logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: BŁASZCZAK W
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/24
Rok: 2019
Autorzy: Magdalena Paczkowska, Daria Szymanowska-Powałowska, Mikołaj Mizera, Dominika Siąkowska, Wioletta Błaszczak, Hanna Piotrowska-Kempisty, Judyta Cielecka-Piontek
Tytuł: Cyclodextrins as multifunctional excipients: Influence of inclusion into β-cyclodextrin on physicochemical and biological properties of tebipenem pivoxil
Źródło: PloS One. [Dokument elektroniczny]. - 2019, vol. 14, iss. 1, e0210694, il., bibliogr., abstr.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210694
p-ISSN: 1932-6203
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 2.776
Punktacja MNiSW: 100.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
2/24
Rok: 2018
Autorzy: Artur Szwengiel, Grażyna Lewandowicz, Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak
Tytuł: The effect of high hydrostatic pressure treatment on the molecular structure of starches with different amylose content
Źródło: Food Chem. - 2018, vol. 240, 1 February, s. 51-58, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0308-8146
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 26 lipca 2017].
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; amylopektyna ; wysokie ciśnienie hydrostatyczne ; struktura molekularna
Angielskie słowa kluczowe: starch ; amylopectin ; high hydrostatic pressure ; molecular structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 5.399
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
3/24
Rok: 2016
Autorzy: Magdalena Paczkowska, Mikołaj Mizera, Daria Szymanowska-Powałowska, Kornelia Lewandowska, Wioletta Błaszczak, Joanna Gościańska, Robert Pietrzak, Judyta Cielecka-Piontek
Tytuł: β-Cyclodextrin complexation as an effective drug delivery system for meropenem
Źródło: Eur. J. Pharm. Biopharm. - 2016, vol. 99, s. 24-34, il., bibliogr.
p-ISSN: 0939-6411
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 stycznia 2017].
Angielskie słowa kluczowe: meropenem ; β-Cyclodextrin ; inclusion complex ; solubility ; stability ; microbiological activity
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 4.159
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
4/24
Rok: 2016
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Molecular and supermolecular structure of commercial pyrodextrins
Źródło: J. Food Sci. - 2016, vol. 81, no. 9, s. 2135-2142, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 16 września 2016].
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.815
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/24
Rok: 2016
Autorzy: Adrian Górecki, Artur Szwengiel, Jacek Lewandowicz, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Wpływ obróbki wysokim ciśnieniem hydrostatycznym na rozkład mas cząsteczkowych, parametry hydrodynamiczne oraz właściwości reologiczne skrobi kukurydzianych o odmiennej zawartości amylozy
W: XIII Konferencja Naukowa Młodych Badaczy Bezpieczeństwo i jakość żywności : Olsztyn, 30 marzec 2016 / Wyd. pod red. Joanny Fotschki.
Adres wydawniczy: Olsztyn : [b.w.], 2016
Szczegóły: s. 17-18
ISBN: 978-83-939121-9-3
Polskie słowa kluczowe: skrobia kukurydziana ; zawartość amylozy ; obróbka wysokim ciśnieniem hydrostatycznym
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
6/24
Rok: 2015
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas, Piotr Kubiak
Tytuł: Pasta fortified with potato juice: structure, quality, and consumer acceptance
Źródło: J. Food Sci. - 2015, vol. 80, no. 6, s. 1377-1382, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-1147 e-ISSN: 1750-3841
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 19 sierpnia 2015].
Polskie słowa kluczowe: żywność funkcjonalna ; mikrostruktura ; makaron ; sok ziemniaczany
Angielskie słowa kluczowe: functional food ; microstructure ; pasta ; potato juice
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.649
Punktacja MNiSW: 30.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
7/24
Rok: 2014
Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Piotr Kubiak, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Stability of the process of simultaneous saccharification and fermentation of corn flour. The effect of structural changes of starch by stillage recycling and scaling up of the process
Źródło: Fuel. - 2014, vol. 119, 1 March, s. 328-334, il., bibliogr.
p-ISSN: 0016-2361
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 25 sierpnia 2015].
Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.520
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
8/24
Rok: 2014
Autorzy: Agata Kurzawska, Danuta Górecka, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Dominik Paukszta, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: The molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
Źródło: Starch. - 2014, vol. 66, iss. 9/10, s. 849-856, il., bibliogr.
p-ISSN: 0038-9056 e-ISSN: 1521-379X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 4 lutego 2015].
Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.677
Punktacja MNiSW: 25.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
9/24
Rok: 2013
Autorzy: Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Anna Badura, Natalia Piekuś, Adam Bucinski
Tytuł: Controlled release of theophylline from hydrogels based on high pressure-treated and autoclaved starches
W: EuroFoodChem XVII : May 07-10, 2013 Istanbul, Turkey, Book of Abstracts / Ed. by Hamit Köksel.
Adres wydawniczy: Ankara : Hacettepe University, 2013
Szczegóły: s. 117
ISBN: 978-605-63935-0-1
Polskie słowa kluczowe: nośniki skrobi ; wysokie ciśnienie ; uwalnianie teofiliny
Angielskie słowa kluczowe: starch carriers ; high pressure ; theophylline release
Charakt. formalna: ZSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
10/24
Rok: 2013
Autorzy: Adrian R. Górecki, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel, Anna Badura, Natalia Piekuś, Adam Bucinski
Tytuł: Controlled release of L-ascorbic acid from hydrogels based on high pressure-treated and autoclaved starches
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 21
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: starch carriers ; high pressure ; L-ascorbic acid release
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
11/24
Rok: 2013
Autorzy: A. Kurzawska, D. Górecka, W. Błaszczak, A. Szwengiel, D. Paukszta, G. Lewandowicz
Tytuł: Molecular and supermolecular structure of common cattail (Typha latifolia) starch
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 65
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: common cattail ; starch ; structure
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
12/24
Rok: 2013
Autorzy: J. Le Thanh-Blicharz, Z. Małyszek, W. Błaszczak, A. Szwengiel, D. Paukszta, G. Lewandowicz
Tytuł: Pyrodextrin - properties and structure
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 71
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: pyrodextrin ; structure ; digestibility
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
13/24
Rok: 2013
Autorzy: H. Śmigielska, W. Błaszczak, G. Lewandowicz
Tytuł: Structure of food grade oxidised starches fortified with Cu2+ ions
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 68
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: oxidised starch ; enrichment ; structure
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
14/24
Rok: 2013
Autorzy: Przemysław Kowalczewski, Grażyna Lewandowicz, Agnieszka Makowska, Ismena Knoll, Wioletta Błaszczak, Wojciech Białas
Tytuł: Structure, physicochemical properties and consumer acceptance of pasta containing potato juice
Źródło: Pol. J. Food Nutr. Sci. - 2013, vol. 63, Book of Abstracts, s. 63
p-ISSN: 1230-0322
Uwagi: Tytuł zeszytu: Food Structure and Functionality: Conference - 15 years later: Stare Jabłonki, 23-26 June, 2013: Book of Abstracts.
Angielskie słowa kluczowe: pasta ; potato juice ; microstructure ; functional food
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
15/24
Rok: 2012
Autorzy: Daria Szymanowska-Powałowska, Grażyna Lewandowicz, Wioletta Błaszczak, Artur Szwengiel
Tytuł: Structural changes of corn starch during fuel ethanol production from corn flour
Źródło: BioTechnologia (JBCBB). - 2012, vol. 93 (3), s. 333-341, il., bibliogr.
p-ISSN: 0860-7796
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 18 maja 2015].
Angielskie słowa kluczowe: ethanol ; simultaneous saccharification ; fermentation ; native corn starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
16/24
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Grażyna Lewandowicz, Wioletta Błaszczak, Krystyna Prochaska
Tytuł: Starch modified by high-pressure homogenisation of the pastes - some structural and physico-chemical aspects
Źródło: Food Hydrocolloids. - 2012, vol. 27, iss. 2, s. 347-354, il., bibliogr.
p-ISSN: 0268-005X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 22 kwietnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: high-pressure homogenisation ; physically modified starch ; structure ; surface properties
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 3.494
Punktacja MNiSW: 40.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
17/24
Rok: 2010
Autorzy: Jan Nawrot, Magdalena Gawlak, Janusz Szafranek, Elżbieta Synak, Jerzy R. Warchalewski, Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Wioletta Błaszczak, Tomasz Jeliński, Józef Fornal
Tytuł: The effect of wheat grain composition, cuticular lipids and kernel surface microstructure on feeding, egg-laying, and the development of the granary weevil, Sitophilus granarius (L.)
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2010, vol. 46, iss. 2, s. 133-141, il., bibliogr., abstr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 1 sierpnia 2017].
Polskie słowa kluczowe: tłuszcze naskórka ; mikrostruktura ziarna ; Sitophilus granarius
Angielskie słowa kluczowe: Sitophilus granarius ; cuticular lipids ; grain microstructure
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.438
Punktacja MNiSW: 27.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
18/24
Rok: 2008
Autorzy: Dorota Piasecka-Kwiatkowska, Jerzy R. Warchalewski, Wioletta Błaszczak, Józef Fornal, Jan Nawrot
Tytuł: Wpływ mikrostruktury ziarniaków pszenicy odmiany Korweta na tempo rozwoju wołka zbożowego
W: Nowe trendy w agrofizyce / Red. nauk. Bohdan Dobrzański jr., Stanisław Grundas, Stanisław Nawrocki, Rafał Rybczyński.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2008
Szczegóły: s. 165-166, bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-07-9
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/24
Rok: 2007
Autorzy: Józef Fornal, Tomasz Jeliński, Jadwiga Sadowska, Stanisław Grundas, Jan Nawrot, Anna Niewiada, Jerzy R. Warchalewski, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Detection of granary weevil Sitophilus granarius (L.) eggs and internal stages in wheat grain using soft X-ray and image analysis
Źródło: J. Stored Prod. Res. - 2007, vol. 43, iss. 2, s. 142-148, il., bibliogr.
p-ISSN: 0022-474X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum wydawnictwa Elsevier
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; szkodniki magazynowe ; wołek zbożowy ; Sitophilus granarius ; jaja ; wykrywanie ; promieniowanie X ; cyfrowa analiza obrazu ; algorytmy
Angielskie słowa kluczowe: wheat grain ; granary weevil ; Sitophilus granarius ; eggs ; X-ray detection ; digital image analysis ; algorithm
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.376
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
20/24
Rok: 2007
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Romualda Dolińska, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Analiza mikroskopowa ziarna pszenicy dwu pokoleń wyhodowanych z ziarna poddanego promieniowaniu gamma
W: Problemy agrofizyczne kształtowania środowiska rolniczego i jakości surowców żywnościowych / pod red. Stanisława Nawrockiego, Stanisława Grundasa, Zofii Sokołowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2007
Szczegóły: s. 106-108, bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-04-8
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; promieniowanie gamma ; ziarno ; ziarno napromieniowane ; mikrostruktura ; analiza mikroskopowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/24
Rok: 2007
Autorzy: Jerzy R. Warchalewski, Romualda Dolińska, Wioletta Błaszczak
Tytuł: Analiza mikroskopowa ziarna pszenicy dwu pokoleń wyhodowanych z ziarna ogrzanego mikrofalami
W: Problemy agrofizyczne kształtowania środowiska rolniczego i jakości surowców żywnościowych / pod red. Stanisława Nawrockiego, Stanisława Grundasa, Zofii Sokołowskiej.
Adres wydawniczy: Lublin : Fundacja Rozwoju Nauk Agrofizycznych, 2007
Szczegóły: s. 109-111, bibliogr.
ISBN: 978-83-60489-04-8
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; promieniowanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; analiza mikroskopowa
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/24
Rok: 2006
Autorzy: Joanna Le Thanh, Wioletta Błaszczak, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Strawność a struktura spożywczych skrobi modyfikowanych
W: Doskonalenie jakości żywności i żywienia w perspektywie potrzeb konsumenta XXI wieku : XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN, Gdynia, 26-27 września 2006.
Adres wydawniczy: Gdynia : Wydawnictwo Akademii Morskiej, 2006
Szczegóły: s. 117
ISBN: 83-7421-075
Polskie słowa kluczowe: skrobia spożywcza ; skrobia modyfikowana ; struktura ; strawność ; tempo trawienia
Charakt. formalna: POS
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
23/24
Rok: 2006
Autorzy: Hanna Śmigielska, Wioletta Błaszczak, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Fortyfikacja spożywczych skrobi modyfikowanych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 122-123
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; jony miedzi
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
24/24
Rok: 2002
Autorzy: W. Błaszczak, J. Gralik, E. Klockiewicz-Kamińska, J. Fornal, J.R. Warchalewski
Tytuł: Effect of γ-radiation and microwave heating on endosperm microstructure in relation to some technological properties of wheat grain
Źródło: Nahr.-Food. - 2002, vol. 46, no. 2, s. 122-129, il., bibliogr.
p-ISSN: 0027-769X
Uwagi: Publikacja dostępna również on-line w ramach konsorcjum Wiley. - Od vol. 48, no. 4 zmiana tytułu czasopisma na "Molecular Nutrition and Food Research"
Polskie słowa kluczowe: zboża ; pszenica ; ziarno ; promieniowanie gamma ; ogrzewanie mikrofalowe ; ziarno napromieniowane ; bielmo ; mikrostruktura ; właściwości technologiczne
Angielskie słowa kluczowe: gamma-radiation ; microwave heating ; wheat ; grain ; irradiation ; endosperm
Charakt. formalna: ZA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.522
Punktacja MNiSW: 10.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP