logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BORZUTA KAROL
Liczba odnalezionych rekordów: 19



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/19
Rok: 2017
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Karolina Szulc, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak, Beata Lisiak
Tytuł: The effect of crossing the native Złotnicka Spotted pigs with other breeds on slaughter value of fatteners and quality of dry-cured meat product
Źródło: Ann. Anim. Sci. - 2017, vol. 17, no. 1, s. 281-292, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1642-3402 e-ISSN: 2300-8733
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 lutego 2018].
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; breeds ; slaughter value ; product quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.018
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/19
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Janiszewski, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak, Piotr Ślósarz, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk
Tytuł: The influence of the extensification of porker feeding on the slaughter value, quality of meat products and fattening economics
Tytuł równoległy: Wpływ ekstensyfikacji żywienia tuczników na wartość rzeźną, jakość przetworów mięsnych oraz ekonomikę tuczu
Źródło: Ann. Warsaw Univ. Life Sci. - SGGW, Anim. Sci. - 2016, no 55, (1), s. 21-30, bibliogr.
p-ISSN: 1898-8830
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 stycznia 2017].
Polskie słowa kluczowe: żywienie zwierząt ; wartość rzeźna ; jakość przetworów mięsnych ; ekonomika tuczu
Angielskie słowa kluczowe: feeding ; slaughter value, ; meat products quality ; fattening economics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 14.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
3/19
Rok: 2016
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Dariusz Lisiak, Bronisław Borys, Karol Borzuta, Edward Pospiech, Ewa Poławska
Tytuł: The influence of thermal processing on the fatty acid profile of pork and lamb meat fed diet with increased levels of unsaturated fatty acids
Źródło: Meat Sci. - 2016, vol. 111, s. 161-167, bibliogr.
p-ISSN: 0309-1740
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 stycznia 2016].
Angielskie słowa kluczowe: pork ; lamb ; thermal processing ; fatty acid profile
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.126
Punktacja MNiSW: 35.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/19
Rok: 2015
Autorzy: Piotr Janiszewski, Eugenia Grześkowiak, Karolina Szulc, Karol Borzuta, Dariusz Lisiak
Tytuł: Wpływ krzyżowania towarowego świń rasy złotnickiej pstrej ze świniami rasy Duroc i wbp na jakość wybranych przetworów mięsnych
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2015, R. 22, nr 5 (102), s. 109-120, bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 listopada 2016].
Polskie słowa kluczowe: świnia złotnicka pstra ; świnia duroc ; świnia wielka biała polska ; polędwica wędzona ; szynka gotowana ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: Złotnicka Spotted pig ; duroc pig ; Wielka Biała Polska pig ; smoked loin ; cooked ham ; quality
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 13.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/19
Rok: 2014
Autorzy: Dariusz Lisiak, Eugenia Grześkowiak, Piotr Janiszewski, Karol Borzuta, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk
Tytuł: Wpływ intensywności żywienia tuczników na jakość mięsa
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2014, R. 21, nr 6 (97), s. 102-112, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; polska biała zwisłoucha ; krzyżowanie ras ; żywienie intensywne ; żywienie ekstensywne ; jakość mięsa ; wielka biała polska
Angielskie słowa kluczowe: pigs ; Polish landrace ; crossbreeding ; intense feeding ; extensive feeding ; meat quality ; Polish large white
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
6/19
Rok: 2013
Autorzy: Rafał Baum, Karol Borzuta, Piotr Janiszewski, Dariusz Lisiak, Dariusz Majchrzycki, Benedykt Pepliński, Karol Wajszczuk, Jacek Wawrzynowicz
Tytuł: Technologiczne i ekonomiczne aspekty ekstensyfikacji produkcji wieprzowiny / Red. nauk. Benedykt Pepliński
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo IUSatTax, 2013. - 168 s. : il., bibliogr. ; 23 cm
ISBN: 978-83-62682-20-1
Liczba arkuszy: 8,5
Polskie słowa kluczowe: żywiec wieprzowy ; produkcja intensywna ; produkcja ekstensywna ; koszty ; opłacalność produkcji ; przydatność technologiczna ; łańcuch dostaw
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
7/19
Rok: 2009
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Andrzej Borys, Karol Borzuta, Janusz T. Buczyński, Dariusz Lisiak
Tytuł: Slaughter value, meat quality and backfat fatty acid in Zlotnicka White and Zlotnicka Spotted fatteners
Tytuł równoległy: Wartość rzeźna, jakość mięsa i profil kwasów tłuszczowych słoniny świń ras złotnickiej białej i złotnickiej pstrej
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2009, vol. 27, no. 2, s. 115-125, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; świnia złotnicka biała ; świnia złotnicka pstra ; wartość rzeźna ; mięso wieprzowe ; słonina ; skład chemiczny ; profil kwasów tłuszczowych ; jakość
Angielskie słowa kluczowe: fatteners ; fatty acids ; meat ; quality ; pigs ; slaughter value ; Złotnicka White pig ; Złotnicka Spotted pig
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.349
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
8/19
Rok: 2006
Autorzy: Edward Pospiech, Karol Borzuta
Tytuł: Mięso
W: Towaroznawstwo produktów spożywczych / Pod red. Ewy Flaczyk, Danuty Góreckiej i Józefa Korczaka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2006
Szczegóły: s. 221-268, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-430-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
9/19
Rok: 2006
Autorzy: Eugenia Grześkowiak, Karol Borzuta, Jerzy Strzelecki, Janusz Buczyński, Andrzej Borys, Dariusz Lisiak, Piotr Janiszewski
Tytuł: Wpływ krzyżowania rasy złotnickiej białej z wbp na jakość mięsa kulinarnego i polędwicy wędzonej
Tytuł równoległy: Effect of the crossing of the White Złotnicka breed with the wbp breed on the quality of culinary meat and raw smoked loin
W: Zastosowanie osiągnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu, żywienia oraz jakości tusz i mięsa w nowoczesnej produkcji świń : III Międzynarodowa Konferencja / Red. nauk. Wojciech Kapelański.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2006
Szczegóły: s. 180
ISBN: 83-89334-48-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL, ENG
Praca afiliowana przez UP
10/19
Rok: 2005
Autorzy: Edward Pospiech, Karol Borzuta
Tytuł: Właściwości i wartość użytkowa mięsa bydła
W: Hodowla bydła / pod red. Antoniego Kaczmarka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2005
Szczegóły: s. 291-330, il., bibliogr.
ISBN: 83-7160-350-9
Liczba arkuszy: 3,189
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
11/19
Rok: 2003
Autorzy: Edward Pospiech, Bożena Grześ, Andrzej Łyczyński, Karol Borzuta, Milena Szalata, Beata Mikołajczak
Tytuł: Muscle proteins and their changes in the process of meat tenderization
Tytuł równoległy: Białka mięśniowe i ich zmiany w procesie kruszenia mięsa
Źródło: Anim. Sci. Pap. Rep. - 2003, vol. 21, suppl. 1, s. 133-151, bibliogr.
p-ISSN: 0860-4037
Uwagi: Artykuł przedstawiony na konferencji: Effect of genetic and non-genetic factors on carcass and meat quality of pigs, 24-25 April 2003, Siedlce, Poland.
Angielskie słowa kluczowe: meat tenderness ; proteins ; tenderization
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/19
Rok: 2003
Autorzy: Edward Pospiech, Bożena Grześ, Andrzej Łyczyński, Karol Borzuta, Milena Szalata, Beata Mikołajczak, Ewa Iwańska
Tytuł: Białka mięśniowe, ich przemiany a kruchość mięsa
Źródło: Mięso Wędliny. - 2003, 1, s. 26, 28, 30-33
p-ISSN: 1230-9648
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 0.100
Praca afiliowana przez UP
13/19
Rok: 2003
Autorzy: Janusz T. Buczyński, Karol Borzuta, Karolina Szulc
Tytuł: Wpływ rasy złotnickiej pstrej na wyniki użytkowości rzeźnej mieszańców
Źródło: Pr. Komis. Nauk Rol. Komis. Nauk Leś. - 2003, t. 95 (Suppl.), s. 149-153, bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0079-4708
Uwagi: Tytuł zeszytu: Prace z zakresu nauk rolniczych. Tom został poświęcony pamięci Prof. Tadeusza Vetulaniego w 50. rocznicę śmierci.
Angielskie słowa kluczowe: breed ; results of slaughter utilization ; crossbreeds
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/19
Rok: 2002
Autorzy: Milena Szalata, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Karol Borzuta
Tytuł: Enzyme activity in pig meat of different meatiness
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2002, no. 2, s. 353-355, bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Application of scientific achievements in genetics, reproduction and feeding in modern pig production
Angielskie słowa kluczowe: pig meatiness ; tenderness ; enzyme activity ; calpains ; cathepsins
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/19
Rok: 2002
Autorzy: Edward Pospiech, Karol Borzuta, Eugenia Grześkowiak, Bożena Grześ
Tytuł: Pig meatiness and physical properties of lard
Źródło: Ann. Anim. Sci., Suppl. - 2002, no. 2, s. 345-347, il., bibliogr.
p-ISSN: 1642-3402
Uwagi: Tytuł zeszytu: Application of scientific achievements in genetics, reproduction and feeding in modern pig production
Angielskie słowa kluczowe: meatiness ; lard ; tenderness
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
16/19
Rok: 2002
Autorzy: Milena Szalata, Edward Pospiech, Andrzej Łyczyński, Karol Borzuta
Tytuł: Aktywność enzymów w mięsie świń o zróżnicowanej mięsności
W: Zastosowanie osiagnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu i żywienia w nowoczesnej produkcji świń.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 178
ISBN: 83-87274-74-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/19
Rok: 2002
Autorzy: Edward Pospiech, Karol Borzuta, Eugenia Grześkowiak, Bożena Grześ
Tytuł: Mięsność świń a właściwości fizyczne słoniny
W: Zastosowanie osiagnięć naukowych z zakresu genetyki, rozrodu i żywienia w nowoczesnej produkcji świń.
Adres wydawniczy: Bydgoszcz : Wydawnictwa Uczelniane Akademii Techniczno-Rolniczej, 2002
Szczegóły: s. 172
ISBN: 83-87274-74-7
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
18/19
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Potkański, Andrzej Frankiewicz, Marian Urbaniak, Edward Pospiech, Karol Borzuta, Małgorzata Kasprowicz
Tytuł: Wpływ koncentracji składników pokarmowych w mieszankach oraz systemu żywienia na wyniki tuczu świń
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 200-206, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tuczniki ; mieszańce ; żywienie zwierząt ; systemy żywienia ; mieszanki paszowe ; koncentracja energii ; koncentracja składników pokarmowych ; wyniki tuczu ; tusze wieprzowe ; mięsność
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/19
Rok: 2000
Autorzy: Andrzej Potkański, Eugenia Grześkowiak, Andrzej Frankiewicz, Karol Borzuta, Edward Pospiech, Jerzy Strzelecki
Tytuł: Wpływ zwiększonej koncentracji składników pokarmowych w mieszankach oraz systemu żywienia na wartość rzeźną i jakość mięsa tuczników mieszańców (wbp x pbz) x (Hampshire x Pietrain)
Źródło: Rocz. Nauk. Zootech., Supl. - 2000, z. 6, s. 195-199, bibliogr.
p-ISSN: 0137-1657
Uwagi: Tytuł zeszytu: Jubileusz 50-lecia Instytutu Zootechniki "Bezpieczna żywność wyzwaniem dla nauk zootechnicznych", Balice, 24.05.2000 r., Doniesienia naukowe: II. Wpływ czynników środowiskowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Polskie słowa kluczowe: trzoda chlewna ; tuczniki ; mieszańce ; żywienie zwierząt ; mieszanki paszowe ; koncentracja energii ; wyniki tuczu ; wartość rzeźna ; tusze wieprzowe ; mięso wieprzowe ; jakość
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP