logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BAJERSKA-JARZĘBOWSKA J
Liczba odnalezionych rekordów: 59



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/59
Rok: 2019
Autorzy: Agata Chmurzynska, Agata Muzsik, Patrycja Krzyżanowska-Jankowska, Jarosław Walkowiak, Joanna Bajerska
Tytuł: The effect of habitual fat intake, IL6 polymorphism, and different diet strategies on inflammation in postmenopausal women with central obesity
Źródło: Nutrients. - 2019, vol. 11, 7, art. no. 1557, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 2072-6643
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 6 września 2019].
Angielskie słowa kluczowe: TNF - α ; IL6 ; single nucleotide polymorphism ; postmenopausal women ; dietary fat ; dietary intervention
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
Punktacja MNiSW: 140.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/59
Rok: 2018
Autorzy: Monika Duś-Żuchowska, Joanna Bajerska, Patrycja Krzyżanowska, Agata Chmurzynska, Anna Miśkiewicz-Chotnicka, Agata Muzsik, Jarosław Walkowiak
Tytuł: The Central European diet as an alternative to the Mediterranean diet in atherosclerosis prevention in postmenopausal obese women with a high risk of metabolic syndrome - a randomized nutritional trial
Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (4), s. 399-407, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2019].
Angielskie słowa kluczowe: metabolic syndrome ; mediterranean diet ; Central European diet ; atherosclerosis ; hs-CRP ; ADMA
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Inne bazy podające opis:
  • Web of Science Core Collection - Emerging Sources Citation Index

    Adres url:
    DOI:
    3/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzynska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż, Paweł Górnas, Agnieszka Waśkiewicz, Agata Muzsik, Tomasz Podgórski, Paulina Nowaczyk, Małgorzata Woźniewicz
    Tytuł: Effects of unextruded and extruded cranberry pomace on selected metabolic parameters in high-fat diet fed rats
    Źródło: Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2018, 17 (1), s. 91-100, bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1644-0730 e-ISSN: 1898-9594
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 września 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: cranberry pomace ; extrusion ; high-fat diet ; metabolic parameters ; rats
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    4/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Aleksandra Skoczek-Rubińska, Joanna Bajerska, Katarzyna Menclewicz
    Tytuł: Effects of fruit and vegetables intake in periodontal diseases: A systematic review
    Tytuł równoległy: Wpływ spożywania owoców i warzyw na przebieg chorób przyzębia - systematyczny przegląd piśmiennictwa
    Źródło: Dent. Med. Probl. - 2018, vol. 55, nr 4, s. 431-439, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1644-387X e-ISSN: 2300-9020
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lipca 2019].
    Polskie słowa kluczowe: dieta ; owoce ; warzywa ; choroby przyzębia
    Angielskie słowa kluczowe: diet ; fruits ; vegetables ; periodontal disease
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 11.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    5/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Małgorzata Woźniewicz, Paulina M. Nowaczyk, Anna Kurhańska-Flisykowska, Marzena Wyganowska-Świątkowska, Małgorzata Lasik-Kurdyś, Jarosław Walkowiak, Joanna Bajerska
    Tytuł: Consumption of cranberry functional beverage reduces gingival index and plaque index in patients with gingivitis
    Źródło: Nutr. Res. - 2018, vol. 58, s. 36-45, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 0271-5317
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 września 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: periodontal disease ; functional food ; Vaccinium macrocarpon ; treatment outcome ; periodontal index
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.627
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    6/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Agata Muzsik, Joanna Bajerska, Henryk H. Jeleń, Anna Gaca, Agata Chmurzynska
    Tytuł: Associations between fatty acid intake and status, desaturase activities, and FADS gene polymorphism in centrally obese postmenopausal Polish women
    Źródło: Nutrients. - 2018, vol. 10, 8, art. no. 1068, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2072-6643
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: fatty acids ; dietary intake ; FADS gene ; postmenopausal women
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    7/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Karolina Łagowska, Joanna Bajerska, Małgorzata Jamka
    Tytuł: The role of vitamin D oral supplementation in insulin resistance in women with polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
    Źródło: Nutrients. - 2018, vol. 10, 11, art. no. 1637, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2072-6643
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: vitamin D ; 25(OH)D ; insulin resistance ; glucose ; polycystic ovary syndrome
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.171
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    8/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Paulina Nowaczyk, Katarzyna Kozanecka, Joanna Bajerska
    Tytuł: Spożycie wapnia a gęstość mineralna kośćca i ryzyko złamań u wegetarian i wegan
    Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2018, t. 99, nr 4, s. 303-309, bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 1895-4316
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 lutego 2019].
    Polskie słowa kluczowe: wapń ; osteoporoza ; wegetarianizm ; weganizm
    Angielskie słowa kluczowe: calcium ; osteoporosis ; vegetarianism ; veganism
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    9/59
    Rok: 2018
    Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzynska, Agata Muzsik, Patrycja Krzyżanowska, Edyta Mądry, Anna M. Malinowska, Jarosław Walkowiak
    Tytuł: Weight loss and metabolic health effects from energy-restricted Mediterranean and Central-European diets in postmenopausal women: A randomized controlled trial
    Źródło: Sci. Rep. - 2018, vol. 8, art. no. 11170, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 2045-2322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 13 grudnia 2018].
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.011
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    10/59
    Rok: 2017
    Autorzy: Jan Józefczuk, Klaudia Malikowska, Aleksandra Glapa, Barbara Stawińska-Witoszyńska, Jan Krzysztof Nowak, Joanna Bajerska, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
    Tytuł: Mulberry leaf extract decreases digestion and absorption of starch in healthy subjects - A randomized, placebo-controlled, crossover study
    Źródło: Adv. Med. Sci. - 2017, vol. 62, iss. 2, s. 302-306, il., bibliogr., abstr.
    p-ISSN: 1896-1126 e-ISSN: 1898-4002
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 9 lutego 2018].
    Angielskie słowa kluczowe: Breath test ; carbohydrates ; diabetes ; nutritional trial ; obesity
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.064
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    11/59
    Rok: 2016
    Tytuł: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
    Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016. - 417 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
    Seria: Food Biology Series
    ISBN: 978-1-4987-0156-3
    Charakt. formalna: ZM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    12/59
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: The influence of bread enriched with bioactive components on body weight control, carbohydrate metabolism, and lipid profile
    W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
    Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
    Szczegóły: s. 355-372
    ISBN: 978-1-4987-0156-3
    Liczba arkuszy: 1,3
    Polskie słowa kluczowe: pieczywo ; składniki bioaktywne ; kontrola masy ciała ; metabolizm lipidów ; gospodarka węglowodanowa
    Angielskie słowa kluczowe: bread ; bioactive components ; Body Weight Control ; lipids metabolism ; carbohydrate metabolism
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    13/59
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
    Tytuł: Phytochemicals as functional bread compounds: physiological effects
    W: Bread and its fortification. Nutrition and health benefits / Ed. by Cristina M. Rosell, Joanna Bajerska, Aly F. El Sheikha.
    Adres wydawniczy: Boca Raton : Taylor and Francis Group, 2016
    Seria: Food Biology Series
    Szczegóły: s. 79-101, bibliogr.
    ISBN: 978-1-4987-0156-3
    Liczba arkuszy: 1,95
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 5.000
    Praca afiliowana przez UP
    14/59
    Rok: 2016
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Paweł Górnaś, Dalija Seglina
    Tytuł: The effects of muffins enriched with sour cherry pomace on acceptability, glycemic response, satiety and energy intake: a randomized crossover trial.
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2016, vol. 96, iss. 7, s. 2486-2493, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 czerwca 2016].
    Polskie słowa kluczowe: spożycie energii ; mufinki ; związki fenolowe ; glikemia poposiłkowa ; sytość ; analiza sensoryczna ; wytłoki wiśniowe
    Angielskie słowa kluczowe: energy intake ; muffins ; phenolic compounds ; postprandial glucose ; satiety ; sensory analysis ; sour cherry pomace
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.463
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    15/59
    Rok: 2016
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Paweł Górnaś, Dalija Segliña, Agnieszka Pilarska, Teofil Jesionowski
    Tytuł: Physical and bioactive properties of muffins enriched with raspberry and cranberry pomace powder: A promising application of fruit by-products rich in biocompounds
    Źródło: Plant Foods Hum. Nutr. - 2016, vol. 71, 2, s. 165-173, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0921-9668 e-ISSN: 1573-9104
    Uwagi: Wersja online artykułu zawiera materiały uzupełniające, które są dostępne dla autoryzowanych użytkowników (The online version of this article (doi:10.1007/s11130-016-0539-4) contains supplementary material, which is available to authorized users). - Publikacja dostępna online [Dostęp: 5 kwietnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: by-products ; muffins ; phenolic compounds ; tocochromanols ; stability ; microstructure
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.368
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    16/59
    Rok: 2016
    Autorzy: M. Woźniewicz, J. Bajerska, M. Jamka, P. Nowaczyk, J. Jeszka
    Tytuł: Identyfikacja luk w metodologii oceny kompozycji posiłków w badaniach wieloośrodkowych: projekt DEDIPAC
    W: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Jakość zdrowotna żywności i żywienia" : Warszawa - Józefów, 12-13 września 2016 r., Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów / Red. nauk. Andrzej Tokarz.
    Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXV Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, 2016
    Szczegóły: s. 149-150
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    17/59
    Rok: 2015
    Autorzy: A. Lisowska, B. Stawinska-Witoszynska, J. Bajerska, P. Krzyżanowska, J. Walkowiak
    Tytuł: Green tea influences intestinal assimilation of lipids in humans: a pilot study
    Źródło: Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. - 2015, vol. 19, no. 2, s. 209-214, bibliogr.
    p-ISSN: 1128-3602 e-ISSN: 2284-0729
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 31 sierpnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; zespół metaboliczny ; test oddechowy
    Angielskie słowa kluczowe: green tea ; metabolic syndrome ; Breath test
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.575
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    18/59
    Rok: 2015
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Aleksander Siger, Artur Szwengiel, Joanna Bajerska
    Tytuł: Natural compounds from grape by-products enhance nutritive value and reduce formation of CML in model muffins
    Źródło: Food Chem. - 2015, vol. 172, 1 April, s. 78-85, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0308-8146
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 14 listopada 2014].
    Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; phenolic compounds ; muffins ; CML ; advanced glycation end products
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.052
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    19/59
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jarosław Walkowiak
    Tytuł: Effects of rye bread enriched with green tea extract on weight maintenance and the characteristics of metabolic syndrome following weight loss: a pilot study.
    Źródło: J. Med. Food. - 2015, vol. 18, iss. 6, s. 698-705, bibliogr.
    p-ISSN: 1096-620X e-ISSN: 1557-7600
    Polskie słowa kluczowe: utrzymanie prawidłowej masy ciała ; żywność funkcjonalna ; ekstrakt z zielonej herbaty ; zespół metaboliczny ; chleb żytni
    Angielskie słowa kluczowe: body-weight maintenance ; functional foods ; green tea extract ; metabolic syndrome ; rye bread
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.844
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    20/59
    Rok: 2015
    Autorzy: Joanna Bajerska, Agata Chmurzyńska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Sławomira Drzymała-Czyż
    Tytuł: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on fat absorption and lipid metabolism in rats fed a high-fat diet
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2015, vol. 95, iss. 9, s. 1918-1924, il., bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142 e-ISSN: 1097-0010
    Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 3 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna ; dieta wysotłuszczowa ; szczury
    Angielskie słowa kluczowe: tomato pomace ; rye bread ; functional food ; high-fat diet ; rats
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.076
    Punktacja MNiSW: 35.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    21/59
    Rok: 2015
    Autorzy: Klaudia Lochocka, Joanna Bajerska, Aleksandra Glapa, Ewa Fidler-Witon, Jan K. Nowak, Tomasz Szczapa, Philip Grebowiec, Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak
    Tytuł: Green tea extract decreases starch digestion and absorption from a test meal in humans: a randomized, placebo-controlled crossover study
    Źródło: Sci. Rep. - 2015, vol. 5, art. no. 12015, bibliogr.
    p-ISSN: 2045-2322
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 grudnia 2015].
    Polskie słowa kluczowe: herbata zielona ; skrobia ; trawienie
    Angielskie słowa kluczowe: green tea ; starch ; digestion
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.228
    Punktacja MNiSW: 40.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    22/59
    Rok: 2014
    Autorzy: S. Mildner-Szkudlarz, J. Bajerska, W. Obuchowski
    Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolemia in rats.
    W: 3rd International ISEKI Food Conference : Food Science and Technology Excellence for a Sustainable Bioeconomy, 21-23 May 2014, Athens, Greece, Book of abstracts / Ed. Rui Costa, Paola Pittia, Cristina L. M. Silva, Eleni Gogou.
    Adres wydawniczy: Athens : Cosmosware, 2014
    Szczegóły: s. 148
    ISBN: 978-960-89789-8-0
    Polskie słowa kluczowe: hipercholesterolemia ; wytłoki
    Angielskie słowa kluczowe: atherogenic index of plasma ; grape by-products ; hypercholesterolaemia ; rats
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    23/59
    Rok: 2014
    Autorzy: J. Bajerska, M. Woźniewicz, A. Suwalska, J. Jeszka
    Tytuł: Eating patterns are associated with cognitive function in the elderly at risk of metabolic syndrome from rural areas
    Źródło: Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. - 2014, vol. 18, no. 21, s. 3234-3245, bibliogr.
    p-ISSN: 1128-3602 e-ISSN: 1128-3602
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 3 grudnia 2014].
    Polskie słowa kluczowe: osoby starsze ; dieta środziemnomorska ; funkcje kognitywne ; obszar wiejski
    Angielskie słowa kluczowe: older adults ; mediterranean diet ; cognitive function ; rural area
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.213
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    24/59
    Rok: 2014
    Autorzy: Karolina Łagowska, Karina Kapczuk, Zbigniew Friebe, Joanna Bajerska
    Tytuł: Effects of dietary intervention in young female athletes with menstrual disorders
    Źródło: J. Int. Soc. Sports Nutr. [Dokument elektroniczny]. - 2014, vol. 11, art. no. 21, il., bibliogr.
    http://www.jissn.com/content/11/1/21
    p-ISSN: 1550-2783
    Polskie słowa kluczowe: interwencja żywieniowa ; sportsmenki ; zaburzenia miesiączkowania ; sposób żywienia
    Angielskie słowa kluczowe: dietary intervention ; female athletes ; menstrual disorders ; nutritional habits
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.908
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    25/59
    Rok: 2014
    Autorzy: J. Bajerska, S. Mildner-Szkudlarz, J. Walkowiak, M. Woźniewicz, J. Jeszka
    Tytuł: Effect of green tea extract-enriched rye bread on weight maintenance after weight loss in free-living moderately obese subjects
    Źródło: Obes. Rev. - 2014, vol. 15, suppl. S2, s. 183
    p-ISSN: 1467-7881
    Uwagi: Wydanie specjalne: Abstracts of the 12th International Congress on Obesity, 17-20 March 2014, Kuala Lumpur, Malaysia. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 lutego 2015].
    Polskie słowa kluczowe: ekstrakt z zielonej herbaty ; utrzymanie masy ciała
    Angielskie słowa kluczowe: green tea extract ; body weight maintenance
    Charakt. formalna: ZSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    26/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Ewa Pruszynska-Oszmalek
    Tytuł: May rye bread enriched with green tea extract be useful in the prevention of obesity in rats?
    Źródło: Acta Aliment. - 2013, vol. 42, no. 1, s. 69-78, bibliogr.
    p-ISSN: 0139-3006 e-ISSN: 1588-2535
    Angielskie słowa kluczowe: green tea ; rye bread ; body weight ; rats ; functional foods
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.427
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    27/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Jarosław Walkowiak, Joanna Bajerska, Angelika Kargulewicz, Aleksandra Lisowska, Gwidon Siedlerski, Tomasz Szczapa, Natalia Kobelska-Dubiel, Marian Grzymisławski
    Tytuł: Single dose of green tea extract decreases lipid digestion and absorption from a test meal in humans
    Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2013, vol. 60, no. 3, s. 481-483, bibliogr.
    p-ISSN: 0001-527X
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 27 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: green tea ; digestion ; absorption ; mixed triglyceride breath test
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.389
    Punktacja MNiSW: 15.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    28/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Tomoko Morinaka, Malgorzata Wozniewicz, Jan Jeszka, Joanna Bajerska, Paulina Nowaczyk, Yoshiaki Sone
    Tytuł: Westernization of dietary patterns among young Japanese and Polish females - a comparison study
    Źródło: Ann. Agric. Environ. Med. - 2013, vol. 20, no. 1, s. 122-130, bibliogr.
    p-ISSN: 1232-1966
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: dietary patterns ; cross-environmental comparison ; Japan ; Poland ; university students
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej,
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    29/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Małgorzata Woźniewicz, Joanna Bajerska, Jan Jeszka
    Tytuł: Comparison of accuracy of various non-calorimetric methods measuring energy expenditure at different intensities
    Źródło: Hum. Mov. - 2013, vol. 14, iss. 2, s. 161-167, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1732-3991 e-ISSN: 1899-1955
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: energy expenditure ; method accuracy ; exercise ; energy metabolism
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Punktacja MNiSW: 7.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    30/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Małgorzata Tubacka
    Tytuł: Ocena wpływu pieczywa żytniego na zakwasie wzbogaconego wytłokami z pomidorów na parametry żywieniowe, profil lipidowy szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową
    Tytuł równoległy: Effect of rye bread enriched with tomato pomace on nutritional parameters and serum lipid profile in rats fed a high fat diet
    W: III Ogólnopolska Konferencja "Zwierzęta w badaniach naukowych" : Warszawa, 9-11 września 2013 r..
    Adres wydawniczy: [Warszawa] : [b.w.], 2013
    Szczegóły: s. 86-87
    Polskie słowa kluczowe: szczury ; wytłoki pomidorowe ; chleb żytni ; żywność funkcjonalna
    Angielskie słowa kluczowe: rats ; tomato pomace powder ; rye bread ; functional food
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    31/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Tomasz Podgórski, Ewa Pruszynska-Oszmalek
    Tytuł: Saffron (Crocus sativus L.) powder as an ingredient of rye bread: an anti-diabetic evaluation
    Źródło: J. Med. Food. - 2013, vol. 16, iss. 9, s. 847-956, bibliogr.
    p-ISSN: 1096-620X
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.699
    Punktacja MNiSW: 25.000
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    32/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska
    Tytuł: Protective effect of grape by-product-fortified breads against cholesterol/cholic acid diet-induced hypercholesterolaemia in rats
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 13, s. 3271-3278, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: grape by-products ; polyphenols ; hypercholesterolemia ; atherogenic index of plasma ; protein digestion ; lipid peroxidation ; rats
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    33/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska, Danuta Górecka
    Tytuł: White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits
    Źródło: J. Sci. Food Agric. - 2013, vol. 93, iss. 2, s. 389-395, bibliogr.
    p-ISSN: 0022-5142
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 21 listopada 2013].
    Angielskie słowa kluczowe: white grape pomace ; wheat biscuits ; farinograph ; phenolic compounds ; dietary fibre ; texture analysis ; antioxidants ; sensory
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.879
    Punktacja MNiSW: 30.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    DOI:
    34/59
    Rok: 2013
    Autorzy: Joanna Bajerska, Malgorzata Wozniewicz, Jan Jeszka
    Tytuł: Green tea and protein availability
    W: Tea in health and disease prevention / Ed. Victor R. Preedy.
    Adres wydawniczy: London U.K. : Academic Press, 2013
    Szczegóły: s. 483-490, il., bibliogr.
    ISBN: 978-0-12-384937-3
    Liczba znaków: 0,7
    Charakt. formalna: ZRM
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    DOI:
    35/59
    Rok: 2012
    Autorzy: Ewelina Wierzejska, Jana Krzysztoszek, Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz, Jan Jeszka, Paweł Kleka
    Tytuł: Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna w grupach licealistów z niedowagą i nadwagą
    W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa Studentów z Zakresu Żywności i Żywienia: Zanim będzie za późno.... Rola racjonalnej diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka : Poznań, 13-14 kwietnia 2012.
    Adres wydawniczy: Poznań : [Uniwersytet Przyrodniczy], 2012
    Szczegóły: s. 45
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    36/59
    Rok: 2011
    Autorzy: J. Bajerska, S. Mildner-Szkudlarz, E. Pruszyńska-Oszmałek, M. Tubacka
    Tytuł: Czy wyciąg z szafranu może być przydatny w terapii zespołu metabolicznego?
    Tytuł równoległy: Does saffron extract can be useful in metabolic syndrome therapy?
    Źródło: Ann. Warsaw Univ. Life Sci. - SGGW, Anim. Sci. - 2011, no 48, s. 146-147
    p-ISSN: 1898-8830
    Polskie słowa kluczowe: wyciąg z szafranu ; zespół metaboliczny ; szczury
    Angielskie słowa kluczowe: saffron extract ; metabolic syndrome ; rats
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    37/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Łukasz Kaczmarek, Michał Ziarko, Joanna Bajerska, Magdalena Człapka-Matyasik, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska
    Tytuł: Korzyści terapeutyczne leczenia zespołu metabolicznego za pomocą kompleksowego programu uwzwględniającego interwencję dietetyczną i psychologiczną - badania wstępne
    Tytuł równoległy: Treatment benefits on metabolic syndrome with dietary psychological interventions - preliminary study
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 111
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    38/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Magdalena Człapka-Matyasik, Joanna Bajerska
    Tytuł: Nawyki żywieniowe kobiet ciężarnych i ich wpływ na wystąpienie cukrzycy ciążowej oraz rozwój ciąży
    Tytuł równoległy: Pregnant women' dietary habits in relation to gestational diabetes mellitus GDM and pregnancy development
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 128
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    39/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Magdalena Człapka-Matyasik, Beata Ziółkowska, Joanna Bajerska
    Tytuł: Problem otyłości i nadwagi wśród nastolatek ze współwystępowaniem zaburzeń odżywiania
    Tytuł równoległy: The problem of obesity and overweight among adolescents with concomitance of eating disorders
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 112
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    40/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Joanna Bajerska, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Małgorzata Wąsik-Sibrecht, Jan Jeszka
    Tytuł: W jaki sposób stopień motywacji do zmian stylu życia rzutuje na rezultaty w terapii otyłości?
    Tytuł równoległy: How does the degree of motivation to lifestyle changes influence the outcomes in the obesity treatment?
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 120-121
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    41/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Fejfer, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Joanna Bajerska, Jan Jeszka
    Tytuł: Wykorzystanie wskaźnika ORAC do oceny zdolności przeciwutleniających racji pokarmowych mężczyzn z nadwagą i otyłością cierpiących na choroby układu krążenia
    Tytuł równoległy: The ORAC index indicator using to assess antioxidant capacity of daily diets overweight and obese men with cardiovascular diseases
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 126
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    42/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Joanna Bajerska, Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Magdalena Człapka-Matyasik
    Tytuł: Znaczenie pieczywa żytniego na zakwasie wzbogaconego ekstraktem z zielonej herbaty w zachowaniu należnej masy ciała po terapii odchudzającej - badania wstępne
    Tytuł równoległy: The effect of rye bread enriched with green tea extract on weight maintenance after bodyweight loss - a pilot study
    Źródło: Endokrynol. Otyłość Zaburzenia Przemiany Mater. - 2011, t. 7, nr 2, s. 121
    p-ISSN: 1734-3321
    Uwagi: Streszczenia - III Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłościa, Olsztyn, 25-27 sierpnia 2011 roku. Wystąpienia ustne, Sesje plakatowe. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 12 kwietnia 2019].
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL, ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    43/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Krzysztof Durkalec-Michalski, Małgorzata Woźniewicz, Joanna Bajerska, Jan Jeszka
    Tytuł: Ocena dokładności i porównanie wybranych niekalorymetrycznych metod analizy wydatków energetycznych i aktywności fizycznej człowieka
    Źródło: Med. Sport. - 2011, vol. 27, suppl. 1, s. 9
    p-ISSN: 1232-406X e-ISSN: 2084-431X
    Uwagi: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Żywienie - ruch - zdrowie" pod patronatem JM Rektora AWF prof. dr hab. med. Jerzego Smorawińskiego, Poznań, Jezioro Malta, 9-11 czerwca 2011 roku.
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    44/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Tytuł: Effect of rye bread enriched in green tea extract on body weight gain, visceral fat contents and lipid absorption in rats
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl. 1, s. 102-103
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 grudnia 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: functional foods, ; green tea extract ; obesity ; rats
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    45/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Renata Zawirska-Wojtasiak, Joanna Bajerska
    Tytuł: The fate of volatile markers of baking process during the storage of bakery foods
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 122
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: volatile compounds ; oxidation ; biscuits ; antioxidants
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    46/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Elżbieta Piotrowska
    Tytuł: Nutritional and sensory evaluation of breads supplemented with grape by-product
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 39
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: sourdough mixed rye bread ; grape by-product ; dietary fibre ; phenolic compounds
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    47/59
    Rok: 2011
    Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Joanna Bajerska, Renata Zawirska-Wojtasiak
    Tytuł: Use of white grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols in biscuits
    Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2011, vol. 61, Suppl.1, s. 103
    p-ISSN: 1230-0322
    Uwagi: Tytuł zeszytu: EuroFoodChem XVI Translating food chemistry into health benefits: Conference Proceedings Gdańsk 6th-8th July, 2011. - Publikacja dostępna również online [Dostęp: 23 listopada 2017].
    Angielskie słowa kluczowe: biscuits ; phenolic compounds ; dietary fibre ; sensory analysis ; texture analysis
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    48/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Joanna Bajerska, Jan Jeszka
    Tytuł: Żywność i napoje dla sportowców
    W: Energia w żywnosci i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 53-59, il.
    ISBN: 978-83-7160-577-2
    Polskie słowa kluczowe: żywienie człowieka ; sportowcy ; dieta ; żywność ; napoje ; odżywki ; suplementy diety ; zapotrzebowanie na energię
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    49/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz, Jan Jeszka
    Tytuł: Bilans energii i jego zakłócenia w organizmie
    W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 95-102, il.
    ISBN: 978-83-7160-577-2
    Polskie słowa kluczowe: człowiek ; energia ; bilans energetyczny ; zaburzenia równowagi
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    50/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Małgorzata Woźniewicz, Joanna Bajerska, Jan Jeszka
    Tytuł: Metody pomiaru wydatków energetycznych
    W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 83-93, il.
    ISBN: 978-83-7160-577-2
    Polskie słowa kluczowe: człowiek ; fizjologia człowieka ; wysiłek fizyczny ; koszty energetyczne ; metody pomiaru ; kalorymetria ; kalorymetria pośrednia ; kalorymetria bezpośrednia ; tętno ; monitoring ; urządzenia pomiarowe
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    51/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Joanna Bajerska, Małgorzata Woźniewicz, Jan Jeszka
    Tytuł: Otyłość jako problem społeczny i zdrowotny
    W: Energia w żywności i żywieniu / pod red. Jana Gawęckiego i Jana Jeszki.
    Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2010
    Szczegóły: s. 103-114, il.
    ISBN: 978-83-7160-577-2
    Polskie słowa kluczowe: choroby człowieka ; otyłość ; diagnostyka ; nadwaga ; niedowaga ; leczenie ; leczenie farmakologiczne ; leczenie chirurgiczne ; dietetyka ; terapia behawioralna
    Charakt. formalna: PRM
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    52/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Joanna Bajerska, Sylwia Mildner-Szkudlarz, Jan Jeszka, Artur Szwengiel
    Tytuł: Catechin stability, antioxidant properties and sensory profiles of rye breads fortified with green tea extracts
    Źródło: J. Food Nutr. Res. - 2010, vol. 49, no. 2, s. 104-111, il. bibliogr.
    p-ISSN: 1336-8672
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 11 lutego 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: rye bread ; green tea extract ; sensory evaluation ; polyphenol content ; antioxidant capacity
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.769
    Punktacja MNiSW: 20.000
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    53/59
    Rok: 2010
    Autorzy: Jan Jeszka, Joanna Bajerska
    Tytuł: Aktywność fizyczna a występowanie nadwagi i otyłości
    W: Społeczne i fizjologiczne aspekty nadwagi i otyłości u ludzi : Materiały z sympozjum odbytego w Krakowie 23 września 2008 roku / Red. tomu Mieczysław Pałasiński.
    Adres wydawniczy: Kraków : Polska Akademia Umiejętności, 2010
    Seria: Prace Komisji Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych, ISSN 1733-5183 ; nr 3
    Szczegóły: s. 49-55, il., bibliogr.
    Polskie słowa kluczowe: człowiek ; nadwaga ; otyłość ; aktywność fizyczna ; wydatek energetyczny
    Charakt. formalna: PRZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    54/59
    Rok: 2009
    Autorzy: Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska, Magdalena Człapka-Matyasik, Joanna Bajerska
    Tytuł: Zaburzenia odżywiania u pływaczek synchronicznych
    Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2009, R. 36, nr 2, s. 331-335, il., bibliogr., streszcz., abstr.
    p-ISSN: 0209-164X
    Polskie słowa kluczowe: zaburzenia odżywiania ; zespół triady ; pływaczki synchroniczne
    Angielskie słowa kluczowe: eating disorders ; female athlete triad ; synchronic swimmers
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 2.000
    Praca afiliowana przez UP
    55/59
    Rok: 2007
    Autorzy: A. Gramza-Michalowska, J. Bajerska-Jarzebowska
    Tytuł: Leaves of Camellia sinensis: ordinary brewing plant or super antioxidant source?
    Źródło: Food. - 2007, vol. 1, no. 1, s. 56-64, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1749-7140
    Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 sierpnia 2016].
    Angielskie słowa kluczowe: tea ; Camellia sinensis ; polyphenols ; catechins ; antioxidant activity ; bioavailability
    Charakt. formalna: ZA
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    Adres url:
    56/59
    Rok: 2007
    Autorzy: J. Bajerska, J. Jeszka, A. Kostrzewa-Tarnowska, A. Gramza-Michałowska, M. Człapka-Matyasik
    Tytuł: The effect of Pu-erh tea supplementation on body composition in freestyle wrestling and rowing athletes
    Tytuł równoległy: Wpływ suplementacji ekstraktem z herbaty Pu-erh na skład ciała zawodników uprawiających zapasy w stylu wolnym i wioślarstwo
    W: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : II Międzynarodowe Sympozjum Naukowe, 26 - 28 kwietnia 2007, Nałęczów. Tom 2.
    Adres wydawniczy: Lublin : Wydawnictwo Polihymnia, 2007
    Szczegóły: s. 253
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: ENG
    Praca afiliowana przez UP
    57/59
    Rok: 2006
    Autorzy: M. Człapka-Matyasik, A. Kostrzewa-Tarnowska, J. Bajerska-Jarzębowska, J. Jeszka
    Tytuł: Gęstość odżywcza racji pokarmowych i sposób żywienia się pacjentów jako czynnik ryzyka wystąpienia ostrych zespołów wieńcowych
    W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
    Szczegóły: s. 37
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    58/59
    Rok: 2006
    Autorzy: J. Bajerska-Jarzębowska, J. Jeszka
    Tytuł: Wpływ suplementacji L-karnityną na skład ciała i parametry wydolnościowe wybranek grupy sportowców
    W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
    Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
    Szczegóły: s. 30
    Charakt. formalna: PSZ
    Język publikacji: POL
    Praca afiliowana przez UP
    59/59
    Rok: 2004
    Autorzy: Joanna Bajerska-Jarzębowska, Jan Jeszka, Magdalena Człapka-Matyasik, Małgorzata Zielke
    Tytuł: Sposób żywienia, parametry antropometryczne stanu odżywienia i wydolność fizyczna wybranej grupy studentów
    Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2004, R. 11, nr 3 (40) supl., s. 9-17, il., bibliogr.
    p-ISSN: 1425-6959
    Polskie słowa kluczowe: studenci ; sposób żywienia ; parametry antropometryczne ; stan odżywienia ; wydolność fizyczna
    Angielskie słowa kluczowe: students ; physical performance ; nutritional status ; nutritional habits ; body composition
    Charakt. formalna: PA
    Język publikacji: POL
    Punktacja MNiSW: 4.000
    Praca afiliowana przez UP
      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP