logo UP

Bibliografia Publikacji Pracowników,
Uczestników Studiów Doktoranckich
i Emerytowanych Pracowników
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu




Zapytanie: ANIOŁA J
Liczba odnalezionych rekordów: 38



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Przesłanie wyników do modułu analizy | Nowe wyszukiwanie
1/38
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ mikronizacji błonnika na jego właściwości fizykochemiczne
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 5, s. 40-43, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; mikronizacja ; właściwości funkcjonalne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; functional properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
2/38
Rok: 2019
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Wpływ surowca na właściwości preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Przem. Spoż. - 2019, t. 73, 4, s. 10-13, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X e-ISSN: 2449-996X
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; źródła błonnika ; właściwości fizjologiczne
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 5.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
3/38
Rok: 2018
Autorzy: Jacek Anioła, Aleksandra Malinowska
Tytuł: Fitomelatonina w produktach spożywczych
Źródło: Przem. Spoż. - 2018, t. 72, 1, s. 38-40, bibliogr., streszcz., abstr.
p-ISSN: 0033-250X
Polskie słowa kluczowe: melatonina ; zawartość fitomelatoniny ; czynniki ; żywność pochodzenia roślinnego
Angielskie słowa kluczowe: melatonin ; phytomelatonin content ; factors ; plant food
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 12.000
Praca afiliowana przez UP
DOI:
4/38
Rok: 2017
Autorzy: Jacek Anioła, Jolanta Czarnocińska, Grzegorz Galiński
Tytuł: Stosowanie napojów energetyzujących a jakość snu poznańskiej młodzieży akademickiej - badania pilotażowe
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2017, t. 11, z. 3, s. 407-414, bibliogr., streszcz., abstr.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_11_38.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: napoje energetyzujące ; jakość snu ; problemy ze snem ; samopoczucie ; młodzież akademicka
Angielskie słowa kluczowe: energy drinks ; sleep quality ; sleep problems ; wellbeing ; university students
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 9.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
DOI:
5/38
Rok: 2014
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Przemysław Kowalczewski, Krzysztof Przygoński, Zofia Zaborowska, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Type IV resistant starch increases cecum short chain fatty acids level in rats
Źródło: Acta Biochim. Pol. - 2014, vol. 61, no. 1, s. 109-114, bibliogr.
p-ISSN: 0001-527X
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 24 kwietnia 2014].
Angielskie słowa kluczowe: type IV resistant starch ; digestibility ; rats ; short chain fatty acids ; prebiotic
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 1.153
Punktacja MNiSW: 15.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
6/38
Rok: 2014
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Badania nad fizykochemicznymi i biologicznymi właściwościami mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w aspekcie ich zastosowania w leczeniu oraz profilaktyce chorób dietozależnych
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014. - 120 s. : il., bibliogr. ; 24 cm
Seria: Rozprawy Naukowe. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ISSN 1896-1894, 476
ISBN: 978-83-7160-763-6
Liczba arkuszy: 9,7
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; wysokie rozdrobnienie ; skład frakcyjny ; właściwości funkcjonalne ; właściwości biologiczne ; szczury ; in vivo
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fine grinding ; fractional composition ; functional properties ; biological properties ; rats ; in vivo
Charakt. formalna: PM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 20.000
Praca afiliowana przez UP
7/38
Rok: 2014
Autorzy: Danuta Górecka, Jacek Anioła
Tytuł: Błonnik pokarmowy
W: Żywność prozdrowotna : Składniki i technologia / Red. Janusz Czapski, Danuta Górecka.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2014
Szczegóły: s. 100-113, il., bibliogr.
ISBN: 978-83-7160-730-1
Liczba arkuszy: 0,94
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
8/38
Rok: 2013
Autorzy: Grzegorz Galiński, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych w zależności od wieku badanych osób
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 321-323, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: sytość ; indeks sytości ; produkty spożywcze ; otyłość ; wiek
Angielskie słowa kluczowe: satiety ; satiety index ; foods ; obesity ; age
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
9/38
Rok: 2013
Autorzy: Jacek Anioła, Joanna Le Thanh-Blicharz, Grzegorz Galiński, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ spożycia wybranych preparatów skrobi modyfikowanej fizycznie na biodostępność α-tokoferolu u szczurów
Źródło: Probl. Hig. Epidemiol. - 2013, t. 94, nr 2, s. 328-331, bibliogr.
p-ISSN: 1895-4316
Uwagi: Publikacja dostępna online [Dostęp: 14 listopada 2013].
Polskie słowa kluczowe: skrobia oporna ; biodostępność ; alfa-tokoferol ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: resistant starch ; bioavailability ; alpha-tocopherol ; rats
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 7.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
10/38
Rok: 2012
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Jacek Anioła, Aleksander Walkowski, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach
Źródło: Biul. IHAR. - 2012, nr 266, s. 57-64, il., bibliogr.
p-ISSN: 0373-7837
Uwagi: Publikacja dostępna również online [Dostęp: 17 marca 2015].
Polskie słowa kluczowe: badania in vivo ; skrobia oporna ; strawność
Angielskie słowa kluczowe: digestibility ; in vivo researches ; resistant starch
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
11/38
Rok: 2012
Autorzy: Agnieszka Makowska, Wiktor Obuchowski, Jan Michniewicz, Jolanta Ziółkowska, Jacek Anioła
Tytuł: Effect of extrusion-cooking parameters on some pro-health components of triticale extrudates
Tytuł równoległy: Wpływ warunków ekstruzji na wybrane składniki prozdrowotne ekstrudatów pszenżytnich
W: Rozwój aparatury i prac naukowo badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz analityce : VIII Międzynarodowa Konferencja Naukowa, Łomża, 23-25.05.2012 r. / Red. Izabela Górecka.
Adres wydawniczy: Warszawa : Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej COBRABiD, 2012
Szczegóły: s. 146-147
Polskie słowa kluczowe: pszenżyto ; ekstruzja ; aktywność przeciwutleniająca ; pentozany ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: triticale ; extrusion-cooking ; antioxidant activity ; pentosans ; dietary fiber
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG, POL
Praca afiliowana przez UP
12/38
Rok: 2012
Autorzy: Małgorzata Gumienna, Artur Szwengiel, Małgorzata Lasik, Jacek Anioła, Zbigniew Czarnecki
Tytuł: Zastosowanie obróbki mikrobiologiczno-enzymatycznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roslin strączkowych
W: XXII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Żywność i żywienie w XXI wieku - wyzwania i nadzieje" : Wisła, 5-7 września 2012, Streszczenia referatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny XXII Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego, [2012]
Szczegóły: s. 128-129
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
13/38
Rok: 2011
Autorzy: Jacek Anioła
Tytuł: Znakowanie i informacja żywieniowa na opakowaniach żywności
W: Od norm żywieniowych do marketingu żywności / pod red. Jana Gawęckiego i Wojciecha Roszkowskiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2011
Szczegóły: s. 67-80, il.
ISBN: 978-83-7160-610-6
Polskie słowa kluczowe: żywność ; opakowania ; znakowanie żywności ; wartość odżywcza ; wskazane dzienne spożycie ; informacja o produkcie ; informacja o producencie
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
14/38
Rok: 2011
Autorzy: Jacek Anioła, Grzegorz Galiński, Wioleta Olejniczak, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ wielkości dodatku do diety szczurów preparatów wysokobłonnikowych jabłkowego oraz buraczanego na dostępność biologiczną witaminy E
W: XXI Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Aspekty zdrowotne żywności i żywienia" : Białystok, 21-23 września 2011, Streszczczenia plakatów i referatów.
Adres wydawniczy: Białystok : Komitet Organizacyjny XXI Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Aspekty Zdrowotne Żywności i Żywienia", 2011
Szczegóły: s. 87
ISBN: 978-83-89934-62-8
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
15/38
Rok: 2010
Autorzy: Sylwia Mildner-Szkudlarz, Elżbieta Piotrowska, Jacek Anioła, Wiktor Obuchowski
Tytuł: Zastosowanie wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego do poprawy jakości pieczywa mieszanego
Źródło: Apar. Bad. Dydakt. - 2010, t. 15, nr 4, s. 117-122, bibliogr.
p-ISSN: 1426-9600
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 6.000
Praca afiliowana przez UP
16/38
Rok: 2009
Autorzy: Joanna Le Thanh-Blicharz, Maria Krasowska, Jacek Anioła, Radosław Szyngwelski, Małgorzata Tubacka, Grażyna Lewandowicz
Tytuł: Skrobia modyfikowana fizycznie jako źródło węgla dla Bifidobacterium sp. w badaniach in vitro oraz in vivo
W: Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności : XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk, Poznań, 29.06 - 01.07.2009.
Adres wydawniczy: Poznań : Uniwersytet Przyrodniczy, [2009]
Szczegóły: s. 74-75
Polskie słowa kluczowe: skrobia ; modyfikacja fizyczna ; prebiotyk ; Bifidobacterium
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
17/38
Rok: 2007
Autorzy: Jacek Anioła, Małgorzata Paczkowska
Tytuł: A comparison of two enzymatic methods for the analysis of dietary fiber in high-fiber preparations
Tytuł równoległy: Porównanie wyników oznaczeń błonnika pokarmowego w preparatach wysokobłonnikowych dwiema metodami enzymatycznymi
Źródło: Nauka Przyr. Technol. [Dokument elektroniczny]. - 2007, t. 1, z. 2, art. 36, bibliogr., abstr., streszcz.
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_1_36.pdf
p-ISSN: 1897-7820
Uwagi: Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu.
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; błonnik pokarmowy ; oznaczanie ; metody ; porównanie
Angielskie słowa kluczowe: high-fiber preparations ; dietary fiber ; determination ; methods ; comparison
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
Adres url:
18/38
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Danuta Górecka
Tytuł: Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 357-359, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; skład chemiczny ; skład frakcyjny ; błonnik pokarmowy
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; fractional composition ; high-fiber preparations
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
19/38
Rok: 2006
Autorzy: Danuta Górecka, Marzanna Hęś, Krystyna Szymandera-Buszka, Katarzyna Butka, Jacek Anioła, Józef Korczak
Tytuł: Wpływ obróbki termicznej kaszy jęczmiennej na zawartość i skład błonnika pokarmowego
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 587-590, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: kasza jęczmienna ; obróbka termiczna ; gotowanie ; błonnik pokarmowy ; skład frakcyjny
Angielskie słowa kluczowe: barley groats ; thermal treatment ; dietary fiber ; fractional composition
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
20/38
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badaniach in vitro
Źródło: Bromat. Chem. Toksykol. - 2006, t. 39, supl., s. 529-532, bibliogr.
p-ISSN: 0365-9445
Uwagi: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8-9 czerwca 2006
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; właściwości fizykochemiczne ; badania in vitro
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties ; in vitro study
Charakt. formalna: PRZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
21/38
Rok: 2006
Autorzy: J. Czarnocińska, I. Niemiec, A. Szkalska, J. Anioła, L. Wądołowska
Tytuł: Preferencje pokarmowe dziewcząt a wartość odżywcza diet i ich wpływ na organizm szczurów w aspekcie zagrożenia otyłością i miażdżycą
W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : II Konferencja Naukowa, Warszawa, 16-17.11.2006 r., Materiały konferencyjne.
Adres wydawniczy: Warszawa : Wydawnictwo SGGW, [2006]
Szczegóły: s. 32
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
22/38
Rok: 2006
Autorzy: Julita Reguła, Monika Kowalewska, Anna Gramza, Jacek Anioła, Małgorzata Zielke
Tytuł: Content determination of the sweeteners content in chosen food products preferred by obesity persons, diabetics and young healthy people and the assessment of its intake
Tytuł równoległy: Oznaczenie zawartości wybranych substancji intensywnie słodzących w produktach spożywczych preferowanych przez osoby otyłe, chore na cukrzycę i młodzież oraz szacowanie wielkości ich spożycia
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 302
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
23/38
Rok: 2006
Autorzy: Anna Gramza, Józef Korczak, Krystyna Szymandera-Buszka, Julita Reguła, Jacek Anioła
Tytuł: Influence of light presence in linoleic acid emulsion with tea extracts
Tytuł równoległy: Wpływ światła na stabilność emulsji kwasu linolowego z dodatkiem ekstraktów herbaty
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 283
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
24/38
Rok: 2006
Autorzy: Julita Reguła, Jan Jeszka, Beata Kosidowska, Anna Gramza, Jacek Anioła, Marek Siwulski
Tytuł: Sorption of iron, copper and zinc as well as chemical composition of dried shiitake (Lentinulla edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms
Tytuł równoległy: Zdolność wiązania żelaza, miedzi i cynku oraz skład chemiczny suszu grzybów shiitake (Lentinulla edodes) i boczniaka (Pleurotus ostreatus)
W: Międzynarodowe Nałęczowskie Sympozjum Naukowe: Środowiskowe źródła zagrożeń zdrowotnych : Nałęczów, 25-27 maja 2006.
Adres wydawniczy: [Lublin] : [Akademia Medyczna], 2006
Szczegóły: s. 303
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: ENG
Praca afiliowana przez UP
25/38
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Danuta Górecka
Tytuł: Charakterystyka składu nowych mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 106
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; skład chemiczny ; skład frakcyjny
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
26/38
Rok: 2006
Autorzy: Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Anna Ferens-Świątkowska, Julita Reguła
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości nowych preparatów wysokobłonnikowych w badanich in vitro
W: Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", Ustroń, 8 - 9 czerwca 2006 : Streszczenia wykładów, komunikatów i plakatów.
Adres wydawniczy: [B.m.] : Komitet Organizacyjny Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego "Bezpieczna Żywność - Racjonalne Żywienie", [2006]
Szczegóły: s. 106-107
Polskie słowa kluczowe: preparaty wysokobłonnikowe ; preparaty wysokorozdrobnione ; właściwości chemiczne ; badania in vitro
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
27/38
Rok: 2006
Autorzy: J. Reguła, M. Kowalewska, A. Gramza, J. Anioła, M. Zielke
Tytuł: Determination of contents of selected intensive artificial sweeteners used in foodstuffs preferred by obese patients, diabetics and young people and estimation of their intake
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, s. 674-577, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: aspartame ; acesulphame-K ; saccharine ; foodstuffs ; diabetics
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
28/38
Rok: 2006
Autorzy: A. Gramza, J. Korczak, K. Szymandera-Buszka, J. Reguła, J. Anioła
Tytuł: Influence of light presence in linoleic acid emulsion with tea extracts
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2b, s. 238-242, bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: lipid emulsion ; light presence ; oxidation ; tea extracts
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
29/38
Rok: 2006
Autorzy: J. Reguła, J. Jeszka, B. Kosidowska, A. Gramza, J. Anioła, M. Siwulski
Tytuł: Sorption of iron, copper and zinc as well as chemical composition of dried shiitake (Lentinulla edodes) and oyster (Pleurotus astreatus) mushrooms
Źródło: Pol. J. Environ. Stud. - 2006, vol. 15, no. 2a, s. 670-673, il., bibliogr.
p-ISSN: 1230-1485
Angielskie słowa kluczowe: oyster ; shiitake ; metal sorption ; composition
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: ENG
Czasopismo umieszczone na Liście Filadelfijskiej, wskaźnik Impact Factor ISI: 0.353
Praca afiliowana przez UP
30/38
Rok: 2005
Autorzy: Jacek Anioła, Anna Ladorudzka, Jan Gawęcki, Danuta Górecka
Tytuł: Wpływ wysokiego stopnia rozdrobnienia na wybrane właściwości fizykochemiczne preparatów wysokobłonnikowych
Źródło: Now. Lek. - 2005, 74, 4, s. 358-360, bibliogr.
p-ISSN: 0860-7397
Polskie słowa kluczowe: błonnik pokarmowy ; preparaty wysokobłonnikowe ; rozdrobnienie ; właściwości fizykochemiczne
Angielskie słowa kluczowe: dietary fiber ; high-fiber preparations ; micronization ; physicochemical properties
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
31/38
Rok: 2005
Autorzy: Halina Staniek, Jacek Anioła, Jolanta Czarnocińska
Tytuł: Wpływ acetylowanego adypinianu diskrobiowego na wybrane wskaźniki żywieniowe szczura
Źródło: Żywn. Nauka Technol. Jakość. - 2005, R. 12, nr 2 (43) supl., s. 203-209, il., bibliogr.
p-ISSN: 1425-6959
Polskie słowa kluczowe: skrobia modyfikowana ; szczury ; wykorzystanie diety ; witamina A ; witamina E ; biodostępność
Angielskie słowa kluczowe: modified starch ; rats ; food conversion efficiency ; vitamin A ; vitamin E ; bioavailability
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
32/38
Rok: 2003
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, E. Stankiewicz, R. Świerszcz, Jacek Anioła, Jan Gawęcki, Aldona Stępniak-Jasińska, Marek Gogolewski
Tytuł: Ocena porównawcza aktywności biologicznej A-tokoferolu i 5,7-dimetyloetylotokoferolu
Źródło: Żyw. Człow. Metab. - 2003, R. 30, nr 3/4, s. 988-991, bibliogr.
p-ISSN: 0209-164X
Polskie słowa kluczowe: tokoferole ; alfa-tokoferol ; 5,7-dimetyloetylotokoferol ; witamina E ; aktywność biologiczna ; krew ; surowica krwi ; lipidy ; zwierzęta laboratoryjne ; szczury
Angielskie słowa kluczowe: vitamin E ; tocopherols ; biological activity ; blood ; lipids
Charakt. formalna: PA
Język publikacji: POL
Punktacja MNiSW: 4.000
Praca afiliowana przez UP
33/38
Rok: 2001
Autorzy: Danuta Górecka, Jacek Anioła
Tytuł: Błonnik pokarmowy i preparaty wysokobłonnikowe
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pod red. Jana Gawęckiego.
Inf. o wydaniu: Wyd. 2
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 2001
Szczegóły: s. 56-67
ISBN: 83-7160-248-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
34/38
Rok: 2000
Autorzy: Jolanta Czarnocinska, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Porównanie biodostępności witaminy A z margaryny i masła
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 62-63
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
35/38
Rok: 2000
Autorzy: Jolanta Czarnocińska, Jacek Anioła, Jan Gawęcki
Tytuł: Wpływ kompozycji tłuszczu diety na biodostępność witaminy E
W: Ocena żywności i żywienia : IV Krajowe Warsztaty Żywieniowe, Poznań, 6-8 września 2000 roku.
Adres wydawniczy: Poznań : Katedra Higieny Żywienia Człowieka; Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego, 2000
Szczegóły: s. 63-64
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
36/38
Rok: 1998
Autorzy: Alicja Kawka, Jacek Anioła, Aleksandra Chalcarz, Piotr Kołodziejczyk
Tytuł: Skład chemiczny ziarna wybranych odmian jęczmienia
W: Procesy technologiczne a jakość żywności : XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23 września 1998 r, Streszczenia referatów i doniesień naukowych.
Adres wydawniczy: Olsztyn : Akademia Rolniczo-Techniczna, 1998
Szczegóły: s. 369-370
ISBN: 83-87443-65-4
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
37/38
Rok: 1998
Autorzy: Danuta Górecka, Jacek Anioła
Tytuł: Błonnik pokarmowy i preparaty wysokobłonnikowe
W: Współczesna wiedza o węglowodanach / Pr. zbior. pod red. Jana Gawęckiego.
Adres wydawniczy: Poznań : Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego, 1998
Seria: Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o Żywieniu ; z. 3
Szczegóły: s. 56-67, il.
ISBN: 83-7160-136-0
Charakt. formalna: PRM
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
38/38
Rok: 1997
Autorzy: Alicja Kawka, Ewa Klockiewicz-Kamińska, Jacek Anioła, Anna Cierniewska, Henryk Gąsiorowski
Tytuł: Ocena niektórych wyróżników jakościowych odmian jęczmienia uprawianego w Polsce
W: Agrotechnika i wykorzystanie jęczmienia : Seminarium Naukowe, Puławy 23-24 października 1997.
Adres wydawniczy: Puławy : Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, 1997
Seria: K - Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa ; 14
Szczegóły: s. 92
ISBN: 83-85725-73-3
Polskie słowa kluczowe: zboża ; jęczmień ; odmiany roślin ; jakość ; wyróżniki jakościowe
Charakt. formalna: PSZ
Język publikacji: POL
Praca afiliowana przez UP
  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka Główna UP