logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: CZAPSKI JANUSZ
Liczba odnalezionych rekordów: 75



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/75
Rok: 2017
Tytuł: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - 219 s. : il., bibliogr. przy rozdziałach ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 15,00
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
2/75
Rok: 2017
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Klasyfikacja i charakterystyka przetworów z warzyw i owoców oraz ich wytwarzanie
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 95-121, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 1,920
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
3/75
Rok: 2017
Autorzy: Janusz Czapski, Adam Radaś
Tytuł: Nowoczesne technologie przetwarzania warzyw i owoców
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 137-150, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 0,965
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
4/75
Rok: 2017
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Warzywa i owoce jako układy biologiczne
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 13-36, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 1,647
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
5/75
Rok: 2017
Autorzy: Jan Gawęcki, Janusz Czapski
Tytuł: Wstęp
W: Warzywa i owoce : Przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka / Pod red. Jana Gawęckiego i Janusza Czapskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017
Szczegóły: s. 7-10, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-869-8
Liczba arkuszy: 0,225
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/75
Rok: 2016
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Assessment of colour changes during storage of elderberry juice concentrate solutions using the optimization method
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2016, 15 (3), s. 299-309, il., bibliogr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: bez czarny ; soki owocowe ; barwa owoców ; antocyjany
Angielskie słowa kluczowe: elderberry ; juice ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/75
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Joanna Rychlik, Marcin Kidoń, Janusz Czapski, Katarzyna Kowalska, Wojciech Juzwa, Mariola Olkowicz, Radosław Dembczyński, Mary Pat Moyer
Tytuł: Antioxidant effects of gastrointestinal digested purple carrot extract on the human cells of colonic mucosa
Źródło: Food Chem. - 2016, vol. 190, 1 January, s. 1069-1077, il., bibliogr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: antocyjany marchwi purpurowej ; trawienie żołądkowo-jelitowe ; śluzówka okrężnicy
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot anthocyanins ; gastrointestinal digestion ; colon mucosa ; antioxidant capacity ; in vitro ; oxidative stress ; DNA damage ; intracellular ROS
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.529
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/75
Rok: 2016
Autorzy: Anna Olejnik, Katarzyna Kowalska, Marcin Kidoń, Janusz Czapski, Joanna Rychlik, Mariola Olkowicz, Radosław Dembczyński
Tytuł: Purple carrot anthocyanins suppress lipopolysaccharide-induced inflammation in the co-culture of intestinal Caco-2 and macrophage RAW264.7 cells
Źródło: Food Funct. - 2016, vol. 7, no. 1, s. 557-564, il., bibliogr.
p-ISSN: 2042-6496
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot anthocyanins ; transepithelial transport ; inflammatory mediators ; intestinal barrier
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.247
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
9/75
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Porównanie nasączania próżniowego, zanurzania oraz blanszowania jako metod obróbki mało przetworzonych plastrów jabłek
W: II Wielkopolska Konferencja Nauka Gospodarce Żywnościowej : "25 lat technologii żywności w warunkach gospodarki rynkowej", 5 lutego 2016 Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Wielkopolski, 2016
Szczegóły: s. 108
Polskie słowa kluczowe: przetwarzanie ; nasączanie próżniowe ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; jabłka
Angielskie słowa kluczowe: minimal processing ; vacuum impregnation ; blanching ; enzymatic browning ; apples
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
10/75
Rok: 2016
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Marcin Kidoń, Dorota Walkowiak-Tomczak, Karolina Młynarczyk
Tytuł: Comparison of vacuum impergantion, dipping and blanching as treatment method maintaining quality of fresh-cut apple
W: Nowoczesne technologie produkcji żywności [Dokument elektroniczny] / Red. nauk. Hanna Maria Baranowska, Michał Piątek.
Inf. o wydaniu: Dane tekstowe w formacie .pdf.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy, 2016
Szczegóły: s. 128-145, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-837-7
Liczba arkuszy: 0,5
Angielskie słowa kluczowe: fresh-cut apple ; texture ; microbiology ; vacuum impregnation ; enzymatic browning
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/75
Rok: 2016
Autorzy: Barbara Pospieszna, Krystian Wochna, Damian Jerszyński, Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski
Tytuł: Ergogenic effects of dietary nitrates in female swimmers
Źródło: Trends Sport Sci. - 2016, 1 (23), s. 13-20, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2299-9590
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 kwietnia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: high-nitrate diet ; beetroot ; carrot ; exercise tolerance
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
12/75
Rok: 2015
Tytuł: 25 lat Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności 1990-2015 / pod red. Janusza Czapskiego i Agnieszki Kity
Adres wydawniczy: Kraków : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2015. - 221 s. : il. ; 24 cm
ISBN: 978-83-942362-0-5
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/75
Rok: 2014
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2014, t. 19, nr 2, s. 71-77, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Liczba arkuszy: 0,46
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwa ; koncentrat soku ; barwniki betalainowe ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; colour ; juice concentrate ; betalains ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
14/75
Rok: 2014
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk, Róża Biegańska-Marecik
Tytuł: The effect of pre-treatment and modified atmosphere packaging on contents of phenolic compounds and sensory and microbiological quality of shredded celeriac
Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2014, vol. 94, iss. 6, s. 1140-1148, il., bibliogr.
e-ISSN: 1097-0010
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 20 listopada 2014].
Angielskie słowa kluczowe: celeriac ; phenolic compounds ; furanocoumarins ; PCA ; modified atmosphere packaging
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.714
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
15/75
Rok: 2014
Tytuł: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 439 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 29,4
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
16/75
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna
Tytuł: Betalainy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 164-171, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,5
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
17/75
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski, Anna Gramza-Michałowska
Tytuł: Herbata, kawa, kakao i napoje bezalkoholowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 392-403, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,7
Polskie słowa kluczowe: żywność prozdrowotna ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: pro-health food ; bioactive components
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
18/75
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski, Dorota Witrowa-Rajchert
Tytuł: Nowoczesne metody stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności prozdrowotnej
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 415-426, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,8
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
19/75
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Owoce i warzywa oraz ich przetwory
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 320-339, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 1,2
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
20/75
Rok: 2014
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Związki fenolowe
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 124-150, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 1,02
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
21/75
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2013, t. 18, nr 4, s. 109-115, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 stycznia 2015].
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
22/75
Rok: 2013
Autorzy: E. Janiszewska, D. Witrowa-Rajchert, M. Kidoń, J. Czapski
Tytuł: Effect of the applied drying method on the physical properties of purple carrot pomace
Źródło: Int. Agrophys. - 2013, vol. 27, no. 2, s. 143-149, il., bibliogr.
p-ISSN: 0236-8722
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 marca 2014].
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; drying ; rehydration ; hygroscopic properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.142
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
23/75
Rok: 2013
Autorzy: Barbara Pospieszna, Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Jakub Kryściak, Mateusz Radojewski, Maria Laurentowska
Tytuł: Wpływ 3-dniowej suplementacji naturalnymi sokami z marchwi oraz buraków i aronii na poziom ciśnienia tętniczego krwi, tolerancji wysiłkowej oraz wskaźników morfologcznych u siatkarzy
Tytuł równoległy: The influence of 3-day supplemntation with natural carrot or beet and chokeberry juices on the level of blood pressure, exercise tolerance and blood morphology in volleyball players
Źródło: Med. Sport. - 2013, vol. 29, suppl. 2, s. 52-53
p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
Uwagi: XXX Jubileuszowy Międzynarodowy Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej "Aktywność fizyczna - zalecenia dla zdrowia", 14-16 listopada 2013, Centrum Kongresowe Haston City Hotel, Wrocław, ul. Irysowa 1-3.
Polskie słowa kluczowe: sok z buraków ; sok z marchwi ; suplementacja ; tolerancja wysiłkowa
Angielskie słowa kluczowe: beet juice ; carrot juice ; supplements ; exercise tolerance
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
24/75
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ odmiany na zawartość barwników betalainowych, betainy, azotanów i cechy sensoryczne soków z buraka ćwikłowego
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2013, t. 57, nr 11, s. 9-11, il., bibliogr.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; betaina ; azotany ; sok buraczany ; właściwości sensoryczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
25/75
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków ogrzewania roztworów koncentratu soku z buraka ćwikłowego na parametry barwy i zawartość barwników betalainowych
Tytuł równoległy: Effect of heating conditions of solutions of red beet juice concentrated on colour parameters and betalain contents
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 138-141
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; koncentrat soku ; betanina ; barwa ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; juice concentrate ; betalains ; colour ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
26/75
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Janusz Czapski, Dorota Walkowiak-Tomczak
Tytuł: Zmiany aktywności przeciwutleniającej, zawartości barwników betalainowych i polifenoli w roztworach koncentratu soku z buraka ćwikłowego podczas ogrzewania
Tytuł równoległy: Changes in antioxidant activity, contents of betalains and polyphenols in solutions of red beet concentrate during heating
W: Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce : IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Zakopane 15 - 17.10.2013 / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2013
Szczegóły: s. 182-185
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; polifenole ; aktywność przeciwutleniająca ; ogrzewanie ; płaszczyzny odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalains ; polyphenols ; antioxidant activity ; heating ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
27/75
Rok: 2013
Autorzy: Marcin Kidoń, Milena Kowalska, Janusz Czapski
Tytuł: The comparison of bioactive compounds content of apple juice fortified with juices from sources containing anthocyanins
Źródło: Scientific Work. UFT Plovdiv. - 2013, vol. 60, no. 1, s. 888
p-ISSN: 1314-7102
Uwagi: International Scientific Conference "Food Science, Engineering and Technologies 2013", Plovdiv, 18-19 October 2013.
Polskie słowa kluczowe: sok ; wzbogacanie ; składniki bioaktywne
Angielskie słowa kluczowe: juice ; fortification ; bioactive compounds
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
28/75
Rok: 2013
Autorzy: Katarzyna Gościnna, Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania na zmianę jakości mieszaniny koncentratów soków z buraka ćwikłowego i aronii
W: Trendy w technologii owoców, warzyw i grzybów : VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Rogów 16-17 maj 2013.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 17
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
29/75
Rok: 2013
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna
Tytuł: Wpływ wybranych sacharydów na stabilność barwy w roztworach barwników antocyjanowych podczas przechowywania
W: Trendy w technologii owoców, warzyw i grzybów : VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Rogów 16-17 maj 2013.
Adres wydawniczy: [B.m.] : [b.w.], [2013]
Szczegóły: s. 52
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
30/75
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2012, t. 17, nr 2, s. 53-60, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
31/75
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Opracowywanie nowych produktów żywnościowych o charakterze prozdrowotnym. Cz. II
Źródło: Przem. Spoż. - 2012, t. 66, 2, s. 38-41, bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: projektowanie żywności ; żywność prozdrowotna ; nowe produkty
Angielskie słowa kluczowe: design food ; pro health food ; new products
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
32/75
Rok: 2012
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Katarzyna Mikołajczyk-Bator, Marcin Kidoń
Tytuł: The contents of betalain pigment, nitrate and antioxidant capacity of betroot juices depending on the cultivars and weight of root
Tytuł równoległy: Zawartość barwników betalainowych, azotanów i zdolność przeciwutleniająca soków z buraka ćwikłowego w zależności od odmiany i wielkości korzenia
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 76-77
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; azotany ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; cultivars ; betalains ; nitrates ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
33/75
Rok: 2012
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Instrumental and sensory analyses of colour in solutions of black currant juice concentrate during storage
Tytuł równoległy: Instrumentalna i sensoryczna ocena barwy roztworów koncentratu soku z czarnej porzeczki podczas przechowywania
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 24-25
Polskie słowa kluczowe: porzeczka czarna ; barwa ; antocyjany ; płaszczyzna odpowiedzi
Angielskie słowa kluczowe: black currant ; colour ; anthocyanins ; response surface
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
34/75
Rok: 2011
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Gościnna, Marcin Kidoń
Tytuł: Sok z buraka ćwikłowego : Wpływ masy i części korzenia buraka na wyróżniki soku
Źródło: Przem. Spoż. - 2011, t. 65, 11, s. 50-52, il., bibliogr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; azotany (V) ; zdolność przeciwutleniająca
Angielskie słowa kluczowe: beetroot ; betalain pigments ; nitrates (V) ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
35/75
Rok: 2011
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Owoce i warzywa krajowe
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 93-143, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/75
Rok: 2011
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Przetwory owocowe i warzywne
W: Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2 poszerz. uzup.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 145-195, bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-644-1
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/75
Rok: 2011
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ obróbki miazgi na uzysk soku tłoczonego z marchwi purpurowej
Źródło: Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. - 2011, z. 558, s. 111-119, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0084-5477
Uwagi: Tytuł okł. zeszytu: Wybrane problemy inzynierii żywności. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
Polskie słowa kluczowe: preparaty enzymatyczne ; antocyjany ; zdolność oksydacyjna ; marchew purpurowa ; sok tłoczony
Angielskie słowa kluczowe: enzyme preparation ; anthocyjanin ; antioxidant activity ; purpic carrot ; pressed juice
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
38/75
Rok: 2010
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ obróbki miazgi na uzysk soku tłoczonego z marchwii purpurowej
W: II Sympozjum Inżynierii Żywności : Warszawa, 9-11 czerwiec 2010 / Oprac. red. Ewa Jakubczyk.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010
Szczegóły: s. 62
ISBN: 978-83-7583-204-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
39/75
Rok: 2009
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2009, t. 42, nr 3, s. 848-853, il., bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 grudnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: marchew purpurowa ; antocyjany ; polifenole ; zdolność antyoksydacyjna
Angielskie słowa kluczowe: purple carrot ; anthocyanin ; polyphenols ; antioxidant capacity
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
40/75
Rok: 2009
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania
W: XX Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia oraz przedmiotów użytku" : Warszawa, 10 - 11 września 2009, Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: Warszawa : Komitet Organizacyjny XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2009
Szczegóły: s. 54-55
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
41/75
Rok: 2008
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Spektrofotometryczna różnicowa metoda oznaczania acylowanych antocyjanów na przykładzie barwników marchwi purpurowej
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2008, t. 13, nr 4, s. 82-86, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
42/75
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Witrowa-Rajchert, Janusz Czapski, Marcin Kidoń, Anna Bawół
Tytuł: Purpurowe odmiany marchwi jako surowiec do suszenia
W: Metody fizyczne diagnostyki surowców roślinnych i produktów spożywczych / pod red. Bohdana Dobrzańskiego jr., Stanisława Grundasa, Rafała Rybczyńskiego.
Adres wydawniczy: Lublin : Polska Akademia Nauk. Komitet Agrofizyki ; Wydawnictwo Naukowe FRNA, 2008
Szczegóły: s. 75-86, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-08-6
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
43/75
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Witrowa-Rajchert, Anna Bawoł, Janusz Czapski, Marcin Kidoń
Tytuł: Właściwości sorpcyjne suszonej czarnej marchwi
W: Nowe trendy w agrofizyce / Red. nauk. Bohdan Dobrzański jr., Stanisław Grundas, Stanisław Nawrocki, Rafał Rybczyński.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2008
Szczegóły: s. 68-69
ISBN: 978-83-60489-07-9
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
44/75
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Mikołajczyk
Tytuł: Czynniki wpływające na aktywność antyoksydacyjną przetworów z buraka ćwikłowego
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 8-9
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
45/75
Rok: 2007
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna barwników betalainowych w soku buraka ćwikłowego i w oczyszczonym preparacie barwników czerwonych
W: Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu : Konferencja Naukowa, Poznań, 29-30.01.2007 r., Streszczenia.
Adres wydawniczy: Poznań : [Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego], 2007
Szczegóły: s. 38
ISBN: 978-83-7160-443-0
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
46/75
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Mikołajczyk
Tytuł: Betalainy [rozdz. 3.1.3.]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 158-163, il.
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: barwniki betalainowe ; stabilność ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
47/75
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski, Katarzyna Mikołajczyk
Tytuł: Czynniki wpływające na zawartość przeciwutleniaczy w surowcach roślinnych [rozdz. 3.1.10]
W: Przeciwutleniacze w żywności : Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne / Pr. zbior. pod red. Włodzimierza Grajka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2007
Szczegóły: s. 209-216
ISBN: 978-83-204-3277-0
Polskie słowa kluczowe: rośliny ; surowce roślinne ; przeciwutleniacze ; występowanie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
48/75
Rok: 2007
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Dodatki do żywności poprawiające jej jakość sensoryczną
W: Zmysły a jakość żywności i żywienia / pod red. Jana Gawęckiego i Niny Baryłko-Pikielnej.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2007
Szczegóły: s. 97-109
ISBN: 978-83-7160-448-5
Polskie słowa kluczowe: żywność ; jakość sensoryczna ; dodatki do żywności ; poprawa jakości
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
49/75
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 437-441, il., bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Angielskie słowa kluczowe: red beet ; betalain pigment ; antioxidant activity
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
50/75
Rok: 2006
Autorzy: Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Janusz Czapski, Katarzyna Czaczyk
Tytuł: Określenie wpływu obróbki wstępnej wiórków selera roztworami inhibitorów brązowienia enzymatycznego na jakość produktu mało przetworzonego
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 222
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: seler korzeniowy ; wiórki selera ; obróbka wstępna ; inhibitory brązowienia enzymatycznego ; żywność mało przetworzona ; jakość
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
51/75
Rok: 2006
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski, Patrycja Błaszczyk
Tytuł: Określenie wpływu odmiany i procesu technologicznego na występowanie smaku gorzkiego w buraku ćwikłowym
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 122
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: warzywa ; burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; przetwórstwo warzyw ; smak gorzki ; występowanie
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
52/75
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Produkty rozpadu barwników betalainowych a ich zdloności [właśc. zdolności] przeciwutleniające
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 169
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; barwniki betalainowe ; produkty rozpadu ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
53/75
Rok: 2006
Autorzy: Marcin Kidoń, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ blanszowania i suszenia na zdolność antyoksydacyjną buraka ćwikłowego
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 196
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; blanszowanie ; suszenie ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
54/75
Rok: 2006
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ procesu mrożenia na jakość truskawek restrukturowanych
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 83-84
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: owoce ; truskawki ; owoce restrukturowane ; mrożenie ; jakość
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
55/75
Rok: 2006
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka ćwikłowego
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 31
Polskie słowa kluczowe: burak ćwikłowy ; odmiany roślin ; barwniki betalainowe ; właściwości przeciwutleniające
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
56/75
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Porównanie aktywności antyoksydacyjnej w soku buraka ćwikłowego (Beta vulgaris) metodą ABTS+ i DPPH
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2005, t. 10, nr 1, s. 41-48, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: IV seminarium (cz. 2.) "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 25-26 listopada 2004 r.
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
57/75
Rok: 2005
Autorzy: Anna Zielińska, Janusz Czapski
Tytuł: Wyróżniki jakości warzyw mało przetworzonych na przykładzie marchwi w postaci plastrów
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2005, t. 10, nr 1, s. 49-56, il., bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Uwagi: Zeszyt zawiera materiały: IV seminarium (cz. 2.) "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów i w analityce", Poznań, 25-26 listopada 2004 r.
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
58/75
Rok: 2005
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski
Tytuł: Technologia produkcji jabłek mało przetworzonych pakowanych w atmosferze modyfikowanej
Źródło: Przem. Ferment. Owoc. Warz. - 2005, t. 49, nr 10, s. 8-11, il.
p-ISSN: 0137-2645
Polskie słowa kluczowe: jabłka ; owoce ; owoce mało przetworzone ; produkcja owoców ; pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze ; plastry ; blanszowanie ; brązowienie enzymatyczne ; podatność na brązowienie ; odmiany roślin ; sacharoza ; kwas cytrynowy ; zanurzanie ; nasączanie próżniowe ; procesy technologiczne ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
59/75
Rok: 2005
Autorzy: Dorota Walkowiak-Tomczak, Janusz Czapski, Dagmara Kramer
Tytuł: Stabilność barwy preparatu z czerwonej kapusty podczas przechowywania
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 188
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
60/75
Rok: 2005
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski
Tytuł: Wpływ procesu minimalnego przetwarzania na zmiany zawartości związków fenolowych w jabłkach
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 124
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
61/75
Rok: 2005
Autorzy: E. Radziejewska-Kubzdela, J. Czapski
Tytuł: Wpływ procesu technologicznego oraz czasu przechowywania korzeni selera na zmiany zawartości furanokumaryn w produkcie mało przetworzonym
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 173
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
62/75
Rok: 2005
Autorzy: Katarzyna Mikołajczyk, Janusz Czapski
Tytuł: Zawartość barwników betalainowych i aktywność przeciwutleniająca różnych produktów z buraków ćwikłowych (Beta vulgaris I.)
W: Technologia i Biotechnologia Żywności - teraźniejszość i przyszłość : XXXVI Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Szczecin, 13-14 września 2005, Streszczenia referatów i doniesień.
Adres wydawniczy: Szczecin : Akademia Rolnicza, 2005
Szczegóły: s. 24
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
63/75
Rok: 2004
Autorzy: R. Biegańska-Marecik, J. Czapski
Tytuł: Technologia produkcji jabłek mało przetworzonych w postaci plastrów pakowanych w atmosferze modyfikowanej
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 227
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
64/75
Rok: 2004
Autorzy: J. Czapski, K. Mikołajczyk
Tytuł: Wpływ ogrzewania na aktywność antyoksydacyjną soków z buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) różnych odmian
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 46
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
65/75
Rok: 2004
Autorzy: R. Biegańska-Marecik, J. Czapski
Tytuł: Wpływ procesu minimalnego przetwarzania na zmiany tekstury plastrów jabłek pakowanych próżniowo
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 234
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
66/75
Rok: 2004
Autorzy: D. Walkowiak-Tomczak, J. Czapski, A. Brożyńska
Tytuł: Wpływ warunków przechowywania roztworów antocyjanów na zmiany ich barwy
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 183
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
67/75
Rok: 2004
Autorzy: E. Radziejewska-Kubzdela, J. Czapski, E. Gniewowska
Tytuł: Zmiany zawartości związków fenolowych w mało przetworzonym selerze korzeniowym w czasie przechowywania
W: Żywność - aspekty technologiczne i prozdrowotne : XXXV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Łódź, 21-22 IX 2004.
Adres wydawniczy: Łódź : Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej ; Oddział Łódzki Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, 2004
Szczegóły: s. 172
ISBN: 83-912026-5-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
68/75
Rok: 2001
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Wykorzystanie surowców roslinnych do produkcji żywności wygodnej
W: Jakość i marketing w przemyśle spożywczym oraz żywność wygodna : Konferencje Naukowe Korporacji Producentów Żywności 1999-2001 / Oprac. red. Józef Mozio.
Adres wydawniczy: Poznań : P. W. "Interfound", 2001
Szczegóły: s. 57-64
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
69/75
Rok: 2001
Autorzy: J. Pikul, Janusz Czapski
Tytuł: Jedno- i dwucukry
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001
Szczegóły: s. 21-36, il.
ISBN: 83-7160-248-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
70/75
Rok: 1998
Autorzy: Janusz Czapski, Anna Bresińska, Jarosław Michalski
Tytuł: Charakterystyka barwy soków z wybieranych owoców jagodowych
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 266-267
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
71/75
Rok: 1998
Autorzy: Róża Biegańska-Marecik, Janusz Czapski, Alina Błażej
Tytuł: Czynniki wpływające na jakość jabłek nasączanych i pakowanych próżniowo
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 392-393
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
72/75
Rok: 1998
Autorzy: Jan Pikul, Janusz Czapski
Tytuł: Jedno- i dwucukry
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 3
Szczegóły: s. 21-36, il.
ISBN: 83-7160-136-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
73/75
Rok: 1996
Autorzy: Janusz Czapski, Dorota Limanówka-Jacygrad
Tytuł: Zastosowanie sieci neuronowych do przewidywania oceny barwy soków na podstawie pomiarów instrumentalnych
W: Postępy w technologii, przechowalnictwie i ocenie jakości żywności : XXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Szczecin, 27 - 28 czerwca 1996, Referaty.
Adres wydawniczy: Szczecin : Dział Poligrafii Akademii Rolniczej, 1996
Szczegóły: s. 371-374, il., bibliogr.
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
74/75
Rok: 1994
Autorzy: Janusz Czapski, Ryszard Karmiński
Tytuł: Technologia produkcji soku jabłkowego dziś i jutro : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 14.04.1994 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1994. - 61 s. : il. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, ISSN 0867-5384, nr 13
Polskie słowa kluczowe: soki owocowe ; sok jabłkowy ; technologia produkcji
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
75/75
Rok: 1991
Autorzy: Janusz Czapski
Tytuł: Barwniki i problemy związane z barwieniem żywności czyli w czerwcu pod czerwcem siedzi czerwiec : Wykład publiczny wygłoszony w Akademii Rolniczej Poznań na Wydziale Technologii Żywności w dniu 8.06.1991 r.
Adres wydawniczy: Poznań : Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Poznański, 1991. - 35 s. : il., bibliogr. ; 23 cm
Seria: Biblioteczka PTŻ. Seria Popularno-Naukowa, nr 2
Polskie słowa kluczowe: żywność ; barwa ; barwienie ; barwniki spożywcze ; barwniki naturalne ; barwniki sztuczne
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP