, Maria Czarnecka, Małgorzata Lasik
Tytuł: Ocena wpływu wybranych sacharydów na wzrost bakterii probiotycznych "in vitro"
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 271
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
33/40
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ substratu tłuszczowego na aktywność lipolityczną drożdży Candida bombicola
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 252
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/40
Rok: 2002
Autorzy: Maria Czarnecka, Halina Roszyk, Artur Szwengiel, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wstępne badania nad biosyntezą lewanów pzrez bakterie z rodzaju Bacillus
W: Nauka o żywności : Osiągnięcia i perspektywy : XXXIII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Lublin, 10-11 września 2002, Streszczenia wykładów i komunikatów.
Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 243
ISBN: 83-917658-0-6
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/40
Rok: 2002
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Małgorzata Lasik, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zdolność drożdży Candida bombicola do biosyntezy związków powierzchniowo czynnych na wybranych substratach lipidowych
W: Wykorzystanie drożdży w przetwórstwie zywności - tradycja i przyszłość : Konferencja Naukowa z okazji 25-lecia Wydziału Nauk o Żywności, Wrocław, 6-7 czerwca 2002, Streszczenia referatów i komunikatów naukowych.
Adres wydawniczy: [Wrocław] : [Akademia Rolnicza], 2002
Szczegóły: s. 61
Charakt. formalna: PKN
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/40
Rok: 2001
Autorzy: Małgorzata Lasik-Kurdyś, Jacek Nowak, Halina Roszyk, Maria Czarnecka
Tytuł: Biosynthesis of extracellular metabolites with antimicrobial activity by Bacillus subtilis strains
W: 3rd International Conference of PHD Students : University of Miscolc, Hungary, 13-19 August 2001, Natural Science.
Adres wydawniczy: Miscolc : University of Miskolc, Inovation and Technology Transfer Centre, 2001
Szczegóły: s. 217-224, il., bibliogr.
ISBN: 963-661-480-6
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
37/40
Rok: 2001
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Biosynthesis of surface active compounds by yeast Candida bombicola using selected source of hydrophobic carbon
W: 3rd International Conference of PHD Students : University of Miscolc, Hungary, 13-19 August 2001, Natural Science.
Adres wydawniczy: Miscolc : University of Miskolc, Inovation and Technology Transfer Centre, 2001
Szczegóły: s. 159-165, il., bibliogr.
ISBN: 963-661-480-6
Charakt. formalna: ZRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
38/40
Rok: 2001
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Halina Roszyk, Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Biosynteza biosurfaktantów przez szczep Candida bombicola z wykorzystaniem wybranego źródła węgla hydrofobowego
W: Technologia żywności a oczekiwania konsumentów [Dokument elektroniczny] / Pr. zbior. pod red. Tadeusza Habera i Heleny Porzucek
Inf. o wydaniu: 1 dysk optyczny (CD-ROM)
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydział Technologii Żywności SGGW; Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN, 2001
Lokalizacja: 6 s. [format pdf.], il., bibliogr.
Numer znormalizowany: ISBN: 83-915774-0-6
Uwagi: Publikacja zawiera zbiór artykułów z XXXII Sesji Naukowej KTiCHŻ PAN, zorganizowanej w Warszawie w dn. 6-7 września 2001 r.
Polskie słowa kluczowe: aktywność powierzchniowa ; kondensat podezadoryzacyjny ; soforolipid
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/40
Rok: 1998
Autorzy: Maria Czarnecka, Zbigniew Czarnecki, Jan Kiryluk, Wioletta Staszak
Tytuł: Przydatność frakcji nasion grochu i fasoli uzyskanych na drodze pneumoseparacji jako składników do produktów typu "snack"
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 95
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
40/40
Rok: 1997
Autorzy: Maria Czarnecka, Bogusława Flieger, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Wpływ dodatku hemicelulaz (ksylanaz) na zmiany w układzie węglowodanowym ziarna żyta
Źródło: Rocz. AR Pozn., Technol. Żywn. - 1997, 21 (298), s. 37-51, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0137-1762
Angielskie słowa kluczowe: exofermentation ; rye ; xylanase ; mashing ; ethanol fermentation
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP